Ege Bölgesi’nin mütevazı şehri Muğla, kendisi küçük ama beldelerinin şanı büyük bir ilimiz. Ülkemizde tatil cenneti olarak adını duyuran Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalyan ilçeleri Muğla il sınırları içinde bulunuyor. Şehir merkezi deniz kenarında olmayan Muğla, bu beldeleriyle deniz tutkusunu da doyasıya yaşatmayı başarıyor.

Antik Çağ’da Halikarnassos kentinde doğan ve “Tarihin Babası” olarak bilinen Herodot’un heykeli
Buraya yolunuz düştüğünde halkın kendi arasındaki konuşmalarına kulak kabartın. Muğla ağzı, Ege Bölgesi’ndeki konuşma tarzının şirin bir örneğini temsil ediyor. Nedipdurun (ne yapıyorsun) gibi kelimelerle tanışacak, pazar günlerinin geleneksel börek guydurma (börek yapma) etkinliğine tanıklık edeceksiniz.
Muğla’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Muğla’da gezilecek yerler listesi
- 1.1 Kurşunlu Camii
- 1.2 Ulu Camii
- 1.3 Konakaltı Camii
- 1.4 Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi
- 1.5 Muğla Müzesi
- 1.6 Tarihi Muğla Evleri
- 1.7 Apostol Hanı
- 1.8 Saburhane
- 1.9 Mabolla Kalesi
- 1.10 Saat Kulesi
- 1.11 Şeyh Bedrettin Camii
- 1.12 Arasta
- 1.13 Zahire Pazarı
- 1.14 Yağcılar Hanı
- 1.15 Pazar Camii
- 1.16 Ula Göleti
- 1.17 Karabağlar Yaylası
- 1.18 Milas
- 1.19 Akyaka
- 1.20 Bodrum
- 1.21 Marmaris
- 1.22 Datça
- 1.23 Fethiye
- 1.24 Dalyan
Muğla şehir merkezini rahatlıkla yürüyerek gezilebilirsiniz. Denize girmek istiyorsanız en yakınındaki Akyaka’ya, doğayla baş başa kalmak istiyorsanız Karabağlar Yaylası’na, yürüyüş yapmak istiyorsanız Ula Göleti’ne gidebilir ya da soluğu tatil cennetleri Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye, Dalyan’da alabilirsiniz.

Akyaka Azmak
Muğla’yı arkadaşım Dr. Sibel Eşmelioğlu ile gezdim. Sibel sağ olsun, beni hem şehirde dolaştırdı hem de Akyaka’ya gün batımına götürdü. Sayesinde harika bir hafta sonu geçirdim.
Kurşunlu Camii
Kurşunlu Camii, 1493 yılında Menteşe beylerinden Esseyyid Şucâeddîn Bey tarafından yaptırılmış. 1853 yılındaki restorasyonda caminin kubbesi kurşunla kaplanmış. Caminin içindeki Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değer.

Kurşunlu Camii
Ulu Camii
Muğla Ulu Camii, 1334 yılında Menteşe beylerinden İbrahim Bey tarafından yaptırılmış. Tabakhane semtinde bulunan Ulu Camii şehrinin en eski yapısı.

Ulu Camii
Konakaltı Camii
Konakaltı Camii 1829 yılında Abdi Ağa tarafından mescid olarak inşa ettirilmiş. Zorbaz Hacı Mehmed Ağa 1863 yılında camiyi yıktırıp yeniden yaptırmış.

Konakaltı Camii
Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi
Konakaltı Hanı 19. yüzyılda tüccarların konaklaması amacıyla yapılmış. Günümüzde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün takibinde kültürel ve sosyal faaliyetler için kullanılıyor.

Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi

Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi
Muğla Müzesi
Muğla Müzesi eski cezaevi binasında hizmet veriyor. Stratonikeia, Lagina, Cedrae buluntuları sergileniyor. Müze oldukça küçük ve ücretsiz geziliyor.

Muğla Müzesi

Muğla Müzesi
Tarihi Muğla Evleri
Tarihi Muğla evlerinin bir kısmı restorasyondan geçirilmiş ama bir kısmı da ne yazık ki oldukça bakımsız.

Bu ev TMMOB Mimarlar Odası Muğla Temsilciliği tarafından en iyi korunan ve yaşatılan Muğla evi seçildi
Apostol Hanı
Apostol Hanı’nın 1850-1870 yıllarında yapıldığı sanılıyor. Merkezde olan 13 handan biriymiş ve bir dönem Muğla’da yaşayan Rumlar’ın sahip olduğu tek hanmış.

Apostol Hanı
Saburhane
Saburhane 19. yüzyılda şehrin doğusunda kurulan bir Rum mahallesi. Sivil mimarlık örneği yapıları, hanları, meydanı, camisiyle özel bir mahalle örneği sunuyor.

Saburhane
Mabolla Kalesi
Asar Tepe (Masadağ – Mabolla Kalesi) M.Ö 5. yüzyıla tarihleniyor.

Asar Tepe (Masadağ – Mabolla Kalesi)
Saat Kulesi
Saat Kulesi, 1895 yılında Muğla şehrinin ilk belediye başkanı Hacı Kadızade Süleyman Efendi ve eşi Pembe Ana tarafından Rum usta Filvarus’a yaptırılmış.

Saat Kulesi
Şeyh Bedrettin Camii
Şeyh Bedrettin Camii 1565 yılında Ulemadan Şeyh Bedrettin tarafından yaptırılmış, sonrasında pek çok kez restorasyon geçirmiş. İsmini aldığı Şeyh Bedrettin’in mezarı burada bulunuyor.

Şeyh Camii
Arasta
Muğla merkezde bulunan arasta oldukça otantik bir çarşı bölgesi.

Muğla – Arasta
Zahire Pazarı
Zahire Pazarı eskiden zahire (depolanmış tahıl) satılan bir pazar alanıymış. Günümüzde hediyelik eşyalar satılıyor.

Zahire Pazarı
Yağcılar Hanı
Yağcılar Hanı’nın yapımı 1493 yılına tarihleniyor. Burada yağhaneler bulunuyormuş.

Yağcılar Hanı
Pazar Camii
Pazar Camii 19. yüzyıl Osmanlı dönemine tarihleniyor.

Pazar Camii
Ula Göleti
Ula Göleti piknik ve yürüyüş yapmak için ideal bir yer. Burada çam ağaçlarını koklayarak yürürken huzur doluyorsunuz.

Ula Göleti
Karabağlar Yaylası
Muğla turu yaparken konaklamak için Karabağlar Yaylası’nı seçebilirsiniz. Adının yayla olduğuna bakmayın, burası aslında yayla havasına sahip olup yayla olmayan bir yer. 1950’lerde sayfiye yeri olarak kullanıldı, serin olduğu için yayla dendi, günümüzde de yaz-kış oturmak üzere kullanılıyor. Şehir merkezine 15 dakika mesafede olan Yayla, mis gibi havası ile oldukça popüler bir yer.
Yayla’da konaklamak isterseniz Moğla Taşhan oldukça hoş bir butik otel. Keyifli bir bahçesi, bahçesinde meyve ağaçları, güzel bir havuzu var. Otelin bahçesinde düğün organizasyonları da yapılıyor.

Moğla Taşhan
Moğla Taşhan’ın rustik tasarımlı odaları insanın içini ısıtıyor. Ben de burada konakladım. Misafirperver otel sahibi ve personeli sayesinde oldukça keyifli bir hafta sonu geçirdim.

Moğla Taşhan – Odalar
Milas
Mütevazı Muğla ilinin mütevazı ilçesi Milas, oldukça önemli bir yer. Karia’ya ve Menteşeoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış. Sınırları içinde tam 27 antik kente ev sahipliği yapıyor. Milas Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi içinde Milas Konağı (Emin Ağa Konağı), Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Milas Halı Müzesi, Hekatomneion Kutsal Alanı ve Hekatomnos Anıt Mezarı yer alıyor. Anıt mezar ve kutsal alanı UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor. Menteşeoğulları Beyliği’ne başkentlik yapan Beçin Kalesi de UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor.

Hekatomnos Anıt Mezarı, Milas
Akyaka
Ula ilçesine bağlı olan Akyaka, bir yanında Azmak Nehri, diğer yanında Gökova Körfezi ile cennetten bir köşe. Yemyeşil çam ormanlarının kokusu, mavi yolculuğun değişmez adresi Gökova Körfezi’nin dantel gibi işlenmiş koyları, akvaryum niteliğinde azmakları, bu azmaklardaki benzersiz su altı florası ile Akyaka bütün duyulara hitap eden bir sakin şehir. Burada yeşil ile mavi âdeta dans ediyor, size de izlemesi kalıyor. Akyaka’da kite zone denilen bölgede kitesurf yapılıyor. Burası uzun bir plaj olduğundan çok sayıda kitesurf’çü tarafından ziyaret ediliyor.

Akyaka
Akyaka uluslararası bir ağ olan Cittaslow yani Sakin Kentler Birliği’ne üye oldu. Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulan bir belediyeler birliği. Birliğe üye olmak isteyen kentler, birliğin düzenlediği kriterler üzerinden değerlendiriliyor.
Akyaka’da arkadaşım Dr. Sibel Eşmelioğlu ile Azmak kenarında Olta Restaurant’ta akşam yemeği yedik.

Muğla – Akyaka’da arkadaşım Dr. Sibel Eşmelioğlu ile Azmak kenarında Olta Restaurant’tayız

Azmak kenarındaki Olta Restaurant’ta mezeler, ara sıcaklar ve ana yemekler efsane
Bodrum
Geçmişin sakin sünger kasabası Bodrum, bugün adını hem eşsiz koyları hem iklimi hem de eğlencenin sabaha kadar sürdüğü gece hayatıyla duyuruyor. Merkezinin yanı sıra Çökertme, Mazı, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Torba, Yalıçiftlik, Gümbet, Bitez ve Ortakent sahilleri büyüleyici. Bodrum merkezde bulunan Halikarnas Mozolesi, antik dünyanın 7 harikasından biri. Bu anıt mezar Karia Satrabı Mausolos adına hem karısı hem de kızkardeşi olan II. Artemisia tarafından yaptırılmış.

Bodrum
Marmaris
Karia’nın liman kenti Fiskos ya da bugünkü adıyla Marmaris ülkemizin cennet köşelerinden biri. Türkiye’nin en güzel plajlarına ve koylarına, turkuaz rengi masmavi denizine, çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil doğal güzelliklere sahip. İçmeler, Turunç, Sedir Adası, Bozburun, Söğüt, Selimiye, Hisarönü, Turgut, Bayır, Bördübet, Orhaniye gibi büyüleyici yerleri var.

Muğla – Marmaris
Datça
Datça, Ege ile Akdeniz’in buluşma noktasında yer alıyor. Gökova ve Hisarönü körfezleri arasında birbirinden güzel tam 52 koya sahip olan Datça aklınıza düştüğünde, pırıl pırıl deniz, döneminin en önemli liman kentlerinden biri olan Knidos Antik Kenti; zengin flora ve fauna, bol oksijen, düşük nem oranı, yılın 300 günü parlayan güneş düşünebilirsiniz.

Datça
Fethiye
Likyalılar’ın Telmessos adını verdiği Fethiye, “Işıklar Ülkesi” anlamına geliyor. Burası Ölüdeniz’inden Saklıkent’ine, Kayaköy’ünden Likya uygarlığının beşiği olan Xanthos, Letoon, Tlos antik kentlerine kadar pek çok zenginliği içinde barındırıyor. Likya Uygarlığı Antik Kentleri, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor.

Muğla – Ölüdeniz, Fethiye
Dalyan
Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren ana kanal üzerinde bulunan Dalyan çok özel bir yer. Caretta carettalar yani deniz kaplumbağaları yumurtlama ve üreme dönemini Dalyan’daki İztuzu Plajı’nda geçiriyorlar. Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi ise Köyceğiz ilçe merkezi ve 14 mahalle ile Ortaca ilçesine bağlı 5 mahalleden oluşuyor. Köyceğiz, 2019’da uluslararası bir ağ olan Cittaslow yani Sakin Kentler Birliği’ne üye oldu.
Kaunos Antik Kenti, antik çağlarda Karia ve Likya arasındaki sınırı oluşturan Dalyan Nehri’nin (antik çağlardaki ismiyle Calbys) kenarında kurulmuş ve önemli bir liman kenti olmuş. Kaunos Kaya Mezarları, antik Karia uygarlığının mimari şaheseri olarak kabul ediliyor. Kaunos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde yer alıyor.

Dalyan
Köyceğiz’den kısa bir sürüş mesafesinde bulunan Yuvarlakçay; dinlenmek, serinlemek, leziz yemekler tatmak için nefis bir yer. Nehir kenarında çok sayıda restoran var. Bunlar arasında Zirve Restaurant’ta yemek yiyebilirsiniz.

Yuvarlakçay – Zirve Restaurant
Bütün bu değerlere baktığımda Muğla benim gözümle ülkemizin en özel şehirleri arasındadır.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin