Yunanistan’ın Sakız Adası (Yunanca’da Chios), Çeşme’nin karşı kıyısından el sallıyor bize. Sanki başka bir ülke değil, başka topraklar değilmiş ki insanı benziyor, mezeleri benziyor, aynı gökyüzü altında parlayan güneşi benziyor. Yaşamın M.Ö 6000’li yıllara dayandığı Sakız Adası ismini burada yetişen sakız ağaçlarından alıyor. Ada Anthony Quinn’in unutulmaz filmi Zorba’nın aynı ismi taşıyan tema müziğinin bestecisi Mikis Theodorakis’in doğum yeri olmasıyla da adını duyuruyor. Daphni (Atina), Hosios Loukas (Boeotia), Nea Moni (Sakız) Manastırları; Yunanistan’ın farklı bölgelerinde olmalarına rağmen aynı Bizans dönemi mimarisini ve estetiğini yansıttığı için tek kategori altında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyorlar.
Sakız Adası’na nasıl gidilir?
İçindekiler
Sakız Adası’na Çeşme’den 3 feribot firması gidiyor:
- Sunrise
- Egebirlik
- Ertürk
Sunrise’ın feribotunun daha hızlı gittiğini ve bu sayede adaya girişte yaşanan uzun gümrük kuyruğuna takılınmadığını okumuştum ama Sunrise’ın ofisini bulamadığımdan bileti Ertürk’ten almak durumunda kaldım. Yine de şanslıydım. Saat 8:00 feribotuna bilet buldum ve 1 Mayıs nedeniyle adaya saat 9:30 feribotuyla gelecek 1.000 kişiyi gümrükte beklemek zorunda kalmadım.
Adanın değişik köşelerini gezmek için Çeşme‘den Ertürk ile ya da adadan Kanaris Tur ile güney ada turu ya da orta batı ada turu satın alabilirsiniz. Ben ilk gidişimde Kanaris Tur ile güney ada turuna katıldım.
Sakız Adası’na ilk gidişimden 3 ay sonra bir aile gezisi düzenleyip annem ve kuzenim Pınar’la birlikte bu güzel adaya tekrar ayak bastım. Bu gezinin amacı hem keyif yapmak hem de Sakız Adası’ndaki plajlarla tanışmaktı.
Annemin adada bir gece geçirme isteğine hayır diyemediğimden Sakız Adası’na konaklamalı gitmeye karar verdik. Otel rezervasyonunu yaptığımız için içimiz rahat yola çıkmıştık. Ancak adaya giden feribotta aldığım e-posta ile bütün hayallerim yıkıldı. Mesajda rezervasyonun iptal edildiğini söylüyordu. Cumartesi günü gittiğimiz için liman bölgesinde başka bir otelde de boş oda yoktu. Rezervasyonu yaptığım web sayfası liman dışında aynı fiyata başka bir oteli garantiliyordu ama merkezden uzak olmak istemediğimizden bu da bizim işimize gelmiyordu.
Gümrükten geçer geçmez bütün otelleri yer bulma umuduyla dolaşmaya başladık. Ancak cumartesi olduğu için pansiyonlarda bile yer kalmamıştı. Neyse ki son baktığım pansiyonun boş kalan son odası bizi beklemekteydi de geceyi çadır kurarak geçirmek durumunda kalmadık.
Oda arama sayesinde pek çok yerden otel detaylarını almak da eminim bir sonraki ziyaretlerimiz için faydalı olacaktır. Bunlardan bazıları da şöyle:
Pansiyonlar
• Chios Rooms, chiosrooms@hotmail.com Bize manzaralı odamızı veren Don’a teşekkürlerimizle :-)
• Ionia Rooms
• Faidra Bed and Breakfast, faidrabnb@gmail.com
• Porto Chios, portochios@gmail.com
• Holiday Studios and Rooms, info@chiosholiday.gr
Oteller
• Homeric Poems
• Diana Hotel
• Chios Chandris
Sakız Adası’nda gezilecek yerler listesi
Karfas, Agia Fotia, Bella Vista, Kontari plajları, Kampos, liman, Kastro, Mesta, Pyrgi ve Anavatos köyleri mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor. Ada pek çok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında en önemlisi UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Nea Moni Manastırı.
Nea Moni Manastırı
Nea Moni Manastırı (Yeni Manastır), 11. yüzyıla tarihleniyor. Adanın iç kısmındaki Provateio Oros Dağı’nda yer alıyor. Ününü Daphni ve Hosios Loukas’takilerle birlikte Yunanistan’daki “Makedon Rönesansı” sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan mozaiklerinden alıyor. Daphni (Atina), Hosios Loukas (Boeotia), Nea Moni (Sakız) Manastırları; Yunanistan’ın farklı bölgelerinde olmalarına rağmen aynı Bizans dönemi mimarisini ve estetiğini yansıttığı için tek kategori altında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyorlar.
- Sakız Adası güney ada turunda gezilecek yerler
Armolia Köyü
İlk durağımız el yapımı seramikleriyle ünlü Armolia Köyü oldu. Bu köyde adaya adını veren meşhur sakız ağaçlarıyla tanıştık. Bu ada sakız ağacının meyvesi olan damla sakızı üretiminde dünya çapında ayrıcalığa sahip. Adanın sadece güney kesimindeki ağaçların gövdesine atılan çiziklerden sakız damlıyormuş. Tadını bu kadar seveceğimi hiç tahmin etmediğim sakız şekerlerinden sayısız adet yedikten sonra bu sevimli köye veda ettik.
Mesta Köyü
Sonra Orta Çağ köyü olan Mesta Köyü’ne gittik. Parke taşlı dar sokaklar ve taş evleriyle burası adanın en güzel köylerinden birisi.
Mavra Volia
Volkanik taşlardan oluşan adanın en ünlü plajı Mavra Volia’ta zaman geçirdik. Emporios restoranda öğle yemeği olarak ahtapot ve kalamar yedik. Deniz ürünlerinin Akdeniz kıyısındaki güzel manzaralarda sunumu öyle güzel ki sevmeyene bile zorla yedirtir bunları.
Pyrgi Köyü
Son olarak geometrik desenleriyle ünlü Pyrgi Köyü’nü gezdik. Anthony Quinn’in Zorba filminin bir bölümünün çekildiği köy gerçekten ilgi çekici ve kendine özel. Anthony Quinn burada sirtaki öğrenmiş. Ayağını çekimler sırasında burada kırmış.
- Sakız Adası saklı köy ve plaj turunda gezilecek yerler
Citrus
Turda ilk durağımız dünyanın tek narenciye müzesi olan Citrus oldu. Narenciye bahçeleri içinde yer alan 1742’den kalma taş konak şimdi bir imalathane. Burada citrus meyvesinin hikâyesini dinliyorsunuz. Kültür Bakanlığı’nın koruma altına aldığı Citrus Çiftliği’nden organik reçeller satın alabiliyorsunuz.
Vessa
Buradan bir Orta Çağ köyü olan Vessa’ya gittik. Günümüze kadar korunarak gelmiş bu köyde ziyarete kapalı olan Pangia, Agios Dimitrios ve Panagia Petrousena Kiliseleri’ni gezemesek de 800 yıllık açık hava müzesi görünümlü sokaklarında tarihi yaşama fırsatı bulduk.
Lithi
Günün son durağı muhteşem plajı ve deniz mahsülü sunan restoranlarıyla ünlü Lithi oldu. Burada Kyra Despoina Restoran’da (☎ 22710 73373) inanılmaz lezzetli mezeleri ve balığımızı yedik. Sonra da kendimizi Karayip Denizi’ni aratmayan plajda serin sulara bıraktık.
Hisar Meydanı
Limana döndükten sonra daha önce Sakız Adası’na gelmiş olmama rağmen gezmediğim 9. yüzyılda yapılmış olan kaleyi ve kale içindeki Hisar Meydanı’nı gezdik. Hisar Meydanı’nda içtiğimiz şaraplarla da gecemize güzel bir nokta koyduk.
Çeşme’den sadece yarım saat uzaklıktaki bu ada benim ve ailemin beğenisini fazlasıyla kazandı. Hani dedim ya, mezeler aynı, insanlar aynı… Biliyorum ki arayı fazla uzatmadan defalarca geleceğim bir ada burası…
Siz de fikrinizi belirtin