Arjantin ya da resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının güneyinde yer alan bir ülke. Tango müziği ve dansıyla ünlü başkent Buenos Aires, Brezilya ve Paraguay ile sınır oluşturan Iguazú Şelaleleri, Patagonya’nın güneyindeki Los Glaciares Millî Parkı’nda yer alan Perito Moreno Buzulu, dünyanın en uzun sıradağlar zinciri olan And Dağları, “dünyanın sonu” olarak da bilinen Ushuaia gibi olağanüstü yerlere ev sahipliği yapıyor. Arjantin ayrıca futbolu ve tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak görülen Diego Armando Maradona’sıyla tanınıyor.
Arjantin topraklarındaki ilk insan izleri M.Ö 10.000’li yıllara kadar uzanıyor. Ancak bilinen ilk yerleşim yerleri 9. yüzyılda kurulmuş.
1536’da İspanyol denizci Pedro de Mendoza günümüzde Buenos Aires’in bulunduğu yerde bir İspanyol kolonisi kurmuş. Daha sonra İspanyollar, yerliler yüzünden geri çekilmek zorunda kalmış. 1580’de İspanyol sömürgeciler Buenos Aires ve tüm bölgeyi tekrar işgal etmiş, Buenos Aires’i de yeniden inşa etmiş. Buenos Aires ve çevresi 18. yüzyılın sonlarına kadar İspanyollar’ın Peru Genel Valiliği’ne bağlı olarak yönetilmiş.
1776 yılında bölge Peru Genel Valiliği’nden ayrılmış, yeni kurulan Rio de la Plata Genel Valiliği’ne bağlanmış. Buenos Aires de bu yeni yönetimin merkezi olmuş.
Zengin yer altı ve yer üstü kaynakları nedeniyle Arjantin, 1870’li yıllardan sonra bir göç merkezi hâline gelmiş. 1930’lara gelindiğinde Arjantin dünyanın en zengin devletlerinden biri olmuş.
Ancak 1930’lardan sonra ülke yönetimi dış siyasi müdahaleler, askerî darbeler ve krizlerle pek çok kez el değiştirdi. Özellikle 1976-1982 yılları arasındaki dikta yönetimi, Arjantin tarihi açısından karanlık bir dönem oldu. 2000’li yıllar da Arjantin için ekonomik dalgalanma, dış borçlar, siyasi krizlerle geçti.
Arjantin günümüzde başkanlık sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve federal bir anayasal cumhuriyet.
Arjantin’e vize almak gerekiyor mu?
İçindekiler
Geçerli tüm pasaport hamili Türk ve Arjantin vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli ve turistik amaçlı seyahatlerde karşılıklı olarak vizeden muaf.
Ancak dikkat! Artık Güney Amerika uçuşlarında ekstra güvenlik kontrolü yapılıyor. Daha önce Schengen veya ABD vizesi almadıysanız, pasaportunuzda hiç giriş-çıkış yoksa, uçağa kabul edilmeme ihtimaliniz var.
Arjantin nerede? Arjantin’e nasıl gidilir?
Arjantin, Güney Amerika kıtasının güneyinde yer alıyor. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda Uruguay’la komşu. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları, doğusunu Atlas Okyanusu çevreliyor.
İstanbul Havalimanı’ndan Buenos Aires’in Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı’na direkt uçuşlar yaklaşık 16 saat sürüyor.
Arjantin’de gezilecek yerler listesi
Arjantin’e seyahat ediyorsanız ve tüm ülkeyi görmek istiyorsanız, en az 2 hafta zaman ayırmalısınız.
Arjantin’e geldiğinizde Buenos Aires’te dünyanın en güzel danslarından biri olan Arjantin tango gecelerine yani milongalara katılmadan dönmemelisiniz. Tango, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor.
Buna ilaveten Chamamé’den de bahsetmeliyim. Chamamé, çoğunlukla Corrientes eyaletinde uygulanan bir popüler kültürel ifade biçimi. Temel bileşenleri arasında katılımcıların koreografi olmadan müziği takip ettikleri yakın kucaklaşma dansı tarzı yer alıyor. Ayrıca duygularını iletmek için jest ve hareketlerin eşlik ettiği bir kutlama eylemi olan musiqueada yer alıyor. Chamamé, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor.
İnkalar bu topraklarda hüküm süren çok önemli bir uygarlık. İnka İmparatorluğu, Kolomb öncesi Amerika’nın en büyük imparatorluğu sayılıyor. İnka Yol Sistemi (Quechua dilinde “kraliyet yolu” anlamına gelen Qhapaq Ñan), yaklaşık 40.000 kilometre uzunluğuyla Kristof Kolomb kıtaya gelmeden önce Güney Amerika’daki en kapsamlı ve gelişmiş ulaşım sistemiymiş. 6 ülkede (Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvador, Peru) yollar, köprüler, hendekler ve destekleyici altyapı gibi yapıları içeren 273 bileşenden oluşuyor. Ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Buenos Aires
Arjantin’in başkenti ve en büyük şehri olan Buenos Aires, özerk bir bölge. Buenos Aires eyaletine de Buenos Aires şehrine de bağlı değil.
Buenos Aires korunmuş eklektik Avrupa mimarisi, zengin kültürel yaşamı ve dillere destan tango müziği ve dansıyla tanınıyor. Buraya “Güney yarımkürenin Paris‘i” deniyor. Buenos Aires, tasarım dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Buenos Aires’te Filete porteño (geleneksel bir boyama tekniği), UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor.
Şehirdeki ESMA Müzesi ve Hafıza Alanı – Eski Gizli Gözaltı, İşkence ve İmha Merkezi; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Le Corbusier’nin Mimari Çalışması, Modern Akıma Olağanüstü Bir Katkı; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Bu kategori içinde Fransız-İsviçreli mimar Le Corbusier’in çeşitli ülkelerde 17 bina projesi var, Buenos Aires’de 1949-1953 yılları arasında yapılan Curutchet Evi de bu kategoriye dâhil.
Jeolojik, Paleontolojik ve Arkeolojik Eyalet Koruma Alanı Pehuén Co-Monte Hermoso; UNESCO Dünya Karma Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Tigre Şehri ve kürek kulüpleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
İşçi Toplantı Salonları, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Iguazú Millî Parkı
Öncelikle Triple Frontier (Üçlü Sınır) nedir? Burası Arjantin, Brezilya ve Paraguay arasındaki sınırların kesiştiği nokta. Burada her ülkenin kendi ulusal bayrağının renklerini taşıyan bir dikilitaş dikkat çekiyor. Bölgede Puerto Iguazú (Misiones Eyaleti, Arjantin), Foz do Iguaçu (Paraná Eyaleti, Brezilya), Presidente Franco ve Ciudad del Este (Alto Paraná Bölgesi, Paraguay) şehirleri var.
Iguazú Nehri, Brezilya’nın Serra do Mar kıyı dağlarında doğuyor. 1.205 kilometre boyunca batıya doğru akıyor. Iguazú Nehri üzerindeki Tancredo Neves Köprüsü, Arjantin’in Puerto Iguazú şehrini ve Brezilya’nın Foz do Iguaçu şehrini birbirine bağlıyor. Bir platodan düşerek Iguazú Şelaleleri’ni oluşturuyor. Üçlü Sınır olarak bilinen Arjantin, Brezilya ve Paraguay sınırlarının birleştiği noktada da Paraná Nehri’ne dökülüyor. Paraná Nehri üzerindeki Dostluk Köprüsü, Brezilya’nın Foz do Iguaçu şehrini Paraguay’ın Ciudad del Este şehrine bağlıyor. Arjantin’in Puerto Iguazú şehri ve Paraguay’ın Presidente Franco şehri de feribot seferleriyle birbirine bağlanıyor. Iguazú Şelaleleri, Brezilya’nın Paraná eyaletindeki Iguaçu Millî Parkı ile Arjantin’in Misiones eyaletindeki Iguazú Millî Parkı içinde kalıyor. Iguaçu Millî Parkı (Brezilya) ve Iguazú Millî Parkı (Arjantin), UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Iguazú Şelaleleri’ndeki Arjantin-Brezilya sınırının % 80’i Arjantin, % 20’si Brezilya tarafında kalıyor. Ancak şelalelerin etkisi Brezilya tarafından daha iyi hissediliyor. Toplam genişliği 2.700 m olan şelalelerde, ortalama 1.700 m³/s, uzun yağışlardan sonraysa 7.000 m³/s su, iki basamak hâlinde 75 metreden dökülüyor.
Guaraniler’in Cizvit Misyonları (Arjantin’de Misiones eyaletindeki San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto, Santa Maria Mayor; Brezilya’da Sao Miguel das Missoes Harabeleri); UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Los Glaciares Millî Parkı
Patagonya bölgesinin Santa Cruz eyaletinde bulunan Los Glaciares Millî Parkı, 726.927 hektar alan kaplıyor. Macellan subpolar ormanlarına ve Patagonya bozkırlarının biyoçeşitliğine sahip olmasıyla biliniyor. Parkta bulunan Perito Moreno Buzulu, Patagonya’nın Campo de Hielo Sur buzul bölgesinin bir uzantısı. Adını Patagonya araştırmacısı Francisco Pascasio Moreno’dan alıyor. Bu buzul, sadece Los Glaciares Millî Parkı’nın değil, aynı zamanda tüm Arjantin’in görülmeye en değer yerlerinden biri. Los Glaciares Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Parkın içindeki küçük dağ köyü El Chaltén, Arjantin trekking başkenti kabul ediliyor.
Santa Cruz eyaletindeki Cueva de las Manos, Río Pinturas; bir mağara ve kaya sanatı alanları kompleksi. Cueva de las Manos, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Cueva de las Manos ve Pinturas Nehri havzasındaki ilgili alanlar, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Los Alerces Millî Parkı
Chubut eyaletindeki Los Alerces Millî Parkı, Patagonya Ormanı’nın büyük ölçüde bozulmamış bölümlerini içine alıyor. Los Alerces Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Chubut eyaletindeki Valdés Yarımadası; southern right balinalarının üreme alanı. Ayrıca güney foklarının ve Güney Amerika deniz aslanlarının kolonileri de var. Valdés Yarımadası, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Mendoza
Arjantin denince üzüm bağlarından ve şaraplarından bahsetmeden olmaz. İşte Mendoza da şarap yapımı ve de zeytinyağı üretimiyle adını duyuran bir yerleşim.
Mendoza eyaletindeki La Payunia, Campos Volcánicos Llancanelo y Payún Matrú; volkanik yer şekillerinden oluşan bir alan. UNESCO Dünya Doğa Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Ushuaia
Arjantin’in en güneydeki şehri Ushuaia, aynı zamanda dünyanın en güneydeki şehri olarak kabul edildiğinden “dünyanın sonu” olarak da biliniyor. Dünyanın en özel cruise rotalarının başında gelen ve sonuncu kıta olarak anılan Antarktika cruise gemileri Ushuaia Limanı’ndan kalkıyor.
Salta
Eğer eşsiz manzaralar görmek, otantik kültürel deneyimler yaşamak, geleneksel Arjantin yemeklerini tatmak istiyorsanız; Arjantin’in kuzeybatısındaki Salta bölgesi ve şehri sizi mutlu edecektir.
Catamarca, Salta, Tucumán eyaletlerinden geçen Calchaquí Vadisi; UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Córdoba
1585’te Arjantin’e ulaşan Cizvitler; ülkede ilahiyat, diplomasi, eğitim, araştırma, tarım, bilim, sanatta nüfuz sahibi bir tarikat olmuş. 1587’de ulaştıkları Córdoba şehrini, Paraguay Cizvit eyaletinin merkezi olarak inşa etmişler. Córdoba; Sierras Chicas Dağları’nın eteklerinde, Primero Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Burası 1806’da Río de la Plata’da İngiliz İstilaları sırasında ve 1955’te Revolución Libertadora olayları sırasında geçici olarak Arjantin’in başkentliğini yapmış.
Cizvitler 1588’de ilk Guaraní misyonlarını (Misiones jesuíticas en Río Grande del Sur), 1599’da Córdoba Cizvit Bloğu’nu (Manzana Jesuítica), 1613’te Córdoba Ulusal Üniversitesi’ni kurmuş. Córdoba’daki Cizvit Yapıları (Córdoba Cizvit Bloğu ve Estancias), UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Córdoba’nın komşusu olan Santa Fe eyaletindeki Moisés Ville, 19.-20. yüzyıllarda zulümden kaçan Rus Yahudileri tarafından kurulan bir yerleşim. Moisés Ville, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Quebrada de Humahuaca
Jujuy eyaletindeki Quebrada de Humahuaca, Rio Grande Nehri’nin yarattığı bir vadi. Yüksek And Dağları’ndaki soğuk çöl platosunda başlıyor ve yaklaşık 150 km güneyde ovalarda sona eriyor. Quebrada de Humahuaca, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Ischigualasto / Talampaya Millî Parkları
San Juan eyaletindeki Ischigualasto Millî Parkı ve La Rioja eyaletindeki Talampaya Millî Parkı, Triyas döneminin tamamını (245 ila 208 milyon yıl önce) kapsayan 6 jeolojik formasyon içeriyor. Burada bulunan fosil kayıtları, yaklaşık 50 milyon yıllık hayvan ve bitki yaşamının tam dizilimini belgeliyor. Ischigualasto / Talampaya Millî Parkları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Sierra de las Quijadas Millî Parkı
Parktaki jeolojik oluşumlar Jura ve Kretase dönemlerine tarihleniyor. Bölgede çok sayıda fosil keşfedildi. Sierra de las Quijadas Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası Geçici listesinde yer alıyor.
Arjantin, Güney Amerika kıtasının yıldız ülkelerinden biri.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin