Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Malatya Orta Asya, Orta Doğu ve Mezopotamya’dan gelen ticari yolların kesiştiği ve doğu-batı ve kuzey-güney doğrultusunda uzanan yolların kavşak noktası olması sebebiyle tarihin her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olan bir ilimiz. Karakaya Baraj Gölü altında kalan Cafer Höyük kazılarından elde edilen bulgulara göre Malatya‘nın tarihi tam 9.000 yıl öncesine dayanıyor. Malatya günümüzde ise ülkemizin kayısı cenneti olması ile biliniyor.
Kültepe kaynaklarında kent Melita olarak anılıyor. Hititçenin çözülmesinde büyük katkısı bulunan Bedřich Hrozný bu sözcüğün Hititçede bal anlamına geldiğini ortaya koydu. Araplar şehre Malatiyye demiş, Türklerin gelmesiyle de kent Malatya adına kavuşmuş.
Malatya gezilecek yerler
Doğu Anadolu Bölgesi gezimizde rotamızda eski çağlardan beri Anadolu ve Ortadoğu’nun geçit veren kavşak noktası olan, her taşı tarih kokan, kayısı diyarı olarak bilinen güzel Anadolu kenti Malatya var.
Karakaya Barajı
Karakaya Barajı Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasındaki Atatürk Barajı‘ndan sonra Türkiye’nin ikinci en büyük barajı. Baraj Gölü’nün üzerinde Türkiye’nin en uzun demir yolu köprüsü var. Göl kenarında inanılmaz lezzetteki kavurmanın tadına bakmanızı öneririm.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı 1637’de Sultan IV. Murad’ın silahtarı olan Mustafa Paşa’nın Ebubekir’e yaptırttığı kervansaray. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde kervansaraydan bahsetmiş.
Battalgazi
Battalgazi eski şehir yerleşimi. Eski Malatya (Battalgazi) MS 79-81 yıllarında Roma kralı Titus zamanında lejyon karargâhı olarak kullanılmış.
Battalgazi Ulu Camii
Battalgazi Ulu Camii Anadolu Selçuklu hükümdarı I. Alaaddin Keykubat döneminde 1224 yılında Mimar Yakub Bin Ebubekir tarafından yapılmış.
Nefise Hatun Kümbeti
Hz. Muhammed soyundan geldiği rivayet edilen bir şahsa ait kümbet.
Şişman Han
Şişman Han ya da Sultan Murad Hanı diye adlandırılan tarihi hanın Selçuklu dönemi eseri olduğu ve 1230 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor.
Sitti Zeynep Kümbeti
Battalgazi ilçesinin Karahan Mahallesindeki Sitti Zeynep Kümbeti 12. yüzyıla tarihleniyor.
Kernek Meydanı ve Şelaleleri
Şelale Parkı da denilen Kernek Şelalesi şehir merkezindeki Kernek Meydanı’nda bulunuyor.
Şire Pazarı
Kentte alışverişe çıkmak istiyorsanız Şire Pazarı‘na gelip bolca gün kurusu satın alabilirsiniz.
Darende
Kentin en büyük ilçesi Darende‘ye 30 yapraklı gül şehri deniyor. Hititliler’den kalma Darende‘nin 7.000 yıllık tarihi var. Burası özellikle Osmanlı döneminde yetiştirdiği paşalar, devlet adamları ve alimleriyle ünlenmiş.
Abdurrahman-ı Erzincani Camii
Modern camii mimarisi örneklerinden birisi olan Abdurrahman-ı Erzincani Camii Darende ilçesinde yer alıyor. Caminin tamamı kesme taştan yapılmış.
Somuncu Baba Şeyh Hamid-i Veli Camii ve Külliyesi
Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri’nin kabrinin bulunduğu cami 14. yüzyıl eseri. Anadolu’ya manevi fetih için gelen erenlerden Somuncu Baba (1331-1412)’nın soyu Hz. Muhammed’e ulaşıyormuş ve 24. kuşaktan torunuymuş. Hizmet faaliyetleri için Bursa‘ya gelip yerleşmiş ve kimliğini gizlemek üzere somun ekmeği pişirip halka dağıttığı için Somuncu Baba olarak bilinmiş. Devlet desteği olmadan vakıf tarafından yapılan restorasyonla cami, kütüphane, müze ve sergi salonu Darende’de hüviyetine kavuşmuş.
Tohma Kanyonu
Somuncu Baba Türbesi’ne geldiğinizde Tohma Kanyonu‘nda harika bir yürüyüş yapabilir, doğal güzellikler ile sus sesleri arasında güzel zaman geçirebilirsiniz. Kanyonun kenarında içeceğiniz Türk kahvesinin lezzeti iğde kokularıyla birleşince sizi iyice mutlu edecek.
Günpınar Şelalesi
Darende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesi etrafındaki yeşil ile eşsiz güzellikte bir yer. Şelaleyi gördükten sonra Sulu Mağara‘yı da ziyaret edebilirsiniz.
Malatya Malatya bulunmaz eşin
Gönülleri coşturur ayla güneşin
Aman aman aman Kernek’li misin
Kernek’e de gelmeye yeminli misin
Gün kurularını yerken burayı hep tebessümle anacağım… ve Doğu Anadolu turundan aklıma ilk gelen yerlerden birisi kesinlikle Darende olacak.
Yorum
2 YorumMukadder
Haz 1, 2015Doğduğum büyüdüğüm şehri çok güzel anlatmışsın. Umarım bir gün birlikte gider inanılmaz güzellikte yöresel yemeklerini yer annemin meyve bahçelerine gider ve diğer tarihi eserlerini de görürüz. Ellerine sağlık
yaprakgurdal
Haz 1, 2015Ah nasıl isterim Muks’um… Siz yokken gittim, ama siz hep yanımdaydınız inan 🙂 .