Yunanistan’ın Komotini kenti (Türkçe Gümülcine), Batı Trakya’daki Rodopi bölgesinin merkezi ve başkenti. Hem modern hem de tarihi Bizans ve Balkan özellikleri taşıyan şehirde önemli sayıda Müslüman nüfusu yaşıyor.
Kent uzun dönem Via Egnatia üzerinde bir duraklama noktası olmuş. Via Egnatia, Roma dönemi öncesinde M.Ö 146-120 yılları arasında Adriyatik’i Ege’ye bağlamak üzere yapılmış bir yol.
Şehir surlarla çevriliymiş. Bu surların içindeki ve kenarındaki kuleleler Roma İmparatoru Flavius Theodosius (I. Theodosius veya Büyük Theodosius) döneminde yapılmış. Büyük Theodosius M.S 379-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu yapmış, imparatorluğun doğu ve batı kısımlarını birleştirmiş, hem Doğu hem Batı’yı yöneten son imparator olmuş. İmparatorluk onun ölümünden sonra ikiye ayrılmış.

Kale ve Bizans Surları
Gümülcine 1361-1363 yılları arasında kuşatılıp Osmanlı topraklarına katılmış, 1913 yılında Bükreş Antlaşması ile Bulgaristan’a bırakılmış, 1920 yılında San Remo Antlaşması ile Batı Trakya ile birlikte Yunanistan’a dâhil edilmiş.
Gümülcine’de (Komotini) gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Gümülcine kendine has bir havası olan, keyifle gezilecek bir kent. Klasik bir Balkan şehri özellikleri taşıyor.
Edirne‘nin İpsala Sınır Kapısı’ndan 100 km uzaklıkta yer alıyor.
Kale ve Bizans Surları
4. yüzyıla tarihlenen kale ve Bizans surları şehirdeki en tarihi yapı. Şehir Via Egnatia üzerinde yer aldığından ekonomik ve askeri amaçla inşa edilmiş.

Gümülcine (Komotini) – Kale ve Bizans Surları
Church of the Dormition of Mother of God
Tanrı’nın Annesinin Ölümü Kilisesi (Church of the Dormition of Mother of God) 1800’lü yıllarda Osmanlılar tarafından eski bir Bizans kilisesinin üzerine yapılmış.

Church of the Dormition of Mother of God
İmaret
Gazi Evrenos tarafından yapılan İmaret, Gümülcine içindeki en eski Osmanlı yapılarından biri. Günümüzde Ecclesiastical (Dini) Müze olarak hizmet veriyor ve içinde 16.-20. yüzyıllara tarihlenen dini objeler sergileniyor.

İmaret
Yeni Camii
Yeni Camii 1585 yılında Osmanlı padişahı III. Murat Han döneminde Sabık Defterdar Ekmekçioğlu Ahmet Efendi tarafından yaptırılmış.

Gümülcine (Komotini) – Yeni Camii
Şehirdeki en eski cami olmasına rağmen 1902 yılında eklemeler yapıldığı için Yeni Camii olarak anılıyor.

Yeni Camii
Etrafı kurşun kaplı olan caminin içini İznik çinileri süslüyor.

Yeni Camii
Fanari-Aragis Beach
Bir yanı Fanari, bir yanı Aragis’e bakan kumsal özellikle yaz dönemlerinde dolup taşıyor. Deniz kenarındaki restoranlar da leziz Yunan yemeklerini sunuyor.

Fanari-Aragis Beach
Gümülcine (Komotini) hem yakınlığı hem de tarihi ve keyifli atmosferiyle ziyaret edilmeyi hak eden bir yer.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin