Bütün sınır komşularımızı görmek isteyen bir gezgin olmama rağmen bazılarına hâlâ gidememiştim. Şimdi ise sırada bilgimin sınırlı olduğu, ama gitmek için çok istek duyduğum Ermenistan vardı. Hrant Dink Vakfı’ndan Gazeteci Diyalog Programı’na katılmam için teklif gelince ben de komşumuz Ermenistan‘ı yakından tanıma fırsatına eriştim.
Hrant Dink Vakfı’nın Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirdiği Gazeteci Diyalog Programı komşu iki ülkenin gazetecileri arasında bağları kuvvetlendirmek, gelecekte yeni işbirlikleri yaratmak ve iki ülke arasındaki haber alma ağlarının doğru yollardan kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla 2009 yılından bu yana her sene uygulanıyor.
Bense komşu ülkeyi uzaktan da olsa daha önce görmüştüm. Kars‘ın Ani antik kentinin yanından akan Akhuryan (Arpaçay) Nehri üzerindeki İpekyolu Köprüsü tek kemeri çökmüş bir halde Türkiye-Ermenistan arasında yer alıyor. Ani‘den bakmıştım karşı kıyılara, bir gün buralara ayak basacağımı bilmeden…
Kapalı olan sınır kapıları – Iğdır’a bağlı Alican ve Kars‘a bağlı Akyaka – iki ülke arasında karadan geçişi mümkün kılmıyor. Karayolundan gitmek isterseniz ancak Gürcistan üzerinden Ermenistan‘a geçebilirsiniz.
Ermenistan’a vize almak gerekiyor mu?
Ermenistan’a seyahat edecek T.C. vatandaşları vizeye tabi. Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşları Ermenistan’a uçakla gidilmesi halinde havalimanında vize alabiliyor. Hususi, hizmet ve diplomatik sahiplerine ise sınırda / havalimanında vize verilmiyor. Bu pasaport sahiplerinin seyahatleri öncesinde diplomatik / konsüler temsilciliklerden vize alması gerekiyor. Aman dikkat! Grubumuzda yeşil pasaportlu bir arkadaşımız diplomatik temsilciliklerden aldığı izin onayı Erivan Zvartnots Uluslararası Havalimanı’na gönderilmediği gerekçesiyle neredeyse Türkiye’ye geri gönderilecekti!
Ermenistan’a nasıl gidilir?
İstanbul’dan Erivan‘a 2 saatlik direkt uçuşla gidiliyor. Ayrıca aktarmalı seferler de bulunuyor.
Ermenilerin kökleri MÖ 6. yüzyıldaki Urartu Krallığı’na dayandırılıyor. 38 harften oluşan Ermeni alfabesinin 5. yüzyıl başlarında Mesrob Maşhods tarafından bulunmasıyla kültür alanında bir Altın Çağ başlamış. Alfabenin icadı Ermeniler arasında kültürel gelişimin miladı kabul ediliyor.
1918’de Kafkasya’da kurulan bağımsız Ermenistan Cumhuriyeti ekonomik, askeri ve siyasi krizler sonunda 1920’de Sovyetler Birliği’ne katılmış. 1991’de Ermenistan Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiş.
Dolu dolu 5 gün kaldığım ülkede Erivan gezilecek yerler ve Ermenistan yemekleri konulu diğer yazılarımı okumanızı öneririm. Şimdi ise şu kadarını söylemekle yetineceğim: Yemeklerimiz neredeyse tamamen aynı. Ve burada sanata çok değer veriliyor.
Bana buraya gitmeden önce korkup korkmadığımı soranlar oldu. Hatta siyasi gerginlikten ötürü gitme diyenler de. Bense her ülkenin kendine has güzellikleri olduğunu ve herbirinin keşfedilmeye değer olduğunu düşünenlerdenim. Bireysel ve ülkesel ilişkileri düzeltmek ve geliştirmek içinse çözüm belli: Sevgi ve Kardeşlik.
Önyargılardan kurtulup, kin ve nefretten arınarak sadece sevgi tohumları yeşertelim. Unutmayalım ki insanlığı ancak sevgi besleyebilir.
Yazılarımda kendi fotoğraflarımın yanında benimle birlikte geziye katılan gazeteci / blogger arkadaşlarımın fotoğraflarından da faydalandım. İstedim ki kurulmak istenen ilişkilerde hepimizin bir emeği olsun. Katkıda bulunan herkese tekrar teşekkürlerimle!
Hrant Dink Ermenistan’la ilişkimizi iki yakın halk, iki uzak komşu diye nitelendirmiş. Bundan sonrası da bizlere kalmış artık. Ben bu gezimi ve yazılarımı barışa ve sevgiye adayacağım. İki yakın halkın iki yakın komşu olmasını da gönülden diliyorum. Gittiğinizde siz de kendi gözlerinizde aslında aynı olduğumuzu, aynı kültürü paylaşan, sadece farklı dili konuşup farklı sınırlarda yaşayan insanlar olduğumuzu göreceksiniz.
Zülfü Livaneli’nin de dediği gibi:
Dünyayı güzellik kurtaracak,
Bir insanı sevmekle başlayacak herşey
Keşfetmeniz dileğiyle…
Yorum
6 Yorumpustoodunya
Oca 6, 2017alfabe konusu ne kadar ilginçmiş , bilgilenmiş olduk sayenizde kaleminize sağlık
yaprakgurdal
Oca 6, 2017Çok teşekkür ederim 🙂
Çiçek
Oca 6, 2017Gitme diyenlerin başında her halde ben geliyorum.
İyi ki beni dinlemeyip gitmişsin. Korkularımızı yenmemize ve
Ermenistanı tanımamıza yardımcı olduğun için sağol Yaprakcığım.
Eline sağlık. Dediğin gibi her şeyin başı Sevgi.
yaprakgurdal
Oca 6, 2017Çok teşekkürler anneciğim. Evet, herşeyin çözümü sevgi değil mi zaten? ❤
cpt.
Tem 25, 2017merhaba
tarihi ve sanatsal ruhunu hissettiren bir sehir.
Zvartnonts havalimanın insaatını Türk mutehitlerinin yaptigini, (ana yuklenici maalesef ticari iliskilerimiz kotu oldugu icin Arjantinli bir sirket oldugunu) tüm lojistik operasyonlarini bir Türk sirketinin yaptigini soylemek isterim.
50 yas ustu insanlarin cogu Turkce anliyor ve dertlerini anlatacak kadar konusuyor gözlemledim.
kara sinir kapisindan giris yaparsaniz yuk tasiyan 10 tirdan 7 sinin turk arabasi oldugunu gorursunuz.
ben bu kucuk ulkenin sehirlerini yasadim…
yaprakgurdal
Tem 25, 2017Mesajınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim 🙂 .