Tanzanya’nın Musoma şehri, ülkenin kuzey kesiminde, Victoria Gölü’nün doğu kıyısında bulunuyor. Burası Mara bölgesinin başkenti. 19. yüzyılın sonlarında Almanlar tarafından düşman saldırısına karşı korunma yeri olarak kurulmuş. Kilometrelerce uzanan kumsalları, Mara Nehri kıyıları, yıldızlı geceleri ve dağlarla kutsanmış manzarasıyla göz kamaştırıyor. Burada paraşütle atlama, parasailing, sörf gibi pek çok aktivite yapılıyor. Mara Nehri boyunca çıkılan tekne turlarında da yaban hayatı keşfediliyor.
Musoma’nın ilk yerleşimcileri Kurya alt kabilesi Abhakabhwa (kısaca Wakabwa) kabilesiymiş. Buraya ismini de onlar vermiş. Musoma ismi “tükürük” anlamına gelen “Omusoma” kelimesinden geliyor. Bu isim Victoria Gölü’ne doğru çıkıntı yapan yerlerin tükürüğe benzetilmesine atıfta bulunuyor.
Burada Wakabwa ve Wakiroba kabileleri arasında birçok etnik savaş olmuş. Wakabwa, Bantu Luo ile müttefik olmuş ve savaşı kazanmanın eşiğine gelmiş. Wakiroba, Wakwaya ile müttefik olmuş ve henüz koloni kurmayan ama bölgede bulunan Almanlar’dan destek istemiş. Alman saldırılarıyla Wakabwa ve müttefiki Bantu Luo yenilip bölgeden kovulmuş. Musoma’nın hemen dışında, Kiroba Land’deki Nyabhange (Nyabangi) toplu mezarlığı o günleri yansıtıyor.
İşgalci Almanlar ilk karargâhlarını Nyabangi’de kurmuş ama buranın sığ suları liman için elverişli olmayınca terk etmişler. Musoma’yı da Alman Doğu Afrikası’nın yeni başkenti yapmışlar. Burası günümüzde Mara bölgesinin başkenti.
Musoma’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Tanzanya‘da Victoria Gölü’nün doğu kıyısında, Kenya sınırına yakın bir konumda olan Musoma’da Victoria Gölü’nde tekne turları yapabilirsiniz.
Kibuyi Yarımadası ve Lukuba Adası’na tekne gezisiyle giderseniz; bisiklete binebilir, kamp yapabilir, balıkçı köylerini ziyaret edebilir, otellerde konaklayabilirsiniz. Tembo plaj oteli ve Matvilla plaj oteli, karadan gelenler için bir dizi aktivitenin yanı sıra kamp olanakları da sunuyor.
Mwalimu Julius K. Nyerere Müzesi
Tanzanya’nın ilk cumhurbaşkanının memleketi Butiama’nın yakınında bulunan Musoma, Mwalimu Julius K. Nyerere Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede milliyetçiliğin yükselişi, bağımsızlık hareketi ve Tanzanya’nın erken tarihine ilişkin belgeler sergileniyor. Bunun yanı sıra müzede Mwalimu Nyerere’nin Kiswahili’ye elle çevirdiği Platon’un Cumhuriyeti’nin bir kopyası da dâhil olmak üzere merhum lidere ait çeşitli ilgi çekici öğeler var.
Mukendo Tepesi
Musoma’nın ve Victoria Gölü’nün panoramik manzarasını izlemek istiyorsanız, Mukendo Tepesi en iyi alternatifiniz olacak. Buranın eteğindeki mağaraları da görmenizi öneririm.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin