Kastamonu hem gezilip görülecek yerleri hem de yöresel lezzetleriyle adını duyuran bir şehrimiz. Kentin Karadeniz kıyısında daha çok Karadeniz’e özgü lezzetler dikkat çekerken iç kesimlerde daha farklı lezzetler ön plana çıkıyor. Hamur işi, et yemekleri, kebaplar, çorbalar, tatlılar derken gelin Kastamonu mutfağı lezzetlerine bir göz atalım ve yöresel Kastamonu yemekleri nelermiş inceleyelim.

Kastamonu Mutfağı – Kastamonu Yemekleri

En bilinen Kastamonu yemekleri arasında etli ekmek, pastırmalı ekmek, tandır (kuyu kebabı), banduma, çekme helva sayabiliriz.

Taşköprü Sarımsağı

Taşköprü sarımsağı genel olarak diğer sarımsaklardan daha yüksek aroması olan bir sarımsak çeşidi. İç kabuğunun pembemsi ve çizgili görüntüsü ile Çin sarımsağından ayırt edilebiliyor. Türkiye’nin sarımsak üretim cenneti olan Taşköprü her yıl eylül ayında düzenlenen uluslararası sarımsak festivaliyle adını duyuruyor.

Taşköprü Sarımsağı

Pastırma

Pastırma her ne kadar Kayseri ile özdeşleştirilse de Kastamonu pastırması da fazlasıyla özel bir tada sahip. Bunun en önemli sebebinin de çemeninde kullanılan Taşköprü sarımsağı ve fabrikasyon olmayan üretim olduğu söyleniyor.

Pastırma

Tandır (Kuyu Kebabı)

Kastamonu mutfağı lezzetleri arasında yer alan tandır (kuyu kebabı) genelde kuzu etinden yapılıyor. Kuzu eti yaklaşık iki saat piştikten sonra kuyudan çıkarılıp parçalanarak yeniyor.

Tandır

Çekme Helva

Çekme helva; un, şeker, yağ, limon tuzu ve su ile yapılan yöresel bir tatlı. 1800’lü yıllardan bugüne kadar uzanan oldukça eski bir geçmişe sahip. Osmanlı döneminde padişahların sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olduğu söyleniyor.

Çekme Helva

Siyez Bulguru

Kastamonu mutfağı denince ilk akla gelen siyez, mucizevi bir besin. 10.000 yıllık geçmişe sahip olan ve genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen tek buğday türü olan siyez buğdayı, biyolojik özellikleriyle diğer buğdaylardan oldukça farklı. İçinde E, B ve K vitaminleri var ve glisemik indeksi çok düşük.

Kastamonu mutfağı

Siyez Bulguru

Banduma

En akılda kalan Kastamonu mutfağı yemeklerinden biri olan banduma, yufkalar rulo yapıldıktan sonra kesiliyor ve tavuk veya hindi suyuna batırılıp etle birlikte servis ediliyor.

Kastamonu mutfağı

Banduma

Etli Ekmek

Etli ekmek denince akla ilk olarak Konya gelse de Kastamonu etli ekmeği Konya etli ekmeğinden oldukça farklı. Konya etli ekmeği kıymalı pideye benziyor, Kastamonu etli ekmeği ise ince hamurun içine kıyma, soğan, baharat konarak yapılıyor.

Etli Ekmek

Kastamonu Simidi

Kastamonu mutfağı lezzetlerinden biri olan Kastamonu simidi diğer yörelerin simidinden daha farklı. Susamı olmadığı için kel simit olarak da adlandırılıyor. Mayalanan hamur içinde elma pekmezinin kaynadığı suda haşlanıp fırınlanıyor.

Kastamonu mutfağı

Kastamonu Simidi

Simit Tiridi

Tirit pekçok yörede yapılıyor olsa da Kastomunu simit tiridi, yöresel kel simitle yapıldığından ve kemik suyunda pişirildiğinden diğer tirit çeşitlerinden ayrılıyor. Kel simit küçük parçalar hâline getiriliyor, daha sonra kaynatılan kemik suyunun içine atılıyor. Simitler hamurlaşmadan süzerek alınıyor, üzerine sarımsaklı yoğurt ekleniyor. Son olarak da üzerine dana kıyma ekleniyor ve tereyağıyla dökülüyor.

Kastamonu mutfağı

Simit Tiridi

Ekşili Pilav

Ekşili pilav, siyez buğdayından elde edilen bulgurlarla yapılıyor. İçine ebegümeci ve yoğurt ekleniyor.

Ekşili Pilav

Ecevit Çorbası

Kastamonu mutfağı lezzetlerinden olan Ecevit çorbası; haşlanmış pirince çırpılmış yumurta, yoğurt, un ilave edilip, üzerine nane ve tavada kızartılan tereyağ eklenerek yapılıyor.

Kastamonu mutfağı

Ecevit Çorbası

Kastamonu’da Nerede Yemek Yenir?

Şimdi de yemek yenecek mekânlara bir bakalım:

Kurşunlu Han

Kastamonu mutfağı yöresel lezzetlerini denemek istiyorsanız Kurşunlu Han en iyi tercihlerden biri.

Kurşunluhan Hotel Genel Müdürü Cem Dilimen grubumuza kendi elleriyle etli ekmek servisi yaptı

Hanedan Pide Kebap

Burada kuyu kebabı ve etli ekmek yemenizi öneririm.

Münire Sultan Sofrası

Burada kuyu kebabı ve etli ekmek yemenizi öneririm.

Kaya Pide Salonu

Pastırmalı ekmek ya da etli ekmek yiyebilirsiniz.

Penbe Han

Etli ekmek ve banduma yemenizi öneririm.

Ateşoğulları Meydan Kasabı ve Kuyu Kebapçısı

Taşköprü ilçesindeki restoranda kuyu kebabı yemenizi öneririm.

Kebapçı Yılmaz

Taşköprü’deki restoranda pastırmalı ekmek ve keşkek yiyebilirsiniz.

Memiş Etli Ekmek

Daday ilçesindeki restoranda Kastamonu mutfağı lezzetlerinden etli ekmek yemenizi öneririm.

Kastamonu Valiliği bünyesinde oluşturulan, İl Tanıtım ve Geliştirme Komisyonu tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme turuna katılarak şehri daha yakından tanıma şansını elde ettim. Kastamonu Valiliği Sayın Vali Avni Çakır, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, şehir tanıtımı ve markalaşma birimi başkanı Serkan Doğru, TÜRSAB il temsilcisi (Batı Karadeniz BTK) Gökşen Gedik, kış festival organizasyonu kapsamında Kastamonu valilik ve il özel idare Yurduntepe İşletme müdürü Tuncay Sönmez ve Ozzygroup Travel adına geziye katılmamı rica eden Tülay Yılmaztürk’e de davetleri ve misafirperverlikleri için çok teşekkür ederim.

Kastamonu keşfedilmeyi fazlasıyla hak eden bir şehir. Gastronomi tutkunlarının yolunu mutlaka buradan geçirmesini ve Kastamonu mutfağı lezzetlerini denemesini öneririm.