Chandigarh (Çandigarh), Hindistan’ın Haryana ve Pencap eyaletlerinin ortak merkezi ve iki eyaletin de başkenti. Ancak Chandigarh kendisini Birlik Bölgesi olarak ilan ediyor ve merkezi hükümetin doğrudan kontrolü altında olduğunu belirtiyor. Burası Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından ünlü İsviçreli-Fransız mimar Charles-Édouard Jeanneret (Le Corbusier) tarafından planlandı. Şehirdeki hükümet binalarının ve konutların büyük çoğunluğu Le Corbusier, Jane Drew ve Maxwell Fry başkanlığındaki bir ekip tarafından tasarlandı. Chandigarh bu özelliğiyle 20. yüzyılda Hindistan’ın en iyi şehir planlaması ve modern mimariye sahip şehri olarak biliniyor. Şehirdeki Chandigarh Capitol Kompleksi; Le Corbusier’nin Mimari Çalışması, Modern Akıma Olağanüstü Bir Katkı kategorisi içinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Chandigarh ilk inşa edildiğinden bu yana büyük ölçüde büyüdü ve komşu eyaletlerde 2 uydu şehrin gelişimini de yönlendirdi. Chandigarh, Mohali ve Panchkula metropol alanı “3 şehir” olarak biliniyor.
Chandigarh’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Burası yemyeşil bir şehir. Düzgün şehir planlamacılığının yanında parklarıyla da yaşanılacak bir yer. Mimar Charles-Édouard Jeanneret burayı planladığında park alanlarını belirleyip sit alanı ilan etti. Bu alanlara hiçbir şekilde bina yapılmıyor. Evlerin de en fazla 3 katlı olmasına izin verdi. Şehirde bu nedenle 3 kattan yüksek apartman yok.
Şehirde konaklamak için JW Marriott oldukça konforlu ve iyi bir tercih.
Chandigarh Capitol Complex
Chandigarh Capitol Kompleksi’ni mimar Le Corbusier tasarladı. 3 binadan oluşuyor: Meclis Sarayı veya Yasama Meclisi, Sekreterlik Binası, Yüksek Mahkeme ve 4 anıt (Açık El Anıtı, Geometrik Tepe, Gölgeler Kulesi ve Şehitler Anıtı). Le Corbusier’nin Mimari Çalışması, Modern Akıma Olağanüstü Bir Katkı; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Bu kategori içinde Fransız-İsviçreli mimar Le Corbusier’in çeşitli ülkelerde 17 bina projesi var, Chandigarh Capitol Kompleksi de bu kategoriye dâhil. Kompleks sadece saat 10:00 ve 12:00’de grupla ziyaret edilebiliyor.
Kaya Bahçesi (Rock Garden)
Kaya Bahçesi olağanüstü bir yer. Nek Chand tarafından tasarlanan park, makine kullanılmadan, tamamen el işçiliğiyle yapıldı. Nek Chand parkta sadece atık malzemeler kullandı. Çöplüklerden bidonları, tuvalet parçalarını, prizleri ve daha pek çok atık malzemeyi toplayan Nek Chand parkta tam bir sanat harikası yarattı.
Nek Chand uçuk kaçık bir deha. 1957 yılında boş zamanlarında burayı yapmaya başladı. 160.000 m² alana yayılan park zaman içinde şelaleler ve pek çok heykelle dolu bir sanat harikasına dönüştü.
Şehirde beni en çok hayrete düşüren ve kendine hayran bırakan yerin bu park olduğunu söylemeliyim. Gez gez bitiremediğim park, bana Gaudi’nin sanat eserlerini hatırlattı.
Kuş Parkı (Bird Park)
Kuş Parkı 10:00-18:00 saatleri arasında açık. Pazartesi ve salı günleri kapalı.
Sukhna Gölü
Sukhna Gölü 1958 yılında Shivalik Tepeleri’nden inen mevsimlik dere Sukhna Choe’ye baraj yapılması sonucunda oluştu. Gölde kano müsabakaları yapılıyor. Halk çoğunlukla göl kenarına yürüyüş yapmaya geliyor.
Chandigarh yeşili, düzeni, temizliğiyle Hindistan’ın en yaşanacak şehirlerinden biri. Özellikle çocuklu aileler için ideal olan şehir, tam bir huzur yuvası.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin