Memleketime, yani İzmir’ime olan sevgimi her fırsatta dile getiriyorum. Benim ilk göz ağrım, güzelliklerle dolu şehrime her geldiğimde civarındaki güzellikleri de keşfetme derdine düşüyorum. Bu sefer gezi listeme eklediğim Urla Bağ Yolu ise keyfime keyif katan, beni tekrar kentimde yaşamaya itebilecek bambaşka bir dünya. O zaman gelin, Urla Bağ Yolu’na şimdi birlikte bir göz atalım.
Urla bağ rotası – Urla bağ yolu
İçindekiler
Önce şuraya bir Urla bağ rotası haritası bırakayım.
Urla Bağ Yolu keşfimi Urla’da yaşayan gezgin dostum Sema (Geziyorum Öyleyse Varım) ile yaptık. Uçsuz bucaksız bağların arasından geçerken ve mis gibi havayı içime çekerken Sema’yı burada yaşadığı için kıskanmadım dersem yalan olur. Hoş, eğer bir gün tekrar İzmir‘de yaşamaya karar verirsem, ben de Urla’yı sonsuza dek koklayacağım, o ayrı.
Urla şaraphaneleri
Bölge adını antik çağlardan günümüze kadar şarapçılıkla duyurmuş. Buradaki bağlar İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türklerin elinde vazgeçilmez olmuş. Bağlarda Fransız üzümlerinden Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero D’avola ve Türk üzümlerinden Boğazkere, Bornova Misketi, Sultaniye ve Foça Karası yetiştiriliyor.
Mozaik Şarapçılık
Bağ Yolu rotamızdaki Mozaik Şarapçılık, girişindeki at çiftliği ile dikkat çekiyor. Şarapçılığın sahibi olan Kurtel Ailesi 40 yıldır atçılık yapıyor.
Şaraphanede ücret karşılığı tadım yapılıyor. Rezervasyon yaparak gitmenizi öneririm. ☎ 0(232) 465-0321
Urla Şarapçılık
Urla Şarapçılık daha girişinden oldukça gösterişli. 350 dönüm üzerindeki bağlardan yıllık 200-250 bin litre civarında üstün kaliteli butik şarap üretimi yapılıyor.
Bizi güleryüzle ağırlayan Urla Şarapçılık fazlasıyla beğenimi kazanan bir şaraphane oldu. Şarap tadımı ücretsiz ama gitmeden önce Gaye Molavalı’yı arayarak rezervasyon yapmanızı öneririm. ☎ 0(232) 759-0111 ☎ 0(542) 523-9960
Urla Şarapçılık’ın en büyük hedefi bölgenin yok olan şarap kültürünü yeniden canlandırmak ve Urla’nın geçmişini geleceğe taşımak. Bunu başarmak için de oldukça fazla çalışarak güzel tesisi bölgeye kazandırmışlar.
Urlice Şarapçılık
Urlice Şarapçılık bölgedeki ilk butik şarap üreticisi olarak öne çıkıyor. Sahipleri Reha-Bilge Öğünlü çifti uzun yıllar Ann Harbor, Michigan’da yaşamışlar. ABD’de yaşadıkları bu dönem içinde Napa ve Sonoma vadilerinde şarap bağlarını ve şarap üretim tesislerini gezme şansını elde etmişler. Kurumsal hayatlarını bırakıp Türkiye’ye dönmeye karar verince de Urla’ya yerleşip şarapçılığa başlamışlar.
40 dönüm bağda organik tarım yapılıyor. Böylece Urla toprağının karakteri de ortaya çıkmış oluyor. Burada bağlar hiç sulanmıyor, tamamen yer altı sularıyla besleniyor. Urlice Şarapçılık’ın bir özelliği de Urla’daki tek doğal mahzene sahip olması. Mahzende özel bir nemlendirme yok, burası tamamen doğal.
Urlice Şarapçılık şarap üretimi yapıyor ama daha çok restoran olarak hizmet veriyor. Restoranın yazın 19.00’da kışınsa 17.00’de kapanacağını hesap ederek gelirseniz bu güzel manzarada şarap eşliğinde leziz bir yemek yiyebilirsiniz.
Urlice Şarapçılık’ın kırmızı şarapları içerdikleri polifenoller (sağlığa yararlı maddeler) açısından zenginlikleri, beyaz ve roze şarapları ise yoğunluk ve mineral yapıları ile dikkat çekiyor.
Şarap tadımı hafta içi saat 11:00-17:00 arasında, hafta sonu 11:00-13:00 arasında yapılıyor. Ancak sadece şarap satın alacak olanlara tadım yaptırılıyor. Ayrıca rezervasyonsuz gelmemenizi öneririm. ☎ 0(232) 754-6859
MMG Şarapçılık
MMG Şarapçılık marka ismini tarihte ilk üretilen alkollü içki Met’ten (bal şarabı) alıyor.
7 hektarlık arazide Bornova Misketi, Mourvedre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Viognier, Kara Misket gibi üzümlerden Gece Hasadı yapılıyor. Bağları yakından görmek isterseniz gezebiliyorsunuz. Burada üretilen şaraplardan ücret karşılığı tadım yapabiliyorsunuz.
Buranın Samos’a kadar görünen manzarası da insanın içini açıyor. Önünüzde uzanan uçsuz bucaksız yeşile hayran kalıyor, bakmaya doyamıyorsunuz. Rezervasyon yaparak gelmenizi öneririm. ☎ 0(232) 776-6366
USCA Şarapçılık
USCA Şarapçılık adını Klozomenaili filozof Anaksagoras’ın Us felsefesinden almış. Ürettikleri şaraplarsa ismini Shakespeare’nin sonelerinden alıyor.
Organik tarım sertifikasına sahip USCA’da Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah gibi Fransız üzümlerinin yanında Bornova Misketi ve Foça Karası gibi yerli üzümler de üretiliyor.
Syrah-Foça Karası sadece burada üretiliyor. Foça Karası 3.600 yıllık bir üzüm. Fokaililer’in Sicilya’ya göç etmesiyle Foça Karası da Avrupa’ya göç etmiş. Avrupa’daki şarap üzümlerinin genetik atası kabul ediliyor.
Burada üretilen şaraplardan ücret karşılığı tadım yapabiliyorsunuz. Şarap tadımına geldiğinizde mahzeni de gezebilirsiniz. Rezervasyon yaparak gelmenizi öneririm. ☎ 0(232) 759-0099
Limantepe Şarapçılık
Limantepe Şarapçılık, İzmirli olarak İstanbul’da yaşayan Didem-Haluk Çelikel çifti tarafından yapılmaya başlandı. Hasretini çektikleri memleketlerine dönüp şarapçılık yapmaya karar verdiklerinde üzüm bağları, şaraphane, 2 odalı konaklama hizmetleri ve restoran olmak üzere inşaata başladılar. Henüz faaliyette değil.
Urla Bağevi
Urla Bağevi bağların arasında yer alan bir bağ evi. Aktif bir şaraphanesi yok, restoran ve otel olarak hizmet veriyor. Konaklama için 6 odası ve Ege lezzetlerini şarap eşliğinde tadabileceğiniz bir restoranı var. Restoran 14.00-00.00 arasında açık. Rezervasyon yaparak gelmenizi öneririm. ☎ 0(530) 829-0175
Buradaki bağ yolunu gezerken Kanada‘da yaşadığım yıllarda gittiğim Niagara bağ yolunu düşündüm. İnanın Urla bağ yolu; yurt dışındaki rakiplerinden farksız, onlara taş çıkartacak kadar güzel ve keyifli.
Şarap içseniz de içmeseniz de Urla bağ yolunu mutlaka keşfetmenizi öneririm. Bu tertemiz hava, neredeyse sonsuzluğa uzanan üzüm bağları ve de tabii ki damakta güzel bir tat bırakan şaraplar, Ege’nin nadide beldesinde keşfedilmeyi bekliyorlar.
Siz de fikrinizi belirtin