Panamá veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti; Orta Amerika’da, hem Karayip Denizi’ne hem de Kuzey Büyük Okyanus’a kıyısı olan bir ülke. Adını en çok Kuzey Amerika ve Güney Amerika arasında bağlayıcı işlev gören Panama Kıstağı (isthmus) üzerindeki konumu, Atlantik Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan mühendislik harikası Panama Kanalı ile duyuruyor. Ancak en önemli özelliklerinden biri de doğal zenginliği. Panama’nın biyolojik çeşitliliğinin; ABD, Kanada ve Avrupa’nın toplamından 3 kat daha fazla olduğu söyleniyor!
Ülke topraklarında M.Ö 3.000 yıllarından beri insan yaşamı var. Çoğunluğu Ngäbe ve Buglé olmak üzere yerli kabileler varlıklarını sürdürmüş.
Burada sömürge dönemi, 1501 yılında ilk olarak gelen İspanyol kâşif Rodrigo de Bastidas’un ve 1502’de 4. seferi sırasında gelen Kristof Kolomb’un ardından başlamış. Ülke, sömürge dönemi boyunca kıtadaki diğer sömürgelerde elde edilen kıymetli madenlerin Avrupa’ya taşınması sürecinde kritik bir misyon yüklenmiş.
19. yüzyıldaki en önemli tarihî figür, kuşkusuz ki Simón Bolívar’dır. (Tam ismiyle Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco). Halk arasında El Libertador (Amerika’nın Kurtarıcısı) olarak bilinen Simón Bolívar, Venezuelalı bir askeri ve siyasi lider. Günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu’ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş.
1819 yılında günümüz Kolombiya, Panama, Ekvador, Venezuela ülkelerinin topraklarını kaplayan bölgede Büyük Kolombiya Cumhuriyeti kurulmuş. Simón Bolívar 1819’da Yeni Granada Birleşik Eyaletleri’nde, 1821’de Venezuela ve Panama’da, 1822’de Ekvador’da, 1824’te Peru’da, 1825’te Bolivya’da İspanyollar’ı yenilgiye uğratmış. Ancak 1830’da Büyük Kolombiya Cumhuriyeti dağılmış. Simón Bolívar da aynı yıl ölmüş.
1886’da Kolombiya Cumhuriyeti kurulmuş. Panama 1903’te Kolombiya Cumhuriyeti’nden ayrılmış ve bağımsız bir devlet hâline gelmiş.
Günümüzde başkanlık tipi demokrasiyle yönetiliyor.
Panama nerede? Panama’ya nasıl gidilir?
İçindekiler
Ülke; Kuzey Amerika ve Güney Amerika arasında bağlayıcı işlev gören Panama Kıstağı (isthmus) üzerinde yer alıyor. Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus, Panama Kıstağı kıyılarında 1.600’den fazla adaya ev sahipliği yapıyor.
Ülkede bulunan Panama Kanalı’ysa Atlantik Okyanusu’yla Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan, Panama Kıstağı’nı kesen ve deniz ticareti için bir kanal olan 82 kilometrelik yapay bir su yolu. Yapımını 1881 yılında Fransızlar başlatmış. Ancak başarısız olmuşlar ve 10 yıl sonra inşaatı durdurmuşlar. 1904’te projeyi ABD satın almış. Kanal 1914’te açılmış.
Panama Kanalı asansör gibi çalışıyor. Atlas Okyanusu’ndan Pasifik Okyanusu’na geçmek isteyen bir gemi, kanalın kademeli havuzlarında su yolu boyunca ilerliyor ve sonra Pasifik Okyanusu’nda yoluna devam ediyor.
İstanbul’dan Panama City’deki Tocumen Uluslararası Havalimanı’na direkt uçuşlar 14 saat sürüyor.
Panama’ya vize almak gerekiyor mu?
Diplomatik, Hizmet ve Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamili T.C. vatandaşları, Panama’ya seyahatlerinde 90 güne kadar vizeden muaf.
Ancak dikkat! Artık Orta Amerika ve Güney Amerika uçuşlarında ekstra güvenlik kontrolü yapılıyor. Daha önce Schengen veya ABD vizesi almadıysanız, pasaportunuzda hiç giriş-çıkış yoksa, uçağa kabul edilmeme ihtimaliniz var.
Panama’da gezilecek yerler listesi
Eğer detaylı bir Panama turu yapmak istiyorsanız, bu küçük ülkeye uzun zaman ayırmalısınız.
Eğer cruise turuyla seyahati seviyorsanız, dünyanın en iyi cruise turu rotalarından biri olan Panama Kanalı cruise turuna katılabilirsiniz. Bu turlar genellikle Panama’nın egzotik ormanlarını, Kolombiya’nın tarihi şehirlerini ve Karayipler’deki Aruba Adası’nın kumsallarını ziyaret ediyor.
Panamá City
Ülkeyle aynı adı taşıyan başkent Panamá City; modern gökdelenleri, kumarhaneleri, gece kulüpleri, Casco Viejo bölgesindeki sömürge binaları, şehrin ortasında yağmur ormanlarıyla kaplı Metropolitan Doğal Parkı’yla (Parque Natural Metropolitano – PNM) içinde tezatları barındıran bir şehir. Panamá Viejo Arkeolojik Alanı ve Panamá Tarihi Bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Panamá City, gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı’na dâhil.
San Blas Adaları
Karayip Denizi’nde bulunan San Blas Adaları, yaklaşık 365 adadan oluşan bir archipelago (takımada grubu). Bu adaların 49’unda yerleşim yeri var, diğerleri ıssız. Adalar Panama Kanalı’nın doğusunda, Panama Kıstağı’nın kuzey kıyısında yer alıyor. Adalara Panama City’den yelkenli tekne, uçak, deniz taksisiyle gidiliyor.
Taboga Adası
“Çiçek Adası” olarak da bilinen Taboga Adası, Panama Körfezi’nde yer alan volkanik bir ada. Panama City’ye 20 km uzaklıkta bulunuyor.
Soberanía Millî Parkı
Tropik ormanlarla kaplı olan Soberanía Millî Parkı, Panama City’ye 25 km uzaklıkta bulunuyor. Park yaklaşık 525 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Parkın içindeki Las Cruces Yolu (Camino de Cruces), 16. yüzyılda İspanyollar tarafından altın taşımak için kullanılmış.
Chiriquí
Boquete, Chiriquí eyaletinde küçük bir yerleşim. Çevresindeki Chiriquí Dağlık Bölgesi’nde kahve tarlaları, batısında Barú Yanardağı Millî Parkı var.
Chiriquí ve Bocas del Toro eyaletlerindeki Talamanca Sıradağları-La Amistad Rezervleri / La Amistad Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Coiba Adası
Pasifik Kıyısı açıklarında, Chiriquí Körfezi’nde yer alan Coiba Adası; Coiba Millî Parkı’nın bir parçası. Coiba Millî Parkı’nın en bilinen yerleri arasında dalışlarda manta, balina, çekiç kafalı köpekbalığı görebileceğiniz Bahia Damas Resifi, açık denizde yer alan ve plajı, mercan resifleriyle ünlü küçük ada Granito de Oro var. Veraguas ve Chiriquí eyaletlerindeki Coiba Millî Parkı ve Özel Deniz Koruma Bölgesi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Coiba Adası, Galapagos Adaları ile aynı koridor üzerinde yer alıyor ve Amerika kıtasının batı kıyı şeridindeki en büyük resif olan Bahia Damas Resifi’ne erişim sunuyor.
Colón
Aynı adlı eyaletin başkenti olan Colón; Karayip kıyısında, Panama Kanalı’nın girişinde yer alıyor. Kanal Genişletme Gözlem Merkezi, kanalın Atlantik kilitleri ve Gatún Gölü üzerinde izleme platformlarının bulunduğu bir park. Gatún Gölü, Panama Kanalı’nın büyük bölümünü oluşturan yapay bir göl. Gemiler Panama Kıstağı’nda 33 km boyunca Gatún Gölü’nde ilerliyor. Geniş Colón Serbest Ticaret Bölgesi, vergiden muaf alışveriş imkânı sunuyor. Şehrin batısında, Chagres Nehri’nin ağzında yer alan San Lorenzo Kalesi; iyi korunmuş bir sömürge askeri yapısı. Panama’nın Karayip Yakasındaki Tahkimatlar: Portobelo-San Lorenzo, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Portobelo
Colón eyaletindeki Portobelo, tarihi bir liman. Panama Kıstağı’nın kuzey kesiminde, Panama Kanalı’nın Atlantik girişindeki Colón Limanı’nın 32 km kuzeydoğusunda yer alıyor.
Darién
Panama’daki tüm millî parkların en önemlisi olan Darién Millî Parkı, izole konumu nedeniyle ulaşılması oldukça zor bir yerde bulunuyor. Parkta en çok 2 yer ziyaret ediliyor: Santa Cruz de Cana (kısaca Cana) ve Pirre İstasyonu. Darién Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.
Anton Vadisi
El Valle de Anton, Panama’nın merkezinde yer alan bir şehir. Dağlar ve bulut ormanlarıyla çevrili kent, sönmüş bir yanardağın kraterinde bulunuyor. Kuzeyindeki Cerro Gaital Millî Parkı’nın 3 tepesi var: Cerro Gaital, Cerro Pajita, Cerro Caracoral. Parkın okyanus manzaralı parkurlarında yürürken; kırmızı bacaklı bal sürüngeni, körfez başlı tanager, mavi taçlı motmot başta olmak üzere yüzlerce endemik kuş türünü gözlemleyebiliyorsunuz.
Küçüklüğüne aldanmayın… Eğer doya doya bir Panama turu yapmak istiyorsanız, uzun zaman ayırmanız gerekiyor.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin