Hint Okyanusu’nun su altı zenginliklerini merak ediyor musunuz? Cevabınız evetse sizi Tanzanya’nın Zanzibar Adası’na götürmemi, oranın su altı dünyasıyla tanıştırmamı, Zanzibar en güzel dalış noktaları hakkında bilgi vermemi ve Zanzibar dalış maceramı anlatmamı ister misiniz? O zaman gelin hep birlikte Zanzibar dalış (Zanzibar scuba diving) nasılmış bir bakalım.

Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan Zanzibar, Tanzanya’nın 40 kilometre açığında, Hint Okyanusu’nda yer alan takımadalardan oluşuyor. Pemba ve Unguja isimli 2 büyük ve onlarca küçük adaların birleşiminden oluşan takımadalar içinde adaların en büyüğü olan Unguja’nın ismi Zanzibar olarak geçiyor. Topraklarında yetiştirilen baharatlar ün saldığı için burası ayrıca “Baharat Adası” olarak da anılıyor.

Daha önceki bir yazımda size Tanzanya‘nın Zanzibar Adası‘nı detaylıca tanıtmıştım. Bu yazımdaysa Zanzibar’ın su üstünü değil, su altını anlatacağım.

Öncelikle şunu belirteyim: Benim Zanzibar gezisindeki hedefim sadece dalış yapmak değildi. 2 haftalık safari sonrasında geldiğim Zanzibar benim için öncelikle bir dinlenme yeri oldu. Ancak tabii bir dalgıç olarak buraya kadar gelmişken dalış yapmadan dönmek de benim için söz konusu bile olamazdı.

Zanzibar-scuba-diving

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Bedenim yorgun ama aynı zamanda su altında soluyacağım azota aç olduğundan adada kaldığım 5 günün 1 gününü dalışa ayırdım. Adanın güneydoğu bölgesinde konakladığım için dalışı da orada yaptım. Ancak en güzel dalış noktaları aslında adanın kuzey bölgesinde yer alıyor.

Zanzibar-scuba-diving

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Hemen not düşeyim: Dalış gezisine gitmeden önce dalış ihtiyaç listesi belirleyip yola eksiksiz malzemeyle çıkmanızı öneririm. Çünkü konforunuz ne kadar iyi olursa, o kadar rahat ve güvenli dalışlar yaparsınız.

Zanzibar-scuba

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Zanzibar Adası’na nasıl gidilir?

İstanbul’dan Zanzibar’a direkt uçuşlar 7 saat 20 dakika sürüyor. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da bulunuyor.

Zanzibar Adası’na vize almak gerekiyor mu?

Tanzanya tüm T.C. vatandaşlarına vize uyguluyor. Vize almak için 2 yöntem var:

  • Vizenizi ülkeye gitmeden önce online alabilirsiniz. Eğer online vize alacaksanız https://eservices.immigration.go.tz/visa/ sitesinden gerekli bilgileri doldurabilirsiniz.
  • Ya da ülkeye girişte 50 $ ödeyerek kapıda Tanzanya vizesi alabiliyorsunuz.

Zanzibar’ın dalış noktaları

Zanzibar’a dalış gezisi planlıyorsanız; şubat, mart, temmuz ve ağustos ayları dalış yapmak için en iyi aylar.

Belirli deniz canlılarını görmek içinse en iyi aylar şöyle:

  • Eagle ray (Fulya balığı): Haziran-mart ayları arası
  • Manta: Aralık-nisan ayları arası
  • Blacktip resif köpekbalığı: Haziran-mart ayları arası
  • Hammerhead (Çekiç kafa) köpekbalıkları: Kasım-şubat ayları arası
  • Whale shark (Balina köpekbalıkları): Ekim-şubat ayları arası
  • Denizatı: Haziran-mart ayları arası
  • Humpback (Kambur) balinalar: Temmuz-ekim ayları arası
  • Whitetip resif köpekbalığı, yunus ve hawksbill kaplumbağaları: Yıl boyunca

Şimdi Zanzibar dalış noktaları listesine bir göz atalım.

Pemba Adası

Yabani yeşillikleri nedeniyle Yeşil Ada olarak da bilinen ve Zanzibar’ın kuzeyinde yer alan Pemba Adası, bu bölgede dalınabilecek en güzel yerlerden biri. Adaya Arusha, Dar es Salaam ve Zanzibar’dan yarım saat süren pır pır uçaklarla gidiliyor. El değmemiş mercanları, antik kalıntıları ve hoodoo büyüsüyle Pemba Adası âdeta canlı bir tarihe ev sahipliği yapıyor.

Mafia Adası

Zanzibar’ın güneyindeki Mafia Adası’na Dar es Salaam’dan 30 dakikalık uçuş ile veya Nyamisati Köyü’nden kalkan ve 4 saat süren feribotlarla gidiliyor. Ancak feribotlar aşırı kalabalık olduğundan çok tavsiye edilmiyor. Mafia Adası’nda denizlerin en büyük canlısı balina köpekbalıklarıyla dalabiliyorsunuz. Bu muhteşem canlılar özellikle kasım-şubat ayları arasında görülüyorlar. İstanbul’a dönüş uçağında tanıştığım Müjgan da Mafia Adası’nda dalışa gittiğini, 2 gün aradıktan sonra nihayet balina köpekbalıklarını bulduklarını ve onların yanında daldığını bana anlattı. Nasıl imrendiğimi anlatamam!

Mnemba Adası

Zanzibar’ın kuzeydoğu kıyısından yaklaşık 4,5 kilometre uzaklıkta yer alan Mnemba Adası muhteşem mercan resifleriyle çevrili. Big Wall, Small Wall, Kichwani, Aquarium, Indian Gate en popüler dalış noktaları.

Leven Bank

Muhteşem su altı dağ manzarası ve bol deniz yaşamı ile Leven Bank noktası, Zanzibar’ın en iyi dalış yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak güçlü akıntıları nedeniyle sadece tecrübeli dalgıçlara uygun.

Nankivell Rock ve Hunga Reef

Buradaki dalışlarınızda resif köpekbalıkları, yunuslar, baraküdalar, orfozlar ile karşılaşmanız an meselesi.

Wattabomi

Akıntının yoğun yaşandığı Wattabomi, dev mercanların etrafında oyun oynayan şişe burunlu yunuslarıyla adını duyuruyor.

Big Wall

Big Wall, akıntı dalışı ve derin dalış arayan tecrübeli dalgıçlar için uygun.

Manta Point

40 metre derinliğe sahip Manta Point sadece tecrübeli dalgıçlar için uygun.

Zanzibar dalış deneyimi

Benim Zanzibar tüplü dalış deneyimime gelince: Dalışa küçük bir tekneyle çıktık. Deniz oldukça dalgalı olduğu için tekne çok fazla sallıyordu. Neyse ki midemde bir arıza çıkmadan scuba malzemelerini kuşandık ve suya atladık.

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Su inanılmaz akıntılıydı. Hiç palet vurmadığım halde âdeta uçarcasına gidiyordum. Zaten navigasyon yani yön bulma gibi bir derdimiz yoktu. Dalış rehberi yüzeye şamandıra göndermişti. Tekne bizi yukardan takip ediyordu. Dalış bittiğinde de nereden çıkarsak oradan alacaktı.

Zanzibar-scuba

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Su altıysa oldukça renkliydi. Mor, kırmızı, yeşil mercanlar suyun dibini tamamen kaplamıştı. Neredeyse 1 mm² boş alan yoktu. Her yer mercan bahçesiydi.

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Tropik balıklar cirit atıyordu. Ancak ne yalan söyleyeyim, Maldivler‘de inanılmaz çok sayıda ve çeşitte balık gördükten sonra burası balık açısından bana biraz yavan geldi. Tabii ki Türkiye ile karşılaştırıldığında değişik balıklar görüyordum ama Maldivler’de dalış yaptıktan sonra biraz zor beğenir olmuştum.

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Yine de hayatımı su altını keşfetmeye adadığım için her zaman ıslak ve mutlu kalmayı umut ediyorum. O nedenle Zanzibar’da daldığım için de çok mutluyum.

Zanzibar-scuba

Fotoğraf: Yener Çeltikci

Su altı fotoğrafları ve video için Happy Bubbles Dalış Merkezi’nin sahibi Yener Çeltikci’ye çok teşekkürlerimle. Şimdi buyrun, Yener Çeltikci’nin keyifli videosunu birlikte izleyelim .

Derin maviliklerde buluşmak üzere