Portakal, limon, mandalina ve greyfurt ağaçlarının kokusunda kaybolacağınız Güzelyurt (Morphou, Omorfo) ve Lefke; Kıbrıs’ın en yeşil ve tarımsal üretimin en fazla yapıldığı bölgesi. Güzelyurt’un tanrıça Afrodit için kurulduğu rivayet ediliyor. Lefke ise zengin bakır madenlerine yakınlığı, tarihi ve doğal zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Güzelyurt da Lefke de ziyaretçilerini hemen etkisi altına almayı başarıyor.
Gezilerimde mümkün olduğunca halkın arasına karışmayı, onların yaşantısını gözlemlemeyi seviyorum. Böylelikle gittiğim yerle aramda daha kuvvetli bir bağ kuruyorum. Güzelyurt ve Lefke bölgesini de buranın yerlisi KTREB Başkanı Yusuf Nidai rehberliğinde gezdim. Yusuf Bey, köyünün ve ülkesinin aşkıyla beni de Kıbrısseverler kervanına katmayı başardı. Hem bilgili rehberliği, hem de buralardan övgüyle bahsetmesi beni çok mutlu etti. Kendisine çok teşekkür ediyorum.
Buranın antik dönemde Yunanistan’dan göç eden Spartalılar tarafından tanrıça Afrodit için kurulduğu rivayet ediliyor.
Her yıl haziran, temmuz aylarında düzenlenen Güzelyurt Portakal Festivali bölgede düzenlenen en önemli etkinliklerden birisi.
Güzelyurt’ta gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Kuzey Kıbrıs‘taki Güzelyurt şehrinde gezilecek yerler listesine bir bakalım.
Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi
Müze 1979 yılında açılmış. Doğa Müzesi (kurutulmuş hayvan ve bitkiler sergileniyor), Arkeoloji Müzesi (arkeolojik geçmişe ait kalıntılar sergileniyor), Açık Hava Müzesi olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. En çok ilgiyi de Soli’nin Altın Yaprakları sergisi ve Artemis heykeli çekiyor.

Güzelyurt ve Lefke – Arkeoloji ve Doğa Müzesi
2005 yılında su borusu kazısı sırasında ortaya çıkan Soli’nin Altın Yaprakları adı verilen tacın üzerinde üzüm dalları yaprakları ve küçük üzüm tanecikleri var. Tacın, M.Ö 11. yüzyıldan kalma olduğu sanılıyor.

Arkeoloji ve Doğa Müzesi’nde Soli’nin Altın Yaprakları adı verilen tac
Aziz Mamas Manastırı
Çok değerli ikonların sergilendiği bir ikon müzesi. Aziz Mamas’a inanan sınır muhafızları, azizin ceset kalıntılarını buraya getirmiş ve küçük bir Bizans kilisesine yerleştirmiş. Bu kilise sonradan tekrar inşa edilmiş.

Aziz Mamas Manastırı
Efsaneye gelince: 12. yüzyılda Mamas adlı bir Hristiyan aziz vergi ödemeyi reddetmiş. Askerler Mamas’ı yakalayıp cezalandırılması için kente getirirken karşılarına bir kuzuyu parçalamaya hazırlanan bir aslan çıkmış. Mamas anında kuzuyu aslanın ağzından kurtarmış. Aslanın sırtına binerek kente girmiş. Mamas’ın bu halini gören Bizans yetkilileri Mamas’ı ölene dek vergiden muaf bırakmış. O günden sonra da Mamas vergiden kaçanların azizi olmuş.

Aziz Mamas Manastırı
Lefke hakkında bilgiler
Burası zengin bakır madenlerine yakın, tarihi ve doğal zenginlikleriyle eşsiz güzelliğe sahip bir yer. Adının nereden geldiği tam olarak bilinmese de Büyük İskender’in generallerinden Ptoleme Philedelphus’un oğlu Lefkon’dan aldığı sanılıyor.
Burada Trodos Dağları’na hâkim manzaraya hayran kalacak, portakal, hurma ve ceviz ağaçlarına bayılacaksınız. Tipik bir Osmanlı kasabası olan Lefke’de Osmanlı konaklarını, su kemerlerini görebilirsiniz.
Lefke cittaslow ağına üye. Zaten söylendiğine göre sakinlik onun doğasında var.
Cittaslow nedir?
Citta (şehir) ve slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow sakin şehir anlamında kullanılıyor. İtalya’da başlayan cittaslow hareketinin amacı, acele etmeden, geçmişin getirdiği tarihsel, kültürel ve çevresel mirası hissederek yaşamak. İşte Lefke de bunu başarmış!
Lefke’de gezilecek yerler listesi
Lefke gezilecek yerler listesi aşağıda:
Soli Antik Kenti
Kentin ilk olarak M.Ö 13-12. yüzyıllarda Troya Savaşı’ndan dönen Atinalılar tarafından kurulduğu söyleniyor. M.Ö 600 yılında Atina devlet adamı ve filozof Solon kenti şimdiki yerine taşımış. Kente de böylelikle onun ismi verilmiş.

Soli Antik Kenti
Şehir erken Hristiyanlık döneminde adadaki piskoposluk merkezlerinden biri olmuş.

Soli Antik Kenti
Şehrin simgesi, Bazilika’da yer alan eşsiz kuğu mozaiği. Oldukça iyi durumda günümüze ulaşan mozaik, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Zaten ben de onu hayranlıkla izledim ve başından zor ayrılabildim.

Lefke – Soli Antik Kenti’nde kuğu mozaiği
Bakır kaynakları tükendikten ve 7. yüzyılda da Arap akınlarıyla yakılıp yıkıldıktan sonra Soli tamamen terk edilmiş.
Vouni Sarayı
Marion Kralı Doxandros tarafından Soli Antik Kenti’ni kontrol altında tutabilmek için M.Ö 5. yüzyılda yapılmış. M.Ö 380 yılında Soli halkı tarafından yıkılan saray bir daha kullanılmamış. Saraydan günümüze sadece kalıntıları ulaşmış.

Vouni Sarayı
Petra Tou Limnidi Adası
M.Ö 5000 yılına tarihlenen ada, Kıbrıs’taki en eski yerleşimlerden biri.

Lefke – Uzakta en uçta görünen yer, Petra Tou Limnidi Adası
Lefke’de en iyi kahvaltı mekânı
Argonya isminin anlamı “yabani zeytin”. Sahibi Hidayet Hanım taş fırında geleneksel üretim yapıyor. Serpme kahvaltıyı mis kokulu portakal ağaçlarının altında yapıyorsunuz. Yediğiniz herşey kendi bahçelerinde organik üretilen ürünler. Yumurta bile arka bahçedeki kümeslerden alıp taze ve taze pişiriyorlar. Kendi üretimleri olan reçellerden satın almayı da unutmayın sakın!

Argonya
Güzelyurt ve Lefke mis kokulu tarihi diyarlarıyla benim beğenimi kazanan yerler oldu. Eğer siz de buraları keşfetmek istiyorsanız, sizi de adaya bekliyoruz.
Ellerine sağlık Yaprak
Teşekkür ederim Mürücüm :-)