İspanya’nın Sevilla şehri, Guadalquivir Nehri’nin ışıltısını yansıtan bir yerleşim. Surlarla çevrili olan kent, Avrupa’nın sur içi bölgesi en geniş olan şehri olmasıyla biliniyor. Sevilla aynı zamanda geçmişin kültür merkezi Endülüs Özerk Bölgesi’nin de en büyük şehri olarak tanınıyor. Sevilla Katedrali, Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi; UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Müzik dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına dâhil edilmesi de dikkat çekiyor. Peki dünyadaki ilk seyahatin Sevilla’dan yapıldığını biliyor muydunuz? Ferdinand Magellan 1519 yılında dünyayı dolaşmak için gemileriyle Sanlucar de Barrameda’ya ve oradan açık denize yelken açmış. Belki de bu yüzden Sevilla, “dünyanın kalbinin attığı şehir” olarak da biliniyor.
Endülüs hakkında bilgiler
İçindekiler
- 1 Endülüs hakkında bilgiler
- 2 Sevilla’da gezilecek yerler listesi
- 2.1 Catedral de Santa Maria (Sevilla Katedrali)
- 2.2 Giralda Çan Kulesi
- 2.3 Real Alcazar (Alkazar Sarayı)
- 2.4 General Archive of the Indies (Batı Hint Adaları Genel Arşivi)
- 2.5 Torre del Oro (Museo Naval – Altın Kule)
- 2.6 Maria Luisa Parkı Botanik Bahçesi
- 2.7 Plaza de Espana (İspanyol Meydanı)
- 2.8 Yahudi Mahallesi (Santa Cruz)
- 2.9 Las Setas
- 2.10 Triana Bölgesi ve Köprüsü
- 2.11 Alfonso XIII Otel
- 2.12 Tablao Flamenco El Palacio Andaluz
- 2.13 Plaza de Toros (Museo Taurino)
- 2.14 Av. Constution
- 2.15 İspanya Mutfağı
- 2.16 Paella
- 2.17 Gaspacho Andaluz
- 2.18 Salmorejo
- 2.19 Pescaito Frito
- 2.20 Tapas
- 2.21 Sherry
Endülüs 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası’nda Araplar’ın etkisinde bulunan bölgelere verilen isim. Sevilla ise Endülüs Özerk Bölgesi’nin en büyük şehri. Endülüs medeniyeti birçok açıdan çağını ve sonrasını etkilemiş. Endülüs dönemi aynı zamanda İspanya’daki Yahudi kültürünün altın çağının var olmasını sağlamış.
Sevilla, İspanya’nın Müslüman olduğu dönemde İşbiliye adıyla başkentliğini yapmış. Yeni Dünya olarak kabul edilen Amerika kıtasına keşif seferlerinin başlangıç noktası burası kabul edildiğinden buranın tarihi önemi de büyük. 1492’de Müslümanlar’ın son kalesi Granada Krallığı yıkılmış ve Kristof Kolomb, İspanyol hükümdarının maddi desteğiyle Amerika’yı keşfettiği ünlü gezisine çıkmış. Bu seyahat İspanyollar’ın dünyanın en büyük sömürge imparatorluklarından birini kurmasına neden olmuş.
Guadalquivir nehrinin doğu yakasında yer alan kentte konaklamak için en uygun bölgeler Santa Cruz ve El Arenal bölgeleri.
Endülüs gezimin uçuşunu İstanbul – Valensiya almıştım. Böyle olunca Endülüs’ün kalbine inmek için birkaç alternatifim kaldı: Valensiya’dan Sevilla’ya 8 saatlik otobüs yolculuğu yapmak, araba kiralamak, ya da Valensiya – Sevilla iç hatlar uçuşu yapmak. Hesaplı bulduğum Valensiya – Sevilla uçak bileti bu sorunu çözdü. Valensiya merkezini birkaç saat gezdikten sonra Endülüs’teki ilk gecemi geçirmek üzere Sevilla’ya geldim.
Havaalanında çıkışta bekleyen otobüs beni Plaza de Armas Meydanı’na getirdi. Hostelim de buraya yürüme mesafesindeydi. Yalnız hostelde hayretler içinde kaldığım bir durum vardı, odalarda kızlı erkekli kalınıyordu. Bense ülkemde haremlik-selamlık olayının nasıl arttığını düşündüm. Nihayetinde yatağıma kıvrılıp odamda huzur içinde uyudum.
Sevilla’da gezilecek yerler listesi
Sabah uyandığımda dar sokakları yürüyerek dolaşılabilen ve samimi yapısıyla insanı hemen kendine bağlayan kentte gezmeye hazırdım.
Sevilla gezilecek yerler listesine bir göz atalım:
Catedral de Santa Maria (Sevilla Katedrali)
Santa Maria Katedrali dünyanın en büyük Gotik katedrali. Kilise yapısı olarak da Londra‘daki St Paul Katedrali ve Roma‘daki St Pierre Bazilikası’ndan sonra dünyanın 3. büyük yapısı. İçinde Kastilya Kralı Ferdinand III ve Kristof Kolomb’un mezarları var. Sevilla Katedrali, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Giralda Çan Kulesi
Yine de katedrali gölgede bırakan bir yapı var ki o da Giralda Çan Kulesi. İsmini tepesinde yer alan bronz rüzgâr gülünden alan çan kulesi inancı simgeliyor. Eski caminin orijinal minaresinin üzerine eklenen çan 31 kat tırmanmak göze alınırsa panoramik Sevilla manzarası izlemek için de mükemmel. Ayrıca önündeki meydanda flamenko gösterisine denk gelmek mümkün. Peki flamenko nedir, biraz bahsedelim mi?
Flamenko, Endülüs halk müziği ve bu müziğin eşliğinde yapılan dansın adı. Yoğun kültürel geleneğe sahip olan dansın kökenleri hakkında birçok soru işareti var, ama bölgedeki İberik halklar, Berberi-Arap Müslümanlar, İspanyol Yahudileri ve Çingeneler tarafından beraberce ortaya çıkarılan bir tür olarak kabul ediliyor. Bu dans 2010 yılından beri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alıyor.
Real Alcazar (Alkazar Sarayı)
İspanyol krallarının yaklaşık 700 yıl boyunca yaşadığı Real Alcazar (Alkazar Sarayı) kuşkusuz Sevilla’nın en önemli yapısı. Alcázar, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. 10. yüzyıldan kalma kale-sarayın içinde günümüze kadar ayakta kalmış tek yapıysa Kral Zalim Petro’nun yaptırdığı saray.
Yeni Dünya’yı keşfedecek olan Kristof Kolomb ve yanındaki denizcileri sefere Kraliçe I. Elizabeth bu saraydan uğurlamış. Saray, Elhamra Sarayı’ndan etkilenerek yaptırılmış.
Sevilla’da en çok etkilendiğim yerin burası olduğunu söyleyebilirim. Sarayın içini hayranlıkla gezdim, bahçesindeki yaseminlerin kokusunu içime çektim. Hatta havuz kenarındayken kendimi bir an burada çevrilen Games of Thrones dizilerinin içine girmiş gibi hissettim. Alkazar sanki beni aldı ve getirip rüyalarımdaki cennete bıraktı.
General Archive of the Indies (Batı Hint Adaları Genel Arşivi)
Sevilla Katedrali ve Alcazar Sarayı’nın tam ortasında bulunan Batı Hint Adaları Genel Arşivi binası 1572 yılında yapılmış, 1785 yılından sonra tüccarların kayıtlarının tutulduğu yer hâline getirilmiş. İçinde 43.000 kitap ve bu kitaplarda 80 milyon sayfalık kayıt bulunuyor. Batı Hint Adaları Genel Arşivi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.
Sevilla sembollerinden sayılan 30 metrelik Torre del Oro (Museo Naval – Altın Kule), Alkazar Sarayı’nı çevreleyen surların bir parçası. Askeri amaçlı gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş. Yapısının harcında bulunan sıkıştırılmış saman nedeniyle kule altın renginde görülüyor. 12 köşeli bu yapı günümüzde denizcilik müzesi olarak kullanılıyor. Don Kişot’un yazarı Cervantes burada hapis yatmış.
Maria Luisa Parkı Botanik Bahçesi
İspanyol Meydanı’nın yanı başında bulunan Maria Luisa Parkı Botanik Bahçesi’nin muhteşem bir doğası var. İçinden çıkmak istemiyorsunuz.
Plaza de Espana (İspanyol Meydanı)
Yarım ay şeklindeki yapısıyla büyük ilgi çeken Plaza de Espana (İspanyol Meydanı), hoş mimarisiyle çok güzel bir yer.
Yahudi Mahallesi (Santa Cruz)
Yahudi Mahallesi (Santa Cruz) dapdaracık sokakların içinde kaybolup Sevilla ruhunu yaşamak için müthiş bir yer.
Las Setas
Las Setas’ın dünyanın en büyük tahta heykeli olduğu söyleniyor. Bence de ilginç bir heykel.
Triana Bölgesi ve Köprüsü
Triana bölgesi Guadalquivir Nehri’nin karşı kıyısında yer alıyor. Renkli binalarla göz kamaştıran bölge oldukça hareketli ve keyifli.
Guadalquivir Nehri’nin kenarında yürürken kıskançlıkla karışık hisler duyduğumu söylemeliyim. Çimlere uzanmış âşıklar, gitar çalan gençler, bisikletle gezinen gençler/yaşlılar, çocuklarıyla birlikte paten kayan aileler derken herkes aslında imrendiğimiz hayatın ta kendisini tam da burada yaşıyordu. Canım ülkemde farklı sıkıntılar yaşanırken buradaki insanların huzuruna ve mutluluğuna tanık olmak ister istemez hüzünlenmeme neden oldu.
Alfonso XIII Otel
Alfonso XIII Otel’in kafesinde mola vermenizi öneririm. Zira buranın avlusunda içilen kahvenin tadına doyum olmuyor. Ayrıca otelin içindeki Taifas Lebanese Restoran’da leziz Lübnan yemekleri yiyebilirsiniz. Zaten Lübnan mutfağı deyince akan sular durmuyor mu?
Tablao Flamenco El Palacio Andaluz
Tablao Flamenco El Palacio Andaluz, flamenko şovu izlemek için gelinen bir yer.
Plaza de Toros (Museo Taurino)
Plaza de Toros (Museo Taurino) bir boğa güreşi arenası. Ben boğa güreşini onaylamıyorum ama bu konuyu burada uzatmayacağım.
Av. Constution
Av. Constution üzerinde marka mağazalar bulabilirsiniz.
İspanya Mutfağı
Sevilla’da ne yiyebiliriz bakalım mı?
Paella
Deniz ürünlü pilav
Gaspacho Andaluz
Domates, sirke, sarımsak, soğan, salatalık ve yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek içiyle koyulaştırılmış karışımından oluşan çorba. Soğuk çorba diye başta burun kıvırdım ama bayağı lezzetli bi’ şey.
Salmorejo
Salmorejo, Endülüs bölgesinden çıkan, yoğun kıvamlı soğuk domates çorbası. Domates püresi kıvamındaki çorbanın üzerine ibérico ham ve küçük parçalar hâline getirilen haşlanmış yumurta konuluyor.
Pescaito Frito
Balık kızartması
Tapas
Küçük tabaklarda servis edilen ve ortaya paylaşmak için gelen İspanyol lezzetleri
Sherry
Bu içkinin fino, amontilado, oloroso, cream olarak 4 çeşidi var.
Sevilla’da sokaklarda mis gibi portakal çiçeği kokusu var. Bu kokuyla sarhoş olup dolaştığım her köşesinde doğunun otantikliğinin ve batının düzeninin bir sentezini gördüm. Bir şehir nasıl olur da bu kadar özel olabilir derken bir kez de Guadalquivir’in gece ışıklarında şehre kattığı romantizmle sarhoş oldum.
Çok diyarlar gezdim, çok güzel şehirler gördüm. Ancak hem gece hem gündüz bu kadar güzel olan bir şehir görmemiştim. Aslına bakılırsa ben Sevilla’dan bir şehre nasıl hayran olunacağını öğrendim.
Siz de fikrinizi belirtin