Dilek Yarımadası’nın karşısında bulunan ve Türkiye’ye en yakın Yunan adası konumunda olan Sisam Adası (Yunanca Samos), Yunan adalarının en güzel doğaya sahip olanlarından biri. Geçmişte 12 İon kolonisinden biri olması ile bilinen Samos, eşsiz plajları ve leziz deniz ürünleri ile de huzurun adresi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1453-1920 yılları arasında Sisam Beyliği ya da Samos Beyliği olarak adlandırılmış. Özellikle susam ticareti yapıldığı için burası Susam Adası olarak da anılmış. Adadaki Pythagorion ve Sisam Heraionu, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Samos Adası’na nasıl gidilir?
İçindekiler
- 1 Samos Adası’na nasıl gidilir?
- 2 Sisam (Samos) Adası’na gezilecek yerler listesi
- 2.1 Vahdi
- 2.2 Pythagoras (Aslan) Meydanı
- 2.3 Archaeological Museum of Vathy
- 2.4 Karlovasi
- 2.5 Potami Şelalesi
- 2.6 Pythagorion Köyü ve Antik Kenti
- 2.7 Pythagoras Heykeli
- 2.8 Archaeological Museum of Pythagorion
- 2.9 Sisam Heraionu
- 2.10 Eupalinos Tüneli
- 2.11 Mikro Seitani
- 2.12 Manolates
- 2.13 Monastery of Panagia Spiliani
- 2.14 Potami Beach
- 2.15 Lemonakie Beach
- 2.16 Kokkari Beach
- 2.17 Gagou Beach
- 2.18 Tsabou Beach
- 2.19 Tsamadou (Tsamadu) Beach
- 2.20 Psili Ammos
- 2.21 Kerveli Beach
- 2.22 Livadaki Beach
- 2.23 Samos’ta nerede yemek yenir?
- 2.24 Hippies
- 2.25 AAA
- 2.26 Meltemi
- 2.27 Psili Ammos Tavern
- 2.28 Kerveli Beach Restaurant
- 2.29 Karlovasi Stenaki
Samos Adası’nda 3 farklı liman var. Vathi, Pythagorion ve Karlovassi. Vathi adanın merkezi olarak geçen liman en işlek limanı, Pythagorion turistlerin en çok sevdiği, adanın Bodrum’u gibi nitelendirilen şirin mi şirin tatil bölgesi limanı, Karlovasi ise adanın arka tarafında kalan, diğer limanlara 1 saatlik mesafede bulunan daha atıl bölgede bulunan bir liman. Kuşadası’ndan kalkan feribotlar adanın Vathi ve Pythagorion limanlarına, Seferihisar’dan kalkan feribotlarsa Karlovasi limanına ulaşıyor.
2022’de pandemi nedeniyle feribotlar kısıtlı kontenjanlarla yeniden sefer yapmaya başladı. Bu nedenle seyahat planınızı en az 1 hafta önce yaparak bilet rezervasyonlarınızı tamamlamanızı çok daha sağlıklı olacaktır. Her 3 limana da yapılan seferleri Feribotlines ile en iyi fiyat garantisi ile satın alabiliyorsunuz. Kuşadası – Samos feribot seferleri 3 farklı firma tarafından yapılıyor. Hızlı feribotlar 40 dk, normal ama açık güverteli feribotlarsa 90 dakikada Samos’un Pythagorion ve Vathy limanlarına varıyor. Seferihisar – Samos feribot seferleriyse açık güverteli tek feribot ile yapılıyor ve yaklaşık 2 saat sürüyor.
Adaya ilk gelişimde sadece Vahdi’de kaldığım için hiç birşey anlamadan geri dönmüştüm. Şimdiyse gezginlerin ablası olarak bilinen Deniz ablamın organizasyonu ile adaya tekrar ayak bastım.
Sisam (Samos) Adası’na gezilecek yerler listesi
Adada görülmeye değer pek çok yer ve yüzülecek pek çok plaj var.
Vahdi
Adaya Kuşadası’ndan geliyorsanız Vahdi Limanı’na ineceksiniz. Yalnız hemen uyarayım: Eğer araba kiralamadan sadece burada kalmayı düşünüyorsanız, hiç boşuna gelmeyin. Adaya ilk gelişimde gittiğim Vahdi, bütün günü geçirecek özellikte bir yer değil. Bu hatayı yapan biri olarak sizi uyarmak isterim. Eğer gerçek Samos’u görmek istiyorsanız, mutlaka adanın koylarında yüzmeli ve köylerini gezmelisiniz.
Pythagoras (Aslan) Meydanı
Vahdi’de kordon boyunca yürüyüş yapabilir, Pythagoras (Aslan) Meydanı’ndaki mermer aslan heykelinin önünde soluklanabilirsiniz. Buradaki kafelerde en çok adaya özel tatlı şarap servis ediliyor.
Archaeological Museum of Vathy
Vathi’de biraz zaman geçirmek isterseniz Arkeoloji Müzesi’ne uğrayabilirsiniz.
Karlovasi
Teos Marina’dan kalkan feribotlar sizi Karlovasi’ye getiriyor. Bu hatta çalışan tek feribot da Samos Star. Buraya geldikten sonra oldukça sakin olan köyü keşfe çıkabilirsiniz.
Burası küçücük ama çok sevimli bir köy. Yapacak çok fazla şey olmasa da beğeneceğinize eminim. Zaten sırf meydanda oturup halkı izlemek bile yeterince keyifli.
Potami Şelalesi
Nefis doğanın içinde cırcır böceklerini dinleyerek bir yürüyüş yapıyor ve kanyona ulaşıyorsunuz. Sonra kendinizi kanyon sularına atarak yürüyüşe devam ediyorsunuz.
Gördüğünüz şelale o kadar da büyük değil ama yürüyüş, kanyon, yeşillikler derken adada geçirdiğim en keyifli ânın bu şelaleye gelmek olduğunu da söyleyebilirim.
Kanyonda ıslandıktan sonra tepesinde yer alan Archodissa restoranda soluklanmanızı öneririm. Yalnız dikkat! Merdivenler eşit aralıklı değil. Tırmanmak biraz yorucu olabilir. Ancak sonunda göreceğiniz manzara şahane.
Bir de restoranın sahibi Kostas’a benden selam söylemeyi unutmayın. Kendisinin burada benim yanımda kal demişliği, hatta beni Deniz abladan istemişliği bile var. Bense memlekete geri dönmeyi tercih ettim. Artık iyi mi ettim bilemem.
Pythagorion Köyü ve Antik Kenti
Matematikte sayıların babası olarak bilinen Pisagor M.Ö 5. yüzyılda bu köyde yaşamış. Ünlü matematikçi Pisagor Teoremi ile tarihin en büyük filozofları arasında gösteriliyor. Pythagorion Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Pythagoras Heykeli
Köyde matematik dehası anısına yapılan Pythagoras Heykeli var.
Hediyelik eşya almayı düşünüyorsanız, Pisagor Adalet Kupası (Dikea Kupa) alabilirsiniz. Bu kupa sizin bildiğiniz kupalardan değil. Ters çan biçimindeki kupanın altında bir delik var ama sınırları aşmadığınız sürece kupanın içindeki sıvı dökülmüyor. Kupanın içinde bir sınır var. Eğer bu sınırdan fazla doldurursanız içindeki sıvı alttaki delikten tamamen akıyor. Adalet Kupasının bu ilginç özelliği âdeta şu mesajı veriyor: Aza kanaat getirmeyen çoğu bulamaz.
Bir diğer çıkarılacak ders de şu: İnsan bazen yaşamın sundukları ile yetinmeyi bilmelidir. Zira daha fazlasını arzularken elindekiler de kayıp gidebilir.
Burada Despina pansiyonda (Athina Doukaki pansiondespina@yahoo.gr) kalmayı planlamıştım ama mümkün olmadı. Umarım bir dahaki gelişime kısmet olur.
Archaeological Museum of Pythagorion
Antik kentte bulunan eserlerin sergilendiği müze etkileyici.
Sisam Heraionu
Tanrıça Hera’ya adanan büyük mabet Sisam Heraionu 1992’de UNESCO tarafından Pythagorion ile birlikte Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Eupalinos Tüneli
Eupalinos Tüneli M.Ö 6 yüzyılın ortalarında mimar ve mühendis olan Megaralı Eupalinos tarafından inşa edilmiş. İnşası Samos’un o dönemki tiranı Polykrates (M.Ö 538-M.Ö 522) tarafından başlatılmış. Orta bölümü günümüze kadar korunan tünel Herodotos tarafından antik dünyanın 8. harikası olarak anlatılmış.
Mikro Seitani
Adanın batı kıyısında çakıl taşlı, çok küçük bir plaj. Yolu zorlu ama gitmeye değer.
Manolates
El işi ürünlerle ünlü bir köy. Yolu virajlı ama tepeden muhteşem bir manzarası var.
Bana mutlaka gitmem söylenmişti ama ben köyü çok da etkileyici bulmadım. Artık karar sizin.
Monastery of Panagia Spiliani
Manzarası çok güzel. İçinde mağara tapınak var.
Potami Beach
Karlovasi’ye en yakın plaj. Bence adanın en güzel plajlarından da biri. Bir daha gelsem buradaki beach club Hippies’de günlerce sıkılmadan tüm vaktimi geçirebilirim.
Lemonakie Beach
Çok güzel, korunaklı koy bütün günü geçirmek için en ideal plajlardan birisi.
Kokkari Beach
Upuzun çakıl taşlı sahil boyunca beach clublar, restoranlar var. Keyifle bütün gününüzü geçirebilirsiniz.
Gagou Beach
200 metre uzunluğundaki çakıl taşlı sahil pırıl pırıl sulara ev sahipliği yapıyor.
Tsabou Beach
Güzel, çakıl taşlarıyla kaplı bir plaj.
Tsamadou (Tsamadu) Beach
Burada 3 plaj var. En sağdakinde çıplaklar plajı, ortada normal plaj, en solda beach club var.
Psili Ammos
Adada gördüğüm en güzel plajlardan biri. Sahilde kumların üzerinde yürüyüş yapabilir, kendinizi Maldivler de neymiş, dedirten sulara atabilirsiniz.
Kerveli Beach
Küçük, çakıllı çok güzel bir koy. Çok plaj gibi değil. Restoranda oturup istediğiniz zaman denize giriyorsunuz.
Livadaki Beach
Uzak kuzey batı plajı oldukça güzel. Kumlu zor bir yolu var. Bizdeki beach clublar gibi ama park, giriş, şezlong vb her şey ücretsiz.
Samos’ta nerede yemek yenir?
Şimdi gelelim yeme-içme mekânlarına:
Hippies
Hippies; Potami Beach’te kafe, bar, deniz mahsülleri, Yunan yemekleri, vejetaryen ve vegan seçenekleri sunan bir beach club. Eğer içecek alırsanız, şezlong ve şemsiyeler ücretsiz. Burada müzikler, yemekler, ortam 10 numara 5 yıldız. Eminim siz de bayılacaksınız.
AAA
AAA, Manolates Köyü’nde Yunan yemekleri sunan ve vejetaryen dostu bir restoran.
Meltemi
Meltemi; Kokkari’de deniz mahsülleri, Akdeniz, Yunan, vejetaryen dostu, vegan seçenekleri, glütensiz seçenekler sunan bir restoran.
Psili Ammos Tavern
Psili Ammos’ta Yunan yemekleri, deniz mahsülleri, Akdeniz mutfağı seçenekleri sunan bir restoran. Denizi izleyerek leziz yemekleri tatmaya bayılacaksınız.
Kerveli Beach Restaurant
Fazla yerleşimi olmayan, yolu da nispeten kötü olan koyda bu restoranda oturup istediğiniz zaman denize giriyorsunuz.
Karlovasi Stenaki
Bir köy kahvesi düşünün, işte burası aynen öyle. Küçücük, halkın toplanıp dedikodu yaptığı bir yer. Ancak yemekler çok lezzetli ve de çok hesaplı. Biz iki gece üst üste burada kalamar ızgara yedik. Yine de doyamadık.
Güzel bir doğada, huzuru hissederek ve denizi koklayarak bir tatil yapmak istiyorsanız Samos ilk tercihlerinizden biri olmalı. Burası benim gözümde Midilli ile birlikte en güzel doğa ve en çok huzur sunan ada.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin