Kocaman bir ülke, pek çok şehir var bu listede. Evet, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) belki yüzölçümü olarak oldukça büyük bir alan kaplıyor ve çok sayıda şehri var ama beni etkileyen şehirlerinin sayısı o kadar az ki! ABD şehirlerinin en büyük özelliği şehir merkezlerinin turistik bölge ve finans merkezi olarak kullanılıp yaşam bölgelerinin şehir dışında kurulmuş olması. Bu da benim gözümde şehirleri gezmek için güzel ama yaşamak için sıkıcı hâle getiriyor. Banliyölerde sürdürülen izole hayatlar, bizim Türkiye’de alıştığımızdan oldukça farklı yaşanıyor.

En güzel ABD şehirleri – NYC
Amerika Birleşik Devletleri 50 eyalet ve 1 federal bölgeden oluşan bir federal anayasal cumhuriyet. Ülkenin büyük kısmı Kuzey Amerika’nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’nun arasında bulunuyor.

ABD harita Kaynak:Wikipedia (By Ssolbergj – Own work,This W3C-unspecified vector image was created with Inkscape.Aquarius.geomar.deThe map has been created with the Generic Mapping Tools: http://gmt.soest.hawaii.edu/ using one or more of these public-domain datasets for the relief:ETOPO2 (topography/bathymetry): http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/global/global.htmlGLOBE (topography): http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/topo/gltiles.htmlSRTM (topography): http://www2.jpl.nasa.gov/srtm/বাংলা | English | français | italiano | 日本語 | македонски | sicilianu | +/−Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled GNU Free Documentation License., CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5034991)
ABD için vize gerekiyor mu?
İçindekiler
- 1 ABD için vize gerekiyor mu?
- 2 ABD & en etkileyici şehirleri
- 2.1 New York City (The City of New York)
- 2.2 New York’a nasıl gidilir?
- 2.3 Boston
- 2.4 Boston’a nasıl gidilir?
- 2.5 ABD – Washington, DC
- 2.6 ABD – Washington, DC’ye nasıl gidilir?
- 2.7 Orlando
- 2.8 Orlando’ya nasıl gidilir?
- 2.9 Miami
- 2.10 Miami’ye nasıl gidilir?
- 2.11 ABD – Şikago (Chicago)
- 2.12 ABD – Şikago’ya nasıl gidilir?
- 2.13 Anchorage
- 2.14 ABD – Anchorage’a nasıl gidilir?
- 2.15 San Francisco
- 2.16 ABD – San Francisco’ya nasıl gidilir?
- 2.17 Santa Barbara
- 2.18 ABD – Santa Barbara’ya nasıl gidilir?
- 2.19 San Diego
- 2.20 San Diego’ya nasıl gidilir?
- 2.21 ABD – Las Vegas
- 2.22 Las Vegas’a nasıl gidilir?
- 2.23 New Orleans
- 2.24 ABD – New Orleans’a nasıl gidilir?
- 2.25 ABD – Honolulu
- 2.26 Honolulu’ya nasıl gidilir?
Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edecek tüm T.C. vatandaşlarının pasaport ayrımı yapılmaksızın vize alması gerekiyor. Bordo (umumi), yeşil (hususi), gri (hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaport sahibi tüm T.C. vatandaşları ikamet ettikleri şehir fark etmeksizin Ankara ve İstanbul’da bulunan Amerikan Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunabiliyorlar.
ABD’ye giriş yapmak isteyen yabancılar için Amerika vize prosedürleri 2 gruba ayrılıyor. En fazla 6 aylık kısa süreli giriş yapmak isteyen kişilerin ticari, turistik, aile ziyareti, konferans, dil okulu gibi farklı seyahat amaçlarına göre Amerika Göçmen Olmayan Vizesi başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Uzun süreli yerleşim nedeniyle ABD’ye göç etmek isteyen kişilerin Amerika Göçmen Vizesi başvurusu yapması gerekiyor.
Amerika Göçmen Olmayan Vizesi başvurusunda online olarak sistem üzerinde doldurulan Başvuru Formu ile birlikte vize başvuru randevusunun alınması gerekiyor. Ayrıca DS-160 başvuru formunun barkodlu çıktısıyla randevuda hazır bulunmaları şartı aranıyor. Formu doldururken ABD’ye seyahat etme amacınıza göre vize türünü dikkatlice doldurmanız ve vize ücretini ona göre yatırmanız gerekiyor. Aksi takdirde konsolosluk vize başvurunuzu red edebiliyor.

ABD vizesi nasıl alınır?
ABD & en etkileyici şehirleri
Amerika’yı bireysel olarak gezmek istiyorsanız, mümkün olduğunca erken araba kiralamanızı öneririm. Bunun için kayak.com sitesi oldukça başarılı. En ucuz şirketleri değerlendiriyor, bazen de en ucuz fiyat olarak turo.com adresine yönlendiriyor. Turo’da şirketler değil, şahıslar kendi özel araçlarını kiralıyorlar.
Kanada’da yaşadığım 12 yıl içinde ABD’de çok fazla yere gitme şansına sahip oldum. Kendi seyahat haritamın içinde bende etki bırakan şehirleri de şöyle sıralayabilirim. Aşağıdaki şehirleri kişisel tercihimle belirledim. Siz de kendi sevdiğiniz şehirleri yorum kısmına yazarsanız listeyi güncelleyebilirim.
New York City (The City of New York)
ABD’nin en kalabalık kenti ve de kalbi olan New York City, ülkede görülmesi gereken şehirler listesinin en başında yer alıyor. New York City, özellikle de dünyanın en büyük doğal limanlarından birisi olan Manhattan Adası, sanki bir şehir değil de başlı başına bir ülke gibi. Burası Times Square’inden Özgürlük Anıtı’na, Central Park’ından SoHo’suna kadar dolu dolu yaşanacak, gökdelenlerden güneşi görmek zor olsa da tadına doyum olmayacak bir şehir. Şehirdeki Özgürlük Anıtı, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.

New York City (The City of New York)
New York’a nasıl gidilir?
Haftanın her günü İstanbul’dan New York’un Newark, New York JFK veya La Guardia havalimanlarına direkt sefer düzenleniyor. Uçuş süresi 11 saat olan bu seferler aktarmasız olarak gerçekleşiyor. Ayrıca aktarmalı seferler de bulunuyor.
Boston
MIT ve Harvard gibi dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapan Boston, kıpır kıpır bir şehir. Atlas Okyanusu kıyısındaki şehirde ister balina seyir turlarına katılın, ister bolca ıstakoz yiyin, isterseniz şehrin hareketine katılın, bu şehre hayran olmadan dönmeyeceksiniz.

ABD – Boston
Boston’a nasıl gidilir?
Haftanın her günü İstanbul’dan Boston’a direkt sefer düzenleniyor. Uçuş süresi yaklaşık 11 saat olan bu seferler aktarmasız olarak gerçekleşiyor. Ayrıca aktarmalı seferler de bulunuyor.
ABD – Washington, DC
ABD’nin başkenti olan Washington, DC, District of Columbia denilen özel statüde bir bölge. Herhangi bir eyalete bağlı değil. En çok Beyaz Saray ve Amerikan Kongre Binası’yla tanıdığımız ama aynı zamanda müzelerle dolu olan Washington, DC, her yıl nisan ayında Sakura Festivali’ne de ev sahipliği yapıyor.

Washington DC
ABD – Washington, DC’ye nasıl gidilir?
Haftanın her günü İstanbul’dan Washington, DC’ye direkt sefer düzenleniyor. Uçuş süresi 12 saat olan bu seferler aktarmasız olarak gerçekleşiyor. Ayrıca aktarmalı seferler de bulunuyor.
Orlando
Dünyanın temalı park başkenti sayılan Orlando‘da Walt Disney parkları, Sea World, Universal Studios, Legoland gibi rüya âlemlerinde gezineceksiniz. Her parka sıkılmadan yüzlerce kez giderim. Son kararım.

ABD – Orlando
Orlando’ya nasıl gidilir?
Türkiye’den gelecekler için İstanbul’dan Orlando’ya direkt seferler bulunmuyor. Uçuş ve bekleme ile aktarmalı seferler en az 19 saat sürüyor.
Miami
Florida eyaletinin başkenti Miami, Atlas Okyanusu kıyısındaki uçsuz bucaksız kumsallarıyla, 12 ay parlayan güneşiyle ve de ABD’nin en ilginç parklarından birisi olan bataklık üzerindeki Everglades Millî Parkı’yla her mevsim ziyaret edilebilecek bir şehir. Everglades Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Miami’ye gelince Everglades’te timsahlarla el sıkışabilir, West Palm Beach’te kanallarda bot turu yapabilir ya da birbirine köprülerle bağlı adaları okyanus üzerinden geçerek ülkenin en en en güney noktasındaki Key West’e ulaşabilirsiniz.

ABD – Miami
Miami’ye nasıl gidilir?
Haftanın her günü İstanbul’dan Miami’ye direkt sefer düzenleniyor. Uçuş süresi yaklaşık 13 saat olan bu seferler aktarmasız olarak gerçekleşiyor. Ayrıca aktarmalı seferler de bulunuyor.
ABD – Şikago (Chicago)
“Rüzgârlı şehir” olarak da bilinen Şikago, Michigan Gölü’nün kenarında kurulmuş. 1871 büyük yangınından sonra yeniden inşa edilen Şikago, kış mevsiminde sert bir iklime sahip olsa da binalarının estetik mimarisiyle insanın içini ısıtıyor.

Şikago (Chicago)
ABD – Şikago’ya nasıl gidilir?
Haftanın her günü İstanbul’dan Şikago’ya direkt sefer düzenleniyor. Uçuş süresi yaklaşık 12 saat olan bu seferler aktarmasız olarak gerçekleşiyor. Ayrıca aktarmalı seferler de bulunuyor.
Anchorage
ABD ana karasından uzakta yer alan Alaska eyaleti, “buz eyalet” olarak tanınıyor. Gözlerden uzak olan Alaska, 1867 yılında Rusya’ya 120 milyon USD ödeyerek alınmış. Alaska’nın en büyük şehri Anchorage’da huskilerle buzda kızak sürebilir, balina seyir turlarına katılabilir, Kuzey Kutbu’na yaklaşırken vahşi doğayı iliklerinize kadar hissedebilirsiniz.
Kanada’nın Yukon ve British Columbia eyaletleriyle ABD’nin Alaska eyaletinin içinde kalan Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek Uluslararası Park Sistemi, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

Anchorage, Alaska
ABD – Anchorage’a nasıl gidilir?
Neredeyse Kuzey Kutup yolculuğuna çıkacağınız için uzun ve soğuk bir yolculuğa hazır olmalısınız. Türkiye’den Anchorage’a direkt uçuş bulunmuyor. Aktarmalı uçuşlarla en az 20 saatlik bir yolculuk sizi bekliyor.
San Francisco
Kaliforniya (California) eyaletinin finans ve kültür merkezi olan San Francisco, deprem bölgesinde olması, kaçılamayan hapishanesi Alcatraz ve her daim sisler ardında saklanan Golden Gate Köprüsü ile tanınıyor. Devasa redwood ağaçları ile dolu ormanı ve şaraplarıyla ünlü Napa Vadisi’yse San Francisco’nun diğer görülmesi gereken yerleri. Kaliforniya eyaletindeki Redwood Millî ve Eyalet Parkları (Redwood National and State Parks – RNSP), UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Yosemite Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

San Francisco
ABD – San Francisco’ya nasıl gidilir?
İstanbul’dan San Francisco’ya aktarmalı seferlerle geliniyor. Uçuş ve bekleme süresi ile yolculuk en az 18 saat sürüyor.
Santa Barbara
Los Angeles’ın güzel kenti Santa Barbara, Pasifik Okyanusu kıyısında nefis bir yürüyüş yolu olan, herkesin şık gezdiği, oldukça elit bir şehir.

Santa Barbara
ABD – Santa Barbara’ya nasıl gidilir?
Eğer Türkiye’den Santa Barbara’ya gelmek istiyorsanız, önce Los Angeles’a uçuş gerçekleştirmeniz gerekiyor. İstanbul’dan Los Angeles’a 14 saat süren direkt uçuşlar bulunuyor. Ayrıca aktarmalı seferler de gerçekleşiyor. Los Angeles Havalimanı (LAX)’na geldikten sonra Airbus shuttle veya kiralık araç ile Santa Barbara’ya 2 saatte ulaşılıyor.
San Diego
Evet, işte benim ABD’de yaşayabileceğim tek şehir: San Diego! Pasifik Okyanusu kenarındaki şehirde hem okyanus hem her daim parlayan güneş hem Walt Disney parkları hem de eşi benzeri olmayan bir hayvanat bahçesi var. Hele bir de La Jolla ve Coronado’su var ki gün batımı başka hiçbir yerde bu denli muhteşem değildir.

San Diego
San Diego’ya nasıl gidilir?
Aktarmalı uçuşlarla İstanbul’dan San Diego’ya geliniyor. Uçuş ve bekleme ile yolculuk en az 17 saat sürüyor.
ABD – Las Vegas
Tüm ABD şehirleri bir yana, Las Vegas bir yana! Nevada eyaletinde, Mojave Çölü üzerine kurulan şehir, bir kumar ve eğlence merkezi. Ancak benim gibi kumar oynamayanlar bile Las Vegas’ta kendisini mutlu edecek çok şey buluyor. Çünkü temalı otelleri gezmek ve Cirque du Soleil’in bazı özel şovlarını izlemek sadece bu şehirde mümkün. Hem hazır gelmişken doğa harikası Grand Canyon’u da ziyaret etmek de fazlasıyla özel bir deneyim oluyor. Grand Canyon Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor.

ABD – Las Vegas
Las Vegas’a nasıl gidilir?
Aktarmalı uçuşlarla İstanbul’dan Las Vegas’a geliniyor. Uçuş ve bekleme ile yolculuk en az 17 saat sürüyor.
New Orleans
New Orleans cazın doğduğu, büyüdüğü ve hâlâ caz denince dünyada akla ilk gelen şehir.

New Orleans
ABD – New Orleans’a nasıl gidilir?
İstanbul’dan New Orleans’a aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Uçuş ve bekleme süresi ile yolculuk en az 17 saat sürüyor.
ABD – Honolulu
İşte ABD gibi olmayan bir yer: Honolulu. Hawaiʻi Adalar Grubu’nun başkenti olan Honolulu, Oʻahu Adası üzerinde bulunuyor. Oʻahu Adası binlerce yıl önce Wai’anae Volkanı’nın patlaması sonucunda oluşmuş. Tropikal iklimin hâkim olduğu Honolulu’da Waikiki bölgesinde eğlencenin dibine vurabilir, helikopterli volkan turlarına katılabilir, sakinlik arıyorsanız gizli cennetlere çekilebilir, adalar grubunun diğer adalarını keşfe çıkabilirsiniz.
Hawaiʻi The Big Island‘daki Hawaiʻi Volcanoes Millî Parkı, UNESCO Dünya Doğa Mirası listesinde bulunuyor. Ana Hawaii Adaları’nın batısında bulunan Papahānaumokuākea (PMNM), UNESCO Dünya Karma Mirası listesinde bulunuyor.

Waikiki Beach, Honolulu
Honolulu’ya nasıl gidilir?
Pasifik Okyanusu’nun ortasında yer alan Hawaiʻi Adaları’na ulaşım hiç kolay değil. Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Aktarmalı uçuşlarla en az 25 saatlik bir yolculuğa hazır olmalısınız.
Amerika Birleşik Devletleri yani Yeni Dünya… Hollywood filmlerinde gördüğümüz bahçe içindeki evlerle bezenmiş, medeniyetin beşiği ülke. Güzel yerleri elbette ki var ama tarih arıyorsanız işte onu burada bulamayacaksınız.
Koskoca Kuzey Amerika kıtasının en kalabalık ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri, gezmekle bitecek gibi bir ülke değil. Bu saydığım şehirler haricinde tüm şehirleri ise bence birbirinin kopyala yapıştır örneği gibi. Yerleşimler genelde şehir dışındaki banliyölerde olduğundan çoğu şehir merkezinin çekici bir tarafı da yok. O nedenle bana sorarsanız bu listedeki şehirleri görmek bütün ülke hakkında yeterli bilgi verecektir. Sizce?
Seattle, New Orleans, Los Angeles, Charleston ve Asheville şehirleri de listeye dahil edilebilir Yaprak… Güzel bir liste olmuş, eline sağlık.
New Orleans’a eminim, ama maalesef gidemedim. LA merkezini çok beğenmemiştim Onur. Beni o civarda Santa Barbara daha çok etkiledi. Hele ki San Diego beni benden aldı ❤. Seattle, Charleston ve Asheville’i görmedim. Ben de bir daha gidersem buraları görmeye çalışayım, ama açıkçası Amerika beni çok çekmiyor. Hele ki gezecek bu kadar egzotik ve kültür dolu ülke varken… Eminim siz de şimdi Güney Amerika’da aynı şeyi hissediyorsunuzdur :-) .
Sevgiler
Çok güzel bir liste olmuş. Tebrikler. Bazılarına sayende gidebildiğim, gidemediklerime de yazılarınla ulaştığım için teşekkürler canım.
Sağol annem. Birlikte gittiğimiz ABD gezimiz pek güzeldi. Kalanları da yazılarımda gösterebiliyorsam ne mutlu bana ❤️.