Toledo, İspanya’nın Castilla-La Mancha özerk bölgesinde yer alan bir şehir. Burası tarih boyunca Hristiyan, Müslüman ve Yahudi etkisinde kaldığı için “Üç Kültürün Şehri” olarak biliniyor. Toledo Tarihi Şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Cervantes, Toledo’yu “İspanya’nın en değerli mücevheri” olarak tanımlamış. İspanyol edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan ve Modern Batı edebiyatında ilk roman sıfatıyla anılan Miguel de Cervantes’in Don Kişot eseri, Toledo’nun da içinde bulunduğu Castilla-La Mancha özerk bölgesinde geçiyor. Hatta Don Kişot burada o kadar önemli ki Toledo’da başlayan, yel değirmenlerinden, geniş ovalardan, küçük yerleşimlerden geçen bir Don Kişot rotası bile var.

Miguel de Cervantes Heykeli
Toledo, Romalılar tarafından Tagus (Tajo) Nehri’nin kıyısında kurulmuş. İber Yarımadası’nın en uzun nehri olan Tagus Nehri, İspanya’da doğuyor, Portekiz’i dolaşıyor, Atlas Okyanusu’na dökülüyor. Toplam uzunluğu 1.038 kilometre. 716 kilometre İspanya topraklarında, 275 kilometre Portekiz topraklarında yer alıyor. 47 kilometresiyse İspanya – Portekiz arasındaki sınırın bir bölümünü oluşturuyor. İşte bu nehir, Toledo’nun etrafını çevirerek savunma amaçlı bir hendek görevi görüyor. Üzerindeki Alcantara ve San Martin Köprüleri de Toledo’nun güzelliğine güzellik katıyor.

Toledo
Toledo M.S 542-725 yılları arasında Vizigot Krallığı’nın başkenti olmuş. Toledo Konseyleri’ne ev sahipliği yapmış.

Kraliçe Isabella I Heykeli
8. yüzyılda, Kuzey Afrika’dan gelen işgalci Moorlar burayı ele geçirerek İslam’ı yaymış. 11. yüzyılda Hristiyanlar burayı fethetmiş. Bu dönemde Arapça veya İbranice kitaplar; Müslüman ve Yahudi bilginler tarafından Kastilyaca’ya, Kastilyalı bilginler tarafından da Kastilyaca’dan Latince’ye çevrilmiş. Böylece uzun süredir kayıp olan bilgi, Hristiyan Avrupa’sında tekrar yayılmış.
Toledo Roma Katolik Başpiskoposluğu döneminde Yahudiler’e yönelik çok sayıda zulüm yaşanmış.
15. yüzyıl başlangıcında günümüzdeki İspanya ve çevresindeki topraklarda Kastilya, Aragon, Navarra, Portekiz, Granada krallıkları varmış. Toledo da Kastilya Krallığı’nın başkentiymiş. Katolik hükümdarlar Kastilya Kraliçesi I. Isabella ve Aragon Kralı II. Ferdinand’ın evliliği, İspanya’nın de facto birliktelikten hukukî birlikteliğe geçmesini sağlamış. 2 krallığın konfederasyonu, İspanya’nın birleşme sürecini başlatmış. Ayrıca Kristof Kolomb’un Yeni Dünya’yı keşfi, güçlü bir sömürge imparatorluğunun başlangıcı olmuş. 1482-1492 yılları arasında bu hanedanların yönettiği İspanya ve Granada Nasrid Krallığı (Nasrid Hanedanlığı’nın Granada Emirliği) arasında çıkan Granada Savaşı sonucunda Granada Nasrid Krallığı yenilmiş ve İber Yarımadası’ndaki İslami yönetim son bulmuş. Endülüs’ten binlerce Müslüman ve Yahudi kaçmak zorunda kalmış.
İspanya Kralı II. Philip 1561 yılında kraliyet sarayını Toledo’dan Madrid‘e taşımış. Toledo’nun da önemi böylece azalmış.

Toledo Katedrali
Toledo’da gezilecek yerler listesi
İçindekiler
- 1 Toledo’da gezilecek yerler listesi
- 1.1 Mirador del Valle Seyir Terası
- 1.2 Alcantara Köprüsü
- 1.3 San Martin Köprüsü
- 1.4 Alcázar de Toledo
- 1.5 Teatro de Rojas
- 1.6 Azize Meryem Ana Primatial Katedrali
- 1.7 Monasterio San Juan de los Reyes (San Juan Kralları Manastırı)
- 1.8 Sinagoga Santa Maria la Blanca
- 1.9 Iglesia de Santa Tome (Santa Tome Kilisesi)
- 1.10 El Greco Müzesi
- 1.11 La Escuela de Arte
- 1.12 Iglesia Del Salvador (Salvador Kilisesi)
- 1.13 Mezquita Bab-al-Mardum (Cristo de la Luz Işık Camisi)
- 1.14 Iglesia de los Jesuitas (Cizvit Kilisesi)
- 1.15 Real Colegio del Donacellas Noble (Kraliyet Asil Bakireler Koleji)
- 1.16 Santa Cruz Müzesi
- 1.17 Zocodover Meydanı
- 1.18 Puy du Fou España
Toledo, Madrid‘e 80 km uzaklıkta yer alıyor. Eğer Toledo’ya Madrid’den günü birlik gidecekseniz, otobüs veya tren yolculuğu yapabilir ya da yarın günlük / tam günlük turlara katılabilirsiniz. Eğer trenle gidecekseniz, tren Madrid’in Atocha istasyonundan kalkıyor. Toledo’ya geldikten sonra da Toledo merkeze taksiyle gitmeniz gerekiyor. Eğer otobüsle gelirseniz, Toledo’ya geldikten sonra otobüs terminalinden birkaç dakika yürüyor, sonra yürüyen merdivenlerle Toledo şehir merkezine çıkıyorsunuz.
Şehre geldiğinizde Zocotrain adındaki turistik trene binebilirsiniz. Bu tren kış aylarında saat başlarında, yaz aylarındaysa yarım saatte bir Toledo’nun ana meydanı Plaza de Zocodover’den kalkıyor ve 45 dakika sürüyor.
Önemli bir tüyo! Burada Toledo turist bilekliği satın almanızı öneririm. Bu bileklikle Toledo’nun en önemli 7 yerine gidebiliyorsunuz. Eğer bu 7 yer için tek tek bilet alırsanız, iki katı para ödemek zorunda kalırsınız.
Burası oldukça yokuşlu bir şehir olduğundan bolca yürüyüş yapmaya da hazırlıklı olmalısınız.
Burada Endülüs mimarisinden etkilenen İslami tasarıma sahip yapılar dikkatinizi çekiyor. Bu tarz mimariye Neomudejar deniyor. Kökeni Arapça’da Müdeccen kelimesinden gelen Mudejar, İspanyolca “Kalanlar” anlamına geliyor.
Mirador del Valle Seyir Terası
Kenti çevreleyen Tagus Nehri’nin kıyısındaki yamacın üzerinde yer alan Mirador del Valle Seyir Terası, bu güzel Orta Çağ şehrini hayranlıkla izleyebileceğiniz bir nokta.

Mirador del Valle
Alcantara Köprüsü
Tagus Nehri üzerindeki köprülerden biri olan Alcantara Köprüsü, Roma döneminde inşa edilmiş.
San Martin Köprüsü
Tagus Nehri üzerindeki köprülerden biri olan San Martin Köprüsü, 14. yüzyıla tarihleniyor. Bu köprünün Orta Çağ döneminde Avrupa’da inşa edilen en görkemli köprülerden biri olduğu söyleniyor.
Şehrin ana giriş kapısı Bisagra (Puerta de Bisagra), San Martin Köprüsü üzerinde yer alıyor.
Alcázar de Toledo
İspanya’da birçok şehirde Alkazar ismini duyuyorsunuz. Arapça kökenli bu isim, kale-saray karışımı yapılara veriliyor. Al-Kasr yani “hisar, kale” anlamına geliyor. Alcázar de Toledo, 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun sarayı olarak inşa edilmiş. Daha sonra VI. Alfonso, X. Alfonso, I. Carlos tarafından restore edilmiş. 1561’de II. Felipe’nin başkenti Madrid’e taşımasına kadar çok kez İspanya Krallığı’nın sarayı olarak kullanılmış. Son olarak 1936 İspanyol İç Savaşı sırasında 70 gün kuşatma altında kalmış ve neredeyse tamamen harap olmuş. Daha sonra orijinal planlarına sadık kalınarak restore edilmiş ve günümüze ulaşmış.

Alcázar de Toledo
Teatro de Rojas
Kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Teatro de Rojas
Azize Meryem Ana Primatial Katedrali
Kısaca Toledo Katedrali olarak bilinen Azize Meryem Ana Primatial Katedrali, Toledo Metropol Başpiskoposluğu’nun merkezi. Burada ilk olarak Vizigotlar bir kilise yapmış. Sonra kilise yıkılmış ve Magripliler cami inşa etmiş. Sonra cami yıkılmış. 1226 yılında III. Ferdinand döneminde günümüze ulaşan katedralin yapımı başlamış, Gotik katkılar 15. yüzyılda eklenmiş. Yapımı 200 yıldan fazla süren katedral, İspanyol mimarisinde Fransız Gotik tarzının etkilerini taşıyor. Katedralde El Greco, Goya, Vasques, Rubens gibi sanatçıların eserleri sergileniyor.

Azize Meryem Ana Primatial Katedrali
Monasterio San Juan de los Reyes (San Juan Kralları Manastırı)
Katolik Hükümdarlar Kastilya Kraliçesi I. Isabella ve Aragon Kralı II. Ferdinand, burayı hem oğulları Juan’ın doğumu ve 1476 Toro Savaşı’nda alınan zaferin şerefine hem de öldükten sonra gömülmek için yaptırmışlar. Ancak öldüklerinde buraya değil Granada‘daki Granada Katedrali’nin içine gömülmüşler. San Juan de los Reyes Kilisesi de onların ölümünden sonra manastıra çevrilmiş.
Manastır, Napolyon’un birlikleri tarafından 1808 yılında tahrip edilmiş. Orijinal hâline sadık kalınarak restore edilmiş.

Monasterio San Juan de los Reyes
Sinagoga Santa Maria la Blanca
Toledo’daki sinagogların en büyük ve en eskisi olan Santa Maria Sinagogu, 12.-13. yüzyıllara tarihleniyor. Yahudi mahallesi La Juderia’da bulunan Santa Maria Sinagogu, sade gibi görünen ama dikkatli incelendiğinde Yahudiliğin sembollerini içeren detaylara sahip olan bir sinagog. Mesela sütunlarındaki ananas, İsrail halkının birliğini temsil ediyor. Pencerelerin altındaki işlemelerde Yahudiliğin sembolü olarak kabul edilen Davud’un Yıldızı’nı görüyorsunuz.
Iglesia de Santa Tome (Santa Tome Kilisesi)
11. yüzyıla tarihlenen bir cami üzerine 14. yüzyılda inşa edilen Santa Tome Kilisesi, en çok El Greco’nun ünlü tablosuyla tanınıyor. Tabloda cömertliği ve hayırseverliliğiyle tanınan Orgaz Kontu’nun cenaze töreni anlatılıyor. Tablonun önünde de Orgaz Kontu’nun mezarını görebiliyorsunuz.

Iglesia de Santa Tome
El Greco Müzesi
Venedik Cumhuriyeti’ne bağlı olduğu dönemde Girit Adası‘nın Kandiye şehrinde doğan Doménikos Theotokópoulos, Bizans sanatı ve Rönesans üslubunda resim eğitimi alan bir ressam/heykeltraş. Venedik‘e, Roma‘ya gitmiş. 36 yaşında da Toledo’ya yerleşip burada en önemli eserlerini yapmış. İspanyollar ismini zor telaffuz ettiğinden kendisine “Yunanlı” anlamına gelen El Greco demiş.
El Greco, kiliselere ve katedrallere yaptığı çalışmalarla hayatını sürdürmüş. Ancak dramatik ve dışavurumcu üslubu çağdaşlarınca tam olarak anlaşılamamış. Bu nedenle 1614 yılında sefalet içinde hayata veda etmiş. Değeri 20. yüzyılda tam olarak takdir edilen El Greco’nun eserlerine günümüzde paha biçilemiyor.
La Escuela de Arte
Toledo Sanat ve El Sanatları Okulu, Arturo Mélida tarafından 1882 yılında inşa edilmiş.

La Escuela de Arte
Iglesia Del Salvador (Salvador Kilisesi)
Salvador Kilisesi ilk olarak bir cami olarak inşa edilmiş. Hristiyanlar’ın şehre hâkim olmasından sonra 11.-15. yüzyıllar arasında bir kiliseye dönüştürülmüş.

Iglesia Del Salvador
Kilisede yeni kalıntılar da ortaya çıkarıldı. Kilisenin sol tarafındaki merdivenden inip biraz ilerlediğinizde kazılarda ortaya çıkarılan yapıları görebiliyorsunuz.
Mezquita Bab-al-Mardum (Cristo de la Luz Işık Camisi)
999 yılına tarihlenen Cristo de la Luz Işık Camisi (Mezquita Bab-al-Mardum), Toledo’daki İslami mimarinin en güzel örneklerinden biri kabul ediliyor. İsmini şehir kapısı Bab al-Mardum’dan alıyor. Yapımından 200 yıl sonra İslami tarz bozulmadan kiliseye çevrilmiş.
Iglesia de los Jesuitas (Cizvit Kilisesi)
Barok tarzda inşa edilen Iglesia de los Jesuitas’ın yapımı 100 yıldan uzun sürmüş. Kilisenin kulesine çıktığınızda nefis bir şehir manzarası izleyebiliyorsunuz.
Real Colegio del Donacellas Noble (Kraliyet Asil Bakireler Koleji)
Başpikopos ve Kardinal Siliceo tarafından kurulan Kraliyet Asil Bakireler Koleji, genç kadınların iyi bir anne adayı olması için eğitilmesi amacıyla kurulmuş.
Siliceo buraya gömülmek istemiş. Mezarı burada bulunuyor.
Santa Cruz Müzesi
Kardinal Mendoza’nın 16. yüzyılda kurduğu hastanenin binasında bulunan Santa Cruz Müzesi, Magribi ve Hristiyan mimarisinin izlerini taşıyor. Müzede pek çok sanatçıya ait resimler, heykeller ve çok sayıda eser yer alıyor.
Zocodover Meydanı
Kentin kalbi sayılan Zocodover Meydanı, etrafı kafelerle çevrili bir meydan. Buradan kış aylarında saat başlarında, yaz aylarındaysa yarım saatte bir kalkan Zocotrain adındaki turistik trenle şehri 45 dakika keyifle gezebiliyorsunuz.

Zocodover Meydanı
Puy du Fou España
Toledo’nun eteklerinde yer alan Puy du Fou España, 2021’de açılan bir İspanyol tarihi tema parkı. Parkta İspanya tarihine dayanan gündüz ve gece gösterileri yapılıyor. Parkın içinde otel ve restoranlar da var.
İspanya turu rotanıza Toledo gezisi de eklemenizi kesinlikle öneririm.
Keşfetmeniz dileğiyle…
Siz de fikrinizi belirtin