Doğu Anadolu Bölgesi gezisinde sırada Ağrı ili var. Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı ise müthiş manzarası ve değerli mimari yapıtı ile insanı derinden etkileyen, o dönemlerin havasını hissettiren ve Doğu Anadolu’ya gelmek için istek uyandıran bir yapı. Deniz seviyesinden 1.640 metre yükseklikte kurulan Ağrı Anadolu’nun İran‘la bağlantısını sağlayan yolun üzerinde bulunuyor. Kent doğuda İran, batıda Muş ve Erzurum, kuzeyde Kars, güneyde Van ve Bitlis ile kuzeydoğuda Iğdır ili ile komşu.
Ağrı gezilecek yerler
Ağrı gezilecek yerler listesindeki en önemli yer İshak Paşa Sarayı.
İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı Doğubayazıt ilçesinin 5 km uzağında bulunan bir bey kalesi. 116 odalı külliyede türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ve harem salonları, koğuşlar bulunuyor. Burası dünyanın ilk kaloriferli yapısı olarak biliniyor. Osmanlı’nın Lale Devri eserlerinin en önemlilerinden biri sayılıyor.
1685 yılında İshak Paşa’nın babası Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan saray oğlu İshak Paşa tarafından 1784 yılında tamamlanmış. Kayalık bir zemine oturan bina 7.600 m²’lik alanı kaplıyor.
Sarayın planında Türk sarayları geleneği düşünülmüş . Bina teşkilatı kümeler şeklinde iç içe 2 avlunun çevresinde toplanmış. Birinci avluyu 2. avluya tonozlu bir geçit bağlıyor. 2. avlunun dört yanı bina kümeleri ile çevrili. Saray Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı’nın mimari özelliklerini birleştirmiş.
Osmanlı döneminde Şorbulak olarak anılan Ağrı ismi Ermeniler zamanında Karakilise olarak değiştirilmiş. Kazım Karabekir Paşa zamanında ise Karakilise ismi değiştirilerek Karaköse diye adlandırılmış. Nuh Tufanı ile ilgisinden dolayı Tevrat’ta adı geçen Ararat Dağı ve ülkesinin bu kent ve çevresinin olduğu sanılması dolayısıyla buraya batılılar tarafından Ararat da deniliyor.
Nuh’un Gemisi
Her yıl binlerce yabancı turistin ziyaret ettiği ve burada inanç turizminin merkezlerinden olan Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nın güney tarafına bakan Üzengili ve Telçeker köylerinin arasında yer alıyor. Doğal bir anıt olan Nuh’un Gemisi siluet şeklinde bir kalıntı.
Bizse kaldığımız süre boyunca dağın nazlı yüzünü göremedik. Böyle ayrılmak istemesek de elden ne gelirdi ki…
Sizin de keşfetmeniz dileğiyle…