Doha, Qatar’ın (Katar) başkenti ve en büyük şehri. Ülkenin doğusundaki Basra Körfezi kıyısında yer alıyor. Ülke nüfusunun % 40’ı Doha şehir merkezi ve banliyölerinde yaşıyor. Şehir aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezi ve Katar’ın 7 belediyesinden biri. Orta Doğu’da bir geçiş noktası olmaktan çok daha fazlasını hak eden Doha’nın büyük bir ticaret ve alışveriş merkezine dönüştürülüp Dubai ile yarışır bir şehir olması planlanıyor. Burası çölün ortasında dantel gibi işlenen sanat eseri gökdelenleri, Maldivler’e alternatif Banana Adası, çöl safarisi ve misafirperver insanıyla misafirlerini hemen etkisi altına alıyor. Doha bir de tasarım dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edilmesiyle adını duyuruyor.
Doha’ya yolum daha önce birkaç kez düştü. Ama ziyaretim Doha Hamad Uluslararası Havalimanı’ndan öteye geçmedi. Buraya kadar gelip ülkeyi görememekse içimde bir ukde olarak kaldı. Şimdiyse 2 uçuşum arasında Doha’da 23 saatlik aktarmam vardı. Bu da bana şehri kısa da olsa tanıma fırsatı verdi.
Annemle Namibya uçuşumuz öncesinde Doha’da aktarma yaptık. Burada ülkeye vizesiz girdik. Ülkeyle ilgili en önemli kurallardan birini hemen söyleyeyim: Ülkeye girerken x-ray’den geçiriliyorsunuz. Katar’da içki tüketimi yasak olduğu için çantanızda içki sokamıyorsunuz.
Doha’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
Katar‘ın Doha kentindeki Doha Hamad Uluslararası Havalimanı’na indiğinizde sadece havalimanında vakit geçirecekseniz, burası Körfez ülkelerindeki en uygun duty-free alışveriş imkânını sunuyor. Hamad Uluslararası Havalimanı’nın bir özelliği de 6.000 m²’lik bir kapalı alana sahip olan Orchard’a ev sahipliği yapıyor olması. Bu tropikal ormanda dünyanın farklı yerlerinden getirilen 120 farklı türde 300’den fazla ağaç ve 25.000 bitki var.
Eğer şehir gezisi yapmaya vaktiniz varsa, Hamad Uluslararası Havalimanı’nda gümrükten çıktıktan sonra 5-6 numaralı bantların arasında otobüs bileti satışı yapılıyor. Oradan biletinizi alıp 777 numaralı otobüse binerek şehrin kalbindeki Souq Waqif’e gidebilirsiniz.
İslam Eserleri Müzesi
Şehirde görülmesi gerekenlerin başında yapay bir ada üzerinde bulunan İslam Eserleri Müzesi geliyor. Mimari yapısıyla önemli bir merkez olan müze, Louvre Piramidi’nin de mimarı olan Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi 100 yaşındaki Çin asıllı Amerikan mimar I.M. Pei tarafından tasarlandı. Müze 13. yüzyıl İslam mimarisinden aldığı öğeleri geometrik şekillerle birleştiriyor. Müzede sergilenen eserler kuşkusuz çok değerli. Ancak beni en çok müzenin mimarisi ve lokasyonu etkiledi. Burada körfeze karşı nefis fotoğraflar çekeceğinizin garantisini veririm.
Bu müze benim Doha’da en çok beğendiğim yerlerden biri oldu. Gelirseniz kaçırmamalısınız. Hele bir de gece ışıklarında buraya gelirseniz, West Bay’ın ışıl ışıl manzarasına doyamayacaksınız.
Souq Waqif
Doha’nın tarihi merkezindeki labirent gibi düzenlenen çarşı Souq Waqif oldukça hareketli. Ancak bana sorarsanız, burası bizim Kapalıçarşı’nın eline su dökemez. Kalitesiz birkaç mağaza dışında ben bir enteresanlığını göremedim. Restoranların olduğu bölgeyse özellikle gece çok güzel oluyor. Restoranlarda nefis Orta Doğu mutfağı lezzetlerini tadabiliyorsunuz.
Falcon Souq ve Şahin Hastanesi
Orta Doğu’da 5.000 yıldır yapılan şahin yetiştiriciliği ülkenin önemli bir kültürü. Burada fiyatı 50.000 USD’den başlayan şahinlerden satın alabilirsiniz. Şahin Hastanesi, Souq Waqif’in içinde yer alıyor.
Corniche
Corniche, şehrin gökdelenlerle dolu finansal merkezinden tarihi kent merkezine kadar uzanan 7 km uzunluğundaki sahil yoluna deniyor.
West Bay
West Bay bölgesindeki gökdelenler size bir yandan kendinizi bir mini Manhattan’da bir yandan da otantik bir ambiyansı olan enteresan bir film sahnesinin içinde hissettiriyor.
Katara Kültür Köyü
Katara Kültür Köyü, Katar’ın kültürel geçmişinden esinlenerek kerpiç yapılardan inşa edilen bir kültür köyü. Katara Sanat Merkezi, Katar Müzik Akademisi, Katar Film Enstitüsü, Opera Salonu, sanat galerileri ve restoranlara ev sahipliği yapıyor. Ben nedense burayı çok beğenemedim, fazla etkilenmedim.
Quartier Canal
Venedik’ten esinlenerek yapılan bölgede kanal boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. Oldukça hareketli olan Quartier Canal bölgesini beğeneceğinize eminim.
Zekreet ve çöl safarisi
Motorsiklet, 4×4 cip ya da ATV ile kumda hız yapmanın heyecanına varabilir, fantastik bir çöl deneyimi yaşayabilirsiniz. Bölgenin kuzeyinde Al Zubarah Kalesi’nin de bulunduğu UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Al Zubarah Arkeoloji Alanı’nı ve Arabistan temalı filmlere ev sahipliği yapan Film City’yi ziyaret etmelisiniz.
The Pearl
The Pearl yani İnci, ülkenin inci avcılığıyla sağladığı geçmişinden esinlenerek tasarlanan devasa bir ada. Burası kuşbakışı baktığınızda içinde inci olan 3 istiridyeye benziyor.
The Pearl’ü nasıl bulduğuma gelince… Orta Doğu otantikliğini, rahatsız etmeyen bir modernlikle süsleyen bölgeye bayıldığımı söyleyebilirim. Evet, burada paranın gücünü yoğunlukla hissediyorsunuz ama kendinizi asla resmin dışında da hissetmiyorsunuz. Sahil boyunda yürürken gün batımını izlemeye de doyum olmuyor.
Banana Island
Doha’dan 25 dakikalık deniz yolculuğuyla ulaşılan yapay ada Banana Island (Muz Adası), Maldivler’in alternatifi olarak adlandırılıyor.
Villagio Mall
Villagio Mall, Venedik model alınarak inşa edilen bir AVM. İçinde bir de tema parkı var. Louis Vuitton, Prada, Burberry, Chanel gibi marka mağazaların arasında gondolla gezinerek vitrinlere bakabilirsiniz. Yüzünüzü gökyüzüne döndürdüğünüzde göreceğiniz bulutlar sizi şaşırtmasın. AVM’nin tavanı kapalı ama tavandaki bulut deseni buraya âdeta açık hava izlenimi veriyor.
Mathaf
Mathaf, bir Arap Modern Sanat Müzesi. Eski bir okul binasıyken Jean-François Bodin’in dokunuşlarıyla müzeye dönüştürülmüş. Kraliyet ailesinin çağdaş sanat koleksiyonu burada sergilenen eserler arasında yer alıyor.
Katar Ulusal Kütüphanesi
Hollandalı mimar Remment Lucas Koolhaas imzası taşıyan Katar Ulusal Kütüphanesi, 45.000 m² alanı kaplıyor. İçi doğal ışık alacak şekilde tasarlanan yapı, okumaya ve sosyalleşmeye elverişli bir ortam sunuyor.
Katar Ulusal Müzesi
Katar Ulusal Müzesi, Fransız mimar Jean Nouvel tarafından bir çöl gülünden esinlenerek tasarlandı.
Katar’la ilgili bir uyarı yapmak gerek: Ramazan aylarında şehirdeki tüm restoranlar iftara kadar kapalı. İftardan sonra Katarlılar şehirdeki kafe ve restoranlarda şişa dedikleri nargileyi içiyorlar. Şehir ünlü Michelin yıldızlı restoranlara ev sahipliği yapıyor.
Burayla ilgili hislerimse karışık. Orta Doğu’nun diğer bir ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri‘nin Dubai şehriyle ya da İran’ın herhangi bir şehriyle karşılaştırdığımda, burası bence daha muhafazakâr bir kent. Özellikle geleneksel yerlerde kadınların çoğu sadece gözleri açık dolaşıyor. Yoksa nerede İran’ın o süslü, havalı kadınları? Nerede Dubai’nin o modernliği? Turistlereyse bir yaptırımları olmaması güzel. Biz başımız açık dolaştık. Hiç rahatsız eden olmadı, kendimizi hiç tehdit altında hissetmedik.
Bir de burada her yerin anormal temiz olduğunu söyleyebilirim. Yerlerde hiç çöp görmedik, âdeta bal dök yalaydı. Marinayı çevreleyen demirleri bile ova ova temizlediklerini gördük, o derece pırıl pırıldı.
Geniş yollar trafiği rahatlatıyor. Yüksek katlı binalarda bir Orta Doğu havası var. Kesin olan şu ki, Doha oldukça başarılı bir şehir planlamacılığına sahip.
Gezgin arkadaşım Emel’in couchsurfing sitesi aracılığıyla tanıştığı ve beni de tanıştırdığı Belal’den bahsetmezsem ona haksızlık etmiş olurum. Belal bir buçuk yıldır Doha’da yaşayan Filistin asıllı bir Ürdünlü. Gün içinde çalıştığı için annemle bana eşlik edemedi. Ancak sabah saat 3:00’te Doha’ya indiğimiz anda bizi havalimanından alıp şehri gezdirmeyi bile teklif etti. Ben saatin erken olması nedeniyle bu teklifini kabul etmedim ama açıkçası çok da duygulandım.
Havalimanının sessiz odalarında biraz uyuduktan sonra şehre indik. Belal de işten çıkar çıkmaz yanımıza gelip bize katıldı. Bizi arabasıyla gezdirdi. O kadar zaman ayırması yetmezmiş gibi bir de nefis bir akşam yemeği ısmarladı. Orta Doğu misafirperverliğini bize sonuna kadar hissettiren Belal’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Dünyanın her yerinde kalbi güzel, gönlü zengin insanlar var. Bizim tek yapmamız gerekense onların varlığına inanmak.
Son söz olarak; kültür, sanat, tarih görmek isteyenler İran’a, paranın gücünü ve modern Orta Doğu esintisini görmek isteyenler Katar’a veya BAE’ye gitsin derim. Ben ve annem burayı keyifle gezdik. Oldukça da beğendik. Darısı başınıza.
Valide Sultan takipçi sayını arttıracak bence…. Sevgiler…..
Ahaha görmüş müdür paylaşımımı sence? (görmüştür di mi? :-) )
Görmüştür görmüştür…. bu yazunda görmişse diğer paylaşımlarda görmüştür…
Görmüştür diye umut ediyorum :-) .
Bilala hangi couchsurfing sitesinden ulasabilirim?
Ben couchsurfing.com sitesinden ulaşmıştım ama hâlâ aktif mi bilmiyorum. O aktif olmasa bile eminim başka iyi kişilere ulaşabilirsiniz.
Çok sevgiler
nerelere nasıl gidileceği yazılmamış
Bu kadar detaylı yazıda eksik aramışsınız sanırım. Üstelik otobüs numarası bile var şehir merkezine gitmek için.