Deogarh şehri, Hindistan’ın Uttar Pradesh eyaletinde, Debagarh bölgesinde yer alıyor. Betwa Nehri’nin sağ kıyısında ve Lalitpur tepelerinin batısında bulunan yerleşim daha çok Gupta anıtları ve kale duvarlarının içindeki ve dışındaki Jain kökenli birçok antik anıtla tanınıyor.

Gupta İmparatorluğu, M.S 320-520 yılları arasında Gupta Hanedanı tarafından yönetilen bir imparatorlukmuş. Ayrıca toprakları günümüzdeki kuzey ve orta Hindistan, Pakistan, Bangladeş’in bazı bölgelerini kapsıyormuş.

Deogarh Mahal’dan şehir manzarası

Deogarh ismi Sanskritçe Deo (Tanrı) ve garh (kale) kelimelerinden türemiş. “Tanrı’nın Kalesi/Evi” deyimi kale duvarları içindeki yerleşimler için yaygın olarak kullanılmış.

Deogarh Mahal

Deogarh’da gezilecek yerler listesi

Şehirde Gupta İmparatorluğu dönemine tarihlenen yapılar ve Jain kökenli birçok anıt var.

Buraya giderken Khamli Gat-Phulad arasında trene binebilirsiniz. Dağ yollarından geçen tren, konfordan oldukça uzak olsa da kolay kolay yaşayamayacağınız bir tecrübe vaat ediyor. Bu tren, önyargılarınızdan kurtulursanız müthiş deneyimler yaşayabileceğinizi ispat ediyor ve kesinlikle çok eğlenceli!!!

Deogarh

Khamli Gat-Phulad treni

Khamli Gat-Phulad treni

Deogarh

Khamli Gat-Phulad treni

Konaklama önerisi mi istediniz? Mesela Barabagh 3 odalı bir konaklama tesisi. Burada konaklayabilir ya da sadece yemek yiyebilirsiniz.

Barabagh

Deogarh Mahal

17. yüzyıla tarihlenen Deogarh Mahal feodal bir mülk. Bu tarz feodal yapılara Thikanas deniyor. Sisodia Kraliyet Ailesi’nin Chundawat klanının Sangawat alt klanının mülkiyeti olarak bir otel olarak işletiliyor. Aravali Tepeleri’ndeki konumu, ışıltılı aynaları ve eşsiz resimleri ile göz kamaştırıyor.

Deogarh Mahal

Deogarh Mahal

Otelin oldukça farklı bir mimarisi olduğunu söylemeliyim. Biz grubumuzla burada konakladık. Odalar oldukça eskiydi ve tadilata ihtiyacı vardı ama otelin kesinlikle bir büyüsü olduğu da hissediliyordu.

Deogarh Mahal

Deogarh Mahal

Dashavatara Tapınağı

Dashavatara Tapınağı, bir Vishnu Hindu tapınağı. Betwa Nehri vadisinde bulunuyor ve 6. yüzyılın başlarına tarihleniyor. Günümüze kadar sağlam ulaşan en eski Hindu taş tapınaklarından biri olan Dashavatara, Gupta Dönemi’nde inşa edilmiş ve gösterişli bir Gupta tarzı mimariyi yansıtıyor.

Jain Tapınak Kompleksi

8.-17. yüzyıl arasına tarihlenen Jain Tapınak Kompleksi yaklaşık 2.000 heykel barındıran 40 Jain tapınağından oluşuyor. Tapınaklarda Jain mitolojisinden sahneler, Tirthankara resimleri ve adak tabletlerini tasvir eden çok sayıda panel görülüyor.

Jain dini reenkarnasyon ve aydınlanmaya ulaşma inançları açısından Budizm’e çok benziyor.

Jainizm Mahavira isimli bir ermiş tarafından M.Ö 500 yıllarında kurulmuş. Jainler inançları gereği ahimsa yani hiçbir canlıya acı vermeme prensibine inanıyorlar. Nefes alıp verirken bile bir canlı öldürmemek için ağızlarına maske takıyorlar, oturacakları zaman bir böcek bile ezmemek için oturacakları yeri tavus kuşu süpürge ile süpürüyorlar. Tavus kuşu onlar için en kutsal hayvan çünkü tavus kuşları cinsel birleşme olmadan ürüyor.

Jainler’in Shvetambara ve Digambara adında iki mezhepleri var.

Ghat’lar

Ghat, basamak demek. Nehirler sürekli yükselip alçaldığından nehre girişi sağlamak üzere bu basamakları yapıyorlar. Hindular bu basamaklarda kutsal banyolarını alıyor, bazılarında da ölülerini yakıyor. Burada da Betwa Nehri kıyısında Ghat’lar var – Nahar Ghat, Rajghat ve Siddh ki Ghufa (Azizler Mağarası)

Deogarh Kalesi

Kale şehir merkezinin birkaç yüz metre doğusunda yer alıyor. Yapım yılı tam olarak bilinmen kalenin 9. yüzyılda Kannauj’un Pratihara hükümdarları tarafından veya 1057 yılında Chandela Kralı Kirttivarman döneminde yapıldığı sanılıyor. 2 giriş kapısından içine giriliyor: Hathi Darvaja (Fil Kapısı) ve Delhi Darvaja (Delhi Kapısı).

Deogarh Kalesi

Hindistan’da çok yeri gezdim, burayı da görebilirim, diyenlerdenseniz burayı gezi programınıza alabilirsiniz.

Keşfetmeniz dileğiyle…