Kuzey Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde, Shivalik Sıradağları’nın eteklerinde, Ganj Nehri’nin kıyısında yer alan Haridwar şehri, Hindular’ın önemli Hac merkezlerinden biri. Burada 12 yılda bir kutlanan Maha Kumbh Mela ve 6 yılda bir kutlanan Ardh Kumbh Mela sırasında milyonlarca Hacı, kurtuluş yani mokşa (moksha) elde etmek üzere Ganj Nehri kıyılarında toplanıyorlar. Bu ritüelde günahlarını yıkadıklarına, zihninlerini manevi uyanış için değişip dönüştürerek Tanrı ile bağlantı sağladıklarına inanıyorlar. Hinduizm’de büyük bir Hac ve festival olan Kumbh Mela, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde bulunuyor. Kutsal Haridwar şehri de her yönüyle ziyaretçilerini etkilemeyi başaran bir kent. Kutsal bir şehir olduğu için içki içmek yasak, sadece vejeteryan yemek yenebiliyor.

Har ki Pauri

Haridwar gezilecek yerler

Hindular için kutsal olan Haridwar şehrinde günün her saatinde Ganj Nehri’nde banyo yapan Hindular’ı görüyorsunuz. Burası kutsal olduğu için her zaman kalabalık ama hafta sonları ekstra kalabalık oluyor. O nedenle şehir ziyaretinizi mümkünse hafta içi bir gün yapmanızı öneririm.

12 yılda bir Maha Kumbh Mela (Kumb Mela Festivali), 6 yılda bir Ardh Kumbh Mela kutlanıyor. Festival Har ki Pauri’nin karşısında gerçekleşiyor.

Har ki Pauri

Trafikle boğuşacağınız kargaşa içindeki bu şehirde sessiz, sakin ve üst sınıf bir otelde konaklamak isterseniz Taj Hotels grubunun bir oteli olan Pilibhit House, Ganj Nehri kenarında şahane bir yer. Sırf bu otel için bile defalarca Haridwar’a gelebilirim.

Haridwar

Pilibhit House

Otele geldiğinizde âdeta çölde vaha bulmuş gibi hissediyorsunuz. Hindistan turu sırasında hep saray otellerde yemek yedim ve saray otellerde kaldım ama hiçbirindeki yemeklerin lezzeti burada yediğim yemeklerin eline su dökemez.

Haridwar

Pilibhit House’da Bhagwaan ke Pakwaan (Food of the Gods – Tanrıların Yemeği)

Har ki Pauri

Efsaneye göre Tanrı Vishnu cennetten getirdiği ve elinde taşıdığı hayat suyunu Haridwar’da düşürmüş. Har ki Pauri’de de Tanrı Vishnu’nun ayak izi var.

Haridwar

Har ki Pauri

Şehrin kalbindeki Har ki Pauri Ghat her akşam Ganga Aarti Törenlerine ev sahipliği yapıyor. Bu Aarti Töreni, Hindistan’daki en büyük Aarti, hatta Varanasi’de yapılan törenlerden bile büyük.

Haridwar

Har ki Pauri

Ghat’lar nedir diye soracak olursanız ghat, basamak demek. Ganj Nehri sürekli yükselip alçaldığından nehre girişi sağlamak üzere bu basamaklar yapılmış. Hindular kutsal banyolarını bu basamaklarda alıyor.

Har ki Pauri Ghat

Buradaki kâtipler yüzlerce yıldır kayıt tutan bir kastın üyeleri. Haridwar’a gelen her Hindu’nun bu kâtiplerden atalarının kaydını bulması ve kendi kaydını soyağacına eklettirmesi gerekiyor.

Har ki Pauri

Aşramlar

Haridwar şehri pek çok aşrama yani inzivaya çekilmek ve eğitim almak için kullanılan dergâha ev sahipliği yapıyor.

Mansa Devi Tapınağı

Şehrin sırtını yasladığı tepede Mansa Devi Tapınağı görülüyor. Tapınağın adandığı Mansa Devi Tanrıçası’nın her ziyaretçinin dileğini kabul ettiğine inanılıyor. Adak adayacak ziyaretçiler tapınağın içindeki kutsal ağaca ip bağlıyor, dilekleri kabul olunca tekrar gelip bağlı iplerden birini çözüyor.

Tapınağa yürüyerek veya teleferikle çıkılıyor.

Tepede Mansa Devi Tapınağı görülüyor

Haridwar hakkında ne düşündüğümü soracak olursanız tek kelimeyle ifade edebilirim, kalabalık! Ancak bu şehrin de Ganj Nehri kıyısındaki diğer şehirler gibi kendine has bir enerjisi ve albenisi var. Burası kutsal bir şehir ve ziyaret eden herkes de bunu mutlaka hissediyor.

Har ki Pauri

Haridwar benim de Hindistan’da en çok etkilendiğim şehirlerden biri oldu. Keşfetmeniz dileğiyle…