Şırıl şırıl akan nehirleri, gürül gürül çağlayan şelaleleri, cıvıl cıvıl öten kuşları, dünyanın en önemli oksijen depolarına sahip mis gibi havası ile Kazdağları (İda Dağı) ülkemizin en güzel ve özel yerlerinden biri. Burası Zeus’un doğduğu, Truva Savaşı’nı izlediği ve sonra da Hera ile evlendiği dağlar.

Annemle Kazdağları’ndayız

Buranın ormanları flora ve fauna açısından oldukça kıymetli. 31’i endemik olmak üzere tam 800 çeşit bitkiye ev sahipliği yapıyor. 18 memeli, 41 kuş, 10 sürüngen ve 117 böcek türü burada yaşıyor. Ancak ne yazık ki Kazdağları şu anda madenlerin kuşatması altında. Unutmamamız gerekense buranın üstünün altından çok daha değerli olduğu! Talan edilen ormanlar, 500 yılda bile yerine gelmeyecek. Hatta belki de hiç geri gelmeyecekler!

TEMA Vakfı’nın Kazdağları’nda Kirazlı altın madeni için 195.000 ağaç kesildiğini ortaya çıkarması ve uydu görüntülerini yayınlamasının ardından çevreciler ve yerel halk burada uzun süre nöbet tuttu. Bu direniş sayesinde şimdilik maden arama durduruldu ama Kirazlı, bölgede arama ruhsatı verilen yüzlerce maden sahasından sadece bir tanesi! Dağların üstü bu kadar değerli bir hazineye sahipken hunharca yapılan bu talan ise akıl alır gibi değil!

Kazdağları

Hiç bir bilimsel çalışma ya da kanıt olmasa da Kazdağları için Alpler’den sonra dünyanın en önemli 2. oksijen deposu olduğu söyleniyor. Oksijeni üreten ise ormanlar değil, denizdeki yosunlar. Yosunlar aracılığıyla üretilen oksijen, dağların arasındaki kanyonlardan bir baca gibi yukarı vakumlanıyor. En çok da 800-1.200 metre arasında birikiyor.

Annemle Kapıyangın Gözetleme Kulesi’ndeyiz

Kazdağları’nda ne yenir?

Kazdağları’na geldiğinizde otlar, etler ve hamur işi ile taçlandırılan Kuzey Ege mutfağı lezzetlerini tadabilirsiniz.

Kazdağları’nda gezilecek yerler listesi

Marmara ve Ege bölgeleri arasında sınır oluşturan Kazdağları’nın 21.452 hektar alanı kapladığını düşünürsek burayı gezmek için 10 günün ancak yeterli olacağını anlayabiliriz. Ayrıca milli park içinde yolların kötü koşullarda olduğunu göz önüne aldığımızda 4×4 ATV safari ile burayı gezmenin en iyi tercih olacağını söyleyebilirim.

Kazdağları’nda rehber arkadaşım Onur Yavaş ile 4×4 jeep safari yaptık

Dağları burada rehberlik yapan arkadaşım Onur Yavaş ile gezdik. Bütün gezimizin organizasyonunu da yöresel kanal Ege Türk TV’de Ege’nin Renkleri programında sunuculuk yapan arkadaşım Sinem Donancı yaptı. Sayelerinde annemle birlikte Kazdağları’nda harika zaman geçirdik.

Ege Türk TV’de Ege’nin Renkleri programında sunuculuk yapan arkadaşım Sinem Donancı ile Kapıyangın Gözetleme Kulesi’ndeyiz

Belki burada uzun süre geçirip yenilenmeyi düşünüyorsunuzdur ya da içinizden, uzun süre kalamam, sadece hafta sonu için detoks yapmaya gideyim, oksijen depolayıp gençleşeyim, de diyor olabilirsiniz. Her ne olursa olsun, gelin buranın en önemli yerlerini birlikte inceleyelim.

Kazdağı Millî Parkı

Kazdağı Millî Parkı, Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alıyor. Park, Kazdağları’nın % 10’unu kapsıyor.

Milli parkın içinde 3 zirve var: Babadağ 1.765 m, Gargaros (Karataş) 1.774 m, Sarıkız 1.765 m. Buralara ancak izin formu doldurulup rehber eşliğinde girilebiliyor. Pınarbaşı, Sutüven Şelalesi, Mıhlı Çayı mesire yerlerine ise piknik yapmak için giriliyor. Bu mesire yerleri özel şirketler tarafından yönetiliyor.

Sutüven Şelalesi

Kazdağı Milli Parkı’ndaki Sutüven Şelalesi, Sarıkız Yaylası’ndan doğan Kızılkeçeli Çayı üzerinde yer alıyor. Şelalenin ismi Sutüven, tüvleyen, yani sıçrayan su anlamına geliyor. Bu piknik alanında yemek yenecek özel bir tesis var.

Kazdağları

Sutüven Şelalesi

Hasanboğuldu

Hasanboğuldu, Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan Sutüven Şelalesi’nin 300 m ilerisinde doğal kayanın havuz hâline dönüştüğü bir gölet. Burada bir yeme-içme tesisi ve köylülerin ürünlerini sattıkları bir pazar var.

Kazdağları

Hasanboğuldu

Hasanboğuldu’nun hikâyesi ise bir Leyla-Mecnun aşkını andırıyor. Sevgilisiyle kavuşamayan Hasan canına bu gölette kıymış, bu acıya dayanamayan Emine de yazması ile kendini göletin yanındaki ulu bir çınara asmış. O günden sonra dalları gölete uzanan çınara Emine Çınarı, gölete de Hasan Boğuldu Göleti denmiş.

Pınarbaşı

Piknik ve mesire alanı Pınarbaşı, yamaçtan akan buz gibi suyu ile yaz aylarında serinlemek için en ideal yerlerden biri.

Mıhlı Çayı

Mıhlı Çayı’nda bir mesire alanı var. Burada Başdeğirmen’e giderseniz değirmenin tam karşısında Roma döneminden kalma Başdeğirmen Köprüsü’nü göreceksiniz. Bu köprü Truva’ya giden antik yolun Mıhlı Çayı üzerindeki tek geçiş noktası. Dere kenarından ilerlediğinizde de irili ufaklı şelalelerle karşılaşacaksınız.

Kazdağları

Mıhlı Çayı

Ayı Deresi

Kazdağları’nın en kaliteli içme suyunun aktığı dere olarak nitelendirilen Ayı Deresi, 814-574 metre yükseklik arasında değişen yürüyüş parkurlarıyla doğaseverlerin ilgi odağı.

Ayı Deresi

Sarıkız’ın Türbesi

Milli parkın içindeki 3 zirveden biri olan Sarıkız Zirvesi, 1.765 metrede yer alıyor. Bu zirvedeki Sarıkız Türbesi adak adamak için gelenlerle dolup taşıyor. Aman dikkat! Burası aşırı rüzgârlı ve soğuk! Kendinizi Himalayalar’ın bir zirvesinde hissedeceğiniz zirveye çıkmak istiyorsanız sağlam trekking ayakkabısı ve mont giymeyi ihmal etmeyin! 4×4 ATV’ler zirvenin oldukça yakınına kadar gidebiliyor ama yine de azıcık yol bile bu rüzgârda zor yürünüyor.

Kazdağları

Sarıkız Türbesi

Sarıkız efsanesi

Bu zirve ve türbe adını bir efsaneden alıyor: Kazdağları’nda Sarıkız adında çok güzel bir kız yaşarmış. Ancak güzelliğini çekemeyenler onun hakkında kötü yola düştü diyerek dedikodu yaymışlar. Babası da Sarıkız’ı alarak Kazdağı’nın bu zirvesine bırakmış.

Sarıkız manzarası

Sarıkız babası tarafından terk edildiği dağda dolaşırken yanına bir kaz gelmiş. Kaz ona birkaç yumurta vermiş. Sarıkız bunları saklamış ve bir süre sonra kaz yavruları yumurtalarından çıkıp büyümüşler.

Bir gün kar ve tipiden yolunu şaşıran iki yabancı Sarıkız’ın yaşadığı zirveye sığınmak zorunda kalmış. Sarıkız bu yabancıları kurtarmış, beslemiş. Bu yabancılar dağdan indikten sonra köy halkına, Kazdağları’nda ermiş bir kız yaşıyor, demişler. Bu sözleri duyan Sarıkız’ın babası kızının ölmediğini anlayıp onun yanına gitmiş.

Sarıkız ile zirvede karşılaşan baba, kızına sevgi ile sarılmış. Kızı da babası sanki onu terk edip gitmemiş gibi davranmış. Bir ara baba kızından su istemiş. Sarıkız avuçları ile babasına su içirmiş. Babası suyu nereden aldığını sorunca da, Elimi uzattım, körfezden aldım, demiş. Baba da böylece kızının gerçekten ermiş olduğunu anlamış.

Ancak Sarıkız’ın üzerine kara bir bulut düşmüş ve kız kaybolmuş. Bunun üzerine babası kendini tepelere vurmuş ve bugün Babadağ denen zirvede ölmüş.

Yöre halkı Sarıkız ve babasını anmak için mezar yaptırmış. Bugün Sarıkız ve Babadağ zirvelerinde baba-kızın türbeleri var.

Sarıkız Türbesi

Şahinderesi Kanyonu

Şahinderesi Kanyonu 27 kilometre uzunluğunda, 600 metre yüksekliğinde bir kanyon. Kanyon içinde piknik yapabilir, serinlemek için buz gibi sulara girebilir, şelaleye kadar olan 1 km uzunluğundaki doğal parkurda yürüyebilir, daha uzun yürümek istiyorsanız da rehberler eşliğinde zorlu parkurlardan geçerek belli bir yere kadar gidebilirsiniz.

Kazdağları

Şahinderesi Kanyonu

Doyran Köyü’nün içinden 8 km lik bir yoldan yürüyerek seyir terasına ulaşabilirsiniz. Zeminden 586 metre yükseklikte bulunan seyir terası, Kazdağları’nın güzelliklerini cömertçe sergiliyor.

Antandros Antik Kenti

Kazdağı’nın eteklerinde yer alan Antandros Antik Kenti, Pelasglar tarafından kurulmuş. Askeri bakımdan stratejik bir konuma sahip olan kentin M.Ö 10. yüzyılda kurulduğu sanılıyor. Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yaptığı sanılan antik kentte Roma şehrinin efsanevi kurucusu Aeneas gemiler inşa ediyormuş.

Kazdağları

Antandros Antik Kenti

Adatepe Köyü

Adatepe Köyü’nde Türkler’le Rumlar beraber yaşamışlar. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yapılan mübadele sonucunda Rumlar, Yunanistan’a gitmiş. Boşalan yerlere de Midilli ve Girit’ten gelen Türkler yerleştirilmiş. 1950 yılından sonra parti kavgası nedeniyle köy boşaltılmaya başlamış. Yarı nüfusu köyü terk etmiş. 1960’lardan sonra köyde çok az nüfus kalması sonucu mevcut evler bakımsızlıktan yıkılmaya başlamış. Kalan yerler de genellikle ağıl ve ahır olarak kullanılmış. Köy 1989 yılından beri SİT alanı.

Adatepe Köyü

Köye giderken Zeytinyağı Müzesi’ni görmenizi öneririm. 2001 yılında açılan bu müzede bölgedeki köylerden toplanan zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin presler, taşıma saklama toplama aletleri sergileniyor. Zeus Altarı’nı da unutmayalım. Zeus Altarı’nın bulunduğu tepe, İlyada Destanı’nda da bahsedilen, Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği tepe. Ayrıca köyün içinde meşhur otlu dondurmaların tadına bakabilirsiniz.

Zeus Altarı’nın bulunduğu tepeden manzara

Yeşilyurt Köyü

Rum, Yörük ve Türkmenler’in birlikte yaşadığı, daha sonra mübadele nedeniyle Rumlar tarafından terk edilen Yeşilyurt Köyü günümüzde oldukça turistik.

Çamlıbel Köyü

Çamlıbel yeşil bir vadiden Edremit Körfezi’ne uzanan uçsuz bucaksız manzarası ile çok güzel bir köy. Son dönemlerde adı parlayan Çamlıbel’de değerli sanatçılarımızdan rahmetli Tuncel Kurtiz’in eşi ve kayınbiraderinin işlettiği Zeytinbağı Otel’de konaklayabilirsiniz.

Çamlıbel Köyü Fotoğraf: Mehmet Altay

Tahtakuşlar Köyü

Bir Türkmen köyü olan Tahtakuşlar Köyü’nden şaman köyü diye de bahsediliyor. Tuncel Kurtiz vefat edince buraya gömülmek istiyormuş ama ailesi Çamlıbel’de karar kılmış. Köyün en önemli özelliği Alibey Kudar isimli bir öğretmen tarafından kurulan ve dünya çapında birçok ödül alan Etnografya Müzesi. Müzede eski Türk boylarının kültürleriyle ilgili hikâyeler, Orta Asya’dan göç etmelerinden bugüne kadar geçirdikleri sosyolojik evrim anlatılıyor.

Kavlaklar Köyü

Kavlaklar bölgenin en güzel köylerinden birisi.

Kızılkeçili Köyü

Kızılkeçili, Orta Asya’dan gelen Kayı boyunun Kızılkeçili kavminin yerleştiği bir köy. Kuruluşu 1400’lü yıllara dayanan köy; zeytin, incir, fıstık çamı ağaçları ve artık simgesi hâline gelen 860+ yaşındaki anıt çınar ağacı ile süslü.

Kazdağları

Kızılkeçili Köyü

Kazdağları Otelleri

Bölgede çok sayıda konaklama tesisi var. Ben kendim gidip kaldıklarımı sizin için listeledim.

Kazdağı Sağlıklı Yaşam Köyü

Kazdağı Sağlıklı Yaşam Köyü 12.000 m² arsa üzerinde hiç bir zeytin ağacına zarar vermeden yapılan 13 ahşap bungalov evden oluşuyor. Tamamen doğal bir yaşamı deneyimlemeniz için kurulan tesisin restoranında da organik ürünlerle güzel lezzetleri tadabiliyorsunuz.

Kazdağı Sağlıklı Yaşam Köyü

Kervan Tatil Köyü

Altınoluk bölgesinin en özel kumsalına sahip olan Kervan Tatil Köyü, 40 adet bungalov evden oluşuyor. Yarım pansiyon hizmet veren tesis, toplantı ve özel organizasyonlarda da keyifli bir ortam sunuyor.

Kervan Tatil Köyü

Kazdağları ülkemizin en değerli hazinelerinden biri. Bilinçlenelim, sahip çıkalım, torunlarımızdan emanet aldığımız ormanları onlara bozulmadan bırakalım…