Ekvador Cumhuriyeti dünyanın ekolojik bakımdan en zengin ülkelerinden biri. Herşeyden önce anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus’taki Galápagos Adaları’na (Colón Takımadaları) ev sahipliği yapıyor. Galápagos Adaları, 19 volkanik adadan oluşan bir archipelago (takımadalar, adalar grubu). “Tabiatın Ütopyası” olarak adlandırılan adalar, karmaşık bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor ve dünyada en fazla bitki ve hayvan türünü içeren bölgelerin başında yer alıyor. Adalardaki bitkiler ve hayvanlar, doğabilimci Charles Darwin’e evrim teorisini ortaya koymada ilham kaynağı olmasıyla biliniyor. Galapagos Adaları, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde yer alıyor.

Isabela Adası - Deniz aslanı

Isabela Adası – Deniz aslanı

Adalar hem su altı hem su üstü canlılarına ev sahipliği yapıyor. Kara iguanaları, deniz iguanaları, dev kaplumbağalar, albatroslar, sümsük kuşları (booby-mavi ayaklı, kırmızı ayaklı, maskeli), deniz aslanları, Galápagos yengeçleri (sally lightfoot crabs), uçamayan karabatak kuşları, Galápagos penguenleri buranın sakinleri arasında yer alıyor. Adaları bu denli değerli yapan sebeplerden biri de dünyaca ünlü biyolog Charles Darwin’in evrim teorisinin doğduğu yer olması. Darwin’e ilham veren adalar, UNESCO tarafından da canlı müze ve evrim teorisinin yaşayan kanıtı olarak kabul ediliyor.

El Chato Ranch'te dev kara kaplumbağaları

El Chato Ranch’te dev kara kaplumbağaları

1835’te Galapagos Adaları’nda 5 hafta kalan İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyolog Charles Darwin, burada nadir bitkiler, kuşlar, sürüngenler keşfetmiş. Keşfettiği bitkilerin ve hayvanların örnekleri toplayıp İngiltere’ye götürmüş. Özellikle değişik adalardaki farklı ispinoz türleri üzerine çalışmaları, “doğal seçilim yoluyla evrim” kuramını geliştirmesine neden olmuş.

16.-17. yüzyıllarda insanlar adalara keçiler, eşekler, domuzlar getirmiş. Bu hayvanlar adalardaki ekosistemi bozmuş. Bunun üzerine 1997-2006 yılları arasında Charles Darwin Vakfı ve Galápagos Millî Parkı tarafından Project Isabela adında bir proje başlatıldı. Bu çevre restorasyon projesiyle; insanlar tarafından sonradan getirilen türler Isabela, Santiago ve Pinta adalarında ortadan kaldırıldı.

Santa Cruz Liman bölgesi

Santa Cruz Liman bölgesi

Adalarda en büyük sıkıntılardan biri de su. Su kaynağı az olduğu için su eksikliği var. Bu nedenle tuzlu suyu desalinasyon tesisinde arıtarak kullanıyorlar.

Adalar dünyanın en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor. Mesela dalış sırasında mola mola (güneş balığı/ay balığı) görebiliyorsunuz.

Mola Mola (Ay balığı/Güneş balığı)

Mola Mola (Ay balığı/Güneş balığı)

Kara iguanalarının burada evrimleştiğini ve dünyada deniz iguanasını görebileceğiniz tek yerin Galápagos Adaları olduğunu biliyor muydunuz? Bu dev kertenkeleleri Fernandina, Española, Santa Cruz ve Isabela adalarında görebiliyorsunuz.

Galapagos Adaları - Deniz iguanası

Galapagos Adaları – Deniz iguanası

Galapagos Adaları nerede? Galapagos Adaları’na nasıl gidilir?

Ekvador‘a bağlı olan Galápagos Adaları; anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus’ta bulunuyor. Galapagos Adaları turu yapmayı planlıyorsanız, oldukça uzun ve zorlu bir yolculuk yapmaya hazırlıklı olmalısınız. Herşeyden önce burası hem çok uzak hem de çok izole bir yer. İstanbul’dan direkt uçuş yok. En az 2 uçuşla Ekvador’un Quito (Kito) şehrindeki Mariscal Sucre Uluslararası Havalimanı’na veya Guayaquil şehrindeki José Joaquín de Olmedo Uluslararası Havalimanı’na gitmeniz, oradan 2 saatlik uçuşla Baltra Adası’ndaki Seymour Galápagos Ekolojik Havalimanı’na gitmeniz gerekiyor. (Ancak uçakların çoğu Quito’dan direkt gitmiyor, Guayaquil aktarmalı gidiyor. Bazen Guayaquil’de ikinci uçuşa biniyorsunuz, bazen Guayaquil’de uçaktan inmiyorsunuz. Yeni yolcular biniyor ve Galapagos’a devam ediyorsunuz.)

(Guayaquil şehrindeki José Joaquín de Olmedo Uluslararası Havalimanı’ndan San Cristóbal Adası’ndaki San Cristóbal Havalimanı’na da direkt uçuşlar var. Ancak merkezi konumu nedeniyle Seymour Galápagos Ekolojik Havalimanı, ana hava limanı kabul ediliyor.) Seymour Galápagos Ekolojik Havalimanı’na geldikten sonra belediye otobüsüne binip feribot iskelesine gidiyorsunuz. Buradan tekneye binip Itabaka Kanalı’nı geçerek Santa Cruz Adası’na gidiyorsunuz. Bu yolculuk, bekleme sürelerini de eklediğinizde neredeyse 2 gün sürüyor. Galápagos’a hoşgeldiniz!

Kısa sürede çok adayı ziyaret edip daha fazla yaban hayatı çeşitliliği görmek isterseniz, Galapagos Adaları’nı cruise turuyla keşfedebilirsiniz. Ayrıca Galapagos Adaları cruise turu, dünyanın en iyi cruise rotaları arasında yer alıyor. Bu cruise turlarının en büyük farklılığı; devasa kruvaziyer gemilerle değil, küçük gemilerle veya katamaranlarla gidiyor olması. Cruise rotaları; doğu, batı, kuzey, güney ve merkez olarak ayrılıyor. Ancak hangi rotayı seçerseniz seçin; ziyaretçi alanlarındaki parkurlar boyunca yürüyüş yapıyor, şnorkelle dalış yapıyor, çoğu adada neredeyse benzer yaban hayatını (Galápagos pengueni, deniz aslanları, mavi ayaklı sümsük kuşları, fırkateyn kuşları, deniz ve kara iguanaları) görüyorsunuz. Ancak ziyaret ettiğiniz yerler önemli ölçüde farklılık gösteriyor.

Isabela Adası'na katamaranla gittik

Isabela Adası’na katamaranla gittik

Ancak cruise turlarındaki doluluk nedeniyle artık kara turları da yaygınlaşmaya başladı. Ayrıca karada konaklayarak tekneyle çevre adalara gitmek de oldukça heyecan verici bir tatilin kapılarını aralıyor. Ben de buraya Eco Andes Travel’ın organize ettiği bir tanıtım turunun davetlisi olarak katıldım. Sonuç olarak Galapagos’ta harika bir tatil geçirdim. Eğer siz de unutulmaz bir Ekvador turu veya Galapagos turu yapmak istiyorsanız, kendileriyle iletişime geçip YAPRAK adını verdiğinizde indirim alacaksınız. (Gabriela Amaguana – info@ecoandestravel.com)

Dikkat! İster cruise, ister kara tatili yapın; adalar arasında giderken mutlafa Pasifik’in hırçın dalgalarına maruz kalacaksınız. Bu nedenle yola çıkarken yanınıza mutlaka bulantı hapı alın!

Eco Andes Travel'ın düzenlediği tanıtım gezisinde grubumuzla katamaranla Floreana Adası'na giderken

Eco Andes Travel’ın düzenlediği tanıtım gezisinde grubumuzla katamaranla Floreana Adası’na giderken

Galápagos Adaları’nı yıl boyu ziyaret edebilirsiniz. Ancak 15 Haziran-15 Eylül ve 15 Aralık-15 Ocak arasında yüksek sezon var.

  • Aralık-mayıs ayları arasında su ve hava sıcaklıkları daha ılık oluyor. Deniz kaplumbağaları bu dönemde sahillerde yuva yapıyor.
  • Haziran-kasım ayları arasında Humboldt akıntısı etkisiyle hava ve su serinliyor. Akıntının getirdiği besinler sayesinde Albatros kuşları ve Galápagos penguenleri görülüyor. Mavi ayaklı sümsük kuşları bu dönemde çiftleşiyor.
Galapagos Adaları - Isabela Adası

Galapagos Adaları – Isabela Adası

Galapagos Adaları’na vize almak gerekiyor mu?

Ekvador’a gidecek olan T.C. vatandaşları (Umuma Mahsus, Hizmet, Hususi, Diplomatik Pasaport hamilleri) 90 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaf.

Ancak dikkat! Artık Güney Amerika uçuşlarında ekstra güvenlik kontrolü yapılıyor. Daha önce Schengen veya ABD vizesi almadıysanız, pasaportunuzda hiç giriş-çıkış yoksa, uçağa kabul edilmeme ihtimaliniz var.

Ancak Galapagos Adaları’na gitmek için özel olarak yapmanız gereken şeyler var. Öncelikle 20 USD ücretindeki Transit Kontrol Kartı’nı almanız, ayrıca Galapagos Adaları Millî Parkı’na girmek için 200 USD ödemeniz gerekiyor. Sıra beklememek için bu ödemeleri önceden yapmak isterseniz, sadece Ekvador’da yetkili olan bir acente aracılığıyla yapabiliyorsunuz. Acenteler ödemeleri önceden online yapıp form/fiş alabiliyor.

Havalimanına geldiğinizde önce Galapagos için özel güvenlik kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Galapagos Adaları pek çok canlı türüne ev sahipliği yaptığı için adalara tohum, canlı (bitki, hayvan), et, süt ve süt ürünleri sokmak kesinlikle yasak. Bavullarınız bu özel güvenlik noktasında x-ray cihazından geçirilip kilitleniyor. Daha sonra kilitli bavulunuzla uçağınız için check-in kontuarına gidebiliyorsunuz.

Eğer bir acente aracılığıyla önceden Transit Kontrol Kartı’nı satın almadıysanız, güvenlik kontrolü ve check-in işlemlerinden sonra kartı alma sırasına girip ödeme yapmanız gerekiyor. Galapagos Transit Kontrol Kartı, Ekvador hükümeti tarafından belirlenen bir göçmenlik kontrol önlemi. Galapagos Adaları’na kimin girip çıktığını ve ne kadar kaldığını takip etmek için kullanılıyor. Ancak Transit Kontrol Kartı’nın satıldığı yerde uzun kuyruklar olabiliyor. Bu nedenle kartı önceden acenteniz aracılığıyla almanızı tavsiye ederim.

Millî park giriş ücretini de adaya indiğinizde nakit olarak ödeyebiliyorsunuz.

Uçaktan inmeden önce de adalardaki endemik türleri korumak amacıyla kabin üstü bagajlarına Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan özel bir sprey sıkıyorlar. Böylelikle adalara dışarıdan zararlı bakterilerin girmesini engelliyorlar.

Uçakta gümrük formuna benzeyen bir form dağıtıyorlar. Adaya inince de gümrük geçişine benzer bir geçiş var. Doldurulan formu topluyorlar. Millî park giriş ücretini ödemeyenlerden de bu ücreti nakit olarak alıyorlar.

Galapagas Adaları – Kurallar & Yasaklar

  • Adalarda plastik şişe satılmıyor. Gelirken mutlaka su mataranızı getirmenizi öneririm. Sürdürülebilir turizm için katkıda bulunan adaların otellerinde mataranızı doldurmanız için sebil var.
  • Hayvanlara en fazla 3 m yaklaşabiliyorsunuz.
  • Millî park alanı içinde sigara içmek yasak.
  • Hayvanların fotoğrafını çekerken flaş kullanmak yasak.
  • Drone çekimi yasak.
  • Adalardan deniz kabuğu, mercan, kum, volkanik kaya çıkarmak yasak.
  • Adalar arasındaki feribota çamurlu ayakkabıyla binmek, sebze-meyve-et-süt ve süt ürünleri taşımak yasak. Çünkü her adanın farklı endemik canlıları var ve adalar arasında bakteri-mikrop taşınması diğer canlılara zarar verebiliyor. Her adadan çıkarken ve diğer adaya girerken kontrol yapılıyor.
  • Buranın eşsiz biyoçeşitliliğini korumak için tüm turistlerin Galapagos sertifikalı bir rehberle gezmesi gerekiyor.
  • Millî park içinde tek bir ağaç bile kesmek yasak. Millî park dışındaki ağaçların türüne göre kesilip kesilemeyeceği değişiyor.
  • Kayalara, duvarlara, ağaçlara graffiti çizmek yasak.
  • Sadece özel alanlarda önceden izin alınarak kamp yapılabiliyor.

Galapagos Adaları’nda gezilecek yerler listesi

Adalar grubu; 14 büyük ada (Isabela, Santa Cruz, San Salvador (Santiago, James), Fernandina, San Cristóbal, Floreana (Santa Maria), Marchena, Española, Pinta, Santa Fe, Genovesa, Pinzón, Darwin, Wolf), 8 orta büyüklükte ada ve 40 küçük adadan oluşuyor.

Isabela Adası'nda gün batımı

Isabela Adası’nda gün batımı

  • Isabela Adası, Galápagos Adaları’nın en büyüğü.
  • Santa Cruz Adası, Galápagos Adaları’nın en kalabalık ve ikinci büyük adası. Takımadaların ortasında yer alıyor.
  • San Cristóbal Kantonu, Galápagos Adaları içinde jeolojik oluşumu en eski kanton kabul ediliyor. Española, Floreana, Genovesa, San Cristóbal ve Santa Fe Adaları’ndan oluşuyor.

Adalarda kamyonetle gezebiliyorsunuz.

Galapagos Adaları'nda kamyonetle gezebiliyorsunuz

Galapagos Adaları’nda kamyonetle gezebiliyorsunuz

Eğer adalar hakkında genel bir fikir sahibi olmak istiyorsanız; seyahat rotanıza Baltra, Santa Cruz, Isabela, Floreana, Bartolomé adalarını dâhil etmenizi öneririm. Hoş, burada ne kadar kalırsanız kalın, asla yeterli olmayacaktır…

Galapagos Adaları - Santa Cruz Adası

Santa Cruz Adası

Baltra Adası (Güney Seymour)

Alanı 21 km² olan Baltra Adası (Güney Seymour Adası); Galapagos Adaları’nın merkezine yakın bir konumda yer alıyor. Ada, bir dizi deniz altı lavının yükselmesiyle oluşmuş. Galapagos’u Ekvador anakarasına bağlayan iki havaalanından birine ev sahipliği yapıyor. Çoğu gezgin de Galapagos Adaları’na girişi bu adadan yapıyor. Buraya geldikten sonra feribotlarla Itabaca Kanalı’nı geçip Santa Cruz Adası’na gidiliyor.

Galapagos Adaları - Baltra Adası endemik hayvanı sarı iguana

Baltra Adası endemik hayvanı sarı iguana

Kuzey Seymour Adası

Alanı 1.83 km² olan Kuzey Seymour Adası, bir dizi deniz altı lavının yükselmesiyle oluşmuş. Adını İngiliz asilzadesi Lord Hugh Seymour’dan alıyor. Kara iguanalarına, mavi ayaklı sümsük kuşlarına, kırlangıç ​​kuyruklu martılara, baş sallayanlara, fırkateyn kuşlarına ev sahipliği yapıyor.

Santa Cruz Adası

Alanı 986 km² olan Santa Cruz Adası, Galapagos Adaları’nın ikinci büyük adası. Takımadaların merkezinde yer alıyor. Uzun süredir volkanik aktivitesi yok. Baltra Adası’ndaki Seymour Galápagos Ekolojik Havalimanı’na yakınlığı nedeniyle burası tüm Galápagos’un ana turizm merkezi sayılıyor. Santa Cruz ismi İspanyolca’da “Kutsal Haç” anlamına geliyor. Ancak İngilizce ismi Indefatigable, adını İngiliz gemisi HMS Indefatigable’dan alıyor.

Baltra Adası’nda havalimanına inip Itabaca Kanalı’nı geçtikten sonra Santa Cruz Adası’na varıyorsunuz. Santa Cruz Adası’nda otobana girdikten kısa bir süre sonra Los Gemelos ikiz kraterlerini ziyaret edebiliyorsunuz. Burası tarım arazileri ve yerli ormanların bulunduğu, ikonik Galapagos dev kaplumbağasının ve Darwin ispinozlarının bulunduğu bölge. Kraterler etrafında keyifli bir yürüyüş yapabiliyorsunuz.

Los Gemelos

Los Gemelos

Adada bir kaplumbağa koruma olanı olan El Chato Ranch’te dev kara kaplumbağalarını yakından görebilirsiniz. Tesiste leziz yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

El Chato Ranch

El Chato Ranch

El Chato Ranch sınırları içinde kalan lav tüpü mağaralarında yürüyüş yapabilirsiniz. Milyonlarca yılda oluşan lav tüpü mağaraları oldukça etkileyici.

El Chato Ranch'te lav tüpü mağaraları

El Chato Ranch’te lav tüpü mağaraları

Adalardaki tek bira üretim yeri olan Santa Cruz Brewery’de bira yapımı hakkında bilgi alabilir, tadım yapabilirsiniz.

Santa Cruz Brewery

Santa Cruz Brewery

Bugan Villa’da el yapımı tahta heykellerden satın alabilir, nefis ceviche tadımı yapabilirsiniz. Burası çok şık bir çiftlik evi. Gittiğinize değiyor.

Eco Andes Travel'ın düzenlediği tanıtım gezisinde 5 kıtadan gelen katılımcılarla Bugan Villa'ya gittik

Eco Andes Travel’ın düzenlediği tanıtım gezisinde 5 kıtadan gelen katılımcılarla Bugan Villa’ya gittik

Bugan Villa'da ceviche yedik

Bugan Villa’da ceviche yedik

Denize girmek için en iyi tercihiniz Tortuga Bay olacaktır. Ancak buranın kapısına geldikten sonra yaklaşık 40 dakika yürümeniz gerektiğini bilmelisiniz. Yürüyüş yolu düz ve keyifli. Kumsala vardığınız yerde denize girilmiyor. Çünkü burası açık deniz ve dalgalar çok hırçın. Ancak sağ tarafa doğru biraz daha yürürseniz, bir koya ulaşıyorsunuz. Bu koyun duyu çok sakin, su sıcaklığı da oldukça iyi. Burada hem yüzebilir hem de su kayağı kiralayabilirsiniz. Eğer dönüşte yürümek istemezseniz, tekneyle dönebilirsiniz. Ancak girişte tekne saatlerini öğrenin. Biz yürüyerek geldik, tekneyle döndük. Ancak tekneyle döndüğüme biraz pişman olduğumu itiraf etmeliyim. Dalgalar o kadar korkunçtu ki her an batacakmışız gibi hissettim.

Tortuga Bay

Tortuga Bay

Eğer Charles Darwin’in çalışmaları hakkında bilgi edinmek isterseniz, Charles Darwin Research Station’a (CDRS) gidip oranın rehberiyle gezebilirsiniz.

Eğer Galapagos Adaları kara turu yapacaksanız, Santa Cruz Adası’ndaki Ikala Galapagos Hotel’de konaklayıp diğer birkaç adaya buradan tekne turlarıyla geçebilirsiniz.

Ikala Galapagos Hotel

Ikala Galapagos Hotel

Sürdürülebilir turizme katkı sağlayan Ikala Galapagos Hotel, Galapagos için nefis bir tercih. Odaları çok modern ve geniş. Yemekleri de gurmeleri bile mutlu edecek kadar lezzetli.

Ikala Galapagos Hotel'in çatı katındaki restoranından nefis bir gün doğumu manzarası izleyebiliyorsunuz

Ikala Galapagos Hotel’in çatı katındaki restoranından nefis bir gün doğumu manzarası izleyebiliyorsunuz

Isabela Adası

Alanı 4.670 km² olan Isabela Adası, Galapagos’un en büyük adası. Adanın ilk ismi Albemarle Adası’ymış. Bu ismi 1684 yılında adalara ayak basan ilk insanlardan biri olan Ambrose Cowley, Albemarle Dükü’nün anısına vermiş. Daha sonra adaya Kastilya ve Aragon Kraliçesi I. Isabela’nın adı verilmiş. I. Isabela ve kocası Aragon Kralı II. Fernando, Christopher Columbus’un 1492’de Yeni Dünya’nın keşfine yol açan yolculuğunu destekleyen ve finanse eden kişiler olarak tanınıyor.

Isabela Adası - Galápagos pengueni

Isabela Adası – Galápagos pengueni

Isabela Adası, kuzeyden güneye 5 kalkan volkanının (Ekvador (artık yok oldu), Wolf, Darwin, Alcedo (içinde Azufre de var), Sierra Negra (içinde Chico da var), Cerro Azul) birleşmesiyle oluşmuş. En yüksek noktası da 1.707 m ile Wolf Volkanı. Adada Galapagos pengueni, karabatak, sümsük kuşu, Galapagos güvercini, Galapagos şahini, deniz iguanası, kara iguanası, dev kaplumbağa, ispinoz kuşu, atmaca, flamingo, Sally Lightfoot yengeç görülüyor.

Galápagos Adaları - Isabela Adası - Mavi ayaklı sümsük kuşu (booby)

Isabela Adası – Mavi ayaklı sümsük kuşu (booby)

Isabella Adası’nda Sierra Negra volkanına ve aynı volkanın kalderası içinde yer alan Minas de Azufre sülfür madenine yürüyüş yapabilirsiniz. Bu yürüyüşler için izin alınması gerekiyor ve belli sayıda insana izin veriliyor. Biz sis bastırdığı için volkan yürüyüşünü yapamadık. Onun yerine sülfür madenine yürüdük. Bu yürüyüş oldukça zorluydu ama kesinlikle yorgunluğumuza değdi. Burada bu dünyaya ait olmayan bir yere gitmiş gibi hissettik. Hem yol hem de sülfürün çıkardığı buharı izlemek çok etkileyiciydi. Kesinlikle yaptığım en özel yürüyüşlerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Galapagos Adaları - Minas de Azufre sülfür madenine yürüyüş sisler içinde başladı

Minas de Azufre sülfür madenine yürüyüş sisler içinde başladı

Minas de Azufre sülfür madeni yürüyüşünde kalderanın içine indikçe sis azaldı

Minas de Azufre sülfür madeni yürüyüşünde kalderanın içine indikçe sis azaldı

Minas de Azufre sülfür madeni

Minas de Azufre sülfür madeni

Adada tekne turlarına katılıp Islote Tintoreras’a gidebilirsiniz. Burada lav tüplerinin açtığı tünellerin kenarında yürüyebilir, tünelin içinde gezinen köpekbalıklarını izleyebilirsiniz. Daha sonra da tünellerde şnorkel yapabilir, denizaslanlarıyla birlikte yüzerken aşağınızda gezinen köpekbalıklarına el sallayabilirsiniz. Burası da kesinlikle dünyada eşi benzeri olmayan bir yer.

Islote Tintoreras

Islote Tintoreras

Islote Tintoreras'teki lav tünellerinde beyaz uçlu köpekbalığı (white tip shark), deniz kaplumbağası, kara iguanasını bir arada görebiliyorsunuz

Islote Tintoreras’teki lav tünellerinde beyaz uçlu köpekbalığı (white tip shark), deniz kaplumbağası, kara iguanasını bir arada görebiliyorsunuz

Sierra Negra yürüyüşü ve Islote Tintoreras gezintisi/şnorkel turu sayesinde Isabella Adası en favori adam oldu.

Islote Tintoreras'te siyah volkanik taşlar çok etkileyici

Islote Tintoreras’te siyah volkanik taşlar çok etkileyici

Isabela Adası’nda Iguana Crossing’de konaklayabilirsiniz. Burası okyanusa nazır uygun bütçeli bir otel.

Iguana Crossing

Iguana Crossing

Ayrıca denize sıfır konumdaki Isamar Hotel’de konaklayabilirsiniz. Eğer konaklamasanız bile restoranı Cartago’da leziz deniz ürünlerinin ve yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Isamar Hotel'in yemekleri çok lezzetli

Isamar Hotel’in yemekleri çok lezzetli

Denize sıfır konumdaki Bar de Beto, adanın en iyi barı.

Floreana Adası

Alanı 173 km² olan Floreana (Santa Maria) Adası, tüm Galapagos Adaları arasında tartışmasız en ilginç insanlık tarihine sahip olan ada. 1793 yılında balina avcıları ilk postaneyi bu adada kurmuş. 1807-1809 yılları arasında Patrick Watkins adında cesur bir İrlandalı, burada ilk Galapagos sakini olarak yaşamış. Ağustos 1932’de Heinz Wittmer, eşi Margret ve oğlu Harry ile Almanya’nın Köln kentinden Floreana’ya taşınmış. Başlangıçta adanın tek kalıcı tatlı su kaynağının yakınındaki Asilo de la Paz’daki bir mağarada yaşamışlar. 1 Ocak 1933’te Margret, mağaralardan birinde Rolf Wittmer’i doğurmuş. Rolf Wittmer, Galapagos’ta doğan ilk yabancı kişi olmuş.

Asilo de la Paz

Asilo de la Paz

Adada pembe flamingo, yeşil deniz kaplumbağası, denizaslanı, Sally Lightfoot yengeç görülüyor. Floreana Adası’nın yakınında, bir su altı yanardağı alanına dayanan bir deniz alanı olan Devil’s Crown ziyaretçi alanı var. Devil’s Crown, takımadalarda şnorkelli dalış için en iyi noktalardan biri olarak kabul ediliyor. Burada köpekbalıkları, resif balıkları, kaplumbağalar ve deniz aslanlarını görme şansı var.

Galapagos Adaları - Floreana Adası

Floreana Adası

Adada Lelia’s Ristorante’de yerel lezzetleri tadabilirsiniz.

Fernandina Adası

Alanı 642 km² olan Fernandina Adası, Galapagos’un üçüncü en büyük, en genç ve en batısındaki ada. Volkanik açıdan en aktif olan ada, Galapagos Adaları’nı oluşturan sıcak noktanın merkezinde yer alıyor. Adaya ismi Aragon Kralı II. Fernando’nun anısına verilmiş. Kastilya ve Aragon Kraliçesi I. Isabela ve kocası Aragon Kralı II. Fernando, Christopher Columbus’un 1492’de Yeni Dünya’nın keşfine yol açan yolculuğunu destekleyen ve finanse eden kişiler olarak tanınıyor.

Adadaki kalderanın etrafında yuva yapan geniş bir kara iguana popülasyonu var. Ayrıca Galápagos Adaları’na batıdan çarpan yer altı Cromwell Akıntısı’nın soğuk suları nedeniyle, Fernandina ve batı Isabela’yı çevreleyen sular takımadanın en zengin suları kabul ediliyor. Bu soğuk sularda uçamayan karabataklar ve Galapagos penguenleri yaşıyor. Ayrıca Fernandina’da deniz iguanaları, mavi ayaklı sümsük kuşu, deniz aslanı, kürklü fok, Sally Lightfoot yengeci, yılanlar, Galapagos şahini görülüyor.

San Cristóbal Adası

Alanı 557 km² olan San Cristóbal Adası, Galápagos’un en doğusundaki ada. Takımadalardaki 2 havaalanından biri olan San Cristóbal Havalimanı’na ev sahipliği yapıyor. Hepsi sönmüş 3 veya 4 kaynaşmış volkandan oluşuyor. Eski adı Chatham, bir İngiliz askeri ve politikacı olan II. Chatham Kontu General John Pitt anısına verilmiş. Daha sonra adı denizcilerin koruyucu azizi olan St. Christopher anısına değiştirilmiş.

Darwin’in 1835’te ilk kez burada karaya çıkmış. Adada fregat kuşları, denizaslanları, dev kaplumbağalar, mavi ve kırmızı ayaklı booby (sümsük kuşları), tropik kuşlar, deniz iguanaları, yunuslar, kırlangıç kuyruklu martılar görülüyor.

Marchena Adası

Alanı 130 km² olan Marchena Adası’nda ziyaretçi bölgesi yok. Bu nedenle adayı bilim insanları ve park görevlileri dışında kimse ziyaret etmiyor. Adada kürklü foklar ve adanın endemik türü Marchena Lav Kertenkelesi görülüyor.

Española Adası

Alanı 60 km² olan Española Adası, Galapagos Adaları’nın en yaşlı (4 milyon yıl!) ve en güneydeki adası. Galapagos’un en izole adalarından biri olduğundan çok sayıda endemik türe sahip. Bunlar arasında Española lav kertenkelesi ve dalgalı albatros var. Dalgalı albatros, sadece Española Adası’nda nisan-aralık ayları arasında görülüyor. Adanın Gardner Körfezi’nde yüzebilir, Punta Suarez’de renkli deniz iguanalarını, Española lav kertenkelelerini, Hood alaycı kuşlarını, kırlangıç kuyruklu martıları, mavi ve kırmızı ayaklı sümsük kuşlarını, atmacaları, ispinoz kuşlarını, dalgalı albatrosları görebilirsiniz.

Española Adası

Española Adası

Pinta Adası

Alanı 60 km² olan Pinta Adası, büyük adaların en kuzeyinde olması nedeniyle nispeten izole bir ada. Burası kuzeybatı yönünde uzanan çatlaklar boyunca çok sayıda genç koni ve lav akışına sahip bir kalkan yanardağ. İlk adını Abingdon Kontu’ndan almış. Daha sonra ismi Columbus’un Yeni Dünya’ya açtığı 3 gemiden biri (Niña, Pinta, Santa Maria) anısına verilmiş. Adada kırlangıç ​​kuyruklu martılar, deniz iguanaları, Galapagos şahinleri, kürklü foklar, birçok benzersiz kuş, sürüngen ve bitki türü yaşıyor.

Adada çok sayıda dev eyer sırtlı kaplumbağa ve Pinta kaplumbağası varmış. Ancak 19. yüzyılda balina avcıları tarafından uzun yolculuklarında yiyecek kaynağı olarak avlanıp ortadan kaldırılmışlar. Hayatta kalan tek Pinta kaplumbağası Lonesome George, önce Santa Cruz’daki Tortoise Center’da koruma altına alındı. Sonra anavatanı Pinta Adası’ndaki araştırma enstitüsüne getirildi.

Santa Fe Adası

Alanı 24 km² olan Santa Fe Adası; takımadaların merkezinde, küçük, nispeten düz bir ada. Burası su yüzeyinin altında yaklaşık 4 milyon yıllık bir yanardağ. İngiliz Amiral Samuel Barrington’ın anısına Barrington Adası olarak da adılıyor. Adanın endemik türleri arasında Santa Fe Kara İguanası (Conolophus pallidus) ve Santa Fe Pirinç Faresi (Oryzomys bauri) var. Bitki örtüsü olarak da dev Opuntia kaktüsünün en büyük türünün yoğun bir ormanına ev sahipliği yapıyor.

Genovesa Adası

Alanı 14 km² olan Genovesa Adası,  Galapagos Adaları’nın kuzeydoğu bölgesinde yer alan at nalı şeklinde bir ada. İsmini Columbus’un doğduğu yer olarak bilinen İtalya’nın Genoa kentinden alıyor. Adada yanardağ patlaması olduğunda kalderanın bir tarafı çökmüş. Ortaya çıkan batık krater, birçok deniz kuşuna yuva sağlayan dik kayalıklarla çevrili Darwin Körfezi’ni oluşturmuş. Tuzlu su içeren bir krater gölü olan Arcturus Gölü, adanın merkezinde yer alıyor ve 6.000 yıldan daha eski tortuları içeriyor.

Genovesa, burada yuva yapan çok sayıda ve çeşitli kuş türlerinden dolayı Kuş Adası olarak biliniyor. Adada fırkateyn kuşları, nazca ve kırmızı ayaklı sümsük kuşları, kırlangıç ​​kuyruklu martılar, fırtına kuşları, kırmızı gagalı tropik kuşlar, ispinozlar, alaycı kuşlar görülüyor. Ayrıca kıyı şeridinde de deniz iguanaları var.

Kırmızı ayaklı sümsük kuşu (booby)

Kırmızı ayaklı sümsük kuşu (booby)

Pinzón Adası

Alanı 18 km² olan Pinzón Adası; kayalık, az dikenli bitki örtüsü ve seyrek ağaç yapısıyla dikkat çeken bir ada. İsmini Columbus’un Yeni Dünya’ya açtığı 3 gemiden (Niña, Pinta, Santa Maria) ikisi olan Pinta ve Niña’nın kaptanları Pinzón kardeşlerden alıyor. Adanın florası içinde birçok epifit (diğer bitkilerde yetişen, mekanik destek için bağımlı oldukları ancak besin açısından bağımlı olmayan bitkiler) var. Özellikle eğrelti otları, bromeliadlar, Opuntia kaktüsü gibi bitkiler dikkat çekiyor. Adanın faunası içinde Darwin ispinozları, Galápagos güvercinleri, kızıl sinekkapan kuşları, Galápagos yılanları, Pinzón lav kertenkelesi, Pinzón dev kaplumbağa, küçük ateş karıncası var.

Darwin Adası

Alanı 2.33 km² olan Darwin Adası, adını Charles Darwin’den alıyor. Wolf-Darwin volkanik sırtı üzerinde bulunuyor. Darwin ve Wolf Adaları, takımadalardaki en uzak adalar; Darwin, Wolf’un yaklaşık 21 km kuzeyinde yer alıyor.

Darwin Adası’nda yalnızca deniz kuşları yaşıyor. İsli Sumru (Sterna fuscata) adanın endemik kuşu. Ayrıca Darwin Kemeri olarak bilinen etkileyici taş kemer oluşum, birçok endemik kuşa ev sahipliği yapmasıyla önem taşıyor. Adada ziyaretçi alanı yok. Bu nedenle adayı usta dalgıçlar dışındaki turistler ziyaret etmiyor. Ancak ada, çeşitli ve bol miktardaki deniz canlıları nedeniyle dalgıçlar tarafından tanınıyor. Özellikle de adanın etrafında görülen çekiçbaşlı köpekbalıklarının büyük sürüleri dalgıçların ilgisini çekiyor.

Wolf Adası

Alanı 2.85 km² olan Wolf Adası, adını Alman jeolog Theodor Wolf’dan alıyor. Wolf-Darwin volkanik sırtı üzerinde bulunuyor.

Wolf Adası’nda yalnızca deniz kuşları yaşıyor. Kuş türleri içinde en çok vampir ispinozu ilgi çekiyor Adları gibi vampir olan bu kuş türü, nazca ve kızıl ayaklı sümsük kuşlarının ve adada yuva yapan diğer kuşların kanını içiyor! Nasıl mı? Çok keskin gagalarıyla sümsüğün derisini tüylerinin dip kısmından kan akıtıncaya kadar gagalıyorlar. Adada ziyaretçi alanı yok. Adanın ana cazibesi El Derrumbe olarak bilinen dalış alanı. Burada soğuk akıntılar nedeniyle büyük benekli balina köpekbalığı, çeşitli balina türleri, çekiçbaşlı, beyaz uçlu ve Galapagos köpekbalıkları sıklıkla görülüyor.

Daphnes

Alanı 4.9 km² olan Daphnes (Defne), Daphne Major ve Daphne Minor olmak üzere 2 adadan oluşuyor. Daphne Major’a yalnızca özel izinle gidilebiliyor. Daphne Minor’da ziyaretçi alanı yok. Adalarda nazca sümsükleri, kırmızı gagalı tropik kuşları ve mavi ayaklı sümsük kuşları yaşıyor. Daphne Major’da dalgıçlar deniz aslanlarını, deniz kaplumbağalarını, Eagle Rays’i, çeşitli köpek balığı türlerini ve diğer pelajik türleri görebiliyor. Daphne Minor’da su altı duvarlarında yaşayan çok sayıda bentik organizma görülebiliyor.

Santiago Adası

Alanı 572 km² olan Santiago Adası’nın ilk ismi İngiltere Kralı II. James onuruna James Adası olmuş. Burası Charles Darwin’in Galápagos Adaları’nda ziyaret ettiği ikinci ada. Ziyaretçi yerleri arasında kuzeybatıda James Körfezi, güneydoğuda Sullivan Körfezi var. James Körfezi’nin güney ucundaki Puerto Egas’ta Galápagos kürk foku görülüyor.

Rábida Adası

Alanı 4.9 km² olan Rábida Adası, Galapagos Adaları’nda volkanik açıdan en çeşitli adalardan biri. Volkanik kraterleri ve lavlardaki yüksek miktardaki demir, adaya kendine özgü kırmızı rengini veriyor. İlk adını 18. yüzyıl İngiliz amirali John Jervis’ten alıyor. Şimdiki adını Columbus’un Amerika kıtasına yaptığı yolculuk sırasında oğlunu bıraktığı Rábida Manastırı’ndan alıyor.

Plaza Adaları

Alanı 0.13 km² olan Plazas Adaları, hilal şeklindeki iki küçük adadan oluşuyor: Kuzey Plaza ve Güney Plaza. Kuzey Plaza’da ziyaretçi alanı yok. Sadece araştırma amaçlı kullanılıyor. Güney Plaza, kaktüs ormanına ve kara iguanalarına ev sahipliği yapıyor.

Bartolomé Adası

Alanı 1.2 km² olan Bartolomé Adası, adını Charles Darwin’in evrim kuramını oluşturmasına temel olan araştırma gezisine çıktığı İngiliz Kraliyet Donanması gemisi HMS Beagle’da baş araştırmacı ve ikinci teğmen olarak görev yapan Sir Bartholomew James Sulivan’dan alıyor. Burası Galapagos Adaları’nın en çok ziyaret edilen adası. Neden mi? Çünkü adada Pinnacle Rock (Zirve Kayası) adında görsel bir efsane var! Pinnacle Rock (Zirve Kayası) bir volkanik koni. Magmanın bir su altı yanardağından dışarı atılmasıyla oluşmuş. Deniz daha sonra patlayan sıcak lavları soğutmuş ve birçok ince bazalt katmanından oluşan bu devasa kayayı oluşturmuş.

Bartolomé Adası

Bartolomé Adası

Ada dalgıçlar tarafından da çok ziyaret ediliyor. Adanın plajında da Galapagos penguenlerini görebiliyorsunuz.

2003 yılı yapımı, Peter Weir’ın yönetmenliğini yaptığı, Russell Crowe’un başrol oynadığı 2 Oskarlı Üstad ve Komutan: Dünyanın Uzak Ucu (Master and Commander: The Far Side of the World) filmi bu adada çekildi. Filmde Kraliyet Donanması cerrahı ve doğa bilimci Stephen Maturin’in (Paul Bettany), 1805 Napolyon Savaşları sırasında Galapagos Adaları’nda uçamayan karabatak kuşlarını (Flightless Cormorant) keşfetmesi konusu işleniyor. Ancak hemen filmle ilgili bir dedikodu yapayım: Uçamayan karabatak kuşları aslında Bartolomé Adası’nda yaşamıyor! Bu nedenle Galapagos yetkilileri bu film sonrasında adaya gelip uçamayan karabatak kuşlarını görmek isteyenler nedeniyle zor durumda kaldı. Uçamayan karabatak kuşları Galapagos’ta sadece Isabela ve Fernandina adalarında yaşıyor.

Galapagos - Bartolomé Adası - Pinnacle Rock

Bartolomé Adası – Pinnacle Rock

Galapagos Adaları’nda Eco Andes Travel ve yetkilisi Anahi Torres sayesinde hayal tadında bir gezi yaptım. Çok zor bir destinasyonu, yerlisi sayesinde kolaylıkla ve en ufak bir sorun yaşamadan gezdim. Grubumuzdaki insanlar 5 kıtadan geliyordu ama hep birlikte öyle uyumluyduk, öyle çok eğlendik ki unutamayacağım anılar biriktirdim.

“Tabiatın Ütopyası” unvanını sonuna dek hak eden Galápagos Adaları, dünya üzerinde gördüğüm ve görebileceğim en muhteşem yerlerin başında gelir. Bana her fırsatta “vay be!” dedirtmeyi başaran adalarda havalimanı pistinin dibinde gördüğüm iguanasından, yolu tıkayan dev kara kaplumbağasına, pelikanından mavi ayaklı bubi kuşuna, lav tüpü mağaralarından su altı zenginliklerine (ki buraya sadece dalış yapmaya da geleceğim), yanardağlarından sülfür madenlerine; Galapagos benim kalbimde derin bir yer elde etti ❤️ ve ben Galápagos’tan gözyaşı dökerek ayrıldım.

Keşfetmeniz dileğiyle…