Kuzey Hindistan’ın Uttarakhand eyaletinde, Garhwal Himalayaları’nın eteklerinde ve kutsal Ganj Nehri’nin kıyısında yer alan Rishikesh şehri, Hindular’ın önemli Hac merkezlerinden biri. Burası 1960’ların sonlarında Beatles’ın Maharishi Mahesh Yogi’nin aşramını ziyaret etmesinin ardından ruhani arayışta olan kişilerin ilgisini çekti ve Dünyanın Yoga Başkenti olarak anılmaya başladı. Günümüzde çok sayıda Ayurveda, Yoga ve Panchkarma merkezine ev sahipliği yapan Rishikesh’te yapılan meditasyonun insan zihnini manevi uyanış için değişip dönüştürerek Tanrı ile bağlantısını sağlamayı ve kurtuluşa yani mokşaya (moksha) ulaşmaya yaklaştırdığına inanılıyor. Kutsal bir şehir olduğu için içki içmek yasak, sadece vejeteryan yemek yenebiliyor.

Rishikesh’in 9. yüzyılda Hintli filozof Adi Şankara (Adi Shankaracharya) tarafından kurulduğuna inanılıyor. Adi Şankara, Advaita Vedanta öğretisinin tarihteki en ünlü temsilcilerinin başında geliyor.

Rishikesh

Hanuman Mandir

Rishikesh şehrinin Lord Vishnu, Lord Bharat, Lord Rama’yla ilişkilendirilen çok fazla efsanesi var. Bir efsaneye göre Tanrı Şiva buranın ormanlarında dolaşmış, ayakları Ganj Nehri’nin iki kıyısına basmış. Bir efsaneye göre de Lord Rama, Lanka’nın iblis kralı Ravana’yı öldürmüş, burada da yaptığının bedelini ödemiş. Lord Rama’nın erkek kardeşi Lakshmana, bugünkü Lakshman Jhula köprüsünün bulunduğu yerdeki halat köprüden Ganj Nehri’ni geçmiş.

Lakshman Jhula Köprüsü’nün yanındaki ghat

Rishikesh’de gezilecek yerler listesi

Hindular için en kutsal nehirlerinden biri olan Ganj Nehri, Himalayalar’ın Shivalik Tepeleri’nden ayrıldıktan sonra buradan geçerek kuzey Hindistan‘ın ovalarına akıyor. Rishikesh’te Ganj kıyılarında Adi Şankara tarafından kurulan Shatrughna Mandir, Bharat Mandir, Lakshman Mandir gibi antik tapınaklar yer alıyor.

Rishikesh

Lakshman Jhula Köprüsü’nde Hinti arkadaşım Raj Rajan ve Zambiyalı arkadaşım Walter Joe ile birlikteyim

Burada ayrıca rafting, bungee jumping, flying fox, kampçılık aktiviteleri yapılıyor.

Whitewater rafting

Ganga Aarti Törenleri izlemek için de buraya geliniyor. Ancak törenler hafta sonları ekstra kalabalık oluyor. O nedenle mümkünse hafta içi bir gün buraya gelip törenleri izlemenizi öneririm.

Rishikesh

Parmarth Niketan Ashram’da Ganga Aarti Töreni

Yaz ayları (Mart-Haziran) hava sıcaklığı 36°C’ye ulaşıyor ve çok nemli oluyor. Kış ayları (Ekim-Şubat) hava sıcaklığı 6°C’ye kadar düşüyor. Muson ayları (Haziran-Eylül) çok yağışlı oluyor.

Lakshman Jhula Köprüsü

Lakshman Jhula Köprüsü 1929 yılına tarihleniyor. Köprü Ganj Nehri’nin iki yakasını birleştiriyor.

Rishikesh

Lakshman Jhula Köprüsü

Triveni Ghat

Triveni Ghat, Rishikesh şehrinde Ganj Nehri kıyısındaki en ünlü en büyük ve en ünlü ghat. Ghat, basamak demek. Ganj Nehri sürekli yükselip alçaldığından nehre girişi sağlamak üzere bu basamaklar yapılmış. Hindular bu ghat’larda kutsal banyolarını alıyor. Lord Krishna’nın bir avcı olan Jara’nın okuyla yaralandığında bu ghat’ı ziyaret ettiğine inanılıyor.

Maharishi Mahesh Yogi Aşram

Beatles 1960’larda Maharishi Mahesh Yogi Aşram’da kaldı. White Album’ün çoğunu ve Abbey Road’dan birkaç parçayı burada yazdı. Rishikesh bundan sonra batının ilgisini çekti ve ünlendi.

Parmarth Niketan Aşram

Parmarth Niketan Aşram buradaki en organize aşramlardan biri. Her gün hatha yoga dersleri veriyor. Bu derslere katılanlar aşramın hostelinde ücretsiz konaklayabiliyor. Eğer Rishikesh’te aşram deneyimi yaşamak isterseniz yoga derslerine katılmasanız bile küçük bir ücret karşılığında Parmarth Niketan Ashram’da kalabilirsiniz. Aşramda kalmak için önce http://www.parmarth.org/reservations/ sitesinden online rezervasyon yapmanız gerekiyor. Daha sonra reservations@parmarth.com adresine bir e-posta göndererek rezervasyonunuzu onaylamalarını istiyorsunuz.

Rishikesh

Parmarth Niketan Ashram

Parmarth Niketan Ashram’da 3 kişilik bir odayı arkadaşlarım Walter Joe ve Mehmet Altay ile paylaştım. Ganj Nehri manzaralı odamıza 3 kişi toplam USD 18 ödedik. Odamız temizdi, içinde tuvalet/duş vardı. Odada tuvalet kağıdı vardı ama sabun, şampuan gibi kişisel hijyen ve temizlik malzemeleri yoktu. Bu aşramda kalacaksanız yanınızda götürmeniz gerekiyor.

Parmarth Niketan Ashram’da 3 kişilik bir odayı arkadaşlarım Walter Joe ve Mehmet Altay ile paylaştım

Aşramda her akşam gün batımında Ganga Aarti Törenleri organize ediliyor. Bu tören şehirdeki törenlerin en iyilerinden biri.

Parmarth Niketan Ashram’da Ganga Aarti Töreni

Sri Veda Niketan Aşram

Sri Veda Niketan Aşram haftalık ve aylık programlarda hatha yoga dersleri veriyor. Bu derslere katılanlar aşramın hostelinde düşük ücretli konaklayabiliyor.

Sivananda Aşram

Sivananda Aşram, Rishikesh şehrinin en eski aşramlarından biri. Halka açık ve ücretsiz yoga dersleri veriliyor, meditasyon seansları yapılıyor. Hostelinde konaklamak isteyenler için paket programları var.

Trayambakeshwar, Om Shiv Pooja bhandar Tapınağı

Kentin en ikonik simgesi olan Trayambakeshwar, Om Shiv Pooja bhandar Tapınağı; Lakshman Jhula’nın doğu yakasına hâkim bir konumda bulunuyor.

Trayambakeshwar Tapınağı

Neelkantha Mahadev Tapınağı

Neelkanth Mahadev Tapınağı, Lord Shiva’yı temsil eden Nilkanth’a adanmış bir Hindu tapınağı. Tapınak, Rishikesh merkeze yaklaşık 32 km uzaklıkta bulunuyor.

Neer Garh Şelaleleri (Neer Gaddu)

Neer Garh Şelaleleri 3 şelaleden oluşuyor. Lakshman Jhula Köprüsü’nden 4 km uzaklıktaki şelalelere keyifli bir yürüyüşle ulaşılıyor.

Rishikesh her yıl ev sahipliği yaptığı Uluslararası Yoga Festivali’yle, aşramlarıyla, adrenalin dolu etkinlikleriyle turistleri kendine çekiyor ve çekmeye de devam edecek.

Keşfetmeniz dileğiyle…