Củ Chi tünelleri, Vietnam’da Ho Chi Minh City (Saigon) şehrinin Cu Chi bölgesinde bulunan muazzam bir bağlantı tüneli ağı. Ayrıca ülkenin çoğunun altında yatan çok daha büyük tünel ağının da bir parçası. Tam bir mühendislik harikası olan tüneller 3 katmandan oluşuyor. 1. kat yerin 3 metre, 2. kat 6 metre ve 3. kat 8 metre altında yer alıyor. Eğer Vietnam Savaşı’nın nasıl kazanıldığını merak ediyorsanız, savaşın hikâyesini en çarpıcı şekilde ortaya koyan yer altı şehrinin bu yazısını okumalısınız!
Cu Chi, Ho Chi Minh’in 70 kilometre kuzeybatısında yer alan bir kasaba. Burası 200 kilometre uzunluğunda, Kamboçya sınırından Ho Chi Minh Şehri’nin kuzeyine kadar uzanan ve bir bölümü henüz keşfedilmeyen yer altı tünelleriyle ünlü. Fransa işgali sırasında 1940’lı yıllarda yapılmaya başlanan tüneller, Vietconglular tarafından genişletilmiş, Vietnam Savaşı sırasında kullanılmış. Ho Chi Minh Şehri’ne yakın olması, Saigon Nehri’nin tünellere doğal koruma sağlaması, toprağın killi yapısı, tünellerin bu bölgede oluşturulmasına neden olmuş.
Cu Chi turları
İçindekiler
Burası Vietnam‘ın en ilginç yerlerinden biri. Tünellerin turistlere gösterildiği bölgeye Ho Chi Minh City’den kalkan otobüs turlarıyla gidebilirsiniz. Eğer trafiğe girmeden buraya gitmek istiyorsanız, Bach Dang Pier’den kalkan sürat tekneleriyle Saigon Nehri üzerinden buraya ulaşabilirsiniz.
Cu Chi Tünelleri tarihçesi
ABD bombardımanı sırasında yerel halk ve Vietconglular bu tünellerde saklanmışlar. Gece Vietconglular ABD’li askerleri tünellerden çıkarak vurmuş, daha sonra tekrar tünellere girmişler. ABD ordusu uzun süre bu tünelleri keşfedememiş. Tespit ettikten sonra tüneller inanılmaz bir şekilde yapıldığından ABD askerleri bu tünellere girememiş. Girdikleri zamansa tünellerdeki tuzaklardan kurtulamamışlar. Tünellerin içine bomba atılmış. Ancak tüneller virajlı yapıldığı için bombalar sadece girişi etkilemiş, diğer taraflara bir şey olmamış. Bunun üzerine B52 bombaları atılmış. Bombalar günümüze kadar gelen krater gibi büyük çukurları açmış, çevreyi tahrip etmiş.
Tüneller 3 kattan oluşuyor. Tamamen topraktan oluşan tüneller; bazı yerlerde genişleyerek toplantı odası, savaş kumanda merkezi, hastane, mutfak, depo, yaşam alanı olmuş, sonra daralarak geçit olmuş.
Tünellerin bulunduğu ormanlık alanda tünellere yüzlerce giriş noktası var. Ancak yapraklarla ve dallarla kaplı bu girişleri sizin fark edebilmeniz imkânsız. Rehberler bu noktaları göstermek için ağaçların altındaki yaprakları elleriyle temizliyor. Buradan küçük bir kapak çıkıyor. Onu kaldırdığınızda ortaya çıkan küçük çukur ancak zayıf bir Vietconglu’nun girebileceği genişlikte. Eğer siz de zayıfsanız ve bunu denemek istiyorsanız, çukura girebilirsiniz. Çukura girip çömeldikten sonra üzeri yapraklı kapağı başınızın üzerinde tutarak tekrar kapatacaksınız. Böylece orada bir giriş olduğuna dair hiçbir belirti kalmayacak.
Tünellerdeki havalandırma için bölgeye özgü doğal yapıdan yararlanılmış. Atıklar tünellere yapılan sistemle Saigon Nehri’ne boşaltılmış. Tünel yemekhanelerinde pişirme sırasında çıkan dumanın ABD uçaklarından görülmesini engellenmek için yüzeye kamış küçük bacalar konmuş, yemekler sisin yoğun olduğu sabah saatlerinde yapılmış.
Ormanın bir köşesinde ABD askerlerine karşı Vietconglular’ın kurdukları inanılmaz tuzaklar sergileniyor. Çoğu çivilerle yapılmış bu tuzakların ağaç yaprakları arasında fark edilmesi olanaksız. Tuzaklar özellikle ağaç diplerine, ABD askerlerinin yoruldukları zaman ağaç kenarlarında dinlenecekleri dikkate alınarak konulmuş.
Buraya gelip de etkilenmemek, yerli halkın savaştaki mücadelesine hayran olmamak mümkün değil. Atamızın da dediği gibi, vatan savunması haricinde savaş cinayettir. Vietnamlılar da vatanlarını sonuna kadar canları pahasına ve dahice planlar yaparak savunmuşlar. Cu Chi tünelleri de bunun ispatı.
Hiçbir savaşın kazananı yoktur! Dünyanın barış dolu olması dileğiyle…
Anlatımınız için teşekkürler
Beğenmenize sevindim.