Geleneksel Gürcistan mutfağı (Gürcü mutfağı) biraz bizden biraz Ortadoğu ve Rusya’dan etkilenmiş bir mutfak. Çok acı veya baharatlı olmayan Gürcistan yemekleri bol hamur işi, et ve biraz da sebzeden oluşuyor. Gürcistan mutfağında balığın ise çok yeri yok. Bu yazımda Gürcü mutfağını detaylı anlatacağım.

Gürcü mutfağı
Gürcistan mutfağında neler var?
Evet bol hamur işi yemeğe hazır mıyız? Peki yemeklerde fazlaca ceviz, sarımsak ve kişnişe ne dersiniz? O zaman buyrun Gürcü mutfağına beraberce göz atalım. Ancak önce ünlü içkilerinden başlayalım.

Gürcistan mutfağı – Şarap ve Chacha
Gürcü şarapları
Şaraba dair bulunan 7.000 yıllık kalıntılar nedeniyle bu topraklar şarabın doğduğu yer olarak geçiyor. Özellikle yarı tatlı kırmızı şarapları ile dünya şarap literatüründe oldukça iddialı olan Gürcistan’da tam 521 üzüm çeşidi var. Dünya şarap üretiminde ilk 20 arasında olan ülkede özel şarap turları bile düzenleniyor. Özellikle Saperavi, Alexandrouli ve Mujuretuli cinsi üzümler ile yapılan kırmızı şaraplar yoğun talep görüyor.
ChaCha
ChaCha üzüm votkası olarak da adlandırılıyor. Alkol derecesi 40-60 derece arasında değişiyor. Votkadan ve şaraptan çok daha etkileyici ve aslında brendi (brandy) kategorisinde. Genelde sek içiliyor ama meyve suyu ile de tüketiliyor.
Sulguni Peyniri
Şarapları ile adını duyuran Gürcü mutfağında şaraba eşlik eden peynirin anlamı da tabii ki bir başka oluyor. Sulguni peyniri ise Gürcistan’ın Samegrelo bölgesine özgü, inek sütünden yapılan peynir. Tuzsuz olması nedeniyle fazla yenildiğinde bile mideyi rahatsız etmiyor. İmereti bölgesine özgü ve imeruli denilen taze peynirin haşlanmasıyla hazırlanıyor. Haşlanmış peynire yassı ve yuvarlak biçim veriliyor. Peynir kütlesi soğuyunca olgunlaşması için 1-3 gün tuz ve süt ilave edilmiş suda bekletiliyor.

Gürcistan mutfağı – Sulguni peyniri Kaynak:Wikipedia (Georgia About, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53343929)
Haçapuri (Khachapuri)
Bizim Karadeniz pidelerimize benziyor, sulguni veya imeruli peyniriyle yapılıyor. 20’den fazla çeşidi var.

Haçapuri (Khachapuri)
Hinkali (Khinkali)
Bohça şeklinde büyükçe ve içi kıymalı bir tür mantı.

Gürcistan mutfağı – Hinkali (Khinkali)
Badrijani Nigvzit
Badricani Nigvzit cevizli patlıcan anlamına geliyor. Badricani Nigvzit ya da yaygın kullanımıyla Nigvziani Badricani kızarmış patlıcan dilimleri, ceviz, kavrulmuş soğan ve çeşitli baharat ve sebzeler ile hazırlanarak üzerinde nar taneleri ile servis edilen bir meze.

Badrijani Nigvzit
Şaşlık
Bir tür güveç tabağında sunulan, üzerinde soğan halkaları ile süslenen bir et yemeği.

Gürcistan mutfağı – Şaşlık
Karalahana Dolması (Tolma)
Aynı bizim dolmalara benziyor. Daha bol etli yapılıyor.
Sinori
Sarımsaklı yoğurtlu hamura sinori deniyor.
Harço çorbası (Kharcho)
Harço çorbası et ve pirinç ile yapılan geleneksel bir Gürcü çorbası.

Harço çorbası (Kharcho)
Lobio
Lobio cevizli barbunya çorbası.

Lobio
Hamuru fazla, sarımsağı bol olan Gürcistan mutfağı kilo bakımından tehlike çanları çalan, dikkatli olunması gereken bir mutfak. Chacha ve şarapları ise damakta hoş tat bırakan içkiler.
Peki siz komşunun mutfağını denemeye hazır mısınız?
Favorilerim Khinkali ve CHA CHA…
Her zaman ki gibi harika bir yazı olmuş
Çok sağol Gülnemcim. Evet khinkali ve ChaCha efsane, değil mi?
Cevizli patlıcanı tek geçerim. Svaneti’ye özgü olan kubdari de efsane
Evet yemekler efsaneydi ve kilo almadan dönmüş olmamız da mucize.
Cevizli patlıcan çok güzele benziyor. Afiyet olsun.
Evet süper bir lezzet.
Benim favorim de Hinkali. Yeme yöntemi de ilginçti, 2. de anca yapabildim :)
Bense hiç yapamadım :-) . Üzerim hep yağ oldu, suları döküldü.