Hindistan’daki Racastan (Rajasthan) eyaletinin Hadoti bölgesinde yer alan Bundi yerleşimi; saraylar ve kalelerle çevrili çehresiyle âdeta bir peri masalı havası yaşatan bir yer. Aravalli Tepeleri’nin içinde küçük bir vaha gibi dar bir vadide yer alıyor. Tıpkı Jodhpur ve Rajput gibi Bundi’nin mimarisi de detaylı oymalarla süslü, sıcak yaz aylarında evleri serin tutmak için tasarlanan mavi bir renk tonuna sahip. Bu nedenle Bundi, “Doğu Racastan’ın Mavi Şehri” olarak da biliniyor.
Bundi ve çevresinde çok sayıda yerli kabileler yaşamış. Bunlar içinde en çok Parihar Meenas etkili olmuş. Bundi ve aynı adı taşıyan Bundi Prens Devleti ismini eski bir Meena kralı olan Bunda Meena’dan almış. Rao Deva Hara M.S 1342 yılında sahtekârlık yaparak Bundi’yi Jaita Meena’dan devralmış ve bölgeyi Haravati veya Haroti olarak adlandırmış.
Bundi bölgesinde Bundi, Hindoli, Nainwa, Keshoraipatan ve Indergarh olmak üzere 5 tehsil (idari birim) var. Bundi yerleşimi de bölgenin merkezi konumunda.
Nobel ödüllü Rudyard Kipling ünlü romanı Kim’in bir bölümünü Bundi’de kaleme almış. Kipling’in şu sözleri ise oldukça dikkat çekici: Jaipur Sarayı, Hindistan’ın Versailles’ı olarak adlandırılabilir. Jodhpur’un kızıl kayalar üzerindeki gri kuleleri devlerin eseridir. Ancak Bundi Sarayı insanlardan ziyade goblinler tarafından yapılan, huzursuz rüyalar içinde inşa edilen bir saraydır.
Bundi’de gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Bundi gezilecek yerler listesi içinde kale, saraylar, sarnıçlar var. Şehirde mavi renkli evler dikkat çekiyor. Evlere mavi rengini veren indigo kimyasalı, sinekleri de uzak tutuyor.
Şehirde konaklamak veya yemek yemek için tavsiyelerim var. Ishwari Niwas, kraliyet ailesi tarafından otele dönüştürülen bir konut.
Hadoti Palace kolonyal mimariye sahip, güzel bir konaklama yeri.
Taragarh Kalesi
Racastan’ın en güzel kalesi olduğu söylenen Taragarh Kalesi (Star Fort – Yıldız Kalesi), mimarisiyle dikkat çekiyor. M.S 1345 yılında inşa edilen kalenin içinde Burj adı verilen devasa bir siper ve kaya parçasına oyulmuş büyük bir rezervuar görülüyor.
Hathia Pol
Garh Sarayı’nın girişindeki iki ana kapıdan en popüleri olan Hathia (Hajari) Pol’da boru üfleyen iki fil görülüyor. Kapı, Rao Ratan Singh tarafından yaptırılmış.
Garh Sarayı
Garh Sarayı (Bundi Sarayı), Taragarh Kalesi’nin içinde yer alan görkemli bir saray. Az bilinmesine rağmen Hindistan’ın en büyük sarayları arasında sayılıyor. İlk saray Rao Raja Ratan Singh tarafından inşa edilmiş, sarayın uzantısı Rao Chhatrasal tarafından yapılmış. 300 yıl boyunca farklı hükümdarlar tarafından inşa edilen birkaç saraydan oluşan Garh Sarayı’nın en ünlü sarayları Chattar Mahal, Phool Mahal, Badal Mahal, Chitrashala. Sarayların her birinde farklı sanat, tarz ve tasarımda yapılan duvar resimleri görülüyor. Sütunlarda çoğunlukla fil oymaları var.
Chattar Mahal, 1660’larda Maharao Chattar Sal tarafından inşa edilmiş. Mimarisinde geleneksel Rajput tarzında yeşil Serpantinit (yılan derisine benzeyen bir tür kaya) kullanılmış. Yapılarda çoğunlukla lotus çiçekleri ve filler tasvir edilmiş. Eşsiz minyatür resimleri var. İçinde sergilenen tablolarda Lord Vishnu (Önemli bir Hindu Tanrısı), Lord Shiva (Hinduizm’deki bir başka önemli Tanrı), Lord Surya (Güneş Tanrısı) görülüyor. Bünyesindeki ünlü yapılar arasında Hathia Pol, Naubat Khana ve Diwan-e-Aam var.
Saray kompleksinin en ünlü ve en çok ziyaret edilen yapılarından biri olan Chitrashala, bir zamanlar Rao Umaid Singh’in özel dairesiymiş ama ölümünden sonra köşke dönüştürülmüş. Buradaki minyatür renkli duvar resimlerinin çoğunda Krishna ve Vishnu’nun etkisi görülüyor. Hindu Tanrılarının ve Tanrıçalarının bu ilgi çekici resimleri sarayı benzersiz kılıyor.
Bulutların Sarayı olarak da bilinen Badal Mahal ana sarayın üst kısmında yer alıyor. Diğer saraylara nazaran daha küçük olan Badal Mahal’ın veranda ve zemin katı Maharawal Gopinath tarafından, geri kalanı M.S 1609-1657 yıllarında Marahawal Punjraj tarafından yapılmış. Duvarları Çin kültürünün erken dönem etkilerini betimleyen ve ünlü “Krishna’s rasa leela” ile birlikte birçok Hindu Tanrı ve Tanrıçasını tasvir eden pek çok tabloyla kaplı.
Phool Mahal saray kompleksinin ortasında yer alıyor. Duvardan tavana kadar görülen duvar resimlerinde dini, sosyal, günlük yaşam, bayram günleri ve bazı kraliyet alayları tasvir edilmiş.
Ratan Daulat
Ratan Daulat, Rajput kükümdarlarının cesaretinin, sadakatinin ve başarılarının sembolü olarak yapılan bir anıt. En asil ve en cesur Rajput Krallarından biri olan Raja Rao Ratan Singh tarafından yaptırılmış. Anıttaki karmaşık oymalar göz kamaştırıyor.
84 Sütunlu Anıt Mezar
84 Sütunlu Anıt Mezar, adından da anlaşılacağı gibi 84 sütunla desteklenen bir yapı. Bundi Mihracesi Rao Anirudh tarafından yaptırılan bu anıt mezar, çok sevdiği süt annesi Deva’ya bir saygı niteliği taşıyor. Popüler bir turistik cazibe merkezi olan bu etkileyici yapı; geyik, fil ve apsara oymalarıyla süslü. Suya inerken basamaklarda görülen oymalar bile burayı ziyaret etmek için yeterli.
Nawal Sagar Gölü
Nawal Sagar Gölü yapay bir göl. Merkezinde Lord Varun Dev’e adanan yarı batık bir tapınak bulunuyor. Gölde saray ve kalelerin yansıması göz kamaştırıyor.
Kshar Bag
Chhatra Vilas Bahçesi’nin yakınındaki Kshar Bag (Saar Bagh), Bundi eyaletinin kraliyet ailesinin anıt mezarlarına ev sahipliği yapıyor.
Sukh Mahal
Küçük, iki katlı bir saray olan Sukh Mahal, eski hükümdarların yazlık konutuymuş. Rudyard Kipling, 1889 yılında Kim adlı romanının bir kısmını burada yazmış. Hatta sarayın romana ilham verdiğine inanılıyor. Romandan uyarlanan ve Victor Saville tarafından yönetilen 1950 yapımı aynı adlı filmin bir kısmı da burada çekildi.
Jait Sagar Gölü
Sukh Mahal’ın önündeki Jait Sagar Gölü kış aylarında ve muson mevsiminde açan güzel nilüfer çiçekleriyle ünlü.
Raniji Ki Baori
Queen’s Stepwell (Kraliçenin Sarnıcı) olarak da bilinen Raniji ki Baori, 1699 yılında iktidardaki kralı Rao Raja Anirudh Singh’in genç kraliçesi Rani Nathavati Ji tarafından yaptırılmış. Çok katlı basamakları olan sarnıçta mükemmel oymalar dikkat çekiyor.
Dabhai Kund
Ters çevrilmiş bir piramit şeklindeki Dabhai Kund (Jail Kund), Bundi’deki türünün en büyüğü.
Nagar Sagar Kund
Chauhan Kapısı’nın dışında yer alan Nagar Sagar Kund, kıtlık zamanlarında su sağlamak için bir dizi ikiz sarnıç olarak inşa edilmiş.
Kanak Sagar Gölü
Bundi merkezinin yaklaşık 48 kilometre uzağındaki Kanak Sagar Gölü’nde yıl boyunca kaz ve Demoille turnaları gibi göçmen kuşlar görülüyor.
Ramgarh Vishdhari Sanctuary
Ramgarh Vishdhari Yaban Hayatı Koruma Alanı, Bundi’ye 45 kilometre uzaklıkta, Ranthambore Ulusal Parkı’nın yanında yer alıyor. 252 km²’lik bir alana yayılan koruma alanı çeşitli flora ve faunaya ev sahipliği yapıyor.
Phool Sagar
Kraliyet ailesinin soyundan gelenlerin kişisel mülkü olan yapay göl Phool Sagar, adını kıyısındaki saraydan alıyor. Bu sarayda İtalyan mahkumlar tarafından yaratılan özel bir tablo koleksiyonu var. Sarayı ve arazisini keşfetmek için özel izin almak gerekiyor.
Shikar Burj
Ormanın içinde yer alan Shikar Burj, 18. yüzyılda Bundi hükümdarı olan Umed Singh’in tahttan vazgeçtikten sonra inzivaya çekildiği yermiş. Günümüzde popüler bir piknik yeri olarak kullanılıyor.
Hindistan‘ın Rajasthan eyaletindeki Bundi, adını fazla duyurmasa da muhteşem bir şehir. Bakımsızlığının yanında öyle güzel eserlere ev sahipliği yapıyor ki kesinlikle gezginlerin gezi rotasında olmayı hak ediyor. Taragarh Kalesi’yle, Garh Sarayı’yla, çok sayıda sarnıçlarıyla burası herkesi kendine hayran bırakıyor.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin