Bagrati Krallığı’nın merkezi olan Kutaisi, Gürcistan’ın ikinci büyük kenti. Sovyet döneminde metal sanayi merkeziyken sonradan terk edilen Kutaisi, Gürcü Hükümeti’nin parlamentoyu buraya taşıma kararı almasıyla birlikte tekrar gelişmeye başladı. Şehir edebiyat dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programına dâhil. Şehirdeki Gelati Manastırı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Kutaisi

Kente yemyeşil dağlar, ovalar, vadiler aşarak geliyorsunuz. Gözünüz doğal güzelliklere doyuyor, gönlünüz yol boyunca huzura eriyor.

Kutaisi

Sonunda Rioni Nehri kenarında Kolha Ovası’na hâkim tepelere kurulu olan Kutaisi şehrine varıyorsunuz.

Kutaisi

Kutaisi’de gezilecek yerler listesi

Gürcistan‘ın Kutaisi şehri, eski Sovyetler Birliği döneminde yapılıp sonradan kullanılmayan fabrikalarla dolu. Kentin eskinin etkisiyle çok güzel ve etkileyici bir havası var. Görülecek, gezilecek yerleri de hiç fena sayıda değil.

Kutaisi’de şehir merkezinden Bagrati Katedrali gözüküyor

Gelati Manastırı

Yapımı Kral IV. David (1089-1125) tarafından 1106 yılında başlanan Gelati Manastırı, 1130 yılında David’in oğlu Kral Demetrius (1125-1156) tarafından tamamlanmış. Kısa sürede politik ve kültürel bir merkez haline gelen manastır, pek çok Gürcü kralının gömüldüğü yer olmuş. Gelati Manastırı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Kutaisi

Gelati Manastırı

Chalcitela Nehri’nin kenarındaki tepe bir noktada bulunan manastırın ana kilisesi haç şeklinde.

Gelati Manastırı’ndan Kutaisi manzarası

Bagrati Katedrali

11. yüzyılda Gürcistan’ın ilk Kralı III. Bagrat tarafından yaptırılan Bagrati Katedrali önce UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Ancak geçirdiği tadilat orijinaline uygun yapılmadığı için sonra listeden çıkartıldı.

Kutaisi

Bagrati Katedrali

Katedralde Noel Baba olarak tanıdığımız Aziz Nicholas’ın kemikleri sergileniyor.

Bagrati Katedrali’nde St Nicholas’ın kemikleri var

Prometheus Mağarası

Efsaneye göre Prometheus Mağarası, Kaf Dağları’nda tanrılar tarafından zincire vurulan Prometheus’a atfedilmiş. 1984 yılında keşfedilen mağara Gürcistan’ın en büyük mağarası olma özelliğini taşıyor. İçinde çok büyük göller ve nehirler var. Muhteşem sarkıt ve dikitleri ile göz kamaştırıyor. Sürekli renk değiştiren bir ışıklandırma sistemi ile aydınlatılıyor ve devamlı klasik müzik çalıyor.

Prometheus Mağarası

Kutaisi – Prometheus Mağarası

Sataplia Mağarası ve Parkı

Sataplia Mağarası ve Parkı’nda dünyadaki tek dinazor ayak izini görüyorsunuz.

Sataplia Mağarası ve Parkı Kaynak:Wikipedia (By Paata vardanashvili – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59523731)

Opera Binası

Şehrinin en görkemli yapılarından biri olan Opera Binası’nda opera, tiyatro, bale gibi önemli kültürel etkinlikler yapılıyor.

Kutaisi

Kutaisi – Opera Binası

Colchis Çeşmesi

Colchis eski bir Gürcü krallığı ve Karadeniz kıyılarındaki bir bölge. Mitolojide Colchis, Medea’nın ve Altın Post’un evi ve Argonatlar’ın hedefiydi. Colchis Çeşmesi kent merkezindeki David Agmashenebeli Meydanı’nda yer alıyor. 2011 yılında inşa edilen çeşme 30 heykelden oluşuyor. Bu heykellerdeki atlar, geyikler, aslanlar Colchis ovalarında kazılar sırasında bulunan, bazıları 5.000 yıldan daha eski olan küçük heykellerin replikaları.

Colchis Çeşmesi

Kutaisi’nin çok büyük olmasa da kesinlikle ziyareti hak eden bir kent olduğunu söyleyebilirim. Tarihin ışığında güzel bir enerjisi var.

Kutaisi

Kutaisi’de nerede yemek yenir?

Gelelim yeme-içme mekânlarına.

Argo

Burası Rioni Nehri kenarında oldukça şık, leziz tatları ile adını duyuran bir restoran.

Argo

Kutaisi Otelleri

Konaklama konusunda da bir önerim var: Hotel Rero, hem merkezi konumu hem de temizliğiyle güzel bir konaklama yeri.

Gürcü mutfağının leziz yemeklerini tatmak, tarih kokan yerlerde dolaşmak için Kutaisi’ye gelebilirsiniz. Eminim fazla hareket bulamayacak ama yine de burayı seveceksiniz.