Akabe (Aqaba), Ürdün’ün Kızıldeniz’deki tek liman kenti. Bir iç deniz olan Akabe Körfezi, özellikle de zengin su altı canlılığıyla ülkenin ünlü bir cazibe merkezi. Akabe dalış noktalarında 500 mercan resifi, 1.200 balık türü ve 1.000 kabuklu deniz canlısı olduğu söyleniyor. Deniz suyu sıcaklığı yaz-kış 20-23 °C arasında değişiyor.

Akabe

Bana da şimdi Ürdün yolları gözüktü. Nihayet bu güzel Orta Doğu ülkesine gidecek ve yıllardır görmeyi arzu ettiğim Petra’yla kavuşacağım. Ülkedeki ilk durağım ise Akabe (Aqaba) olacak.

Aslında Ürdün‘e gitmekteki tek amacım, dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Petra‘yı görmek. Ürdün denince insanın aklına Kızıldeniz‘de dalmak da geliyor. Ama ben son dalışlarımda öyle sorunlar yaşadım ki bir daha dalmak uzun süre boyunca aklımın ucundan bile geçmedi. Yine de Ayışığı Dalış Merkezi’nin düzenlediği tüplü dalış (scuba diving) gezisini görünce içimde kıpırtılar başladı. Onları arayıp uzun uzadıya dalışlarımda yaşadığım sorunları ve 2 yıldır dalışa ara verdiğimi anlattım. Sonra da dedim ki kendime, Ben Ürdün’de dalışa bir şans vereceğim.

Ürdün uçağımız Akabe’ye sabaha karşı vardı. Uçakta dağıttıkları Arapça formla önce şaka yaptıklarını düşünsem de Ürdün hükümeti oldukça ciddi olsa gerek. Ülkeye girmek için 3 saatlik uçuşta Arapça’yı sökmemizi bekliyorlar. Neyse ki yanıma oturan Arap delikanlılarına biraz samimi davrandım da formu doldurmama yardım ettiler. Derhal yüz bulup soruyu yöneltiyorlar: Yalnız mısın?

Bir kaç saat dinlendikten sonra İsrail‘in Eilat (Elyat) şehrindeki çorak dağlara bakarak Sindbad Dalış Merkezi’ne yönlendik. Şehre iner inmez başladığımız dalışlar, 2 yıl önce bıraktığım yerden dalış kariyerime devam etmemi sağladı.

Burada keyifli 2 dalış yaptık. Dalışlardan sonra da pahalı öğlen yemeğimizi yedik. Bu kurak ve su üstünde pek de bir güzelliği olmayan şehir anladığım kadarıyla oldukça da pahalı.

Akabe’ye nasıl gidilir?

İstanbul’dan Aqaba’ya 2 saat 45 dakika süren direkt uçuşlar bulunuyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar var.

Aqaba’ya vize almak gerekiyor mu?

T.C. diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri karşılıklı olarak yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde toplam ikamet süresi ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 6 ay içinde 90 günü geçmemek kaydıyla Ürdün vizesinden muaf.

Akabe’de gezilecek yerler listesi

Kızıldeniz sahilindeki Akabe, Ürdün’ün tek liman şehri. Akabe dalış noktaları ve zengin su altıyla benim gibi dalgıçların gözde mekânı olmuş. Dediğim gibi bence başka da pek bir özelliği yok.

Akabe dalış

Fotoğraf: Yasemin Tüylü

Ayla

Hz. Osman tarafından 650 civarında inşa edilen Ayla, Arap Yarımadası dışında inşa edilen ilk İslam şehri. Filistin‘e komşu olarak Hicaz’a bir liman ve ambar olarak hizmet etmiş. Ancak çok fazla görecek bir şey yok.

Akabe

Ayla Kaynak:Wikipedia (By Tarek7 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17983231)

Akabe Kalesi

Akabe Kalesi, Kansu Gavri (Qansur Al-Ghuri) (1510-1517) hükümdarlığı sırasında inşa edilmiş. Mekke’ye yolculuk yapan hacı adayları için bir kervansaray olarak hizmet etmiş.

Akabe

Akabe Kalesi Kaynak:Wikipedia (By Adeeb Atwan, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55285029)

Akabe Arkeoloji Müzesi

Kalenin yanındaki Akabe Arkeoloji Müzesi’nde Irak, Etiyopya, Mısır, Çin’den gelen çömlek, madeni para gibi eserlerden oluşan küçük bir koleksiyon sergileniyor.

Akabe

Akabe Arkeoloji Müzesi Kaynak:Wikipedia (By Utilisateur:Bel Adone – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6796137)

Kaldığımız Golden Tulip Oteli 4 yıldızlı ama Türkiye’deki 4 yıldızlı otellerin yanına bile yanaşamaz. Yine de tüplü dalışların güzelliği uğruna kimsenin hayıflandığı yok. Çünkü belli ki Ürdün’ün standartları bu kadar.

Akabe

Akabe

Geldiğim mart ayında kent oldukça ölü. Sokaklardaysa neredeyse hiç kadın yok. Nerede bu kadınlar diye ortalıkta dolanırken Akabe’yi şehir olarak yıllar önce gelip çok da beğenmediğim Kızıldeniz kıyısındaki Hurgada‘dan bile daha az beğendiğimi düşünüyorum.

Fotoğraf: Yasemin Tüylü

Yine de Akabe’ye geldiğime çok memnunum. Çünkü bazı şehirler gezmek için değil, civarında gidilecek yerler ve yapılacak adrenalin dolu aktivitelerle güzelleşiyor. Buraya gelmeye de fazlasıyla değer. Neticede Kızıldeniz’in maviliklerinde Akabe dalış deneyimi yaşamak, Ali Baba Restoran’da (☎ (03) 201-3901 ; Raghadan Street ve Hammamat Al Tunisyya Street köşesinde) jumbo karides yemek, Wadi Rum’da meditasyon yapmak ve Petra’da Indiana Jones gibi hissetmek bambaşka…