Sınırımıza sadece 17 km uzakta olan Batum, hemen yanı başımızda değişik bir ülke ve kültür tanımamız için bizlere güzel bir seçenek sunan bir kent. Batum, Transkafkasya demiryolu ve Bakü petrol boru hattının son durağı. Bu nedenle de çok hızlı gelişen bir kent örneği sergiliyor. Gürcistan’a pasaportsuz, nüfus cüzdanıyla gidilebildiği için bu kolaylık sayesinde Batum artık Karadeniz turlarına da renk katan bir destinasyon oldu. Batum adını bir de müzik dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edilmesiyle duyuruyor.
Eskiden şehrin % 50’si bataklıkmış. Bataklığın kurutmasına yardımcı olmak üzere her yere okaliptus ağaçları ekilmiş. Artık şehre girişte ziyaretçileri bu okaliptus ağaçları karşılıyor.
Batum’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Batum’da gezilecek yerler listesi
- 1.1 Batum Bulvarı
- 1.2 Piazza Meydanı
- 1.3 St Nikolas Kilisesi
- 1.4 Avrupa Meydanı
- 1.5 Astronomik Saat
- 1.6 Tiyatro Meydanı
- 1.7 Batum Fener Kulesi
- 1.8 Chacha Tower
- 1.9 Orta Camii
- 1.10 Alfabe Kulesi
- 1.11 Ali ve Nino Heykeli
- 1.12 Botanik Bahçesi
- 1.13 Batum’da Nerede Yemek Yenir?
- 1.14 Riviera
- 1.15 Megrul Lazuri Restoran
Öncelikle buraya yıllar yıllar önce yaptığım seyahatimi anlatmak istiyorum.
İlk yurt dışı çıkışım, 1991 yılında okulum Boğaziçi Üniversite’sinde düzenlenen bir öğrenci turuyla olmuştu. $ 100 ücretle 10 gün boyunca Batum, Moskova ve St. Petersburg (o zamanki adıyla Leningrad) gezmiştik. Tura çıkarken kendimizi dolar milyoneri gibi hissedeceğimizi söylemişlerdi. Aynen öyle oldu! Sadece $ 4 ödeyerek yediğimiz havyarlı ve sınırsız votkalı akşam yemekleri, $ 4 ödeyerek bindiğimiz iç hat uçuşlar günümüzde artık sadece hayalden ibaret.
Rahmetli babamla birlikte gittiğimiz bu ilk ziyaretimizde, Çernobil nükleer kazasından sonra bakıma ihtiyaç duyanların kaldığı hastaneden otele döndürülen bir yerde kalmıştık. Otel odamızda karşımıza çıkan kanlı çarşaflar nedeniyle odalarımızda kalamamış, bütün geceyi bahçede ayaklarımızı bavullarımızın üzerine uzatıp geçirmiştik.
Aradan geçen yıllar pek çok şeyi değiştirdi. Eski Sovyetler Birliği dağıldı. Batum artık Gürcistan topraklarında. Şehir görüntüsü de o yıllardan oldukça farklı. Yüksek gökdelenler, modern binalar, lüks otel ve kumarhanelerle burası artık çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.
Batum gezilecek yerler listesine bir bakalım:
Batum Bulvarı
Karadeniz sahiline paralel uzanan bulvar, kafeleri ve parklarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Piazza Meydanı
Oldukça büyük bir alana kurulan meydan; otel, restoran ve kafelerle çevrili. Burada saatin çalışına denk gelebilirsiniz.
St Nikolas Kilisesi
Bu kiliseyi Osmanlı Dönemi’nde burada yaşayan Rumlar, padişaha hediye olarak sunmuş. Padişah da çanlarının asla çalınmaması kaydıyla kiliseye izin vermiş. Kilisenin yapımına 1865’te başlanmış. Çanları 1878’te yerleştirilmiş. Rumlar söz verdikleri üzere çanları hiç çalmamışlar, ta ki Osmanlı Batum topraklarını kaybedene kadar.
Avrupa Meydanı
Şehrin ana meydanı. Meydandaki elinde altın koyun postu tutan Medea Heykeli dikkat çekiyor. Altın post, Yunan mitolojisinde ihtişamı, zenginliği ve iktidarı sembolize ediyor.
Astronomik Saat
Astronomik saat, Avrupa Meydanı’nda yer alıyor. Prag’daki Old Town Meydanı’nda ve Viyana’daki Yahudi Mahallesi’nde olduğu gibi buradaki astronomik saat de her saat başı çan sesleri çıkarıp güneş ve ayın konumlarını gösteriyor.
Tiyatro Meydanı
Tiyatro Meydanı, altın renkli Poseidon Heykeli ile şehrin renkli meydanlarından birisi.
Batum Fener Kulesi
Osmanlı Devleti döneminde 1863’te inşa edilen Batum Fener Kulesi, 1878’te kentin Ruslar’ın eline geçmesiyle yeniden inşa edilmiş.
Chacha Tower
Kule, İzmir Saat Kulesi’nin bir kopyası. İlk yapıldığı yıllarda kuleden her gün saat 19:00’da 10 dakika boyunca Gürcistan’a özgü bir içki olan chacha akıyordu. Şimdi chacha akmıyor olsa da kule hâlen Chacha Kulesi olarak anılıyor.
Orta Camii
1866 yapımı Orta Camii, yapıldığı yıllarda 2 cami arasına yapıldığından bu ismi almış. Günümüzde Batum’da ayakta kalan tek cami.
Alfabe Kulesi
DNA yapısına benzer dizayn edilen Alfabe Kulesi, Gürcü alfabesinin eşsizliğini sembolize ediyor.
Ali ve Nino Heykeli
İşte kentin simgesi hâline gelen heykel! Aşkın hareket eden heykeli Ali ve Nino, 2010 yılında Tamara Kvesitadze ve Paata Sanaiya tarafından yapıldı. Çelikten yapılan anıt 8 m yüksekliğinde. Gürcü prenses Nino’nun Azeri sosyete temsilcisi Ali ile aşkını anlatıyor. Figürler birbirine doğru yavaşça yaklaşarak değmeden birleşiyor.
Botanik Bahçesi
2.000’i ağaç olmak üzere 5.000’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapan Botanik Bahçesi, dünyanın en büyük botanik bahçelerinden biri sayılıyor.
Batum’da Nerede Yemek Yenir?
Gelelim Batum lezzet duraklarına:
Riviera
Burası geleneksel Gürcü yemekleri restoranı. Fiks menüsünde khachapuri (yöresel peynirli pide), khinkali (büyük mantı), padricani (cevizli, süzmeli patlıcan), sulguni kveli (yöresel peynir), ocaxhuri (patatesli etli güveç), kitri-pamidori (salatalık-domates), soko ketze (mantar güveç), armut suyu var. Gürcü halk dansları ise gecenin sürprizi olarak karşınıza çıkıyor.
Megrul Lazuri Restoran
Yerel halkın favori restoranı, hem leziz yemekleri hem de ambiyansı ile oldukça başarılı. Burada Laz ve Gürcü mutfağı tadımı yapabilirsiniz.
Batum’a geldiğinizde her gece yapılan muhteşem ışık ve ses gösterisini sakın kaçırmayın. Suyun dansını izlemeye bayılacaksınız.
Size hemen şunu söyleyeyim: Batum’a geldim, Gürcistan’ı gördüm gibi bir yanılgıya düşmeyin. Burası dünyada her yerden bir şeyler yansıtan ama bana göre çok da Gürcistan’ı yansıtmayan bir kent. Sarp sınır kapısından sadece kimlikle buraya gelebilir, Gürcü mutfağının lezzetlerini tadabilirsiniz. Ancak Gürcistan’da size çok farklı güzellikler gösterecek, çok değişik yerler var. Lütfen Batum’la sınırlı kalmayın, kararınızı buraya göre vermeyin.
Aşıklar şehri Batum
Öyledir muhakkak