Bolivya ya da resmî adıyla Çokuluslu Bolivya Devleti, Güney Amerika kıtasının ortasında yer alıyor. And Dağları, Atacama Çölü ve Amazon Havzası yağmur ormanları gibi eşsiz doğa güzelliği olan yerlere ev sahipliği yapıyor.

Bolivya haritası Kaynak:Wikipedia (Connormah – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6912930)
İspanyol sömürge kuvvetleri 1538 yılında Bolivya’yı ele geçirmiş. Bundan sonra yaklaşık 300 yıl boyunca Bolivya’nın zengin yer altı kaynaklarını sömürmüşler, halkı ve Afrika’dan getirilen köleleri zorla gümüş ocaklarında çalıştırmışlar. Sömürge dönemi boyunca çıkan isyanlarda yüzbinlerce kişinin katledildiği biliniyor.
19. yüzyılda en önemli tarihî figür, kuşkusuz ki Simón Bolívar’dır. (Tam ismiyle Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco). Halk arasında El Libertador (Amerika’nın Kurtarıcısı) olarak bilinen Simón Bolívar, Venezuelalı bir askeri ve siyasi lider. Günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu’ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş. Bolivya’nın ismi de Simón Bolívar’dan geliyor: Bolivya – Bolívar’ın ülkesi!
1819 yılında günümüz Kolombiya, Panama, Ekvador, Venezuela ülkelerinin topraklarını kaplayan bölgede Büyük Kolombiya Cumhuriyeti kurulmuş. Simón Bolívar 1819’da Yeni Granada Birleşik Eyaletleri’nde, 1821’de Venezuela ve Panama’da, 1822’de Ekvador’da, 1824’te Peru’da, 1825’te Bolivya’da İspanyollar’ı yenilgiye uğratmış. Ancak 1830’da Büyük Kolombiya Cumhuriyeti dağılmış. Simón Bolívar da aynı yıl ölmüş.
Ülke günümüzde başkanlık tipi demokrasiyle yönetiliyor.
Doğal kaynaklar açısından oldukça zengin olan Bolivya; doğal gaz, petrol, altın, lityum rezervleriyle Güney Amerika’nın önemli ihracatçı ülkelerinden biri.

Titicaca Gölü
Bolivya nerede? Bolivya’ya nasıl gidilir?
İçindekiler
Güney Amerika’nın merkezinde yer alan Bolivya; Brezilya, Paraguay, Arjantin, Şili, Peru ile komşu.
İstanbul’dan Bolivya’ya direkt uçuş yok. En az 3 uçuşla, en kısa 25 saatte gidiliyor.
Önemli uyarı! Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 1 yaşın üzerindeki yolcuların Bolivya’ya giriş yapmak için sarıhumma aşısı yaptırması ve bunu Uluslararası Aşı Sertifikası’yla ispatlaması isteniyor. Yanınızda götürmeniz tavsiye edilen homeopatik ürünler için de seyahat sağlığı yazımdan faydalanabilirsiniz.
Bolivya’ya vize almak gerekir mi?
Resmî ve umuma mahsus pasaport sahibi T.C. vatandaşları, Bolivya’ya girişlerinde 90 gün süreyle vizeden muaf.
Ancak dikkat! Artık Güney Amerika uçuşlarında ekstra güvenlik kontrolü yapılıyor. Daha önce Schengen veya ABD vizesi almadıysanız, pasaportunuzda hiç giriş-çıkış yoksa, uçağa kabul edilmeme ihtimaliniz var.
Bolivya’da gezilecek yerler listesi
Bolivya’ya seyahat ediyorsanız, Bolivya turunuzun tekdüze bir gezi olmayacağınıza emin olabilirsiniz. Hepsi birbirinden çok farklı yerler görecek, bir gün ormanda gözünüz yeşile doyarken, bir gün kendinizi çölde sonsuzluğa bakarken bulacaksınız. Ancak şuna da dikkat etmelisiniz. Ülkenin coğrafyasını dağlar, ovalar, yağmur ormanları gibi çok farklı yerler oluşturduğundan; iklim de bölgesel olarak değişkenlik gösteriyor.
Potosí
Bolivya’nın güney dağlık kısmında yer alan Potosí, madencilik geçmişine sahip bir kent. Burada gümüş madeni Cerro Rico’yu, eski bir darphane olup müzeye çevrilen Casa Nacional de la Moneda’yu, kolonyal yapılara ev sahipliği yapan Plaza 10 de Noviembre’yu görebilirsiniz. Potosí şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Uyuni
İşte çöl, göl, gayzer, lagün, volkan görebileceğiniz bir yer: Uyuni! Uyuni’de gezilecek yerler arasında Salar de Uyuni, Isla Incahuasi, Laguna Colorada, Geiser Sol de la Manana (Kaplıca ve Gayzerler), Aguas Termales De Polques (Kaplıca ve Gayzerler), Tunupa Volcano, Senda Andina, Laguna Blanca, Siloli Çölü var. (Burada hemen bir parantez açıp bir soru sormalıyım. Mesela gayzer ne anlama geliyor, biliyor musunuz? Magma ilerlediğinde yer altı sularına temas ederse, basınç farkından dolayı gayzer oluşuyor.)

Uyuni – Gayzer
Salar de Uyuni
Salar de Uyuni, kapladığı 11.000 m² alanıyla dünyanın en büyük tuz yatağı. Potosí’deki Daniel Campos’ta, deniz seviyesinden 3.656 m yükseklikte yer alıyor.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni’nin içinde yer alan Incahuasi Adası; Salta Düzlükleri’nin ortasında olması ve 12 metreye kadar uzayan dev kaktüsleriyle (Trichocereus pasacana) tanınıyor.

Salar de Uyuni – Incahuasi Adası
Laguna Colorada
Laguna Colorada; Potosí bölgesinde, Altiplano Platosu’nun güney kısmında, Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Abaroa doğal koruma alanında bulunan bir göl. Kırmızı renkli suyu ve nadir flamingolarıyla biliniyor.

Laguna Colorada
La Paz
La Paz kenti, hem La Paz bölgesinin başkenti hem de Bolivya’nın yönetimsel başkenti. Ülkenin yasal başkenti Sucre olmasına rağmen bakanlar kurulu La Paz’da yerleşik olduğundan ülke La Paz’dan yönetiliyor.
Burası Illimani Dağı’nın eteklerinde, deniz seviyesinden 3.600 metre yüksekte yer alıyor.

La Paz
İnka Yol Sistemi Qhapaq Ñan, La Paz bölgesinden geçiyor. İnka Yol Sistemi (Quechua dilinde “kraliyet yolu” anlamına gelen Qhapaq Ñan), yaklaşık 40.000 kilometre uzunluğuyla Kristof Kolomb kıtaya gelmeden önce Güney Amerika’daki en kapsamlı ve gelişmiş ulaşım sistemiymiş. 6 ülkede (Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Ekvador, Peru) yollar, köprüler, hendekler ve destekleyici altyapı gibi yapıları içeren 273 bileşenden oluşuyor. Ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
La Paz bölgesindeki Tiwanaku: Tiwanaku Kültürünün Manevi ve Siyasi Merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Sucre
Bolivya’nın yasal başkenti Sucre; mimarisi, festivalleri ve eğlenceli halkı nedeniyle Bolivya’nın en keyifli şehirlerinden biri. Şehirde görülmesi gereken en önemli yerler arasında Bolivya’nın bağımsızlık bildirgesinin imzalandığı Casa de la Libertad (Freedom House – Özgürlük Evi), kolonyal dönemden resim koleksiyonlarının sergilendiği Museo Charcas var. Sucre Tarihi Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Santa Cruz de la Sierra
Santa Cruz bölgesinin başkenti Santa Cruz de la Sierra, Pirai Nehri kenarında yer alıyor. Kent, müzeleri ve gece hayatıyla öne çıkıyor.

Santa Cruz de la Sierra
Santa Cruz bölgesindeki Noel Kempff Mercado Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor. Fuerte de Samaipata, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Chiquitos’un Cizvit Misyonları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Copacabana
Titicaca Gölü kıyısındaki Copacabana; Bolivya’nın koruyucu azizi Copacabana’ya adanan yapıları nedeniyle önemli bir Hac merkezi. 16. yüzyıla tarihlenen, Our Lady of Copacabana’ya adanan bir türbeye ve Copacabana Meryem Ana Bazilikası’na ev sahipliği yapıyor.

Copacabana
Cochabamba
“Bahar şehri” veya “bahçelerin şehri” olarak bilinen Cochabamba, Bolivya’nın en büyük üçüncü şehri. Şehirde görülecek en önemli yerler arasında San Pedro Tepesi’ndeki Cristo de la Concordia (Kurtarıcı İsa Heykeli) ve San Sebastián Katedrali var. Cochabamba şehri, gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı’na dâhil.

Cochabamba
Görkemli And Dağları, verimli ovaları, göz alıcı Atacama Çölü ve büyüleyici Amazon Havzası yağmur ormanlarıyla Bolivya; Güney Amerika’nın güzel ülkelerinden biri.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin