Kura Nehri’nin iki yanında kurulmuş olan Tiflis (Tbilisi) kenti Gürcistan’ın endüstri, kültür ve sosyal merkezi. Kaldırım taşlı caddeleri, kırmızı çatılı evleri ve görkemli tarihi eserleriyle dikkat çeken Tiflis şehri ülkeyi neden ziyaret ettiğinizi kanıtlayacak bir estetiğe sahip.
Kentin ismi Gürcüce sıcak yer anlamına gelen Tbili’den geliyor. Efsaneye göre M.Ö 5. yüzyılda Kral Vahtang Gorgasal bir ava çıkmış ve aralıksız uçan bir sülünün peşine atmacasını salmış. Kısa bir süre soran sülün de atmaca da gözden kaybolunca onları aramaya çıkmışlar. İkisini de sıcak bir suyun içinde ölü olarak bulmuşlar. Kral bundan çok etkilenmiş ve kaplıca etrafındaki bütün ağaçları kestirerek burada bir şehir kurulmasını emretmiş. Böylelikle Tiflis’in temelleri atılmış.
Tiflis gezilecek yerler
Tiflis’te sokaklarda şifresiz wi-fi var. Kullanıcı adı da “Tbilisi loves you” :-) . Sokaklardaki diğer dikkatimi çeken şey ise her köşede yer alan dilenciler. Bu kadar çok dilenciyi başka hiç bir yerde gördüğümü zannetmiyorum. Yine de güvenlik açısından bir sıkıntı yok. Burası bir kadının bile rahatlıkla tek başına gezebileceği bir şehir.
Yeni keşfettiğim bu kentte en çok keyif aldığım aktiviteyi yaptım ve tam 5 saat aralıksız yürüdüm. Deklanşörüme bastım durdum. Geçmişin geleceğe uzanan köprüleri üzerinde nazlanan şehri içime çektim.
Şimdi Tiflis gezilecek yerler listesine bir göz atalım.
Nariqala Kalesi
Şehrin kuruluşunun başladığı noktada yer alan Nariqala Kalesi 4. yüzyılda Araplar tarafından yapılmış.

Nariqala Kalesi
Aziz Nikolas Kilisesi
Kalede bulunan Aziz Nikolas Kilisesi 13. yüzyılda yapılmış. Ancak zamanla tamamı yıkılmış. Günümüzdeki kilise eskisinin yerine 1997 yılında tekrar yapılmış.

Aziz Nikolas Kilisesi
Metekhi Kilisesi
Kral Vakhtang Gorgasali 5. yüzyılda falezlerin üzerinde bir saray ve kilise inşa etmiş. Tiflis’i de başkent ilan etmiş. Kilise daha sonra 1278-1289 yılları arasında Kral Demetre Tavdadebuli tarafından yapılmış. Pek çok kez de onarımdan geçirilmiş. Metekhi Kilisesi’nin yanında Kral Vakhtang’ın heykeli var.

Metekhi Kilisesi
Kartlis Deda Heykeli
Gürcülerin Anası olarak adlandırılan ve şehrin sembollerinden biri olan Kartlis Deda Heykeli’ne yürüyerek ya da teleferikle çıkabilirsiniz. Heykel kentin kuruluşunun 1500. yılı anısına 1958 yılında yapılmış. Sol elinde dostlar için şarap, sağ elinde düşmanlar için kılıç taşıyan heykelin üzerinde yöresel Gürcü kıyafeti var. Tamamı alüminyumdan yapılan 20 metre yüksekliğindeki heykeli şehrin her yerinden görebilirsiniz.
Kartlis Deda Heykeli
Heykelin ön tarafında panoramik bir Tiflis manzarası var. Arka tarafında ise bir botanik park bulunuyor.

Kartlis Deda Heykeli’nden şehir manzarası
Barış Köprüsü
Kura Nehri Ardahan’dan başlayarak Azerbaycan’da Aras Nehri ile birleştikten sonra Hazar Denizi’ne dökülüyor. Barış Köprüsü (diğer adıyla Aşk Köprüsü) ise Kura Nehri üzerinde eski ve yeni şehri birbirine bağlıyor. 2010 yılında tamamlanan köprünün uzunluğu 150 metre. Üzerinde bulunan 1.400’den fazla led lamba sayesinde köprü harika bir aydınlatmaya sahip.

Barış Köprüsü
Tsminda Sameba Cathedral
Tsminda Sameba Cathedral, Gürcistan’daki 4 katedralden birisi ve en büyüğü. Projesi 1989 yılında başlatılan mimari proje yarışmasında birinci olmuş. Katedral 1995-2004 yılları arasında inşa edilmiş. 5.000 m² alanda 11 şapel var, 15.000 kişi ibadet edebiliyor.

Tiflis – Tsminda Sameba Cathedral
Helden Meydanı
Helden Meydanı’nda özellikle sirkin kaçırılmaması öneriliyor.
Sülfür Banyoları
Adını sülfür banyolarının sıcak suyundan alan şehirde bir çok tarihi sülfür banyosu mevcut. Sülfür bakımından zengin olan bu banyoların kokusu çok iyi olmasa da sağlık yönünden çok faydalılar. Zaten bu sıcak sular birçok insanı kente çekiyor. Boşuna değil, Puşkin bile, Hayatta Tiflis hamamından daha şahanesini görmemiştim, demiş.

Sülfür Banyoları
Rustaveli Gamziri Caddesi
Garetubani bölgesindeki cadde 1,5 km uzunluğunda. Caddenin bir ucu Tiflis Özgürlük Meydanı’na, diğer ucu ise Cumhuriyet Meydanı’na çıkıyor. Burada yürürken Gürcistan Parlamento Binası, Kashveti Kilisesi, Gürcistan Ulusal Müzesi, Paliashvili Opera Evi, Rustavelli Akademi Tiyatrosu, Gürcü Bilimler Akademisi’ni göreceksiniz.
Rustaveli Gamziri Caddesi
Burada yürürken Paris’in Champs Elysees’sini hatırladım. Çünkü cadde o denli kaliteli ve zarifti. Cadde üzerindeki kafelerde çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu kafelerin en ünlüleri ise Vincent ve Lagidsee.
Agmashenebeli Bulvarı
Agmashenebeli Bulvarı şehrin en önemli iki caddesinden birisi. Tarih boyunca adı sürekli değişen bulvar üzerinde çok sayıda tarihi sinema, tiyatro, belediye binası, restoran ve dükkân var.

Tiflis – Agmashenebeli Bulvarı
Liberty Square (Özgürlük Meydanı)
19. yüzyıl başlarında Rusya Krallığı’nın Ermenistan’ı mağlup etmesi şerefine yapılan meydan tarihte pek çok olaya tanıklık etmiş. Bir süre ismini Sovyet politikacı Beria’dan, bir süre de Lenin’den almış. Gürcistan 1918’de ilk bağımsızlığını ilan ettikten sonra meydanın adı Freedom Square (Özgürlük Meydanı) olarak değiştirilmiş. Meydanın ortasında 1991 yılında kadar Lenin heykeli bulunuyormuş. Ancak şimdi St. George (Aziz Yorgi) heykeli var.

Liberty Square
Vernisaj Pazarı
Vernisaj pazarında resim, el sanatları, gümüş işleri gibi her türlü sanat eseri ve hediyelik eşya satılıyor. Bu pazar kente özel, hatırlanmayı hak edecek bir yer. Alışveriş yapmayı sevmediğim için her zamanki gibi hiç birşey almadım ama sadece gezmek bile oldukça keyifliydi.

Vernisaj pazarı

Tiflis – Vernisaj pazarı
Füniküler
Rustaveli Caddesi ile Mtatsminda Dağı arasında gidip gelen füniküler ile TV kulesine çıkabilir, aynı zamanda da geniş bir lunapark alanına (Mtatsminda Lunaparkı) gidebilirsiniz. Fünikülerin sefer uzunluğu 501 metre. Başlangıç noktasında rakım 460 metre iken son istasyondaki rakım 727 metre. Toplam 3 istasyonu var.
Chronicle of Georgia
Chronicle of Georgia, 1985 yılında Zurab Tsereteli tarafından yapılan ve Gürcistan tarihini anlatan bir anıt. Hiçbir zaman tam olarak tamamlanmayan anıt, 16 adet 30-35 metre uzunluğunda sütundan oluşuyor. Şehir merkezinden 15 km uzakta bulunuyor.

Chronicle of Georgia Kaynak:Wikipedia (By ben van der ploeg from devizes, uk – Bombastic, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3368933)
Tiflis’te nerede yemek yenir?
Kentte sınırsız türde ve lezzette şarap ve bira var. Marketlerde 2,5 litrelik plastik şişelerde bira ve 5 litrelik bidonlarda şarap görürseniz şaşırmayın. Çünkü Tiflisliler su yerine bira ve şarap içiyor.
Nariqala civarında yer alan Gürcü restoranlarında Gürcü mutfağı tadımı yaparak akşam yemeği yiyebilirsiniz. Grubumuzdan birkaç kişi merkezdeki Seidabadi Restoran’daki yemek ve gösterinin çok güzel olduğundan bahsetti. Bir dahaki sefer için aklımda.
Kısa süreliğine de olsa Tiflis’e geldiğime çok ama çok memnunum. Komşunun başkenti ziyaret edilmeyi hak ediyor. Ben de biliyorum ki enerjisi güzel bu kente ilk fırsatta yine ayak basacağım.
Yorum Bırakın