İç turizmde yeni trend olan Doğu Ekspresi bize varmanın değil yolda olmanın keyfini yaşatan bir tren yolculuğu. Bu yolculukta tren doğuya doğru gittikçe küçülen şehirleri keyifle izliyor, tarih ve doğa zengini eşsiz bir coğrafyada unutulmaz anlar yaşıyoruz. Yaklaşık 26 saat süren Doğu Ekspresi tren yolculuğunu ister bembeyaz karlı manzaralarda, ister doğa uykusundan yeni uyanırken yapın; 4 mevsim farklı bir tat alıyorsunuz.

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır?

Doğu Ekspresi, her gün Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars rotasında (ve dönüş) çalışıyor. Son zamanlarda bu tren yolculuğu çok popüler olduğu için biletler de çok önceden tükeniyor. Hatta artık bilet bulmak neredeyse imkânsız hâle geldi.

Biletinizi online ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr sitesinden, 444 82 33 nolu çağrı merkezinden veya PTT ofislerinden satın alabilir ya da benim yaptığım gibi bir seyahat acentesinin organize ettiği turlara katılabilirsiniz. Benim katıldığım gezi Chicago merkezli TravelXclusive LLC. acentesinin sahibi arkadaşım Zeynep Yenice önderliğinde, Marm Travel’in organize ettiği, gazeteci-yazar Fatih Türkmenoğlu gibi isimlerin katıldığı çok eğlenceli, keyifli ve bilgilendirici bir gezi idi. Türkiye’de yaptığım en keyifli yolculuklar arasında artık hiç tereddütsüz Doğu Ekspresi’ni de sayabilirim.

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi vagon tipleri

Pulman

Normal koltuk. Oturarak seyahat ediyorsunuz. Priz yok, ona göre hazırlıklı olun. Her sırada 2 çiftli, 1 tekli koltuk var. Koltuk araları geniş. Ancak pulmanda seyahat etmek, Doğu Ekspresi deneyimi yaşamak için ideal değil. Ayrıca yolculuk oldukça uzun olduğu için bu vagon tipini çok tavsiye etmem.

Örtülü Kuşetli

Oda halinde 4 kişi kullanımlı vagon. Tanımadığınız kişilerle kalıyorsunuz, verilen çarşaflarla yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz.

Yataklı

En fazla 2 kişinin kaldığı vagon. Fiyat farkıyla tek kişi de kalabiliyorsunuz. Yataklar yapılı, direk açıp yatıyorsunuz. Bence Doğu Ekspresi’nin hak ettiği değeri de bu vagon veriyor.

Doğu Ekspresi – Yataklı vagon

Bu vagonların içinde buzdolabı, masa, lavabo var. Alt ve üst ranza açılıyor. Tuvalet olmaması bir dezavantaj ama o kadar sevimli bir vagon ki, hani mümkün olsa aylarca bile bu vagonda seyahat edebilirdim.

Doğu Ekspresi

Bu vagon tipinde seyahati uçakların üst sınıf business class yolculuğu gibi düşünebilirsiniz. Tabii ufak (!) farklılıklarla. Burada size servis yapan biri yok. Ayrıca lüks falan da değil.

Yemek vagonu

Trenin restoranı özel bir işletme tarafından yönetiliyor. Menüde çorba çeşitleri, atıştırmalıklar, zeytinyağlılar, ızgara ve alkolsüz içecekler bulunuyor. Restoranda kredi kartı geçiyor, ancak hareket halinde olan trende internet çekmediği zamanlarda sorun olabiliyor. Bu yüzden nakit para ile hesabı ödemek işinizi kolaylaştırıyor.

Doğu Ekspresi

Yemek vagonu

Doğu Ekspresi’nde dikkat etmeniz gerekenler

Doğu Ekspresi ile seyahatinizi planlarken bunlara dikkat edin.

Tren saatlerine göre plan yapın

Yolculuğunuzu Doğu Ekspresi saatlerine göre planlayın. Eğer yolculuğun tamamını trenle yapmak istiyorsanız, İstanbul Pendik’ten saat 11:30 hızlı trenine binip 15:30’da Ankara’ya inerek 18:00’de kalkan Doğu Ekspresi trenini yakalayabilirsiniz.

İstanbul-Ankara YHT

Doğu Ekspresi rotasına ve trenin şehirlere varış saatlerine bakmak planlamanızı daha anlaşılır hâle getirebilir.

İstanbul-Ankara YHT

Eğer tüm rotayı trenle yapmak istemiyorsanız, Sivas’a uçakla gelip trene binebilirsiniz. Tren saat 4:30’da Sivas’a vardığı için gün kısa süre sonra ağarıyor ve yolun manzara izleyebildiğiniz kısmı da zaten buradan sonra başlıyor. Eğer tren yolculuğunu daha da kısa tutmak istiyorsanız, Erzurum’dan binmeyi düşünebilirsiniz ama ben bunu hiç önermem. Çünkü 14:46’da Erzurum’a varması gereken tren hep rötar yapıyor. Erzurum’a vardıktan kısa bir süre sonra hava kararacağı için tren yolculuğunun manzara izleme kısmını tamamen kaçırmış oluyorsunuz. En azından kışın durum böyle. Yazın hava daha geç karardığı için uygun bir tercih olabilir.

Eğer tüm rotayı trenle yapmak istemiyorsanız, Kars‘tan dönüşte belli bir şehre kadar tren yolculuğu yapıp sonra uçağa binebilirsiniz. Tren Kars’tan saat 8:00’de kalkıyor, 12:05’te Erzurum’a varıyor. Manzara izleyerek Erzurum’a gelir, sonrasını uçakla devam edebilirsiniz. Ancak bana sorarsanız, Doğu Ekspresi demek trende 1 gece kalmak demek. Yani siz en iyisi en azından tek yön Ankara – Kars arasında 26 saat süren tren yolculuğunun tamamını yapın.

Doğu Ekspresi Erzurum’da

Lüks beklemeyin

Trende lüks ve konfor beklemeyin. En konforlu vagon olan yataklı vagon bile gayet sade. Hangi vagonda olursanız olun, tuvaleti kompartımandaki diğer kişilerle paylaşacaksınız. Ayrıca trenin biraz sarstığını bilin. Özellikle raylardaki makaslardan geçerken sarsıntıyla uykunuzdan sıçrayarak uyanabilirsiniz.

Sanatsal fotoğraflar çekmeyi umut etmeyin

Trenden güzel manzara fotoğrafı çekmeyi hayal etmeyin. Camlar yüksek ve açılmıyor. Camın ardından cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğraflarla idare etmek durumundasınız. Görevlilere bunun nedenini sorduğumda güvenlik nedeniyle camları yükselttiklerini ve sabitlediklerini söylediler ama hiç doğru dürüst fotoğraf çekememek de canımı acıttı doğrusu.

Yiyecek – içecek alışverişinizi trene binmeden yapın

Tren büyük şehirlerin istasyonlarında 5-7 dakika, küçük istasyonlarda daha kısa süre duruyor. Trenden inip alışveriş yapmanız zor. O nedenle yola çıkmadan önce ihtiyaçlarınızı satın almanızı öneririm. Zaten herkes trene pikniğe gider gibi hazırlıklı geliyor. Ne kadar çok yiyecek ve içecekle gelirseniz o kadar rahat edersiniz.

Yataklı vagonda yemek saati

Çoklu uzatma kablosu getirin

Kuşetli ve yataklı vagonlarda priz sayısı yeterli olmuyor. Yanınızda çoğaltıcılı bir uzatma kablosu getirmenizde fayda var.

Çocuklar için hediye getirin

Tren doğuya gittikçe tren istasyonlarından sizi karşılayan çocukların sayısı artacak. Çikolata, kalem, hediyelikler vererek minik kalpleri mutlu edebilirsiniz.

Erzurum’a varmadan cağ kebabınızı sipariş edin

Tren Erzurum’a varmadan önce şehirdeki cağ kebapçılardan birini arayıp trene servis yaptırabilirsiniz. Biz Gel Gör Cağ Kebap’tan yemeğimizi ısmarladık. Trendeki herkes de bir yerlere sipariş vermişti. Erzurum’a yanaşır yanaşmaz tüm kompartmanlar anında cağ kebaplarla doldu taştı.


Yıllardır Kars’a gidip gelen bu tren ne oldu da birden popüler oldu anlayabilmiş değilim. Ancak sosyal medya ne yaptıysa iyi yaptı. Güzel ülkemin güzel manzaralarını hatırladık. Tren yolculuklarının nostaljisini yeniden yaşamaya başladık. Kars’ı gezi listelerimizde popüler yaptık.

İyi ki var Doğu Ekspresi.