Tanzanya… Çita, aslan, zebra, leopar, antilop, zürafa, fil, su aygırları görebileceğiniz safarileri, yıl boyunca 25-30 °C olan hava sıcaklığı, bembeyaz kumsalları ve turkuaz renkli deniziyle Güney yarımkürede yer alan eşsiz bir ülke… ve ben şimdi bunların hepsini görmek üzere yollardayım. Ülkede ilk durağım ise Arusha olacak. Arusha Kilimanjaro ve Meru Dağları’nın eteklerinde, Büyük Yarık Vadisi’nde bir plato üzerinde kurulmuş bir şehir ve Doğu Afrika Topluluğu’nun fiili başkenti.
Tanzanya’nın 15 milli parkının (TANAPA) 6’sı bu bölgede. Bu 6 parktan 3’ü doğrudan Kenya’daki parklarla bağlantılı. Yaban hayvanlarının geçişini engellememek için aradaki sınır hattı sadece toprak üzerindeki işaretlerden, nöbetçi kulübelerinden ibaret.
Arusha caddelerinde tamamı çiçeklerle kaplı, kokusu tüm caddeleri kaplayan 20 metre yüksekliğinde ağaçlarla karşılaşıyorsunuz. Bana sorarsanız şehrin başka da bir enteresanlığı yok. Burası sadece safariye gitmeden önce uğranacak bir durak.
Arusha’da yaşam
Gezgin arkadaşım Emel aracılığıyla önceden yazıştığım, couchsurfing sitesine gönüllü ev sahibi olmak için başvuran Mutalemo, bütün bunlar olurken beni karşılamaya gelmiş ve nur yüzünü ve güzel gülüşünü bana göstermişti. SandLand Tours şirketinin sahibi Abraham’la ertesi gün safari için sözleştikten sonra Mutalemo’nun evine gittik.
Arusha’nın biraz dışındaki bu eve yaklaşık 45 dakikada yürüdük. Günlerdir safari araçlarında oturduğum için bu yürüyüş bana çok iyi geldi.
Ev şehir dışında bir gecekondu mahallesindeydi (ya da fakirlikten ben orayı gecekondu mahallesi zannettim, bilmiyorum). Eve vardığımızda küçücük bir ev, ama sıcacık parlayan gözler buldum. Mutalemo’nun karısı Frida bana mucheli (bildiğin bizim pilav üstü kuru) yapmıştı, 2 oğlu da (Lameck ve Richard) meraklı gözlerle beni inceliyordu. Fotoğraflar çekildik, oğlanlar bu fotoğraflara ilgiyle baktı. Uzun zamandır video çektiğim için hafızada yerim azalmıştı. Laptopunu kullanabilir miyim, fotoğraf ve videolarımı flaş belleğime aktarayım, dedim, ama evde laptop yoktu. İmkânsızlıklar içinde beni misafir eden koca yürekli bir aileye ne diyeceğimi bilemedim. Kendi sahip olduğumuz şeyler içinde nasıl gereksiz mutsuzluklar yaşadığımızı sorguladım.
Evi 3 aile paylaşıyordu. Tuvalet avlu gibi bir yerdeydi. Tuvalet kağıdı yoktu (muhtemelen paraları yetmediğinden kullanmıyorlardı). Duş alabilmem için küçük tüpte su ısıttılar. Sonra bu suyu tuvaletin yanındaki duş yerine götürdüler. Kullanmam için şampuan vermeyi de ihmal etmediler. O anda anladım ki zenginlik hesap cüzdanlarının kabarıklığıyla olmuyor. Gönül zenginliği bambaşka.
Tuvalette lavabo yoktu. Avludaki büyük lavaboyu hem bulaşık yıkamak, hem de tuvaletten sonra el yıkamak için kullanıyorlardı (annem bunu görse kesin kafayı yerdi). Evde mutfak yoktu, yemeği yattığım odada küçük tüpün üzerinde pişiriyorlardı. Afrika’da insanların gerçek yaşamı, gözlerimin önünden geçiyordu ve ben hayretler içinde bunu izliyordum.
Dünya tatlısı oğlanlar Lameck ve Richard getirdiğim kıyafetleri giydiler. Delik çoraplarının üzerinde parıldayan bu kıyafetleri onların üzerinde görmek gözlerimi yaşarttı. Burada insanlar ne kadar ufak şeylerle mutlu oluyorlardı 🙁 .
Koltuklar yırtıktı. Yırtık yerler gözükmesin diye üzerleri örtülerle kapatılmıştı, ama bana hazırladıkları yatak tertemizdi. Sonradan bu çarşafın elde yıkanacağını düşündüm ve içim burkuldu.
Bu güzel aileyle kaldığım 2 geceyi asla unutmayacağım. Ben gerçek Afrika’yı onlar sayesinde yaşadım ve ne kadar teşekkür etsem yeterli gelmez.
Arusha gezilecek yerler
Arusha gezilecek yerler listesine bir bakalım.
Saat Kulesi
Kahire ve Cape Town’ın tam orta noktasında olduğu söylenen kule bu özelliğinden ötürü Afrika’daki eski İngiliz Birleşik Krallık’ın yarısında olduğu söyleniyor. (Aslında orta nokta burası değil. Orta nokta Congo’da yer alıyor)
Arusha Milli Parkı
Park kıtanın beşinci yüksek dağı Moshi’nin çevresinde kent merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Parkta zürafa, zebra, su aygırı, colobus maymunu, buffalo başta olmak üzere pek çok hayvan yaşıyor. Silahlı koruma eşliğinde yürüyüş, tırmanış, göllerde kano, otomobilli gözlem safarisi, köy gezisi düzenleniyor.
Doğa Tarihi Müzesi
Müzede Tanzanya’da bulunan fosillerden insan evrimine kadar bilgiler var.
Cultural Heritage Centre (Kültürel Miras Merkezi)
Afrika kültürüne ait el oyması tahta süsler, resimler ve sadece Tanzanya’da bulunan tanzanit taşından yapılan mücevherleri burada bulabilirsiniz.
Meserani Yılan Parkı
Parkta sürüngenleri ve yanındaki müzede de Masai halkının yaşamını canlandıran maketleri görebilirsiniz.
Masai pazarı
Masailerin el emeği süslemelerini ve bol boncuklu takılarını almak istiyorsanız pazara uğrayın. Ben alışveriş sevmeyen biri olarak bile kendimi kaybettim. Herşey çok güzeldi. Yalnız alışverişlerde pazarlık şart. 35 $ dedikleri bir ürünü 5 $’a almanız mümkün.
Makonde kabilesi
Arusha’nın yarım saat uzağında yaşayan bir kabile var. Mozambik’ten 3 ay yürüyerek Tanzanya’ya gelmişler. Tahta oymacılığı ve taş işçiliği yapıyorlar. Bence çok da enteresan değil, ama listenizde bulunsun.
Şimdi biraz Svahili öğrenelim:
Hakuna matata – sorun yok
Jambo – merhaba
Karibu – hoşgeldin
Assante – teşekkür ederim
Pole pole – yavaş yavaş
Tanzanya‘da safarilerimi sonraki yazılarımda anlatacağım. Şimdilik assante Tanzanya diyorum 🙂 .
Yorum
6 YorumMürüvet Gündüz
Ara 10, 2017Yaprak jambo, assante paylaşım için. Ben de pole pole turumu planlasam iyi olacak.
yaprakgurdal
Ara 10, 2017Bence de pole pole ama yani kesin planla 🙂
Çiçek
Ara 11, 2017Seni Afrika’ya yolcu ederken heyecan içindeydim, ama yazılarını okuyup fotoğraflarını ve videolarını görünce çok güzel birşey yaptığını anladım. İyi ki beni dinlemeyip gitmişsin yavrum. Seni tebrik ediyorum. Keşke zamanında senin yaptıklarını ben de yapabilseydim.
yaprakgurdal
Ara 11, 2017Hayat, korkularımıza yenilmeden atılım yaptığımız sürece çok güzel. Afrika’da gördüklerim ve yaşadıklarım beni derinden etkiledi. Bir dahakine sen de gel annem
AYHAN KALAFAT
Ara 11, 2017Sevgili Yaprak, sanırım sizden fazla ülke gezdim. Ancak siz gezdiğiniz ülkelerin ruhuna dokunabiliyorsunuz. Önemli olan da bu. Tebrik ediyorum…
yaprakgurdal
Ara 12, 2017Ayhan Bey, sizden bu yorumu duymak beni nasıl onore etti anlatamam. Çok teşekkür ederim…
Sizin gezilerinize katılmaktan her zaman mutluluk duydum. Umarım birlikte ruhuna dokunabileceğimiz nice ülkeye gitmek de kısmet olur.
Sevgilerimle