Aydın’ın turistik ilçesi Didim ailemle birlikte birkaç yazımızı geçirdiğimiz bir ilçe. Özellikle upuzun Altınkum plajıyla oldukça gözde olan belde, yaz tatilcilerinin uğrak yerlerinden birisi. Yerleşim yeri olarak tarihi Neolitik Devre’ye yani ta M.Ö 8000’lere dayanan Didim ilçesi Miken, Girit, Aka (Akha), Pers, Roma, Bizans egemenliğine girmesiyle biliniyor. Benim için Didim’de gidilecek en önemli yerler ise tarihin kokusunu alabileceğim Didyma, Miletos (Milet) ve Priene antik alanları.
Didim gezilecek yerler
Didim gezilecek yerler listesine bir bakalım.
Altınkum Plajı
Kesintisiz uzunluğu 2 km’yi aşan mavi bayrak ödüllü Altınkum Plajı her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Plajın etrafında bir çok gece kulübü, bar, restoran ve kafe var.

Didim – Altınkum Plajı
Didyma
İçinde Apollon Tapınağı’nı barındıran Didyma ilçe merkezine yaklaşık 2 km uzaklıkta yer alıyor. Burası antik çağlarda kehanetin merkezi olması ile biliniyor.

Didim – Didyma
Miletos Antik Kenti
Miletos ya da kısa adıyla Milet Büyük Menderes Nehri’nin hemen ağzına yakın, deniz kıyısında bir antik liman şehri. Burası antik çağlarda İyonya (Antik Yunan) bölgesinin kalbi haline gelmiş. Ayrıca felsefenin temellerinin atıldığı bir kent olarak tarihe geçmiş. Didim merkeze 22 km uzakta olan antik kentte tiyatro ve diğer kalıntılar oldukça ilgi çekiyor.

Miletos Antik Kenti
Priene Antik Kenti
Bir İyon şehri olan Priene dev sütunları, antik tiyatrosu, çam ormanlarıyla kaplı konumu ile ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor. Burası Didim merkeze yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunuyor.

Didim – Priene Antik Kenti
Doğanbey Köyü
Söke ilçesine bağlı Doğanbey Köyü âdeta bir açık hava müzesi gibi. Eski adı Domatia olan Doğanbey’in geçmişi M.Ö 7. yüzyıla dek uzanıyor. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşam sürdüğü köy sırtını antik adıyla Mykale, günümüzdeki adıyla Dilek (Samsun) Dağları’na yaslıyor. Rumlar’dan kalan ve günümüzde yeni sahipleri tarafından restore edilen taş evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri ile Doğanbey Köyü görülmeye değer güzellikte bir yer.

Didim – Söke – Doğanbey Köyü
Tavşanburnu Tabiat Parkı
15,87 hektar büyüklüğündeki Tavşanburnu Tabiat Parkı’nda ziyaretçilere günü birlik kullanım amaçlı rekreatif faaliyetler ve çadır-karavanlı konaklama imkânı sunuluyor. Doğa ile iç içe, stresten ve şehir gürültüsünden uzak olan ve deniz ve ormanın kucaklaştığı Tavşanburnu Tabiat Parkı doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.
Bafa Gölü Tabiat Parkı
Antik dönemde Ege Denizi’nin bir körfeziyken Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla denizle bağlantısı kesilip göle dönüşen Bafa Gölü şu anda bir tabiat parkı. Gölün çevresi zeytinlikler ve fıstık çamı ormanlarıyla ile çevrili.

Didim – Bafa Gölü
Latmos
Bafa Gölü’nün doğusunda, Aydın ve Muğla sınırları içerisinde, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan 124 km² büyüklüğündeki Beşparmak Dağları ya da antik adıyla Latmos, doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin en önemli alanlarından birisi. Burada gezinirken bir yanınızda yaklaşık 1.000 yıllık bir kilise, diğer yanınızda 8.000 yıl önceye tarihlenen çizimleri görüyor ve şaşkınlığınızı gizleyemiyorsunuz. Yürüyüşünüz sırasında sıra dışı kaya oluşumlarının üzerinden atlıyorsunuz, büyülü toprakların eşsiz manzaralarını içinize çekiyorsunuz.

Latmos Dağları
Didim bu kadar tarihi zenginliği barındırırken buranın havasını mutlaka solumanızı öneririm. Ne de olsa dünyanın başka hiç bir yerinde bu kadar zenginliği bir arada bulamazsınız.
Yorum Bırakın