Midilli Adası, Girit ve Eğriboz (Euboea veya Evia) adalarından sonra Yunanistan’ın üçüncü büyük adası. Yoğun yeşilliği nedeniyle “zümrüt ada” olarak adlandırılıyor. Adayı Türkiye’de Midilli olarak isimlendirsek de buranın yerel ismi aslında Lesvos. Midilli Adası, yaklaşık 15-20 milyon yıl önce volkanik aktivite nedeniyle lav, kül ve diğer maddelerle kaplanan nadir ve etkileyici fosilleşmiş ağaç gövdeleri nedeniyle UNESCO Global Jeoparkı listesinde bulunuyor. Ada bir de Antik Dönem şairi Sappho‘nun doğum yeri olmasıyla ve 40’tan fazla uzo çeşidi üretilmesiyle tanınıyor.

Midilli Adası, Yunan adaları içinde belki de en özeli. Ayvalık’a da sadece 1,5 saat uzaklıktaki ada, Ayvalık’ın popüler mekânı Cunda Adası’nın neredeyse bir ikiz kardeşi gibi. Çam ve zeytin ormanlarıyla kaplı olan ada yemyeşil. Adanın her köşesinde Türkçe yemek menüsü buluyor, hoşgeldin diyen halkıyla sosyalleşiyorsunuz. Her ne kadar Yunanlılar greek salad adı altında dörde bölünmüş domates, soğan ve salatalığın üzerine kalın bir dilim beyaz peyniri  koyup önünüze getirseler de sizi gülerek karşılıyorlar. Bizim incecik kıyılmış çoban salatamızdan henüz haberleri yok tabii :-) .

Bu hafta sonunda benim de yolum kuzenim Fırat ve eşi Pınar’la birlikte buraya düştü.

Midilli Adası’na nasıl gidilir?

Ayvalık – Midilli arasında Turyol ve Jale Lines feribotları gidiyor. Turyol feribotu daha geç kalkmasına rağmen adaya Jale’den daha erken vardı. Gümrükte (hem Midilli’te hem Ayvalık’ta) feribottan iner inmez önümüzde önceden gelmiş bir feribot dolusu insanın bekliyor olması çok da hoş değildi. O nedenle bir dahaki gidişime Turyol’u deneyeceğim.

Midilli Adası

Midilli Adası gezilecek yerler

Feribotlar adada bence çok görülecek bir yeri olmayan Mytilene’ye iniyor. O nedenle ya araba kiralamak ya da Mitilene Tours ile organize turlara katılmakta fayda var. Biz araba kiralayıp gezdik ama oradayken bu turları da daha sonraki seferlerimiz için öğrenmiş olduk.

Midilli Adası

Mytilene

Öncelikle Mytilene’de ufak bir gezinti yaptık.

Midilli Adası

Mytilene

Mandamados

Sonra kuzeye çıkarak adanın keşfine başladık. Termi şehri üzerinden Mandamados’a devam ettik. Burası manastırı, seramikleri ve yoğurduyla ünlü. Köyde görülecek yerler arasında Başmelek Taksiarhis Manastırı ve Kilisesi var.

Midilli

Mandamados Kaynak:Wikipedia (By User:Kalogeropoulos – Own work; transferred from el.wikipedia; transferred to Commons by User:MARKELLOS using CommonsHelper, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11440256)

Skala Sykamineas

Ünlü yazar Stratis Mirivilis’in huzur dolu köyü Skala Sykamineas’ta durup bir kahve molası verdik. Sonra sahil yolundan devam ederek Eftalou’da termal banyolara girebilirdik ama biz direkt Molyvos’a gitmeyi tercih ettik.

Midilli

Midilli – Skala Sykamineas

Skala Sykamineas

Skala Sykamineas

Skala Sykamineas

Molyvos

Beni hemen kendine bağlayan Molyvos, tepesinde kalesi, kalenin altındaki Arnavut kaldırımlı dapdaracık sokakları, Safranbolu’yu anımsatan evleriyle her köşesini dolaşıp yaşamak gereken bir yer. Burada Akropol Otel’de kaldık. Gece de Congas Bar’a gittik. Congas Bar’ın nefis manzarasında gençliğimin müziklerini dinleyince hafızamızdan silinmeyecek güzellikte bir gece yaşamıştık.

Midilli Adası – Molyvos

Ertesi günü niyetimiz Congas’ın önünden denize girip Molyvos’u biraz daha içimize sindirmekti ama nereden çıktı şimdi bu fırtına? Gökyüzü öyle bir karardı ki geçecek gibi hissetmediğimizden biz de adanın güneyine yönlendik.

Midilli Adası

Agiasos Köyü

Petra’yı geçip Olimpos Dağı’nın eteğindeki Agiasos Köyü’ne vardık. Köyde genciyle yaşlısıyla herkes kahvehanelerin önünde sohbet ediyordu. Cıvıl cıvıl olan bu köye bayıldık.

Midilli

Agiasos Köyü Kaynak:Wikipedia (By Tedmek – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11087935)

Plomari

Sonra kıvrıla kıvrıla inen dağ yollarından geçerek adanın en güneyindeki Plomari’ye gittik. Adaya hoşçakal demeden önce Plomari’nin nefis manzarasına nazır harika mezeleri tattık.

Midilli Adası – Plomari

Plomari

Plomari

Sigri Köyü

Sigri Köyü ve fosil ormanı adanın batısında yer alıyor. Fosil ormanı oldukça önemli çünkü yaklaşık 15-20 milyon yıl önce volkanik aktivite nedeniyle lav, kül ve diğer maddelerle kaplanan nadir ve etkileyici fosilleşmiş ağaç gövdeleri nedeniyle burası UNESCO Global Jeoparkı listesinde bulunuyor.

Midilli

Sigri Köyü Kaynak:Wikipedia (By Costis STEFANOU / CoStef at English Wikipedia – Own work (Original text: Photo taken by me)Transferred from en.wikipedia to Commons by Premeditated Chaos using CommonsHelper., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18102018)

Midilli gerçekten çok güzel bir ada. Ben çok beğendim, sizin de beğeneceğiniz eminim. Hatta iddia ediyorum, defalarca gitseniz bile aklınız geride kalacaktır. O zaman ne duruyorsunuz? Haydi keşfe…