Giresun; dünyaya tanıttığı kirazı, lezzetli fındığı, simidi, macunlu pastası ve kemençesiyle meşhur bir şehrimiz. Doğu Karadeniz’in insan yaşayabilen tek adası olan Giresun Adası’na sahip olan Giresun, zengin tarihi, fındık bahçeleri ve birbirinden güzel mis gibi havası olan yaylalarıyla tanınıyor.

Giresun Kalesi’nden manzara

M.Ö 7. yüzyılda Miletli koloniciler tarafından kurulan kent; Hitit kaynaklarında Kaşka, Roma kaynaklarındaysa Kerasous adıyla anılıyor.

Giresun – Atatürk Meydanı

Giresun ile ilgili önemli bir detay var: Islık dili, 2017 yılında UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dâhil edildi. Islık dili ne mi? Parmak, dil, diş, dudak ve yanaklar yardımıyla oluşan ıs­lığın kelime değeri kazanmasıyla kurulan iletişim sisteminin adı. Günlük hayatın ihtiyaçlarının kar­şılanmasında işlevsel olan ıslık dili, böylece insan yaratıcılığının bir ör­neği olup ezgisel ve ritimsel niteliği ile de estetik bir boyut kazanıyor. Islık dili özellikle Giresun başta olmak üzere Karadeniz’in birçok yöresinde yaygınlık gösteriyor. Günümüzde Türkiye’nin Doğu Kara­deniz Bölgesinde 10.000’e yakın insa­nın ıslık dilini konuşabildiği ve/veya anlayabildiği tahmin ediliyor.

Ayrıca Doğu Karadeniz’de sıklıkla görülen Geleneksel Gayda/Tulum Yapımcılığı ve İcrası, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor.

Giresun’da gezilecek yerler listesi

Giresun’a yaklaşırken denizin doldurularak yol ve havaalanı yapıldığını gözlemledim. Güzelim Karadeniz sahillerini, yapılan yollar nedeniyle neredeyse görmek bile mümkün değildi. Bense betona teslim olan bir Karadeniz ilimizle daha tanışacağım diye düşünerek bu kente giriş yaptım.

Giresun

Tirebolu

Giresun gezilecek yerler listesine bir göz atalım.

Atatürk Meydanı

Şehir merkezine geldiğinizde meydanda Atatürk Heykeli’ni göreceksiniz.

Giresun

Atatürk Meydanı

Ayrıca Fındık Başımın Tacı heykeli sizi selamlayacak. Fındığın burası için önemi bu heykelle iyice vurgulanıyor.

Giresun

Fındık Başımın Tacı heykeli

Giresun Kalesi

Antik kaynaklarda Bronz Duvarlı Kale adıyla yer alan kalenin Pontus Kralı 1. Farnakes Dönemi’nde yaptırıldığı sanılıyor. Pontuslar’ın yanında Helenistik ve Roma Dönemi’nden de izler taşıyan kalenin günümüze kadar gelen kısmını güney sur duvarları oluşturuyor.

Kaleye çıkarken göreceğiniz Ermeniler’den ve Rumlar’dan kalma evler dışında, civarda maalesef pek estetik yapı yok. Kaleye çıkıncaysa bu çirkinlikler örtülüyor ve eşsiz bir manzara gözlerinizin önünde seriliyor.

Giresun Kalesi’nden manzara

Kalenin içinde Atatürk’ün kişisel muhafızı Hacı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı var. Topal Osman, Kurtuluş Savaşı sırasında buranın halkından oluşan muhafız kıtasının komutanıymış. 1923’te Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey suikastı nedeniyle hakkında yakalanma emri çıkmış ve güvenlik güçleriyle çarpışmada hayatını kaybetmiş. Burada onun anısına Atamız’ın şahsi malvarlığından karşılanan bir anıt mezar yaptırılmış ve naaşı buraya nakledilmiş.

Giresun Kalesi

Hacı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı

Kalede bir de Hacı Bektaşi Veli’nin müridi Kurbande’nin türbesi bulunuyor.

Zeytinlik Semti

Türkler’le Rumlar’ın yıllarca birlikte yaşadığı Zeytinlik semti sivil mimarisi ile dikkat çekiyor.

Giresun Müzesi

Gogora Kilisesi adıyla da bilinen Giresun Müzesi binası, ilk olarak bazilika planlı bir kilise olarak tasarlanmış. 1923 yılına kadar ibadethane, 1948-1967 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış. 1982 yılında restore edilen yapı, 1988’de müzeye dönüştürülmüş. İçinde Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor.

Meryem Ana Manastırı

Meryem Ana Manastırı, Trabzon’daki Sümela Manastırı’nın daha küçük bir örneğini sergiliyor. Orta Çağ’dan günümüze ulaşan Meryem Ana Manastırı, Şebinkarahisar ilçesinin 11 km doğusundaki Sarıyer Köyü’nde yer alıyor. Manastır yekpare bir kayanın içi oyularak yapılmış.

Giresun Adası

Giresun Adası, Karadeniz’de bulunan 2 adadan biri. Yaklaşık 40.000 m²’lik alana yayılan adada farklı dönemlere ait sur kalıntıları, manastır, kuleler, toprak fıçılar gibi pek çok kalıntı yer alıyor. Adada ana tanrıça Kybele’yi temsil eden ve dilek taşı olarak kullanılan Hamza Taşı var. 2. derece sit alanı olarak korunan adaya kent limanından tekne turları düzenleniyor. Adanın bir özelliği de burada tüplü dalış (scuba) yapılıyor olması. Burası Türkiye’nin en güzel dalış noktaları arasında yer alıyor.

Uzaktan Giresun Adası görülüyor

Tirebolu

Şehre 45 km uzaklıkta yer alan Tirebolu’nun tarihi M.Ö 7. yüzyıla dayanıyor. Adı Yunanca üç kent anlamına gelen Tripolis’den geliyor. Miletoslular tarafından kurulduğu düşünülen Tirebolu, Trabzon İmparatorluğu Dönemi’nde bir sayfiye yeri olarak kullanılmış. Osmanlılar Dönemi’nde de bir savunma kalesi olmuş.

Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi’nin altındaki kafede çayınızı yudumlarken ayaklarınızı Karadeniz’in serin sularına sokarak dinlenebilirsiniz.

Tirebolu

Mavi Göl

Kent merkezine 32 km uzaklıktaki Dereli Kuzalan Tabiat Parkı içinde bulunan Mavi Göl, kireç taşları ve sodalı suyun etkisiyle turkuaz rengine bürünen suyu ve şelalesiyle dikkati çekiyor. Burası Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sodalı suyun dere hâlinde aktığı tek yer olma özelliğine sahip. Büyüklü küçüklü 3 gölden oluşuyor ve halk arasında Sodalı Göl diye adlandırılıyor.

Kuzalan Tabiat Parkı ve Mavi Göl Kaynak:Wikipedia (By Zeynel Cebeci – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79740471)

Kuzalan Şelalesi

Dereli Kuzalan Tabiat Parkı içinde bulunan Kuzalan Şelalesi, yaklaşık 20 m yükseklikten dökülüyor. Karşısındaki seyir terası yoğun ilgi görüyor.

Kümbet Yaylası

Giresun il merkezine 60 km uzaklıkta bulunan Kümbet Yaylası’nın çevresi ladin ormanlarıyla kaplı. 1.640 metre rakıma sahip yaylanın Aymaç Mevkisi’nde her yıl temmuz ayının ikinci pazar günü Kümbet Şenlikleri düzenleniyor.

Giresun

Kümbet Yaylası Kaynak:Wikipedia (Zeynel Cebeci – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79870956)

Bektaş Yaylası

İl merkezine 56 km uzaklıkta bulunan Bektaş Yaylası’nda Melikli Obası Yaylası, Kurttepe Mevkii ve Alçakbel Orman İçi Piknik alanı var. Yaylada piknik alanlarının yanında turistik tesisler de bulunuyor. Yayla yolu üzerinde bulunan Despot Kayası ve Gelin Kayası ise birer doğa harikası.

Giresun

Bektaş Yaylası Kaynak:Wikipedia (User:Danbury – Yükleyenin kendi çalışması, Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4395736)

Hanalanı (Kulakkaya) Yaylası

1. 500 m rakımlı Hanalanı (Kulakkaya) Yaylası, âdeta bir botanik parkı görünümünde. Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılıyor. Kamp yapmak isteyenlerin kendi özel çadırlarını getirmesi gerekiyor. Hanalanı (Kulakkaya) Yaylası’na Bektaş Yaylası’na giden dolmuşlarla ulaşım mümkün.

Hanalanı (Kulakkaya) Yaylası Kaynak:Wikipedia (Tatarkursad – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45102851)

Şebinkarahisar Kalesi

Giresun ilinin Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan Şebinkarahisar Kalesi, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşuyor.

Göksu Travertenleri

Dereli ilçesinde “Göksu Travertenleri Projesi” ile oluşturulan göletler, turkuaz ve beyaz renkleriyle mini Pamukkale‘yi andırıyor.

Yel Değirmenler Tabiat Parkı

Giresun iline 62 kilometre, Espiye ilçesine 28 kilometre mesafede bulunan Yel Değirmenler Tabiat Parkı, ismini içinde bulunan 7 değirmenden alıyor.

Karadeniz’in güzellikleri şüphesiz ki şehir merkezlerinde değil, yaylalarında mis gibi havayı soluyup leziz yemeklerini tadınca çıkıyor. Giresun’da da yaylalar, şelaleler, dünyanın en lezzetli fındığı, pidesi, hamsi böreği ve kara lahana yemekleri sizi bekliyor.

Keşfetmeniz dileğiyle…