Atina’ya gemiyle geliyorsanız; ineceğiniz limanlardan biri Pire, diğeri Lavrion (Laurium, Lavrio) olacak. Bu yazımda Yunan adaları cruise gemi turunun yanaştığı liman olan Lavrion’dan bahsedeceğim.

1 yıl aradan sonra yine bir Yunan adaları cruise gemi seyahatindeyim. Bu turun benim için esas anlamı büyük anneannemin doğduğu topraklara, Girit’in Hanya yerleşimine ayak basmak. O nedenle bu yıl ilk kez başlayan Hanya gemi seferlerini kaçırmadım ve bu geziye bir akrabamla birlikte katıldım.

Gemi ilk olarak Çeşme‘nin komşusu Sakız Adası‘nda durdu. Daha önce 2 kez gittiğim adaya bir kez daha uğrayıp sahilinde güzel bir yürüyüş yaptım. Kale içinde de biraz gezinip güzel kareler fotoğrafladım. Ardından gemiye binip uzun süredir hasret kaldığım uykuma kavuştum.

Aksiyonlu tatilleri sevsem de 3 aydır 1’er gün aralıkla pek çok seyahate çıkmış olmak vücudumu oldukça yordu. Artık boru gibi çıkan sesimi duymaya kendimin bile tahammülü yok. Gençlik (!) de bir yere kadarmış diyerek bu gezide herşeyi yavaştan almak istiyorum. Zaten gemide hayat isteyenlere Küba müzikleri eşliğinde salsa dansları sunarken benim gibi dinlenmeye ihtiyacı olanlara da güvertede güneşin altında huzura erme imkânı tanıyor. Denizin cömert maviliğine bakarken sesim yavaş yavaş normale dönüyor, dinlenmiş vücudum da huzurla doluyor.

Lavrion

Sakız Adası’ndan sonra Atina‘ya 80 km uzaklıktaki Lavrion Limanı’na yanaştık. Daha önce Atina’ya 2 kez gittiğimden ve az önce bahsettiğim yorgunluk/hastalık durumlarından ötürü, Akropolis gezisini pas geçtim. Onun yerine bir köyden hâllice olan liman bölgesini kendi hızımda dolaşma fikri kulağıma daha bi’ hoş geldi.

Lavrion

Lavrion hakkında bilgiler

Bölgedeki su altı kaynakları 19. yüzyıl ortalarına dek sömürülmüş. Sömürünün sona ermesiyle de Lavrion’da yerleşim başlamış.

Burası kötü bir şekilde de adını duyuruyor. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne canlı bomba saldırısı düzenleyen kişinin burada eğitim aldığı ile ilgili haberler var. Ayrıca buradaki mülteci kampının PKK’nın Avrupa’daki bir üssüne dönüştüğü söyleniyor. Gözümle görmedim ama bu haberleri okuyunca kendimi azıcık huzursuz hissettiğimi de söylemeden edemeyeceğim.

Lavrion

Lavrion’da gezilecek yerler listesi

Liman şehri Lavrion’da gezilecek yerler listesine buyrun:

Lavrion Arkeoloji Müzesi

Burası Yunanistan’ın Pire Limanı ile karşılaştırılamayacak kadar küçük. Burayı önemli yapansa gümüş madenleri. Bu gümüş madenlerinin tarihçesini öğrenmek için Lavrion Arkeoloji Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Atina

Lavrion Arkeoloji Müzesi Kaynak:Wikipedia (By Zde – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80129127)

Liman

Küçücük liman oldukça sevimli. Kafelerde Yunanlılar’ın özel buzlu kahvesi frappe içebilirsiniz.

Limandaki kadın heykelinden de bahsedeyim. Yunan çağdaş sanatının en önemli eserlerinden biri kabul edilen heykel, Macronisos Adası’nda sürgünde olan erkeklerin anne, eş ve kızkardeşlerini temsil ediyor.

Lavrion Liman bölgesi

Dünya üzerindeki her köy, kasaba ve şehir, ister büyük, ister küçük olsun, ancak sokaklarında kaybolunca keşfediliyor. Burada kaybolacak bir durum da yok ama ara sokaklara dalınca bir ana cadde, bir kilise, ruhu olan binalar mutlaka görülüyor. Ben de ilk olarak yapısından ben bir Ortodoks kilisesiyim diye bağıran kiliseye adım atarak buranın keşfine başladım.

Gördüğüm ikinci kiliseyi de atlamadım ve burada bir cenaze törenine denk geldim. Tertemiz, beyazlar içinde giydirilmiş ve bembeyaz çiçeklerle gelin gibi süslenmiş ölü beden sadece başı açık olarak yatırılmış ve ruhunu teslim etmekteydi. Böyle bir cenaze törenine ilk kez denk geldiğim için biraz sersemlediğimi itiraf etmeliyim. Ölen kişi yanı başımdaydı ve sanki her an gözlerini açıp ayağa kalkacakmış gibiydi. İlk kez ölüyü böyle en güzel kıyafetlerini giymiş, kendisinin son partisine katılırken görüyordum. Ben de kendimce onu uğurlama törenine katılarak görevimi tamamladım.

Sonia Plajı

Burada merkezden bir taksiye atlayıp gidebilecek bir yer de var ama dediğim gibi ben bu gezide tembellik modumdayım. Yine de buradan bahsetmeliyim ki bir sonraki gezime ışık tutsun: Sonia plajı. Sonia plajının etrafı balık lokantalarıyla dolu, tam karşısında da Poseidon Tapınağı var. Biraz ilerisinde de nudist plaj Legrena var.

Lavrion

Poseidon Tapınağı Kaynak:Wikipedia (By Cristina.ciutan – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23989059)

Lavrion kültürel açıdan olmasa da spiritüel anlamda beni doyurdu. Greek kahvemi (yani bizim Türk kahvesini) yudumlarken yüzlerinden gülümsemeleri eksik olmayan Yunanlılar’la kaynaştım. Ne demişler, gülen insan güneş gibidir, etrafını aydınlatır. Ben de onlarla güldüm, onların ışığında parladım ve bu mutlu modumla yeni limanlara yelken açtım.

Lavrion

Keşfetmeniz dileğiyle…