İster misiniz size bu yazımda İstanbul’un yakınlarına yapılabilecek günü birlik bir geziden, Trakya bağ rotası ve bağbozumundan, bu rotalarda yer alan bağlardan ve Melen Şarapçılık’tan bahsedeyim? O zaman buyrun, Trakya bağ rotası yazıma…
Sonbahar gelince içime bir hüzün düşer. Yaz mevsimine, özellikle de denize veda etmek benim için hep zor olmuştur. Yine de sonbaharın güzelliklerinin de elbet farkındayım. Doğayla baş başa olmak, yorucu bir haftanın sonunda dinlenilecek dingin bir köşe bulmak, insanı âdeta yenilenmiş hissettiriyor. İşte böyle huzurlu bir hafta sonunda gittiğim yer ise Uçmakdere ve Hoşköy oldu. Hem de bağbozumu zamanı…
İstanbul’a 170 km uzaklıktaki Uçmakdere, Trakya’nın en güzel köşelerinden biri. Geçmişi M.Ö 2000’lere kadar giden, Helenistik ve Bizans döneminde en parlak günlerini yaşayan köyde, Rumlar’la Türkler mübadele yıllarına kadar hep beraber yaşamış. Burada ağırlıklı olarak bağcılık, tütün ve ipekböceği yetiştiriciliği yapılmış.

Uçmakdere
Burası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Miras Yolu projesiyle kültürel bir dönüşüm başlattı. Tarihi evleri, endemik bitki örtüsü, masmavi koylarıyla dikkat çeken bölge, Trakya’nın incisi olmaya aday gösteriliyor. Proje kapsamında tarihi ve kültürel değeri olan birbirine yakın 5 köyde (Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Eriklice, Tepeköy) yer alan tescilli yapılar restore ediliyor. Sadece tarihi evleri, sokakları değil, kültürel yeme-içme mekânları, ipekböceği gibi unutulmaya yüz tutan ama sonradan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine giren değer de projeye dâhil edildi. Yine güzergâh üzerinde bir yamaç paraşütü pistiyle trekking (dağ yürüyüşü) parkuru oluşturuldu. Proje kapsamında bir de Mübadele Müzesi hayata geçirilecek.
Trakya bağ rotası ve bağbozumu
İçindekiler
Ganos Dağları eteklerinde 20 kilometrelik muhteşem manzaralı bir yolculuktan sonra uğradığımız Uçmakdere, bize bir tatlı huzur ve güzel fotoğraflar vermişti. Evet, yolun virajları çok keskindi ama bu huzura değmez miydi?
Eski bir Rum köyü olan Uçmakdere’nin Rumca’daki adı “hoş yer” anlamına gelen Avdimio’ymuş. Mübadele sonrası Rumlar köyden ayrılmış. Ancak bıraktıkları izler hâlâ hissediliyor. Siz de ister günü birlik gelin, ister bir köy evinde misafir olarak kalın, burayı seveceğinize eminim.

Trakya bağ rotası ve şarap
Hoşköy – Melen Şarapçılık
Gezimizin ikinci durağı Hoşköy’de yer alan Melen Şarapçılık oldu. Melen Şarapçılık, şarapla ilişkisi Antik Yunan’a kadar uzanan Trakya’da üç kuşaktır biriken deneyimleri yaşattırıyor.
Melen Şarapçılık her sene mayıs ayından ekim sonuna kadar özel gruplar ve turları ağırlıyor. Kapalı gruplar için hazırlanan program, Hoşköy-Güzelköy arasında yer alan Melen Bağları’nda başlıyor. Bağ içindeki eski Rum-Ortodoks Manastırı’nın bahçesinde bölgenin tarihiyle ilgili sohbet ediliyor.

Trakya bağ rotası
Ardından Marmara ve Avşa adalarını gören muhteşem bağ ve deniz manzarasına karşı öğle yemeği yeniyor. Hatay mutfağından seçilen menüde parmaklarınızı yememenizse neredeyse imkânsız.
Melen Şarapçılık’ta şarap üretimi Cumhuriyet’ten önceki yıllarda başlamış. Dede, nam-ı diğer Matyoz Ahmet, bugün kullanılan tarihi şaraphanenin temellerini atmış.

Trakya bağ rotası ve Melen Şarapçılık
Şaraphanenin kurulduğu Hoşköy, Osmanlılar döneminde Rum ve Müslüman Türk nüfusun beraber yaşadığı bir bölgeymiş. Matyoz Ahmet, Rum arkadaşı Şimo’yla birlikte bu toprakların geleneğini işlerine taşımış ve rakı üretimine başlamışlar. Ancak Milli Mücadele’den sonra yaşanan nüfus mübadelesiyle birbirlerinden ayrılmak zorunda kalmışlar.
Cumhuriyet’in ilanından sonra rakı üretimi Tekel’in kontrolüne geçince Çetintaş Ailesi şarap üretimine başlamış.
İlerleyen yıllarda Ahmet Çetintaş’ın oğlu Hüseyin Çetintaş üretimin başına geçmiş. Sonra Hüseyin Çetintaş’ın oğlu Cem Çetintaş babasından bayrağı devralmış. Şişelemeye geçerek Melen markasıyla yeni bir dönem başlatmış.
Trakya Bağ Rotası Projesi
Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD), Trakya Kalkınma Ajansı’nın ve bölgenin 12 butik üreticisinin desteğiyle Trakya Bağ Rotası Projesi’ni yürütüyor. Projenin amacı, tarihi bağ yollarına sahip olan ve bu kültürel birikimi bugün daha da geliştirerek sürdüren Trakya’yı bir eno turizmi (şarap turizmi olarak da adlandırılan eno turizmine katılan gezginler şarap mahzenlerini dolaşıyor, şarabın yapılışını izliyor, üzüm bağlarında tur düzenliyor ve ağırlıklı olarak butik olmak üzere 3 veya 4 yıldızlı otellerde konaklıyor) ve gastronomi turizmi (gastronomi turizmi yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının güdülenmesine önemli ölçüde yardımcı olan turizm şekli olarak tanımlanıyor) bölgesi olarak tanıtmak. Proje bölgeyi ziyaret etmek isteyenlere 4 bağ rotası ve bu bağ rotalarının çevresinde yer alan turizm aktiviteleri konusunda bilgi vermeyi, onlara rehberlik etmeyi amaçlıyor.
Trakya Bağ Rotaları ve Bu Rotalarda Yer Alan Bağlar
- Tekirdağ Rotası. Umurbey Bağları, Chateau Nuzun Bağları, Barel Bağları, Barbare Bağları
- Şarköy Rotası. Melen Bağları, Gülor Bağları, Chateau Kalpak Bağları
- Gelibolu Rotası. Gali Bağları, Suvla Bağları
- Kırklareli Rotası. Arcadia Bağları, Chamlija Bağları, Vino Dessera Bağları
Trakya bağ rotaları
Bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde bağlarda ve bağların çevresinde size özel hazırlanmış menülerle Trakya’nın zengin mutfak kültürüyle tanışma fırsatı bulacak, toprakla temas edip bağların içinde bütün gün keyifli zaman geçireceksiniz. Yine de bu kadarı size yetmesin. İstanbul’a dönüş yolunda Tekirdağ köfte ve Hayrabolu tatlısı yemeden geçmeyin!
Merhaba Yaprak hanim,
Trakya baglari rotasi bolumuzu ilgi ile okudum. Uzun zamandir bu bolgeye ayrintili bir gezi yapip kendime yasayacak bir yer ve belki mini bir bnb tarzi bi yer acmayi dusunuyorum. Buralari ayrintili gezmek icin bana bir yol onerebilirmisiniz? Kendi arabam yok ve ya bir ozel tur vs ile, ya da bu konuda kisiye ozel bir plan yapabilecek bir kurum ariyorum. Bu konuda yardimci olabilir misiniz? Bildiginiz duydugunuz bir olusum var mi? Hangi bolgeler yapmak istedigim olusuma uygun olur. Bana emailden geri donebilirseniz cok sevinirim. Simdiden tesekkurler.
Arzu Hanım merhaba, ben de bir organize tura katılarak bölgeyi görmüştüm. Onlarla iletişime geçerseniz yardımcı olacaklarını düşünüyorum. Size bu konuda birkaç acente önereyim:
Hasret Pala info@tumdunyaturizm.com
Tülay Yılmaztürk info@ozzygrouptravel.com
Umarım faydalı olur. Çok sevgiler