Karadeniz kıyımızda komşumuz olan Gürcistan veya resmi adıyla Gürcistan Cumhuriyeti; Karadeniz’in doğu kıyısında, Güney Kafkasya’da yer alan ülke. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan; sahilleriyle yaz turizmi, dünyanın en çetin yamaçlarını içinde barındıran dağlarıyla kayak deneyimi ve tarihsel mirasıyla kültür turizmi açısından cazip ülkeler arasında yer alıyor. Gürcistan M.Ö 12. yüzyıla dayanan tarihiyle tarih ve kültür meraklılarının tercih ettiği rotalardan biri olurken dünyaca ünlü şifalı su kaynakları ve kaplıcalarıyla da turistleri kendine çekmeyi başarıyor.
Gürcistan’a vize almak gerekiyor mu?
İçindekiler
Gürcistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize uygulamayan ülkeler arasında yer alıyor. Hatta Gürcistan’a pasaportsuz, kimlik kartıyla gidilebiliyor. Ancak dikkat! Pasaportunda Gürcistan’ın tanımadığı bölgeler olan Güney Osetya ya da Abhazya’ya giriş / çıkış mührü bulunan kişiler para ve/veya hapis cezasıyla karşılaşabiliyor. Eğer kimlik kartıyla seyahat edilecekse, kimlik kartının veriliş tarihinden itibaren 10 yılı aşmamış olması gerekiyor.
Gürcistan’a nasıl gidilir?
Gürcistan’a kara yoluyla ya da uçakla gidebilirsiniz. Eğer karayoluyla gidecekseniz, önce Hopa’ya gelebilirsiniz. Hopa – Sarp sınır kapısı arası 18 km. Otobüsler çalışıyor. Gürcistan’a uçakla gitmek istiyorsanız, en popüler rota olan Tiflis’e direkt uçuşlar 2 saat sürüyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da bulunuyor.
Gürcistan’da gezilecek yerler listesi
Gürcistan gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ülke. Ancak ülkenin Karadeniz sahili ve Rion havzasında ılık, nemli, yağışlı, yarı tropikal bir iklim hüküm sürüyor. Kafkas Dağları’na yakın olan bölgelerdeyse karasal iklim hâkim. Kışları soğuk, yazları kuru ve sıcak geçiyor. Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönemler nisan-mayıs-haziran ve eylül-ekim ayları.
Svaneti
Ülkenin kuzeyindeki Svaneti, Gürcistan’ın Orta Çağı’nı günümüze taşıyor. Ülkenin kuzey ucuna uzanan Kafkas Dağları’nın kadim halkı Svanlar’ın yaşadığı bölge, buzullar ve dağlarla tarif edilemez bir güzelliğe sahip. Svaneti, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Tiflis
Kura Nehri’nin iki yanında kurulan Tiflis (asıl adı Tbilisi); Gürcistan’ın endüstri, kültür ve sosyal merkezi. Kaldırım taşlı caddeleri, kırmızı çatılı evleri ve görkemli tarihi eserleriyle dikkat çeken Tiflis eşsiz bir estetiğe sahip. Tiflis şehri medya sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil olmasıyla da adından söz ettiriyor.
Batum
Sınırımıza sadece 17 km uzakta olan Batum, hemen yanı başımızda değişik bir ülke ve kültür tanımamız için bizlere güzel bir seçenek sunan bir kent. Batum, Transkafkasya demiryolu ve Bakü petrol boru hattının son durağı. Bu nedenle de çok hızlı gelişen bir kent örneği sergiliyor. Batum adını bir de müzik dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edilmesiyle duyuruyor.
Mtskheta
Mtskheta, M.Ö 3. ve 5. yüzyılları arasında Kartli Krallığı’na başkentlik yaptığından pek çok önemli tarihi esere sahip bir şehir. Aragvi ve Kura nehirlerinin birleştiği yerde kurulu şehirde yapılan arkeolojik buluntularda yaşamın M.Ö 1000 yılında başladığı belirlenmiş. Mtskheta bu özelliğiyle dünyada yaşamın hâlâ devam ettiği en eski şehirler arasında yer alıyor. Gürcüler’in 326 yılında Hristiyanlığı kabul ettiği Mtskheta, kiliselerin de merkezi sayılıyor. Mtsheta’nın Tarihi Anıtları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Gori
Gori, Gürcistan’ın en önemli kralı IV. David (lakabı Kurucu David) tarafından 1100’lü yıllarda kurulmuş, adını da Rusça’da tepe anlamına gelen Gori kelimesinden almış. Şida Kartli (İç Kartli) bölgesinde yer alıyor. Burası Sovyet lideri Gürcü asıllı Stalin’in doğduğu şehir olarak biliniyor.
Kutaisi
Bagrati Krallığı’nın merkezi olan Kutaisi, Gürcistan’ın ikinci büyük kenti. Sovyet döneminde metal sanayi merkeziyken daha sonra önemini yitirmiş. Bir süre önce Gürcü Hükümeti’nin parlamentoyu buraya taşıma kararı almasıyla birlikte tekrar gelişmeye başladı. Şehir edebiyat dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Şehirdeki Gelati Manastırı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.
Samegrelo
Samegrelo, ülkenin batısında yer alan tarihi bir eyalet. Burası Lazlar’ın anavatanı. İsmini ülkenin ikinci en kalabalık etnik grubundan alıyor ve “Megreller’in ülkesi” anlamına geliyor. Ünlü Dadiani ailesine ait en eski prensliklerden biri olan Samegrelo, birçok seçkin bilim insanı ve kültürel temsilci yetiştirmesiyle de tanınıyor. Samegrelo-Zemo Svaneti, Guria, Adjara’da yer alan Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanlar, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.
Gürcü Mutfağı
Geleneksel Gürcistan mutfağı (Gürcü mutfağı) biraz bizden biraz Orta Doğu ve Rusya’dan etkilenen bir mutfak. Çok acı veya baharatlı olmayan Gürcistan yemekleri bol hamur işi, et ve biraz da sebzeden oluşuyor. Balığın bu mutfakta çok yeri yok. Yemeklere bolca ceviz, sarımsak ve kişniş katılıyor. İçkileri arasında Gürcü şarapları ününü tüm dünyaya duyuruyor. Geleneksel Gürcü Qvevri şarap yapım yöntemi (yumurta şeklindeki toprak kaplarda üzümleri fermente eden yöntem), UNESCO Somut Olmayan Miras listesinde bulunuyor.
Komşumuz Gürcistan keşfedilmeyi bekleyen bir ülke. Gidip tarihine tanıklık etmeli, doğal güzelliklerini görmeli, lezzetlerini tatmalısınız.
harika paylaşım için teşekkürler
Çok teşekkür ederim.