Antik çağlardan başlayarak tarih boyunca feodal beylerin, düklerin, kralların, lordların, soyluların, baronların, şövalyelerin, paşaların hüküm sürdüğü Lefkoşa günümüzde Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti. Bu özelliği ile de Lefkoşa dünyada iki ülke arasında bölünmüş tek başkent.
Lefkoşa
Medeniyetlerin başkenti olan şehir tarih sürecinde Ledra, Lidra, Kermia olarak adlandırılmış. Şehir 4,5 km’lik surlarla çevrili. Surların 11 burç ve 3 kapısı var.
Lefkoşa – KKTC & Kıbrıs Cumhuriyeti arasında bir sınır
Lefkoşa iki ülkenin arasında bölünmüş ve halen iki ülkeye başkentlik ediyor. İç içe geçmiş kültürleri burada görmeniz mümkün. Hatta eskiden KKTC sınırları içinde kalan Saray Hotel’in çatısına çıkıp Güney Kıbrıs’ı izlemek bile mümkündü. Şimdi ise otelin terasına sadece müşterileri çıkabiliyor.
Lokmacı Sınır Kapısı’ndan yürüyerek Güney Kıbrıs’a gidilebiliyor. Sadece 2 dakika süren Uzun Yol iki ülkeyi birbirine bağlıyor. Lokmacı Kıbrıs Adası’nı ikiye bölen yaklaşık uzunluğu 180 kilometre olan Yeşil Hat üzerindeki 5 gümrük kapısından birisi.
Lokmacı Sınır Kapısı
Sınırı geçerek güneye gitmek Türk vatandaşları için maalesef mümkün değil. Bense Kanadalı olmamın avantajını kullanarak bu sınırı geçtim. Türk vatandaşları Güney Kıbrıs’a gitmek istiyorlarsa ancak Avrupa’nın herhangi bir şehrinden Larnaka ya da Baf’a uçarak buraya ayak basabilir. Ayrıca Kıbrıs’ın Atina Büyükelçiliği’nden Kıbrıs Cumhuriyeti vizesi almak gerekiyor. Türk vatandaşları Schengen ile Kıbrıs Cumhuriyeti’ne giremiyor.

Lokmacı Sınır Kapısı’ndan geçip Uzun Yol’dan yürüyerek Güney kesimine gidiliyor
2 dakika içinde başka bir kültürü hissetmek ise oldukça değişik bir his. Şimdiye kadar hiçbir sınırı yürüyerek geçmediğim için burada oldukça garip duygulara kapıldığımı söylemeliyim. Yol belki 2 dakika sürdü ama burayı yürürken gözümün önünden sanki yıllarca devam edecek sahneler geçti. Elimde olmadan yaşanan acıları düşündüm ve John Lennon’un sözleri keşke gerçek olsaydı dedim:
Imagine all the people
Living life in peace
Bütün insanların hayatı barış içinde yaşadığını hayal et…
Lefkoşa gezilecek yerler
Lefkoşa gezilecek yerler listesine bir bakalım.
Girne Kapısı (Porta del Proveditore)
Girne kapısı şehre girişi sağlayan 3 kapıdan birisi. 1567 yılında Venedikliler tarafından kenti savunabilmek için yapılmış.

Girne Kapısı (Porta del Proveditore)
Mevlevi Tekkesi
Mevleviliğin önemli eserlerinden birisi olan tekke 16. yüzyıl dönemine ait. İçinde Mevlevi ileri gelenlerine ait 16 mezar bulunuyor.

Mevlevi Tekkesi
Venedik Sütunu (Dikilitaş)
Venedikliler tarafından 1550’de dikilen, 6 m yüksekliğindeki sütunun alt tarafında 6 İtalyan ailesinin armaları var. Sütunun Salamis’teki bir mabetten getirildiği sanılıyor.

Venedik Sütunu (Dikilitaş)
Osmanlılar döneminde Sarayönü Camisi’nin avlusuna kaldırılan sütun İngilizler döneminde 1915’te şimdiki yerine yerleştirilmiş.
Büyük Han
Büyük Han 1572-1579 yılları arasında Bursa’daki Koza Han örnek alınarak inşa edilmiş. Adadaki en önemli Osmanlı dönemi yapısı olan handa tam 68 oda var. Günümüzde burada sanatsal ürünler satılıyor.

Lefkoşa – Büyük Han
Kumarcılar Hanı
Tipik bir Osmanlı hanı olan Kumarcılar Hanı’nın 17. yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Orijinalinde 52 oda olan handa günümüze ulaşan 44 oda var.

Kumarcılar Hanı
St Sophia Cathedral (Selimiye Camii)
1208-1326 yılları arasında Lüzinyan döneminde inşa edilen St Sophia Cathedral (Selimiye Camii) adadaki en önemli Gotik mimari yapılardan birisi. Lüzinyan kralları önce Lefkoşa’daki St Sophia Katedrali’nde Kıbrıs Kralı olarak, sonra da Mağusa’daki St Nicholas Katedrali’nde Kudüs Kralı olarak taç giyerlermiş.

St Sophia Cathedral (Selimiye Camii)
Derviş Paşa Konağı
19. yüzyıl yapımı olan konak Kıbrıs’taki ilk Türkçe gazetelerinden birisi olan Zaman’ı yayınlayan Derviş Paşa’ya aitmiş. Arapahmet Mahallesi’ndeki konak 1988 yılından beri Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.

Lefkoşa – Derviş Paşa Konağı
Barbarlık Müzesi
25-26 Aralık 1963’te Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesinin içinde bulunduğu ev Kıbrıs Rumları’nın kurduğu silahlı bir örgüt olan EOKA’ya bağlı çeteciler tarafından basılmış. Binbaşı İlhan’ın ailesi burada kurşuna dizilerek öldürülmüş. Binbaşının evi sonradan Barbarlık Müzesi olarak ziyarete açılmış.

Barbarlık Müzesi
Lefkoşa’da nerede yemek yenir?
Kent keyifli mekânlarla dolu.
Saraba
Surlar içinde geleneksel Kıbrıs yemekleri yemek istiyorsanız burası ilk tercihiniz olmalı. Bahçede ağaçların altında yiyeceğiniz ev yemeklerinin tadı damağınızda kalacak.
Gloria Jean’s Coffee
Blogumda zincir restoran veya kafeleri değil, yerel restoran ve kafeleri tavsiye etmeyi tercih ederim ama burası farklı. Çünkü burası tarihi Rüstem kitapçısının içinde açılmış. Çok hoş bir ortamda yemek ve kahve servisi yapılıyor. Deneyin, siz de çok beğeneceksiniz.
Lefkoşa – Tarihi Rüstem Kitapçısı Gloria Jean’s Coffee
Doors of Old Town
Tarihi binanın içinde kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği yiyebilir ya da sadece kahve içmek için uğrayabilirsiniz.
Lefkoşa – Doors of Old Town
Bibliotheque
Burası başkentin en iddialı eğlence-kültür ve yaşam merkezi. Müzik ve performans sanatlarında Kıbrıs’ta yepyeni bir çizgi açıyor ve dünya mutfağının en seçkin lezzetlerini sunuyor.
Bibliotheque
Lefkoşa’ya geldiğimde Akdeniz Köyü muhtarı Tarık Bozalan ve güzel eşi Nazlı ile birlikte Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp’ın misafiri oldum. Hep birlikte gezdiğimiz sokakları, Saraba’da yediğimiz öğlen yemeğini her zaman mutlulukla hatırlayacağım. Hepsine çok teşekkür ederim. İyi ki varlar!
Lefkoşa geçmişin gölgesinde hüznü ve umudu hissettiren bir kent. Eskiden hareketsiz bulduğum kentte şimdi eğlence, heyecan ve kıpırtı var. Güzel mekânlarla süslenen surlar içi kentin ruhunu da yaşatmayı başarıyor. Tarihe tanıklık etmek isteyenlere duyururum!
Edirne-Yunan sınırını 2 dk için geçtim ben de. Tam sınırda, çitlerin arkasında tavus kuşu var. Fotoğrafını çekmek için, telllerin arasından makinayı geçirip elletim Yunanda, başım Türkiye’de vizesiz bir seyahat yapmışlığım var
Değişik bir his, değil mi? Ben ilk kez bir sınırı yürüyerek geçtim. Bir garip hissettim.