Larnaka (İskele) Akdeniz kıyısında uzanan upuzun sahili, ticari limanı ve uluslararası havalimanı ile Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs)’ın en önemli kentlerinden birisi. Larnaka Akdeniz kıyısında tatil yapmak isteyenlerin gözde tatil yeri.
Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyeti)’ne nasıl gidilir?
Kıbrıs Adası’nı ikiye bölen yaklaşık uzunluğu 180 kilometre olan Yeşil Hat üzerinde 5 tane gümrük kapısı var. Türk vatandaşlarının bu kapılardan geçişine izin yok. Güney Kıbrıs’ı keşfetmek isteyenler önce Avrupa’da herhangi bir şehre gidip sonra Larnaka Uluslararası Havalimanı’na uçabilirler. Ancak Türk vatandaşlarının Schengen vizesi ile Kıbrıs Cumhuriyeti’ne giremediklerini de belirteyim. Türk vatandaşlarının öncelikle Kıbrıs’ın Atina Büyükelçiliği’nden Kıbrıs Cumhuriyeti vizesi almaları gerekiyor.
KKTC sınırından Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçmem ise Kanadalı olmam sayesinde mümkün oldu. Pasaportuma damga bile vurulmadan hızlı ve kolay bir geçiş yaparak buraya ayak bastım.
Bana sorarsanız burası Marmaris’in oldukça küçük ve daha az sevimli bir kopyası. Benim “ada” anlayışıma çok uymayan, hafiften şehirimsi bir havası var.
Aslına bakarsanız Larnaka bana önyargıların ne kadar yanıltıcı olabileceğini ispat eden bir şehir oldu. Nedenine gelince: Güney Kıbrıs’ı Kuzey’e nazaran hayalimde hep daha modern, daha sevimli, daha romantik, daha daha … pek çok şey olarak canlandırmıştım. Oysa ki o “daha”ların hiçbirini burada bulamadım. Hatta en önemlisi, insanlarını nispeten soğuk bulduğumu bile söyleyebilirim. (Adada sohbet ettiğim turistlerin çoğu da aynı şeyi söyledi. Yani genel olarak bizim tarafın insanını “daha” insancıl ve güleryüzlü bulmuşlar.) Kıssadan hisse: Seyahat etmek önyargıları yıkıyor!!!
Larnaka gezilecek yerler
Larnaka gezilecek yerler listesine bir bakalım.
Agios Lazaros Kilisesi
Bizans İmparatoru Leo VI tarafından 9. yüzyılda inşa edilen kilise, 17. yüzyılda restore edilmiş. İçinde Aziz Lazaros’un mezarı bulunan kilise, Kıbrıs’taki en iyi Bizans mimari yapıları arasında sayılıyor.
Hala Sultan Tekkesi
Hala Sultan Tekkesi Hz. Osman’ın hilafeti zamanında (644-656) İslam ordularının Kıbrıs seferine katılan Hz. Peygamber’in süt halası Ümmü Haram bint Milhan el-Ensariyye gömülü olduğu bir türbe. Halk arasında Hala Sultan olarak anılan Ümmü Haram, türbenin bulunduğu mevkide attan düşerek şehid olmuş. Osmanlılar 1571’de Kıbrıs’ı fethedince kabri yapılmış ve 1760’ta üzerine Şeyh Hasan Efendi tarafından türbe inşa edilmiş. Türbe Müslümanlar tarafından yoğun olarak ziyaret ediliyor.
Tuz Gölü
Tuz Gölü Kıbrıs’ta Limasol Tuz Gölü’nden sonra en büyük ikinci göl. Hala Sultan Tekke’sine gelenler gölün etrafındaki yürüyüş yolunda yürüyebilirler.
Larnaka Kalesi
Kale 1605-1606 yılında bir Orta Çağ kalesinin kalıntıları üzerine I. Sultan Ahmet’in lalası Kıbrıs Beylerbeyi Ferhat Paşa tarafından yaptırılmış. 1625 yılında Rumeli Beylerbeyi Mehmet Paşa zamanında yeniden elden geçirilmiş.
Şehre gelmişken yapılacak en güzel şey kumsal boyunca yürümek. Kumsalın hemen yanındaki yürüyüş yolu, şehrin gerçek yüzüyle tanışmak için iyi bir fırsat. Yolun diğer yanında yükselen çok katlı binalar ise buranın otantikliğini öldüren, sahil kenti değil de büyük şehirmiş gibi hissettiren yapılar.
Kıbrıs Cumhuriyeti dendiğinde Larnaka artık benim öncelikle gelmek isteyeceğim bir yer olmayacak. Bu nedenle ülkeye bir dahaki gelişimde gece hayatı ve çılgın partileriyle Avrupa sosyetesini ağırlayan Ayia Napa’yı değerlendirmek niyetindeyim. Bakalım, ne zamana kısmet olacak…
Yorum
2 YorumMürüvet Gündüz
Nis 25, 2018Gitmiş kadar oldum
yaprakgurdal
Nis 25, 2018Aldığım en güzel yorumlardan biri 🙂 Çok teşekkürler, sevgiler