Denizli’nin Çal ilçesi, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bir bağcılık bölgesi. Burası günümüzde de adını üzüm bağları, Çal Bağ Yolu ve şarapçılık ile duyuruyor. Yörenin özel bir üzüm türü bile var: Çal Karası. Buradaki üreticiler bölgenin üzümü Çal Karası, Öküzgözü, Kalecik Karası, Narince, Boğazkere gibi yerli üzümleri şaraplarında kullandıkları gibi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot gibi uluslararası asil üzümlerden de teruarı yansıtan leziz ve samimi şaraplar üretiyor.
Antik Çağ’da ismi Mossyna olan Çal ilçesi, 700-1.200 metre rakımda 1.500 km²’lik bir alana yayılıyor. Bölgede farklı mikroklimalar var. Ayrıca toprak şarap üzümleri yetiştirmeye çok uygun. Şarapçılıkta çoğunlukla kuru (sulamasız) tarım yapılıyor, böylece bağların kökleri daha derine iniyor ve daha çok mineral çekiyor.
Çal ilçesi için Türkiye’nin şaraplık üzüm cenneti demek çok doğru bir tespit olacaktır. Çünkü Türkiye’de üretilen şaraplık üzümün % 19’u, şarabın ise % 38’i Çal’dan geliyor. Zaten Çal’a geldiğinizde bölgenin doğal bitki örtüsünün bağ olduğunu hemen anlıyorsunuz.
Çal Bağ Yolu ise adını yeni yeni duyurmaya başlayan dev bir proje. Şu anda sadece 4 şaraphane bu yola dâhil ama zaman içinde bu sayının artacağı da kesin. Bu proje sayesinde Denizli’nin önoturizm yani şarap ve bağ turizmi merkezi hâline getirilmesi hedefleniyor.
Buranın pazarlama danışmanlığını Seray Kocaemre yürütüyor. 10 yıldan fazla şarap ve pazarlama tecrübesi ile şarap üreticilerine ve şarap odaklı projelere katma değer sağlıyor.
Çal Bağ Yolu nerede? Çal Bağ Yolu’na nasıl gidilir?
İçindekiler
Çal ilçesi, Denizli merkeze 43 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Eğer buraya organize turlara katılarak gelmek isterseniz kişiye özel turlar düzenleyen Ibex Adventure Club ile iletişime geçebilirsiniz.
IBEX ADVENTURE CLUB “Kudu Travel Agency”
https://www.ibextravel.com.tr/
+90 (533) 515-3085
✉️ hello@ibextravel.com.tr
Çal Bağ Yolu – Şaraphaneler
Burası binlerce yıllık tarihe sahip olan bölgenin potansiyelini kültürüyle, gastronomisiyle, doğal güzellikleriyle ve de bağçılık ve şarap üretimiyle gün yüzüne çıkarmak üzere kurulan bir önoturizm rotası. Yeni oluşturulan bir rota olmasına rağmen kısa süre içinde adını çok fazla duyuracak bir rota olacak gibi görünüyor.
Buradaki şaraphaneler de bunlar:
Erdel
Erdel, 2005 yılında Çal’ın Hançalar Köyü’nde kurulan bir şaraphane. İsmini Büyük Menderes havzasındaki bölgeden alıyor. Sahibi Halil Kuzu 240 dönüm bağında yaptığı yatırımlarla köyünü kalkındırmayı, gençlere iş olanakları yaratmayı hedefliyor.
Erdel’de yazın açık havada, kışın kapalı mekânda soba başında tadım yapılıyor.
Küp
Küp 1959 yılından beri şarap üretimi yapan bir şaraphane. 1965 yılından beri de seri üretim yapıyor. “Şapkacı Hasan” lakabıyla tanınan Hasan Altıntaş evinin arka bahçesinde Roma dönemine tarihlenen küpler bulunca ilk şaraplarını bu küplerde üretmiş, sonra da şaraphanesine bu ismi vermiş. Yaklaşık 8.000 dönüm bağ günümüzde modern bir şarap üretim tesisine sahip. Eski şaraphanenin de müzeye döndürülme çalışması var.
Kuzubağ
Çal Bağ Yolu bölgesinin en yeni şaraphanelerinden biri olan Kuzubağ 500 dönüm bağ alanına sahip. Salih ve Aslı Kuzu öncülüğünde Hançalar Köyü’nde kurulan Kuzubağ, hem modern hem klasik hem yenilikçi hem geleneksel bir aile şaraphanesi.
Kuzubağ’da Çökelez Dağı’nı izleyerek tadım yapabiliyor, eşlikçilerini yiyebiliyorsunuz.
Lermonos
Fizik tedavi uzmanı Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz 300 dönüm bağında şarap üretimi yapıyor. Hürriyet Yılmaz, Çal Bağ Yolu projesinin hayata geçirilmesine de büyük katkı sağladı.
20 yıl önce bölgeye yaptığı bağ yatırımları ile şarap dünyasına adım atan Hürriyet Yılmaz, 2021’de bölgenin en eski şaraphanesini restore ederek üretime başladı. Adını Anadolu kültü Güneş Tanrı Apollon Lermonos’tan alan şaraphane, şarabın birleştirici gücüne inanıyor. Bir elini toprağa, bağa emek verenlere, diğerini ise şarabı yudumlayanlara uzatıyor. Çal Bağ Yolu ziyaretinizde Lermonos’un rustik taş binasında Lermonos’un hikâyesini anlatacak uzman bir ekip ile tadım yapabilir, Çökelez manzarası eşliğinde şaraplarınızı özel peynirlerle eşleştirebilir ya da keyifli bir yemek deneyimi yaşayabilirsiniz.
Ezel Şarapçılık
Aslında Ezel Şarapçılık henüz projenin içine dâhil olmadı ama katılacağını umut ederek bu listeye ilave ettim.
Ezel Şarapçılık, Mehmet Atılsın tarafından hobi olarak kuruldu. İsmini Nuriye ve Mehmet Atılsın çiftinin kızları Ezgi ve Elif’ten alıyor. Burası bir aile işletmesi olarak gıda mühendisi Ezgi Atılsın Korkmaz tarafından yönetiliyor.
Ezel Şarapçılık’ta şarap tadımı yapılıyor.
Yakın zamanda Denizli‘deki Çal Bağ Yolu adını sıklıkla duyacağınıza eminim. Bu önoturizm merkezi misafir etmek üzere sizleri de bekliyor.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Yaprak Hanım,
Ne güzel yazmışsınız, candan, doyurucu, bilgece. Çok teşekkür ediyorum.
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Beğenmenize ve faydalanmanıza çok sevindim. Çok sevgiler
Muhtemelen internette bu bağ yolu ile ilgili en verimli ve özet paylaşım olmuş, teşekkür ederiz. Maalesef hiç bir yerde konaklama ile ilgili bilgi bulamadım. Bu rota 1 günde tamamlanabilecek bir rota gibi duruyor fakat konaklama konusu bölgeyi bilmeyen bizler için büyük bir soru işareti bununla ilgili önerilerinizi paylaşabilir misiniz?
Güzel yorumunuz için teşekkürler, yazımdan faydalanmanıza çok sevindim.
Bu rotayı 1 günde yapmanız mümkün. Konaklama konusuna gelince, Çal bağ yolunda konaklama yerleri hakkında bilgim yok ama Denizli merkezde çok sayıda otel var. Güzel, temiz bir şehir otelinde kalabilirsiniz.
Şimdiden iyi geziler dilerim.