Katar (Qatar), Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan bir ülke. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan, diğer yanıysa Basra Körfezi’yle çevrili. Son yıllarda Orta Doğu’da eğitim, kültür, sağlık ve spor merkezi hâline gelen ülke, yıl boyunca üzerinde güneşin parlamasıyla da tanınıyor. Qatar 1971 yılından beri bağımsız bir egemen devlet. Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi’nin (KİK) 6 üyesinden biri. Katar’ın anlamı da “yağmur damlası”.
Katar artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin ülkesi. Orta Doğu’daki bütün Körfez ülkelerinde olduğu gibi ekonomik olarak hızla gelişiyor.
Ülkede 2000’li yıllardan itibaren başlayan ve hâlen devam eden yoğun bir inşaat çalışması dikkat çekiyor. Nüfusun büyük çoğunluğunu inşaat sektöründe çalışan yabancı uyruklu işçiler oluşturuyor.
Orta Doğu’da ilk defa yapılan 2022 FIFA Dünya Kupası’na Qatar (Katar) ve ülkenin başkenti Doha ev sahipliği yaptı. Bu nedenle ülke ve başkenti hızlı bir değişim ve gelişime girdi.
Katıldığım Katar Turizm Çalıştayı ise beni Katar konusunda oldukça bilgi sahibi yaptı. Mesela bu İslam ülkesinin diğer dinlere saygı duyduğunu ve kıyafete yönelik tutumun oldukça rahat olduğunu öğrendim. Sıcak günlerde şortla rahatlıkla gezilebileceğini bilmek içimi rahatlattı. Yerli halk ve yönetim, kıyafet konusunda turistlerin ve expat’ların stillerinden vazgeçmelerini gerektirmeyecek bir medeniyete sahip. Katarlılar yüksek eğitimli, kadınlar ekonomide söz sahibi. Alkol tüketimiyse yalnızca otellere bağlı restoran ve işletmelerde ve özel kulüplerde mümkün.
Katar’da monarşik bir emirlik sistemi hâkim. Hükümet emir tarafından tayin ediliyor. 35 üyeli bir Danışma Meclisi var. Ancak bu meclisin üyeleri seçimle değil, tayinle belirleniyor ve sınırlı bir yasama yetkisine sahip. Emir’in meclisin kabul ettiği yasaları veto etme hakkı var.
Katar’a nasıl gidilir?
İçindekiler
İstanbul’dan Doha’ya 4 saat süren direkt uçuşlar var. Ayrıca aktarmalı uçuşlar da bulunuyor.
Ülkede haziran ayı ile başlayan ve 38-48 °C’ye varan sıcaklık ekim ayı ile birlikte 25-30 °C olan en düşük ısıya ulaşıyor. Ziyaret için en uygun zaman ideal sıcaklıkta bulunan ocak ve şubat ayları.
Katar (Qatar) vizesi nasıl alınır?
Katar Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Doha Hamad Uluslararası Havalimanı’nda pasaport kontrolü sırasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 30 günlük ücretsiz turist vizesi veriyorlar. Yalnız toplamda 30 gününüzü doldurduysanız bir daha uzatma şansınız yok. Ülkeden çıkmak zorundasınız.
Katar (Qatar) Turist vizesi almak için gereken belgeler
- Gidiş-dönüş uçak bileti
- Yanınızda 5.000 Katar riyali, bu tutar karşılığı USD-EUR veya bu miktara denk gelebilecek limiti bulunan kredi kartı
- Otel rezervasyonu ya da Katar’da yanında kalacağınız kişinin ev adresi
Çoğu görevli hiçbir belge sormadan vizeyi veriyor. Kimisi de bu listedeki her şeyi soruyor.
Doha Hamad Uluslararası Havalimanı alışveriş meraklıları için Körfez ülkelerindeki en uygun duty-free alışveriş imkânını sunuyor.
Bu havalimanı özellikle uzun aktarmalar için oldukça konforlu. Quiet room (sessiz odalar)’larda kadınlar ve erkekler kendilerine ayrılan özel odalara girip sessiz ortamda rahatlıkla uyuyabiliyorlar. Aktarma eğer 10 saatten uzunsa bazı uçuşlara ücretsiz havalimanı oteli konaklaması da veriliyor.
Havalimanında herkesin selfie çektiği meşhur bir heykel var. Bu heykelciğin ne olduğunu merak ettiyseniz size hemen hikâyesini anlatayım: 7 metrelik bu minik ayıcık (!) dökme bronzdan yapıldı ve tam 18 ton ağırlığında! Katar emirlik ailesi bu heykeli NYC’de bir açık artırmadan 6,8 milyon $’ a satın aldı.
Katar’da (Qatar) gezilecek yerler listesi
Türk vatandaşları, Doha aktarmalı uçuşlarda first come-first serve (ilk gelen-ilk alır) sistemiyle her gün 4 kez düzenlenen ücretsiz turlara (yer olması durumunda) katılabiliyor. 3 saatlik Doha turlarında Akdeniz tarzı yat marinalarının görüleceği The Pearl-Qatar (İnci), bölgenin mimari mirasının yenilikçi bir yorumu olan Katara Kültür Köyü, İslam dünyasının en iyi eserlerinin sergilendiği İslam Eserleri Müzesi ve geleneksel çarşı Souq Waqif gezdiriliyor.
Doha
Doha ülkenin başkenti ve en büyük şehri. Ülkenin doğusundaki Basra Körfezi kıyısında yer alıyor. Ülke nüfusunun % 40’ı Doha’nın şehir merkezi ve banliyölerinde yaşıyor. Şehir aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezi ve Katar’ın 7 belediyesinden biri. Doha bir de tasarım dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına kabul edilmesiyle adını duyuruyor.
Banana Island
Burada özellikle lüks konaklama imkânlarından ve Banana Island (Muz Adası)’ndan bahsetmek istiyorum. Sadece Maldivler‘de görüleceğini sandığımız lüks resortlar, görünen o ki Katar içinde de oldukça popüler. Yani uzun uçuş yapmayı tercih etmiyorsak, Katar’a da gidip bu lüks deneyimi yaşayabiliriz, öyle değil mi?
Çöl Safarisi
Bir de safariyi unutmamak gerek. Kum tepelerinde motoru kapatıp kumun sesini dinlemeye “kumun şarkısı” deniyor. Ben kendimi kumun şarkısını dinlerken hayal etmeye başladım bile.
Al Zubarah Arkeolojik Alanı
Al Zubarah, Kuveytli tüccarlar tarafından Basra Körfezi kenarına kurulmuş. Burası 18.-19. yüzyıllarda bir inci çıkarma ve ticaret merkezi olarak gelişmiş ve Hint Okyanusu, Arabistan, Batı Asya’yla bağlantı noktası olmuş. Al Zubarah, 1811’de yıkılmış, 1900’lerin başında terk edilmiş. Al Zubarah Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Katar uzun zamandır gitmek istediğim bir ülkeydi. Bunun bir sebebi de orada expat olarak yaşayan arkadaşlarımdan ülke hakkında çok olumlu şeyler duymuş olmaktı. Ben evrene buraya gitmek istediğime dair mesajımı gönderdim, evren de sağolsun bu mesajımı duydu.
Umarım bir gün size de kısmet olur…
Siz de fikrinizi belirtin