Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri. Özellikle de Uzungöl ve Sümela Manastırı ile Karadeniz’in incisi sayılıyor. M.Ö 9. yüzyılda Sinop’tan gelen Yunan kolonistler tarafından kurulan Trabzon’un adı Homeros, Herodot ve Hesiodos gibi tarihin önemli isimlerinin yazıtlarında geçiyor. Burası aynı zamanda büyük Osmanlı sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın doğum yeri olmasıyla tanınıyor.

Trabzon

Sümela Manastırı

Roma ve Bizans’ın önemli merkezi olan kent, 1204-1461 arasında Trebizond (Trabzon) İmparatorluğu’na başkentlik yapmış. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı devleti hudutlarına alındığında burada yaşayan değişik kültürdeki insanlar ve Türkler uzun yıllar birlikte yaşamışlar. 4.000 yıllık tarihi geçmişi olan kent, İpekyolu Ticaret Merkezi’nin de liman şehri olmuş.

Trabzon

Burası Kanuni Sultan Süleyman’ın doğum yeri olduğu için de ayrı bir öneme sahip. Osmanlı’nın en önemli sultanlarından olan ve kardeşlerini genç yaşta kaybeden Kanuni, Zigetvar Kalesi’ni alırken hasta yatağında söylediği sözleriyle de tarihe geçen bir imparator:

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi…

Trabzon

Trabzon’da gezilecek yerler listesi

Karadeniz Bölgesi ülkemizin en güzel bölgelerinden biri. Ancak bölgenin iki şehri arasında sanki hep bir atışma devam ediyor gibi. Nedir bu bitmeyen Trabzon – Rize kavgası bilmiyorum ama belki de bir nedeni mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılan ünlü yemeklerine Trabzon’da kuymak, Rize’de muhlama denmesidir. Bu yemekteki en belirgin farksa kuymakta öne çıkan malzemenin mısır unu, muhlamadaysa peynir olmasıdır. Belki de sebep bambaşkadır, aynı kardeş kavgası gibi. Hem aynı hem de biraz farklı şeyleridir kavga etmelerine sebep olan, kim bilir?

Trabzon

Trabzon sahili

Biz bu çekişmenin nedenini anlamaya çalışırken bir taraftan da Trabzon gezilecek yerler listesine bakalım.

Ata Park

Şehrin merkezindeki Ata Park’ta halka kaynaşabilirsiniz.

Ata Park

Atapark

Kahramanmaraş Caddesi, Uzun Sokak, Kundurucular / Kuyumcular Caddesi

Buralar kentin alışveriş mekânları. Hazır merkezdeyken Cemil Usta’da kentin özel lezzetlerini tadabilirsiniz.

Atatürk Köşkü Müzesi

Atatürk Köşkü Müzesi, Osmanlı vatandaşı Konstantin Kabayanidis’in yazlık konutu olarak 1890’da inşa ettirilmiş. Mübadele sonrası hazineye intikal ettirilen bina, 15 Eylül 1924’te Trabzon’a yaptığı ziyaret sırasında Atatürk tarafından gezilmiş ve beğenilmiş. Bunun üzerine Trabzon İl Daimi Encümeni, köşkü Trabzonlular’ın armağanı olarak Atatürk adına temlik ettirilmiş. 1937’de Trabzon’a son ziyaretinde burada 3 gece konaklayan Atatürk, mal varlığını milletine bağışlama kararını bu köşkte almış. Atatürk’ün ölümü üzerine kızkardeşi Makbule Hanım’a intikal eden köşk, Trabzon Belediyesi tarafından 1943’te Makbule Hanım’dan satın alınarak Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiş.

Atatürk Köşkü Müzesi

Trabzon

Atatürk Köşkü Müzesi

Trabzon

Atatürk Köşkü Müzesi

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi, Konstantinopolis’in Latin Haçlı orduları tarafından işgal edilmesinden sonra kaçan ve Trabzon’da 1204 yılında Trabzon İmparatorluğu’nu kuran Kral I. Manuel tarafından 1250-1260 yılları arasında yaptırılmış.

Ayasofya Müzesi

Trabzon

Ayasofya Müzesi

Trabzon

Ayasofya Müzesi

Boztepe

Boztepe, tüm şehri kuşbakışı seyredebilecek bir tepe. Buradaki çay bahçelerinde çay yudumlamanın tadına doyum olmuyor.

Trabzon

Boztepe’den manzara Kaynak:Wikipedia (Nezih Durmazlar – Flickr: Panoromik Trabzon, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17135234)

Akçaabat

Akçaabat kendisi küçük ama başardıkları ve sahip oldukları büyük olan bir ilçe.

  • Futbol takımı Sebatspor, Türk futbolunda 1. lige çıkan ilk ilçe takımı.
  • Erdoğdu Anadolu Lisesi’nin futbol takımı, 2015 Dünya Liselerarası Futbol şampiyonu unvanını kazandı.
  • Pek çok kez dünya folklor şampiyonu olan Akçaabat Folklor Derneği, Akçaabat horonunu dünyaya tanıtması ile biliniyor.
  • Akçaabat’ta mikroklima alanı bulunuyor. Yani Karadeniz bölgesi içinde kısmen Akdeniz iklim özelliği var. Mikroklimanın olduğu alan içinde zeytin ve turunçgiller yetişebiliyor.
Trabzon

Akçaabat

Akçaabat’a geldiğinizde Nihat Usta, Cemil Usta veya Körfez’de Akçaabat köftesi yemeden dönmemelisiniz.

Sera Gölü

Akçaabat ilçesindeki Sera Gölü, bir heyelan set gölü. Sera Gölü çevresinde piknik ve kamp alanları var.

Memişağa Konağı

Sürmene ilçesi, bıçağı ile ünlü. Burada 1856’da Hacı Yakupoğlu Memiş Ağa tarafından yaptırılan Memişağa Konağı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Çamburnu

Çamburnu, Trabzon’un doğasıyla öne çıkan ilçesi. Hancıoğlu Restoran’da tepelerden Karadeniz’i izleyerek yediğimiz yemek, iddia ederim ki Karadeniz’de yediğimiz en lezzetli yemekler arasındadır.

Muhlama yemeden Karadeniz’den dönülmez

Of

Of ilçesindeki Ofçay fabrikasında çay üretimini görebilir, dilerseniz buradan kolilerce çay alabilirsiniz.

Ofçay fabrikasında çay üretimi

Ofçay fabrikasında çay üretimi

Uzungöl

Of’tan sonra Hapsiyaş Köprüsü’nü geçip Çaykara’da bulunan Uzungöl’e gittik. Uzungöl, Trabzon şehir merkezinden 100 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1.250 m yükseklikte bulunuyor. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuş olan göl, beni ilk gördüğüm anda büyüledi. Yakınındaki Şerah Köyü, doğanın güzelliğine uyum sağlayamadan çarpık yapılaşmaya uğramış olsa da ben sadece ve sadece doğanın bende uyandırdığı huzur hissine odaklandım. Eski fotoğraflarında gördüğüm az sayıdaki bina yerinde artık ne yazık ki çok sayıda şekilsiz ve doğaya yakışmayan bina var. Yine de Uzungöl hâlâ güzel, hâlâ insanı derinden etkiliyor.

Uzungöl

Uzungöl, Arap turistlerle dolu. Restoranlarda bile Arapça yazıya rastlanıyor. Zaten Araplar’ın keşfinden sonra yöre halkında merak uyanmış da Uzungöl’e bu sayede gitmeye başlamışlar.

Trabzon

Uzungöl

Uzungöl’de alabalık ve sazan balığı yaşıyor. Doğa yürüyüşü yapmak isteyenler Uzungöl’ün 10 km güneyindeki Holdizon dağlarında veya Balıklıgöl çevresinde yürüyebiliyor.

Sümela Manastırı

Buranın ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerinden biri, Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı’dır. Maçka ilçesi, 19. yüzyılda baskı ve zulümden kaçan Hristiyanlar’ın kaçış yeri olmuş. Hristiyanlar kayaları oyarak Sümela Manastırı’nı inşa etmişler.

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı halk arasında Meryem Ana adıyla anılıyor. 395 yılında Atinalı Barnabas ve yeğeni Sophronos tarafından kurulan manastır, 16. yüzyılda Ortodoks âleminin dayanağı olmuş. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra bölgede Pontus devleti kurmak isteyen Rumlar’ın karargâha dönüştürdüğü manastır, 80 yılı aşkın bir süre harabe olarak kalmış, sonra restore edilmiş. 2010’dan beri Rum Ortodokslar yılda 1 gün Hz. Meryem’in göğe yükseliş gününde burada ayin yapıyorlar. Manastır bu nedenle günümüzde önemli bir inanç turizmi merkezi olarak hizmet veriyor. Bölgedeki Altındere Milli Parkı’nın doğal güzelliği de şüphesiz buraya ziyaretçilerin artmasına katkıda bulunuyor. Sümela Manastırı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde bulunuyor.

Trabzon – Sümela Manastırı

Şolma Yaylası, Maçka

Maçka ilçesindeki Şolma Yaylası, 1.700 m rakımlı. Yaylada konaklama tesisi yok. Kamp yapmak isteyenlerin kendi kamp malzemelerini getirmesi gerekiyor.

Mavura Yaylası, Maçka

Maçka ilçesindeki Mavura Yaylası’nda konaklama tesisi yok. Kamp yapmak isteyenlerin kendi kamp malzemelerini getirmesi gerekiyor.

Kiraz Yaylası, Maçka

Maçka ilçesindeki Kiraz Yaylası, 1.850 m rakımlı. Hamsiköy ve Gürgenağaç köylerinde pansiyonlarda konaklanabiliyor.

Lapazan Yaylası

Trabzon Lapazan Yaylası’nda konaklama tesisi yok. Kamp yapmak isteyenlerin kendi kamp malzemelerini getirmesi gerekiyor.

Karadağ Yaylası, Karadağ

1.946 m rakımlı Karadağ Yaylası’nda konaklama tesisleri var.

Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları, Karadağ

1.742 m rakımlı Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları’nda konaklama tesisleri var.

Sis Dağı Yaylası

1.550 m rakımlı Trabzon Sis Dağı Yaylası’nda konaklama tesisi bulunmuyor. Kamp yapmak isteyenlerin kendi kamp malzemelerini getirmeleri gerekiyor.

Çatma Obası Yaylası

2.200 m rakımlı Çatma Obası Yaylası’nda yeme-içme ve konaklama tesisi bulunmuyor. Yaylaya sadece özel araçlarla gidiliyor.

Düzköy (Haçka Obası) Yaylası, Düzköy

Düzköy ilçesindeki Haçka Obası Yaylası, yaklaşık 1.800 m rakımlı. Yaylada konaklama tesisleri var. Yayladaki Haçkalı Baba Türbesi, çok kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Zigana Dağları

Geçit vermez olmasıyla ünlenen Zigana Dağları, muhteşem doğanın içinde kendinizi küçücük hissedeceğiniz bir yer. Hele ki Zigana geçilmez iddialarına rağmen buradan geçmeyi başarıyorsunuz ya, o zaman keyfinize diyecek olmuyor.

Trabzon – Zigana Dağları

Zigana’ya gelmişken Ziganalı Ahmet Usta’nın Yeri’nde pirzola, kuymak (peynir, tereyağı, mısır unu), turşu kavurma, kaygana (sebzeli krep) ve meşhur Hamsiköy sütlacı yedik. Zigana’ya doğası için defalarca gelirim diyordum ama sanırım Ahmet Usta için de gelirim.

Ziganalı Ahmet Usta’nın Yeri’nde mangalda pirzola pişiyor

Ziganalı Ahmet Usta’nın Yeri’nde pirzola, kuymak (peynir, tereyağı, mısır unu), turşu kavurma, kaygana (sebzeli krep) ve meşhur Hamsiköy sütlacı yedik

Burası Karadeniz’de dolu dolu yaşayan ve yaşatan bir şehir. Özellikle de Uzungöl ve Sümela, turist akınına uğramayı fazlasıyla hak eden yeryüzü cennetleri.

Trabzon – Zigana

Keşfetmeniz dileğiyle…