Paraguay veya resmî adıyla Paraguay Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasında yer alan bir ülke. Komşuları Arjantin, Brezilya, Bolivya’nın aksine; burası gezmek açısından çok da zengin bir ülke değil. Yine de burada kolonyal tarihi ve kültürü yakından hissediyor, sömürge dönemine tarihlenen UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki La Santísima Trinidad de Paraná ve Jesús de Tavarangüe’yi ziyaret ediyor, Üçlü Sınır denilen ve Arjantin, Brezilya, Paraguay arasındaki sınır noktasında bulunan doğa harikası Iguasu Şelaleleri’ni görebiliyorsunuz.
Paraguay topraklarının bilinen ilk yerleşimcileri, Guaraníler ve Guaykurular olmuş. İspanyol fetihçiler 1524’te buraya gelmiş. Ancak Paraguay’da altın ve diğer maden yatakları bulunmadığından Güney Amerika’nın başka yerlerine yönelmişler. Cizvitler’se Paraguay’a gelmiş. Juan de Salazar de Espinosa, 1537’de Asunción’u kurmuş. Halk Cizvitler’e dirense de 300 yıl boyunca sömürge dönemi devam etmiş ve Paraguay da kıtadaki diğer bölgeler gibi zorla Hristiyanlaştırılmış.
Paraguay, 14 Mayıs 1811’de İspanya’ya karşı bağımsızlığını kazanmış. Ancak José Gaspar Rodríguez de Francia, 1814-1840 yılları arasında burayı dış dünyaya kapalı bir diktatörlük olarak yönetilmiş. Daha sonra Carlos Antonio López ve oğlu Francisco Solano López dönemlerinde otoriter yönetim devam etmiş. 1865’te Brezilya, Arjantin ve Uruguay’dan oluşan Üçlü İttifak’a karşı girişilen Paraguay Savaşı’nda Paraguay nüfusunun yaklaşık yarısını, ülke topraklarının da yaklaşık üçte birini kaybetmiş. Çok yüklü bir savaş tazminatı ödemeye mahkûm edilen Paraguay, bu tazminatı ödeyebilmek için büyük bir borç yükünü üstlenmiş.
1922 Paraguay İç Savaşı, 1932 Bolivya-Paraguay Savaşı, 1947 Paraguay İç Savaşı ülkenin büyük mal ve can kaybına sebep oldu. 1954 askerî darbesiyle yönetime geçen Alfredo Stroessner, 35 sene boyunca ülkeyi otoriter bir anlayışla yönetti. Stroessner 1989’da yine bir askerî darbeyle devrildi. Darbe sonrasında Brezilya’ya kaçtı ve 2006’daki ölümüne kadar sürgünde yaşadı.
Paraguay günümüzde başkanlık tipi parlamenter demokrasiyle yönetiliyor.
Paraguay’da İspanyolca ve Guaraníce resmî dil. Hatta Paraguay, Güney Amerika’nın çift dilli tek ülkesi.
Paraguay nerede? Paraguay’a nasıl gidilir?
İçindekiler
Paraguay, Güney Amerika kıtasında yer alıyor. Denize kıyısı olmayan ülke; Arjantin, Brezilya, Bolivya ile komşu.
İstanbul’dan Paraguay’a direkt uçuş yok. Başkent Asunción’daki Silvio Pettirossi Uluslararası Havalimanı’na en az 1 aktarmalı uçuşlarla, en kısa 23 saatte gidiliyor.
Paraguay’a vize almak gerekiyor mu?
Resmî ve umuma mahsus pasaport pasaport sahibi T.C. vatandaşları Paraguay’a seyahatlerinde vizeden muaf.
Ancak dikkat! Artık Güney Amerika uçuşlarında ekstra güvenlik kontrolü yapılıyor. Daha önce Schengen veya ABD vizesi almadıysanız, pasaportunuzda hiç giriş-çıkış yoksa, uçağa kabul edilmeme ihtimaliniz var.
Paraguay’da gezilecek yerler listesi
Paraguay; komşuları Arjantin, Brezilya, Bolivya ile karşılaştırıldığında gezmek açısından çok zengin bir ülke değil. Ancak burada da kolonyal tarihi ve kültürü keşfedebilirsiniz.
Asunción
Paraguay’ın başkenti Asunción, hükümet merkezi olan büyük López Sarayı, Ulusal Kahramanlar Panteonu, Bağımsızlık Evi Müzesi ile tanınıyor. Asunción’un bir banliyösü olan San Lorenzo, Asunción Ulusal Üniversitesi’ne ev sahipliği yapıyor.
Presa de Itaipu
Itaipu Barajı, Brezilya-Paraguay arasındaki Paraná Nehri üzerinde bulunan bir hidroelektrik baraj. Özellikle gece ışık gösterileri ve gözetleme noktasındaki manzara alanıyla tanınıyor. Yakınında yerli kültüre ilişkin sergiler yapılan Guaraní Toprakları Müzesi ve çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Tatí Yupí Koruma Alanı var.
Ciudad del Este
Öncelikle Triple Frontier (Üçlü Sınır) nedir? Burası Arjantin, Brezilya ve Paraguay arasındaki sınırların kesiştiği nokta. Burada her ülkenin kendi ulusal bayrağının renklerini taşıyan bir dikilitaş dikkat çekiyor. Bölgede Puerto Iguazú (Misiones Eyaleti, Arjantin), Foz do Iguaçu (Paraná Eyaleti, Brezilya), Presidente Franco ve Ciudad del Este (Alto Paraná Bölgesi, Paraguay) şehirleri var.
Iguazú Nehri, Brezilya’nın Serra do Mar kıyı dağlarında doğuyor. 1.205 kilometre boyunca batıya doğru akıyor. Iguazú Nehri üzerindeki Tancredo Neves Köprüsü, Arjantin’in Puerto Iguazú şehrini ve Brezilya’nın Foz do Iguaçu şehrini birbirine bağlıyor. Bir platodan düşerek Iguazú Şelaleleri’ni oluşturuyor. Üçlü Sınır olarak bilinen Arjantin, Brezilya ve Paraguay sınırlarının birleştiği noktada da Paraná Nehri’ne dökülüyor. Paraná Nehri üzerindeki Dostluk Köprüsü, Brezilya’nın Foz do Iguaçu şehrini Paraguay’ın Ciudad del Este şehrine bağlıyor. Arjantin’in Puerto Iguazú şehri ve Paraguay’ın Presidente Franco şehri de feribot seferleriyle birbirine bağlanıyor. Iguazú Şelaleleri, Brezilya’nın Paraná eyaletindeki Iguaçu Millî Parkı ile Arjantin’in Misiones eyaletindeki Iguazú Millî Parkı içinde kalıyor. Iguaçu Millî Parkı (Brezilya) ve Iguazú Millî Parkı (Arjantin), UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Iguazú Şelaleleri’ndeki Arjantin-Brezilya sınırının % 80’i Arjantin, % 20’si Brezilya tarafında kalıyor. Ancak şelalelerin etkisi Brezilya tarafından daha iyi hissediliyor. Toplam genişliği 2.700 m olan şelalelerde, ortalama 1.700 m³/s, uzun yağışlardan sonraysa 7.000 m³/s su, iki basamak hâlinde 75 metreden dökülüyor.
Encarnación
Paraguay’ın üçüncü büyük şehri Encarnación (eski ismiyle Nuestra Señora de la Anunciación de Itapúa), özellikle Encarnaceno Karnavalı (Corsican Incarnate) ile ünlü. Yakınlarında sömürge dönemine tarihlenen La Santísima Trinidad de Paraná ve Jesús de Tavarangüe var. La Santísima Trinidad de Paraná ve Jesús de Tavarangüe’deki Cizvit Misyonları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Bu alanlar, Cizvitler’in 17. ve 18. yüzyıllarda Río de la Plata havzasını Hıristiyanlaştırmasının kanıtı olarak kabul ediliyor.
Pedro Juan Caballero
Brezilya’yla bir sınır kenti olan Pedro Juan Caballero; ucuz elektronik satılan, uyuşturucu kaçakçılığının merkezi olarak bilinen bir yerleşim.
Areguá
Areguá; çilek üretimi, çömlekçilik, sömürge mimarisine sahip yapılarıyla tanınıyor. Areguá zanaat & Halk Sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı’na dâhil.
Salto del Guairá
Salto del Guairá, ismini Brezilya sınırında yer alan Guaíra Şelaleleri’nden alıyor. Guaíra adı Tupi dilinden geliyor ve “erişilmesi zor yer” anlamına geliyor.
San Bernardino
San Bernardino, Ypacarai Gölü kıyısında yer alan bir yerleşim.
Luque
Luque, 1868’de Paraguay Savaşı sırasında geçici olarak Paraguay’ın başkenti olmuş.
Paraguay; doğa harikası Iguasu Şelaleleri’yle, kolonyal tarihi hissettiren başkenti Asunción’la, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan La Santísima Trinidad de Paraná ve Jesús de Tavarangüe’yla Güney Amerika turu rotalarına alınabilecek bir ülke.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin