Denizden 2.000 metre yükseklikte kurulmuş olan ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin önde gelen kayak merkezine sahip Erzurum, son yıllarda Palandöken Dağı’ndaki kış turizmiyle öne çıkıyor. Tarihten bu yana pek çok medeniyetin ve kültürün beşiği olan Erzurum, Pasinler’in eteklerinde, bir türküler ve masallar diyarı. Doğu Anadolu bölgesinin en büyük ili olan Erzurum’un temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Ancak soğuk iklim nedeniyle sanayi çok gelişmiş değil. Mutfağı söz konusu olduğundaysa burası cağ kebabı, kadayıf dolması, kesme çorbası, civil peyniriyle meşhur.
Erzurum’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Erzurum’da gezilecek yerler listesi
- 1.1 Erzurum Evleri
- 1.2 Palandöken Kayak Merkezi
- 1.3 Erzurum Arkeoloji Müzesi
- 1.4 Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
- 1.5 Ulu Camii (Atabey Camii)
- 1.6 Çifte Minareli Medrese
- 1.7 Üç Kümbetler
- 1.8 Erzurum Kalesi
- 1.9 Yakutiye Medresesi
- 1.10 Taşhan (Rüstempaşa Bedesteni)
- 1.11 Narman Peribacaları
- 1.12 Uzundere
- 1.13 Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi
- 1.14 Erzurum’da ne yenir?
Biz kentin adını bir de Doğu Anadolu turunun bir durak noktası ve de son yıllarda trend olan Doğu Ekspresi tren yolculuklarının geçiş noktası olarak duyuyoruz. Doğu Ekspresi, Erzincan – Kars arasındaki Erzurum’a da uğruyor. Üstelik cağ kebap siparişleri neredeyse günler öncesinden verilerek…
Erzurum Evleri
Mimarisi geleneksel yapı tiplerinden oluşan Erzurum evleri, iklime bağlı olarak uzun ve soğuk geçen kış mevsimi ile sıcak ve kısa süreli yaz mevsimi için oluşturulmuş.

Erzurum evleri
Palandöken Kayak Merkezi
Palandöken Kayak Merkezi, içinde dünyanın en uzun kayak pistlerini barındırıyor. 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmasıyla beraber de adını fazlasıyla duyurdu.

Palandöken
Palandöken gerçekten de şöhretini hak eden bir yer. Dağın ihtişamlı görüntüsünü daha şehir merkezinden seyrederken hayran kalıyorsunuz. Dağa geldiğinizdeyse mis gibi havayı soluyup huzura eriyorsunuz. Burası her mevsimde ayrı güzel ama hele kışın geldiyseniz kayak yapmaya doyum olmuyor. Hani kış sporlarını sevmeyen bendenizin bile içinden kayak öğrenmek geçti diyebilirim.

Palandöken
Burası Türkiye’nin en popüler kayak merkezleri arasında sayılıyor.

Palandöken Kayak Merkezi
Erzurum Arkeoloji Müzesi
Müze; bölgede yaşayan toplumların kültürel gelişimini, üretimini, yaşam tarzını, sanatını, dini inançlarını ve geleneklerini sergiliyor.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Erzurum Arkeoloji Müzesi
Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
4 Eylül 1919’da Erzurum ve çevre yörelerin temsilcilerinin toplandığı bina, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Mustafa Kemal bu kongrede Erzurum temsilcisi seçilmiş, sonra cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’ne katılmış.

Kongre ve Milli Mücadele Müzesi
Ulu Camii (Atabey Camii)
Ulu Camii (Atabey Camii), Saltuklu emirlerinden Nasirüddin Muhammed tarafından 1179’da yaptırılmış.

Ulu Camii (Atabey Camii) Kaynak:Wikipedia (Eğitmen Mahmut – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21878255)
Çifte Minareli Medrese
Anadolu’nun en büyük medresesi olan Çifte Minareli Medrese’nin üzerinde hiç kitabe bulunmuyor.

Çifte Minareli Medrese
Üç Kümbetler
Üç Kümbetler, Anadolu’da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu ve 12. yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılıyor. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmiyor ama 14. yüzyılda inşa edildikleri tahmin ediliyor.

Üç Kümbetler

Üç Kümbetler
Erzurum Kalesi
Erzurum Kalesi M.Ö 1000 yıllarında Urartular tarafından yapılmış. Bugün varlığını koruyan kalenin ilk hâliniyse 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius inşa ettirmiş. Kale gezisi sırasında çevredeki şekilsiz binaların yıkımını ve restorasyon çalışmalarını görmek ise sevindirici.

Erzurum Kalesi Kaynak:Wikipedia (Eğitmen Mahmut – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22551016)
Yakutiye Medresesi
Yakutiye Medresesi; 1310 yılında İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde, Gazan Han ve Bolugan Hatun adına, Gazanlı Cemaleddin Hoca Yakut tarafından yaptırılmış. Anadolu’daki kapalı avlulu medreselerin en büyüğü olan Yakutiye Medresesi; planlı düzeni, dengeli mimarisi ve iri motifli süslemeleriyle kentin en gösterişli yapılarından biri.

Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi
Taşhan (Rüstempaşa Bedesteni)
Taşhan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen fatihi Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış. Günümüzde oltu taşı tespih ve gümüşçüler çarşısı olarak kullanılan bedestenden eminim siz de benim gibi eli boş dönmeyeceksiniz.

Erzurum – Taşhan (Rüstempaşa Bedesteni) Kaynak:Wikipedia (By Eğitmen Mahmut – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21494426)
Narman Peribacaları
Narman Peribacaları tam 3 milyon yıl önce oluşmaya başlamış. Bölge toplam 62 km uzunluğunda 3 vadiden oluşuyor. Kırmızı kum taşları ve benzer renkteki çakıl taşlarından kaynaşarak oluşan yapılanmalar atmosferik koşulların etkisiyle çağlar boyunca aşınmaya uğrayarak şekillenmiş. Narman Peribacaları’nı Kapadokya‘dan ayıran en belirgin özellikse bu oluşumların tortul biçimlerden meydana gelmesi ve bölgede gözlenen tortul kayaçlardaki demir elementi nedeniyle hem daha dayanıklı bir yapıya, hem de daha kırmızı bir renge sahip olması. Burası renginden dolayı daha çok ABD’nin Colorado Kanyonu’na benzetiliyor.

Narman Peribacaları
Uzundere
Uzundere M.Ö 650-120 yılları arasında Küçük Arsaklıklar çağında Tavlar Ülkesi (Tayk Eyaleti) denilen Çoruh Nehri boyundaki 9 sancak merkezinden biriymiş. Bu nedenle asırlardır süregelen varlığı ile birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Uzundere uluslararası bir ağ olan Cittaslow yani Sakin Kentler Birliği’ne üye oldu. Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulan bir belediyeler birliği. Birliğe üye olmak isteyen kentler, birliğin düzenlediği kriterler üzerinden değerlendiriliyor.

Erzurum – Uzundere
Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi
Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi manzarasıyla insanın düş gücünü zorluyor. Özellikle ilkbahar aylarındaki görüntüsü usta bir yönetmenin bir filmi karesi kadar eşsiz.

Tortum Şelalesi
Pirinkayalar Mevkii’ndeki cam teras benzerlerinden göl ve kanyon manzarasını birleştirmesi ile ayrılıyor. Yerden 143 m yükseklikteki cam teras göle doğru 12 m uzanıyor.
Erzurum’da ne yenir?
Rüstempaşa Bedesteni’nin karşısındaki Ye Gör Cağ Kebabı’nda cağ kebap ve kadayıf dolması yedikten sonra, bir kebap nasıl bu kadar lezzetli olur diyorum, başka da birşey diyemiyorum :-) .
Burası beklentimin çok üzerinde modern ve etkileyici bir şehir. En büyük güzelliği de kuşkusuz ki tüm heybetiyle arkasında görülen karlı Palandöken Dağı. Palandöken’e, modern caddelere, kısacası eşsiz Selçuklu eserleriyle Doğu Anadolu bölgemizin incilerinden biri olan Erzurum’a doyamadan ayrıldım.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin