Halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Iğdır; Azerbaycan, İran ve Ermenistan ile komşu olan bir ilimiz. Prehistorik çağlardan yana önemli bir yerleşim yeri olan kentte yerleşimin ne zaman başladığı kesin olarak bilinmiyor. Şimdi gelin, Iğdır gezi rehberi niteliğindeki yazıma birlikte göz atalım.

Iğdır’da gezilecek yerler listesi

Iğdır gezilecek yerler listesinin başını kuşkusuz Ağrı Dağı çekiyor. Ayrıca komşu şehir Ağrı‘nın Doğubayazıt ilçesine giderek İshakpaşa Sarayı ziyaret edebilirsiniz. Iğdır – Doğubayazıt arası 52 km.

Nuh’un Gemisi maketi

Ağrı Dağı

5.165 m ile Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, Iğdır’a yaklaştıkça tüm ihtişamıyla dumanlı başını gösteriyor. İran ile Iğdır arasında sınır teşkil eden Ağrı, eski bir volkanik dağ. Ağrı Dağı, jeolojik konumu ve Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisine ev sahipliği yapmasıyla efsanevi özelliği olan bir dağ. Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağı’nın farklı dillerde Ararat, Kuh-i Nuh, Gli Dağ, Cebel ül Haris gibi isimleri var. Burayı artık fotoğraflarından değil de yakından görebilmekse oldukça heyecan verici.

Koç Başlı Mezarlar

Iğdır Ovası’ndaki bütün eski mezarlıklarda bulunan koç başlı mezarlar, kentte kalıcı bir medeniyet izi bırakan Karakoyunlular döneminden kalmış. Bu mezar taşları Karakoyunlular’a göre yiğit ve kahraman olan kişiler ile genç yaşta ölen gençlerin mezarlarına dikilirmiş. Bu gelenek Karakoyunlular’a Orta Asya Türk Kültürü’nden gelmiş.

Iğdır

Koç Başlı Mezarlar Kaynak:Wikipedia (Sabri76 – Yükleyenin kendi çalışması, Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7379605)

Karakale Harabesi

Urartular zamanında inşa edilen harabeler Ermenistan sınırında kalıyor.

Meteor (Göktaşı) Çukuru

Ağrı Dağı’nın Iğdır Ovası’na bakan tarafında, Korhan Yaylası sınırları içerisinde bulunan Meteor Çukuru, yaklaşık 35 metre derinlik ve 200 m² genişliğe sahip. Burada yaylacılık yapıldığından çukurun içine hayvan sürüsü girip otlanıyor. Ne zaman oluştuğu kesin olarak bilinmeyen bu önemli değer için bir proje hazırlanacak ve burası hem Türkiye’ye hem de yurt dışına tanıtılacak.

Iğdır

Iğdır – Meteor (Göktaşı) Çukuru Kaynak:Wikipedia (Sabri76 – Yükleyenin kendi çalışması, Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3448289)

Selçuklu (Harmandöven) Kervansarayı

Asmaköyü yolu üzerinde bulunan Harmandöven Kervansarayı, 12. yüzyıl Selçuklu taş işlemeciliğinin en güzel eserlerinden birisi. Kervansaray 1986 yılında koruma altına alınsa da henüz restore edilmemiş. Hâlen harabe hâlinde olan kervansarayı Iğdır gezi rotanıza alabilirsiniz.

Iğdır

Selçuklu (Harmandöven) Kervansarayı Kaynak:Wikipedia (mhasras, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56618987)

Ahura Harabeleri

Büyük Ağrı Dağı’nın kuzey yamaçları üzerindeki Yakup Vadisi’nde, 1.750 metrede bulunan Ahura Harabeleri; M.Ö 2. yüzyılda Artaksiyalı Krallığı zamanında kurulmuş bir yerleşim yeri.

Tuzluca Tuz Mağaraları

Tuzluca Tuz Mağaraları’nın günlük 60 ton tuz üretme kapasitesi var. Bu da Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu anlamına geliyor! 55 dönümlük tuzla kaplı bu arazideki tünellerdeki havanın solunum yollarına iyi geldiği biliniyor.

Iğdır

Tuzluca Tuz Mağaraları Kaynak:Wikipedia (By yeşilgüzelığdır, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55300062)

Şehit Türkler (Soykırım) Anıtı ve Müzesi

1915-1920 yılları arasında bölgede yaşayan Ermeni saldırılarını sembolize eden ve ilgili belgeler bulunduran müzenin ziyareti Iğdır ziyaretçilerine hüzünlü anlar yaşatıyor.

Şehit Türkler (Soykırım) Anıtı ve Müzesi

Gökkuşağı Tepeleri

Tuzluca ilçesindeki binlerce dönümlük arazideki tepeler kırmızı, kahverengi, boz ve sarı tonlarına sahip toprak yapısıyla görülmeye değer görüntüler oluşturuyor.

Iğdır şehrinde benim için en etkileyici yer, Ağrı Dağı’nın muhteşem görüntüsüdür. Bu dağ gerçekten efsanelere konu olmayı hak ediyor, baktıkça insanın içine işliyor.