İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince, adı gibi şirin mi şirin bir Rum köyü. Eski adı “Tepedeki Efes” olan köyün Aydınoğulları döneminde kurulduğu sanılıyor. 19. yüzyılda Osmanlı yönetimi altındaki bu Rum köyü 1924’teki mübadeleyle boşaltılmış, Selanik ve çevresinden gelen Türk aileleri buraya yerleştirilmiş. Bu özel köye geldiğinizde konaklamak için bir tavsiye arıyor, bir yaşam tarzı deneyimlemek istiyorsanız Nişanyan Evleri Hotel hakkındaki bu yazıyı okumalısınız.

Nişanyan Evleri Hotel

Köşk – Resepsiyon

Önce Şirince neresi, bir bakalım mı? Şirince meyve şarapları, karadut suyu ve eski Rum evleriyle ön plana çıkan bir köy. Şaraplarının en popüleri yaban mersini şarabı olsa da böğürtlen, vişne, ahududu, çilek, elma, şeftali, ayva, kavun, nar, kivi gibi pek çok şarap çeşidi var.

Nişanyan Evleri Hotel

Cin Teras’tan Şirince manzarası

2000’li yılların başlarında basın kıyamet haberleriyle çalkanıyordu. Kâhinler Maya takviminin bitişi olan 21 Aralık 2012 günü kıyametin kopacağını söylüyor, insanlar da o gün ne olacağını merak ve korkuyla bekliyordu. Ancak söylentilere göre Dünya üzerinde kurtarılacak birkaç yer vardı ve bunlardan biri de Şirince’ydi. Sonra o gün geldi çattı, kıyamet kopmadı. Şirince’nin adı ve ünü ise duyulmaya devam etti…

Nişanyan Evleri Hotel

Burası Müjde Tönbekici ve Sevan Nişanyan’ın hayalleriyle yapılan bir yer. Aslında proje İstanbul’dan ziyaretlerine gelen akrabalarının ve dostlarının konaklaması için bir konuk evi olarak tasarlanmış, sonradan otele evrilmiş. Bu nedenle de bir klasik otel havası yok. Butik otel de değil; tasarımcı eli değmemiş, pahalı aksesuarları yok. Buna karşılık otantik ya da folklorik de değil.

Nişanyan Evleri Hotel

Hamam

Otel Şirince’nin en üst noktasında, 450 m yükseklikte, 20 dönüm arazi içinde yer alıyor. Bu arazide Köşk, Köy Evleri, 7 bağ evi, Kuleli Konak, bir kule ve yüzme havuzu var. Toplamda 19 odası var. Yüzme havuzu eski Roma havuzları gibi beyaz mermerden yapıldı. Suyu dağdaki otelin kendi kaynağından geliyor.

Otel Antik Çağ yemek workshop’ları düzenleniyor. Otel ayrıca düğün ve özel organizasyonlar için de tercih ediliyor.

Köşk

Köşk Nişanyan Evleri Hotel içindeki ana bina. 5 odası var. Resepsiyon, restoran, Cin Teras burada bulunuyor.

Buradaki 5 odanın hepsi birbirinden farklı. Hepsinin ayrı bir havası, ayrı bir ruhu var. Odalarda televizyon yok ama kulağınızda çınlayan Bach ve Haydn sizi huzura erdiriyor.

Kışın sobasında dumanı tüten kapalı restoranda, yazın da nefis Şirince manzaralı Cin Teras’ta çok özel lezzetler tadabiliyorsunuz.

Cin Teras ve Şirince manzarası

Evet, otelin en önemli özelliklerinden biri de lezzetleri. Yemekleri otelin sahibi Müjde Tönbekici tasarlıyor. Müjde Antik Çağ yemekleri konusunda bir duayen; Antik Çağ yemek workshop’ları düzenliyor, TRT ve BBC’ye yemek programları hazırlıyor. Otelin restoranında da her yemeği özenle hazırlıyor, bahçede yetiştirilen zeytinyağını, mevsim sebzelerini, naneyi, fesleğeni, kekiği yemeklerde kullanıyor.

Otelin sahibi Müjde Tönbekici, kızı İris Nişanyan, Geziyorum öyleyse varım blog yazarı arkadaşım Sema Taştan Çelepci ile tadım yaptık

Kahvaltı deseniz Nişanyan Evleri Hotel oldukça zengin bir köy kahvaltısı sunuluyor. Açık büfe değil, masaya servis yapılıyor, saat 13:00’e kadar devam ediyor. Börek, pişi, kaymak, köy yumurtası, reçel, peynir herşey çok lezzetli.

Geziyorum öyleyse varım blog yazarı arkadaşım Sema Taştan Çelepci ile kahvaltı ettik

Otelde konaklamasanız bile sırf kahvaltı veya yemek için gelebilirsiniz. Ancak rezervasyon yapmayı ihmal etmeyin, özellikle hafta sonları çok dolu oluyor.

Lezzetlerden bir örnek – Topik

Hamam

Otelin içinde tarihi bir hamam var. Kubbesinde fil gözleri, duvarlarında Selçuklu çinileri dikkat çekiyor. Penceresinden kuş bakışı köy manzarası izleyebiliyorsunuz.

Nişanyan Evleri Hotel

Hamam

Köy Evleri

Nişanyan Evleri Hotel içindeki Kerevetli Ev, 19. yüzyıla tarihlenen 2 katlı, bahçeli, avlulu bir ev. Müstakil olarak kiraya veriliyor. İçinde 5 kişiye kadar kalınabiliyor.

Nişanyan Evleri Hotel

Kerevetli Ev

Taş Ev, 19. yüzyıla tarihlenen 2 katlı, şömineli ve oldukça konforlu bir ev. Müstakil olarak kiraya veriliyor. Üst katta 2 kişilik yatağın yanına sedirlerde yer yatakları açılabiliyor. Alt katta harika bir mutfağı var. Sazlarla örtülü çardakta büyük bir yatak öğle uykusuna davet ediyor.

İlyastepe

İlyastepe eşi benzeri olmayan bir çiftlik/köy. Vadiye bakıyor, içinden dağlar dereler geçiyor. İncir, zeytin, kestane, meyve ağaçları ve lavanta tarlaları ile kaplı. Burada Saanen keçilerin sütünden yoğurt mayalanıyor, tavuk, kaz ve ördeklerden yumurta alınıyor.

İlyastepe’deki 7 bağ evi tamamen geleneksel malzeme ile yapıldı. Biri 4 kişilik, diğerleri 2 kişilik. Çoğunda şömine var. Burada âdeta özel bir köy havası yaşanıyor. Kahvaltı köy meydanındaki terasta veriliyor. Konuklar dilerse ortak mutfağı kullanabiliyor.

Nişanyan Evleri Hotel

İlyastepe

Hodri Meydan Kulesi

12 m yükseklikteki kulede romantik akşam yemekleri için rezervasyon yapabilirsiniz.

Hodri Meydan Kulesi

Kuleli Konak

Kuleli Konak, Hodri Meydan Kulesi’nin yanında yer alıyor.

Kuleli Konak

Nişanyan Evleri Hotel içindeki Kuleli Konak’ın 5 odası var. 3 ve 4 numaralı odaların şöminesi var.

Kuleli Konak – Oda

Burada ortak kullanılabilen bir mutfak da var. Bu mutfakta otelin sahibi Müjde Tönbekici Antik Çağ yemek kursları veriyor.

Kuleli Konak – Mutfak

Müjde Tönbekici Romalılar ve Yunanlılar aynı malzemelerle nasıl yemek pişiriyorlardı diye merak edip bu konuda eğitim aldı. Garum denilen Antik Çağ tat zenginleştiricisini kendisi üretiyor. Workshop’lar tüm yıl boyunca Kuleli Konak mutfağında en az 4 kişi ile düzenleniyor ve âdeta bir Roma yemek şöleni hazırlıyor.

Lezzetlerden bir örnek

Lezzetlerden bir örnek – Güveç

Lezzetlerden bir örnek

Nişanyan Evleri Hotel binalarıyla, manzarasıyla, lezzetleriyle, güler yüzlü personeliyle çok özel bir mekân. Konaklamanız ve lezzetlerini tatmanız dileğiyle…