Yeni Zelanda; Güney Yarımküre’de, Okyanusya kıtasında yer alan bir takımadalar ülkesi. Başlıca iki büyük (Kuzey Adası, Güney Adası) ve 700’den fazla küçük adadan oluşuyor. 4 şehri UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına (Dunedin/Ōtepoti – Edebiyat, Auckland – Müzik, Wellington – Film, Whanganui – Tasarım) dâhil. Burası en çok buzulları, şelaleleri, fiyortları, kanyonlarıyla dikkat çeken bir ülke. Tabii ki bir de hobitleriyle…
Yeni Zelanda toprakları, dünya üzerinde insan yerleşiminin en geç başladığı yerlerden biri olarak kabul ediliyor. İlk yerleşimcileri 13. yüzyılda Fiji, Polinezya gibi Büyük Okyanus’un doğusundaki adalardan geldikleri tahmin edilen Maoriler olmuş.
Hollandalı denizci ve kâşif Abel Janszoon Tasman, 1642-1644 yıllarında Hollanda Doğu Hindistan Şirketi adına yaptığı yolculuklar sırasında bölgeye gelmiş ve buraya gelen ilk Avrupalı olmuş. Hollandalı haritacılar Tasman’ın keşfettiği bu yere Hollanda’nın Zelanda (Zeeland) şehrine ithafen Latince Nova Zeelandia adını vermiş. Bu isim daha sonra New Zeland (Yeni Zelanda) olarak İngilizceleştirilmiş.
Kaptan James Cook’un 1769 ve 1779’daki keşiflerinin ardından 1840 yılında İngiliz hâkimiyeti kurulmuş. İngiliz göçmenler adaya yerleşmeye başlamış. Yerli halk Maoriler katledilmiş.
1907’de Birleşik Krallık’a bağlı müstakil bağımsız bir devlet hâline gelen Yeni Zelanda, 1947’de tam bağımsızlığını ilan etti. Günümüzde anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Yeni Zelanda’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
John Ronald Reuel Tolkien’in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik bir edebiyat serisinden uyarlanarak çekilen film üçlemesi, Yeni Zelanda’da 150’den fazla yerde çekildi. Peter Jackson’ın yönetmenliğini yaptığı filmlerin (Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001), Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002), Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003)) çoğu Güney Adası’nda çekildi. Ancak Auckland’ı ziyaret edenler, Rotorua’ya gidip Matamata’daki Hobbiton™ Film Seti’ni de ziyaret edebiliyor ve filmlerdeki fantastik diyar Shire’ı görebiliyor.
Eğer bir cruise gemi turuna katılmak isterseniz; Yeni Zelanda fiyortları cruise turu, dünyanın en iyi cruise rotaları arasında yer alıyor. Fantastik derinlikte ve yüksek uçurumlarla çevrili olan Yeni Zelanda’nın görkemli fiyortlarını ülkenin güneybatısındaki Fiordland Millî Parkı’nda görebiliyorsunuz. Fiordland Millî Parkı; yükseklerden akan şelaleler, görkemli kayalıklar, el değmemiş yağmur ormanları gibi Yeni Zelanda’nın en şaşırtıcı manzaralarını sunuyor.
Wellington
Başkent Wellington’da ülkenin tarihini keşfedebilir, muhteşem restoranlarda kendinizi şımartabilirsiniz. Wellington film dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Auckland
Volkanik alan üzerine kurulu bir yerleşim merkezi olan Auckland; yemyeşil parkları, geniş kumsalları, limanları, alışveriş yerleri, eğlence hayatıyla Yeni Zelanda’nın en hareketli şehri. Auckland müzik dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Eğer Yüzüklerin Efendisi hayranıysanız, Auckland’dan Rotorua’ya gidip Matamata’daki Hobbiton Film Seti’ni ziyaret etmelisiniz.
Rotorua
Bay of Plenty bölgesindeki Rotorua, termal suları ve spalarıyla biliniyor. Eğer Yüzüklerin Efendisi hayranıysanız, Rotorua’da Matamata’daki Hobbiton™ Film Seti’ni ziyaret etmelisiniz.
Adalar Körfezi
Bay of Islands (Adalar Körfezi), Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’nın Uzak Kuzey Bölgesi’nin doğu kıyısındaki bir alan. Burası ülkede en popüler balıkçılık, yelkencilik, turistik yerlerden biri.
Tongariro Millî Parkı
Manawatū-Whanganui bölgesindeki Tongariro Millî Parkı’nda yer alan dağlar, aktif ve sönmüş volkanlar, Maori halkı için kültürel ve dini öneme sahip. Aynı zamanda bu toplulukla çevresi arasındaki manevi bağları simgeliyor. Tongariro Millî Parkı, UNESCO Dünya Karma Miras listesinde yer alıyor.
Christchurch
Güney Adası’nın en büyük şehri olan Christchurch, görünüşü ve atmosferiyle bir İngiliz kentine benziyor.
Dunedin
Güney Adası’nın ikinci büyük şehri olan Dunedin, aynı zamanda bir üniversite şehri. Dunedin/Ōtepoti edebiyat dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil.
Queenstown
Queenstown, Güney Adası’nın güneyinde Wakatipu Gölü’nün kıyısında yer alıyor.
Wānaka
Wānaka, Güney Adası’nın Otago bölgesinde popüler bir kayak ve yaz tatil beldesi. Wānaka Gölü’nün güney ucunda, Clutha Nehri’nin başlangıcında yer alıyor.
Kaikōura
Kaikōura, Güney Adası’nda bir yerleşim. Burası deniz yaşamıyla tanışmak, kıyı yürüyüşleri yapmak için ideal bir yer.
Yeni Zelanda Alt Antarktika Adaları
Yeni Zelanda Alt Antarktika Adaları, ülkenin güneydoğusundaki Güney Okyanusu’nda bulunan 5 ada grubundan (Snares, Bounty Adaları, Antipodes Adaları, Auckland Adaları ve Campbell Adası) oluşuyor. Antarktika ve Yeni Zelanda arasında yer alan adalar; yüksek düzeyde üretkenliğe, biyolojik çeşitliliğe, yaban hayatı popülasyon yoğunluğuna ve kuşlar, bitkiler, omurgasızlar arasında endemizme sahip. Yeni Zelanda Alt Antarktika Adaları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Fiordland Millî Parkı
Otago, Southland, West Coast’taki Te Wāhipounamu (“yeşil taşların yeri” anlamına gelen Māori), Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nın güneybatı köşesinde yer alıyor. Te Wahipounamu’nun bir parçası olan Fiordland Millî Parkı, 1952 yılında kurulmuş. 12.607 km²’lik alanıyla ülkenin en büyük millî parkı. Buradaki fiyortlar arasında en çok bilinenler arasında Milford Sound var.
Parkta fiyortlar, kayalık kıyılar, göller, şelaleler var. Parkın büyük bir bölümü 800 yaşın üzerinde olan güney kayınları ve podokarplarla kaplı.
Fiyort; denizin buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan, ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfezlere deniyor. Fiyortlar genellikle Norveç, Grönland, Alaska, Yeni Zelanda gibi soğuk yerlerde görülüyor.
Son Buzul Çağı’nda İskandinavya’nın ve Kanada’nın tamamı, bütün Alp Bölgesi buzlarla kaplıymış. Buzlar vadileri doldurup genişlemiş, sürekli hareket ederken vadi tabanını da kazımış. Granit dağlar sert yapılarıyla buzlar tarafından tahrip olmadığı için buzul vadilerinin sınırlarını belirlemiş.
Son Buzul Çağı sona erdikten sonra vadileri dolduran buzlar erimiş, deniz seviyesine yakın olan vadilere deniz suyu dolmaya başlamış ve fiyortlar ortaya çıkmış.
Te Wahipounamu – Güneybatı Yeni Zelanda, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Yeni Zelanda kuşkusuz dünyanın en güzel ülkelerinden biri.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin